TOPlist
Sledujte nás:

Jak zhubnout natrvalo? Naše myšlenky jsou stejně důležité jako jídelníček, radí nutriční terapeutka a lektorka STOBu

Zpět

Představujete si nutriční terapeutku jako chápavou vílu, jejíž rady vám pomůžou, a přitom neseberou radost ze života? Lektorka STOBu a terapeutka Jana Šimečková tento obraz naplňuje dokonale. Posuďte sami: „Cílem zdravého hubnutí by nemělo být nastavení co nejpřísnějšího redukčního jídelníčku, ale naopak nastavení co nejmírnějšího redukčního režimu, který náš život příliš neomezí a u kterého přesto budete hubnout ”. Právě takhle to máme ve STOBu rádi, a asi proto Jana s naší filozofií tak dobře souzní. 


Proč sis vybrala zrovna kombinaci kognitivně-behaviorální psychoterapie a nutriční terapie?

Jako nutriční terapeut na obezitologické klinice jsem měla zkušenost s klientkami, které byly krátkodobě velice úspěšné v redukci hmotnosti, měly poměrně dobře nastavený jídelníček, věděly, jak se pohybovat, nicméně z dlouhodobého hlediska úspěšné v redukci nebyly. Snažila jsem se zjistit, co bylo důvodem návratu k původním návykům, který vedl k opětovnému nárůstu hmotnosti. Většinou jsem zjistila, že ony vlastně svůj úspěch v tom prvotním hubnutí vůbec nevnímaly. Ony si předsevzaly, že chtějí zhubnout třeba 30 kg, ale pokud se jim povedlo zhubnout pouze 10 kg, tak se cítily neúspěšné. 

Měly pocit, že selhaly, a že celý ten režim vlastně nemá vůbec žádný smysl. Chyběl jim pocit úspěchu. 

Tento vzorec se u klientek bohužel poměrně často opakuje. Samy sebe leckdy odsoudí k selhání kvůli svému nerealistickému očekávání. A to je něco, s čím jim může pomoci nutriční terapie v kombinaci s kognitivně-behaviorální terapií. 


Dalo by se říct, jestli je při hubnutí důležitější psychika nebo výživa?

Z mého pohledu je to tak, že psychika a výživa jdou při hubnutí ruku v ruce. Nebo tedy - v ideálním případě by určitě měly jít. Nicméně pro některé klienty bude opravdu objevný správně nastavený redukční jídelníček, zatímco pro zkušeného řekněme „dietáře" bude důležitější spíše psychická stránka.


Jakým způsobem by měl člověk hubnout, aby to bylo skutečně zdravé hubnutí?

Pokud se člověk rozhodne, že chce hubnout zdravě, měl by dělat opravdu malé, pozvolné, ale trvalé změny. Není to tak, že se na dalších pár týdnů nebo měsíců extrémně omezíte, výrazně se sníží kvalita vašeho života a vy budete celou dobu jen přemýšlet nad tím, kdy už ten režim konečně skončí. Takhle by to vypadat určitě nemělo - a ani v redukčních kurzech nevypadá. Naopak, když zhubnete nadbytečné kilogramy, tak se vaše kvalita života zvýší. Nově nastavený režim by pro vás neměl být omezující.


>> Aktuální nabídku kurzů zdravého hubnutí najdete zde <<


Co tě nejvíce oslovuje na metodice kurzů hubnutí STOB?

Přijde mi skvělé, že se jedná o kombinaci výživy, pohybové aktivity a psychologické stránky hubnutí. Na trhu existuje celá řada redukčních kurzů, ale většina z nich se zabývá pouze úpravou jídelníčku. Některé lepší zařadí ještě pohybovou aktivitu, ale kombinace s psychologickou stránkou hubnutí je myslím ve STOBu unikátní.

Pro řešení nadváhy a obezity je kognitivně-behaviorální terapie velmi vhodná, a to především proto, že většina běžných redukčních režimů se zabývá změnami v našem chování. Upravíme jídelníček a změníme naši pohybovou aktivitu, ale už se nevěnujeme našim myšlenkám, emocím, našemu prožívání při hubnutí. Kognitivně-behaviorální terapie nadváhy a obezity pojímá redukci hmotnosti komplexněji a z dlouhodobého hlediska je proto úspěšnější.


O jaké „nejšílenější” dietě jsi ve své praxi slyšela?

Těch šílených diet je bohužel nespočet. Různé vajíčkové, ananasové…a spousta dalších. Za mě je ale vlastně šílená každá dieta, která bez medicínského opodstatnění vyřazuje z jídelníčku celé skupiny potravin. S tím se bohužel v dnešní době setkáváme velmi často.  


Co podle tvého názoru nejčastěji stojí za opakovanými „neúspěšnými” pokusy zhubnout a jojo-efekty?

Nejčastější příčinou takzvaného jojo efektu je hubnutí na úrovni bazálního metabolismu, leckdy spíše pod ní. Proto by cílem zdravého hubnutí nemělo být nastavení co nejpřísnějšího redukčního jídelníčku, ale naopak nastavení co nejmírnějšího redukčního režimu, který váš život příliš neomezí a u kterého přesto budete hubnout.


Je nějaké doporučení, na které ty sama ve svém životě zapomínáš a musíš se k němu opakovaně vracet?

Poměrně často bohužel zapomínám na dodržování pitného režimu. Každý den se musím upomínat, abych se napila. Je to takový můj nekonečný problém.

Díky Jano, je úlevné slyšet, že i odbornice mají svou Achillovu patu, kterou si musí pečlivě hlídat. Přejeme ti krásný rok 2023 a samé spokojené klientky. 


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři