TOPlist
Sledujte nás:

Co všechno se ve vašem těle zlepší, když zhubnete?

Zpět

Autorka článku: Lenka Vymlátilová, odborná recenze: Zuzana Chadimová

Pozn. Konkrétní zdravotní zlepšení budou záležet na vašem aktuálním zdravotním stavu, věku, výchozí váze, o kolik kilogramů zhubnete a samozřejmě na výběru redukční diety. Pouze vhodně nastavené tempo redukce, vyvážený jídelníček a pohyb zlepší vaši zdravotní prognózu. Restriktivní, rychlé a nevhodné diety mohou vaše zdraví naopak poškodit. Spolehnout se můžete na naše STOBí odborníky


1. Sníží se riziko vzniku metabolického syndromu

Nadbytečné množství tukové tkáně se promítá na činnosti a funkčnosti životně důležitých orgánů a může vyústit v metabolické poruchy – hypertenzi, dyslipidémii, abdominální obezitu a poruchy metabolismu glukózy.

Pokud tělesná hmotnost klesne, o pouhých pět až deset procent, klesá významně míra ohrožení metabolickým syndromem. Velmi přínosná je ztráta centimetrů v pase, která je známkou poklesu vysoce rizikové, viscerální tukové tkáně.


2. Zlepší se glykémie a sníží riziko vzniku cukrovky druhého typu

Prediabetes (inzulinová rezistence) nebo diabetes je stav, kdy vaše tkáně ztrácí nebo již ztratili schopnost být citlivé na inzulin, hormon, který udržuje hladinu cukru v normálních hodnotách. V krvi je pak zbytečně zvýšená hladina krevního cukru, což závažně poškozuje vaše cévy.

Již zvýšené hodnoty glykemie nalačno značí, že vaše tělo řeší obtížně metabolismus sacharidů a trápí vás inzulinová rezistence, předvoj cukrovky druhého typu. 

Cukrovka a obezita jsou velké kamarádky a jsou rády pohromadě. 

Až 90 % lidí s obezitou má i cukrovku druhého typu. Když zhubnete 10 % své hmotnosti, snížíte riziko vzniku cukrovky na polovinu! Přiměřená tělesná hmotnost s dobře nastaveným jídelníčkem a pohybem jsou nejlepší prevencí.


3. Klesne riziko vzniku rakoviny 

Nadbytečné kilogramy jsou vedle kouření a nadměrného pití alkoholu hlavním rizikovým faktorem pro vznik nejrůznějších typů rakoviny. 

S poklesem hmotnosti a kvalitní výživou klesá riziko vzniku zhoubného nádoru. Ženy, které zhubly, mají menší riziko vzniku gynekologických nádorů a prsu. 


4. Zvýší se vaše vytrvalost a zdatnost 

S nižší tělesnou hmotností se ztrácí lapání po dechu cestou do kopce nebo do schodů a pociťujete příval energie. Klesá také zátěž na srdce i plíce a samozřejmě s pohybovým tréninkem roste i kondice. 


5. Odezní trávicí potíže 

Se změnou jídelníčku ustupují i dyspeptické potíže. Sbohem nepříjemnému tlaku a bolestem v břiše, pálení žáhy, říhání, nadýmání, nepravidelné stolici, zácpě a dalším potížím a diskomfortům. 


6. Klouby méně trpí 

Kila navíc jsou závažím 24/7. Nikdy a nikde je jen tak neodložíte. Jsou zátěž pro všechny klouby, zejména kyčelní a kolenní. Rychleji se opotřebovávají a potíže mohou vyústit až v artritidu.  

Pozor! Pokud zhubnete radikálně a rychle, například 20, 30 kilo, rychle dojde ke změnám v držení těla a v postavení kloubů, což může zhoršit bolesti v postižených kloubech. 

Také proto je třeba hubnout s rozumem a pomaleji a věnovat se aktivnímu pohybu, aby se klouby a svaly postupně přizpůsobily zmíněným změnám.


7. Kvalitnější spánek 

Snížení váhy je důležité pro odstranění spánkové apnoe. Jsou to nebezpečné přestávky v dýchání během spánku. Spánek je nekvalitní, v těle máte více oxidu uhličitého, což vede k únavě. 

A nevyspaný a unavený člověk sní asi o třetinu více energie, baží po sladkém a tučném jídle. Pak se točíte v bludném kruhu, zajídání únavy i únavy z kil navíc.  

Neléčená apnoe poškozuje srdce a další orgány, které jsou kvůli přestávkám v dýchání špatně prokysličené. 


8. Zvýší se šance na početí 

Pohlavní hormony se netvoří jen v pohlavních orgánech, ale i v tukové tkáni, což při jejím nadbytku dokážerozkolísat správné hladiny hormonů a zkomplikovat početí. Ještě, než nastoupíte na hormonální léčbu, dejte šanci hubnutí.

Podaří-li se vám zhubnout, pak v těhotenství klesá riziko potratu, vzniku těhotenské cukrovky, hypertenze, infekce močových cest nebo preeklampsie. Správné stravovací návyky, které si při hubnutí osvojíte, naučíte i svého prcka, kterého v dětství ani dospělosti nemusí trápit kila navíc.


9. Váš intimní život bude stát za to 

Více než polovina lidí s obezitou má obtíže i v sexuálním životě. Souvisejí s fyzickými obtížemi i nízkým sebevědomím a pohlavnímu životu se záměrně vyhýbají. 

U mužů jsou přítomné potíže s erekcí, související se špatným stavem cév, které nejsou důkladně prokrvovány a tím pádem nedochází ke kvalitní erekci. 


10. Zmírní se nebo zmizí inkontinence 

Zhubnutím snížíte tlak na svaly pánevního dna. Pomoci může i vhodné cvičení. 


11. Ustupují kožní problémy 

Redukce působí pozitivně i na kožní afekce. Kvůli nadměrným kožním řasám, které jsou u obezity časté, vznikají bolestivá, často zánětlivá místa. 


12. Kratší doba léčby 

Zhubnutím zlepšíte i prognózu léčby u případných lékařských zákroků. Rychleji se uzdravujete, rychleji se hojí rány, eliminujete vznik proleženin a celkově se můžete těšit z brzkého návratu do běžného života po zákroku.


13. Celkově roste kvalita života 

Se zhubnutými kily roste vaše sebevědomí, kvalita a radost ze života. Vracíte se zpátky na turistické stezky, na lyže nebo cyklo vyjížďky. Přestáváte být všude poslední a ti nejvíce zadýchaní. S větší chutí se zase dáte „do gala“ a vyrazíte třeba tancovat nebo na třídní sraz. Prostě, cítíte se celkově fajn.


Je teď vaše motivace ještě větší?  

To jsme rádi! Přejeme odvahu vystoupit z komfortní zóny a pokud se na své cestě ztratíte, zastavíte nebo vrátíte několik kroků zpět, nestyďte se požádat o pomoc. Tým STOBích odborníků vás na vaší cestě rád podpoří. Ať už v rámci skupinových kurzů zdravého hubnutí nebo individuálně.


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


  

 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 01. 2023 19:25
Je pravda že když cvičím doma tak to neberu tak důkladně, ale když jdu cvičit tak si zacvičím úplně jinak.

Naši partneři