TOPlist
Sledujte nás:

8 rad, jak skladovat potraviny v lednici

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Lednici lze považovat za jeden z velmi důležitých vynálezů, bez kterého už se v dnešní době obejde málokterá domácnost. Lednice nám umožňuje uchovávat potraviny čerstvé a výrazně prodloužit jejich trvanlivost. 

Za zkázu potravin mohou ve velké míře především mikroorganismy, tedy bakterie, kvasinky a plísně. Jedná se o živé organismy, které pro svůj život a rozmnožování potřebují optimální podmínky. Jednou z podmínek je i teplota, kde hraje důležitou roli právě lednice. Nízká teplota v lednici neumožňuje mikrobům rychlé množení a tím zaručíme potravinám delší trvanlivost.

Každému mikrobiálnímu druhu vyhovuje jiná teplota. Stejně tak jako Eskymák je na tom jinak nežli Keňan, i v říši mikroorganismů existují takoví "Eskymáci", kteří jsou aktivní při nižší teplotě, která panuje právě v lednici. Pro většinu druhů je však tato teplota natolik nepříznivá, že jim v rozmnožování brání a potraviny nám tak rychle nezkazí. 

Nízká teplota sama o sobě však naše potraviny nezachrání a je třeba dbát jistých zásad.

Osmero rad, jak správně skladovat potraviny v lednici

1. Mějte pod kontrolou své zásoby a zabraňte zbytečnému plýtvání

Vytvořte si systém, jak potraviny v lednici uchovávat - starší potraviny dávejte v polici dopředu, nově koupené potraviny s delší trvanlivostí umístěte do zadních řad.

Víte, že v EU se nesní a vyhodí 263 milionů tun masa a 29 milionů tun mléčných produktů ročně? Největšími „plýtvači“ jsou přímo spotřebitelé, jejichž podíl na vyhozených potravinách činí 53 %!  Neplýtvejte potravinami ani svými penězi a mějte přehled o svých zásobách (nejen v lednici). (Pozn. Zdroj číselných  údajů: web Zachraň jídlo.)

2. Zabraňte mikrobiální kontaminaci

Dle státního zdravotního ústavu bylo v roce 2017 evidováno více než 36 000 otrav a infekcí z potravin. K tomu je ještě potřeba připočíst případy, kdy se střevní onemocnění obejdou bez návštěvy lékaře a nejsou proto evidovány, reálné číslo tedy bude ještě mnohonásobně vyšší. 

Problém ale často nebývá ani tak v samotných potravinách, které zakoupíme v obchodě, ale v tom, jak s potravinami následně zacházíme.

Potraviny nevhodně skladované či špatně upravené nám mohou způsobit celou řadu zdravotních komplikací. A kromě toho se také rychleji kazí a končí pak zbytečně v koši.

Neskladujte syrové maso, ryby a drůbež v těsné blízkosti ovoce, zeleniny, hotového jídla a dalších potravin určených ke konzumaci bez tepelné úpravy! Syrové maso je domovem pro spoustu mikrobů, jež mohou způsobovat i různá onemocnění.

Syrové maso skladujte v obalu tak, aby svou šťávou nekontaminovalo jiné potraviny a ukládejte ho v nejchladnější části lednice. Samozřejmě nezapomínejte ani na nutnou hygienu při manipulaci se syrovým masem a po práci řádně omyjte své ruce, nádobí i pracovní plochu.

3. Pokud potravinu otevřete, zkonzumujte ji co nejdříve

Otevřením potravinu zpřístupníte mikroorganismům a ty se tak mohou v potravině pomnožit a rychleji ji zkazit.

Nenechávejte potraviny v lednici otevřené a nezakryté. Potraviny osychají, přejímají pachy z ostatních potravin v lednici a nebývají pak příliš chutné. A také v lednici „poletují“ mikroby čekající přesně na tuhle příležitost. V otevřených potravinách se hezky zabydlí a pomnoží.

Využívejte různých boxů, krabiček, sáčků nebo potravinové folie.

4. Pozor na zlozvyky

Pijete mléko či džus přímo z lahve, jíte potraviny lžičkou přímo z obalu či je nakousnete a vrátíte zpět do lednice?

Všechny tyto zlozvyky vedou k tomu, že se do potravin z našich slin dostává spousta mikrobů, které potraviny rychleji kazí.

  • Nepijte přímo z lahve či krabice, vždy si odlijte do sklenice.
  • Olíznutou lžičku nevracejte do původního obalu (například u jogurtů, džemů), ale odeberte si do misky či jiného nádobí.
  • Nenamáčejte hranolky, maso či cokoli jiného přímo do hořčice, tatarky nebo dressingu, ale nandejte si čistou lžičkou na talíř.
  • Neukousávejte potraviny (např. sýr, klobásu apod.), ale vždy si odkrojte čistým nožem.
  • Neolizujte nic, co budete vracet do lednice (např. uzávěr kečupu, šlehačka ve spreji apod.), k otření použijte papírový ubrousek. 
  • Nenechávejte potraviny zbytečně dlouhou dobu v teple a otevřené, po použití je co nejdříve vraťte do lednice.

5. Lednici zbytečně nepřeplňujte

V lednici nacpané k prasknutí necirkuluje správně vzduch, potraviny nejsou dostatečně ochlazovány a opět se mohou rychleji kazit.

Nedávejte proto do lednice potraviny, které tam nepatří a jen zabírají místo (např. neotevřené konzervy, neotevřené UHT mléko, čokoláda, pečivo apod.)

Lednici ale nepřecpávejte ani potravinami, které do ní patří. Před nákupem se do lednice vždy podívejte, abyste zjistili, jaké „poklady“ v ní máte a nepodléhejte reklamním akcím, jež váš nutí k velkým nákupům (a velkému vyhazování).

6. Udržujte v lednici správnou teplotu

V lednici byste měli udržovat teplotu do 5 °C. Lednici otevírejte na co nejkratší dobu, zbytečně si v lednici nevětrejte a nevhánějte do ní teplý vzduch.

7. Nedávejte do lednice horké jídlo, nechte ho nejdříve vychladnout

Samotnému jídlu to neuškodí, můžete však zvýšit teplotu v celé lednici a způsobit zkázu ostatních potravin, jídlo proto nejprve nechte vychladnout.

8. Udržujte lednici v čistotě

Pravidelně, například 2x měsíčně, lednici vymyjte vodou s octem. Octová voda působí antimikrobiálně a neutralizuje i případné pachy z lednice.

Kdy naposledy jste lednici pořádně vyčistili? Pokud už to je nějaká doba, tak se pusťte do úklidu :-)

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 12. 2019 22:24
Celkem vše dodržuji ale to čištění 2 krát měsíčně ne.
10. 11. 2019 08:49
Bez načatých sklenicek lednici neznam. 3 marmelady, protoze každy mame rad jinou a celou skleničku nikdo nesni ????.. ruzne kompoty, omacky..
09. 11. 2019 12:27
Snažím se většinu rad dodržovat, jen to čištění není tak časté, jinak se snažím mít tak jakž takž pořádek a přehled.
08. 11. 2019 13:44
Uvedené rady se snažím dodržovat. Občas se chyba vloudí, ne že ne, ale celkově jsem spíš s pořádkem v lednici spokojena.
08. 11. 2019 10:32
Mně dělá největší problém spodní šuplík, který používám na zeleninu. Mám tam pár brambor, abych nemusela pokaždé do sklepa, nějakou mrkev, celer, ředkev, co se zrovna nakoupí za zeleninu. A buď dávám jednotlivé suroviny do různých papírových krabiček, nebo jen mezi ně položím sáček, aby se nedotýkaly, ale mohly dýchat. No jo, jenomže často někdo přijde, pohrabe se tam a už to do pořádku nedá, takže po dvou třech dnech nacházím naprosto spařenou ředkvičku někde na dně. Lidi, jak to děláte? To máte všichni prostorný sklep nebo stále kupujete novou zeleninu?
08. 11. 2019 08:42
Mám už leta naučené, co je oetvřené se sní a pak další.U nás je otevřena pravidelně jen jedna sklenička a to je marmeláda, muž jí má tak na 5 dní a pak se otevírá další.
06. 11. 2019 20:53
A Hani , ty načaté skleničky mám také.
06. 11. 2019 20:53
Protože můj muž kouká do lednice jako do televize, jsem nucená stále lednici uklízet aby měl přehled.
06. 11. 2019 17:48
U nás se v lednici hromadí spousta otevřených skleniček se vším možným, protože "je velký problém" se podívat jestli náhodou už tam nejsou nějaké okurky či majolka otevřené a lepší je si otevřít nové ... (syn je v tomto expert) a stejně tak marmelády a různé želé k sýrům. Jo a druhá kapitola jsou sýry - včera jsem po týdnu naší nepřítomnosti vyklízela lednici a nechápala proč tam jsou tři nakrojené parmezány a 3 majolky do poloviny ...
04. 11. 2019 23:20
Občas se mi tam hromadí různé skleničky s načatými pesty, džemy, kečupy...ale vesměs, myslím, udržuju jakž takž systém.
04. 11. 2019 18:57
Mýt lednici 2x do měsíce mě připadá zbytečně často. Pokud potraviny skladuji v dózách a různých zavřených miskách, nic nikde nevyteklo, atd, tak je to plýtvání časem.... Lednice dnes mají antimikrobiální povrch, nenámrazový systém, ventilátor atd. Jsou na tom určitě lépe než tomu bylo před 10 lety ...
04. 11. 2019 14:17
Lednici přeplňuji hlavně na víkend, kdy se členové domácnosti namnoží ze dvou někdy i na deset či jedenáct lidí :-), ale to je jí tak pravidelně a vytrvale odlehčováno, že v neděli večer už je spokojená a po mé revizi i připravená sloužit jen pro dva. Umývám ji zhruba po třech týdnech a pokud nákup uklízím já, je vše jak se patří, jenže ne vždy tomu tak je. :-)
04. 11. 2019 11:38
Tak jsem si myslela, že jsem vhodná. Ale nejsem. Lednici důkladně my ji jen 4x do roka.????
04. 11. 2019 10:21
O stav ledničky se, jak vidím, starám skoro vzorově. Je ale pravda, že ji rozhodně neumývám tak často, jak je v článku uvedeno. V tomto bodě se určitě polepším!
04. 11. 2019 07:57
já ledničku přeplňuji jen o víkendu když navařím hodně krabiček do práce, ale hned v pondělí jí začnu odlehčovat, takže dobrý.
04. 11. 2019 06:13
Malá lednice - méně problémů a nutnost častějších nákupů čerstvého. Ale čas od času přece jenom něco vyhodím ...
04. 11. 2019 05:58
Jo lednice, to je děs. Pokud ji uklidím je vše ok. Pak ale nechám uklidit nákup někoho s rodiny a hned je to zmatek. Tak za mě ji zítra raději umyju.
04. 11. 2019 04:27
Děkuji za přínosné informace, zlozvyků v této oblasti mám docela dost.Mám co napravovat

Naši partneři