TOPlist
Sledujte nás:

Cestování s celiakií

Zpět


 

Bc. Michaela Slámová

Cestování – věčné téma, které je aktuální nejen po dobu letních měsíců, ale i po celý rok. Bohužel i takto příjemná záležitost se může pro celiaky stát noční můrou. Neustálé vyptávání, řešení a shánění vhodné stravy bez lepku, zatímco si ostatní hojně pochutnávají na všemožných místních specialitách… Buďte raději připraveni dopředu, ať se těmto nepříjemnostem co nejvíce vyhnete a dovolenou si i přes zdravotní omezení v podobě celiakie naplno užijete! 

Celiakie a cestování do zahraničí

Vybavte se na cestu

S problémem stravování se můžeme samozřejmě setkat kdekoli po cestě i v cílové destinaci. Nejjistější je přibalit si (nejen na cestu) svačinku navíc nebo také využít možnosti kontaktovat dopravce o své dietě předem (pokud se jedná například o dálkové lety). Ani na to se však stoprocentně nedá spoléhat, známe třeba případ celiaka, který si objednal bezlepkovou snídani do letadla a dostal pouze banán a vidličku. Na delší cesty si proto určitě nezapomeňte přibalit větší svačinu, abyste nezůstali o hladu.

Vyberte si správnou destinaci

Asi každý celiak mi dá za pravdu, že při cestování s tímto onemocněním záleží především na možnostech v cílové destinaci. Obecně platí, že směrem na východ je, co se týče bezlepkové nabídky situace horší, směrem na západ lepší. Skvělou zemí pro celiaky je Itálie, kde je možné sehnat bezlepkové potraviny téměř všude, ať už se jedná o benzinku nebo supermarket.  Potěšeni mohou být také milovníci pizzy a dalších italských pokrmů, které se zde vyskytují v bezlepkové variantě taktéž v hojném počtu. Tato pro celiaky příznivá situace je dána především existencí zákona, který nařizuje, že v každém obchodě musí mít v nabídce také bezlepkový sortiment. Jinak hlad nebudete mít ani ve Španělsku, Německu nebo Francii. Naopak horší situace je například v Chorvatsku, Řecku nebo Bulharsku, kde nabídka bezlepkových potravin není zdaleka tolik rozšířená. Pokud budete cestovat do těchto destinací, raději si přibalte více vlastních zásob.

Připravte se dopředu

Pokud cestujeme za účelem dovolené, je vhodné při výběru lokality k tomuto dietnímu omezení přihlédnout a neřešit tyto náležitosti až po příjezdu, zvláště pak pokud cestujeme s dětmi. V tomto je nám skvělým pomocníkem internet, kde nalezneme velké množství informací, a to jak o možnostech stravování a nákupu potravin v celé zemi, tak i hotelu a restaurací poblíž místa ubytování. Např. na stránkách Italské asociace celiaků můžeme najít seznam ověřených bezlepkových restaurací. V restauracích, hlavně pokud se nachází v místě, kde bezlepkové dietě neholdují, se může hodit karta celiaka. Zde je vysvětlen princip bezlepkové diety pro kuchaře a číšníky (dostupná v různých jazycích z tohoto webového odkazu http://www.celiactravel.com/cards/). Pomocnou ruku nám může podat také facebooková skupina Bezlepková dovolená, kde je možnost podělit se o své zážitky se stravou z různých destinací či získat informace o stravě v místě, kam máme zrovna namířeno. 

V dnešní době se některé cestovní kanceláře, popřípadě hotely přizpůsobují přímo celiakům, najdeme tedy zájezdy speciálně pro celiaky s bezlepkovým stravováním. Jinou volbou je vyhledat si hotel, kde nabízí bezlepkovou stravu, nebo se s hotelovým personálem předem domluvit, jestli mohou něco bezlepkového připravit. Další možností je volit ubytování s kuchyňkou, kde je možné připravit si jídlo sám a pokud máme zajištěnou vlastní dopravu, vzít si potraviny z domu s sebou. Tato varianta může být východiskem při cestování do destinací, kde je malá nabídka bezlepkových potravin. 

Celiakie a cestování v ČR

O něco jednodušší je to s cestováním po České republice, kde už zhruba víme, co očekávat. Ve větších městech snadno potraviny pořídíme v supermarketech, obchodech se zdravou výživou nebo lékárnách. Stejně tak nalezneme restaurace a hotely, kde jsou připraveni také na celiaky. V menších městech a vesnicích je situace horší a mnohdy můžeme odcházet s prázdnou. Proto opět platí, že je vhodné předem cestu plánovat a vzít si i nějakou tu vlastní zásobu. Nabídku bezlepkových restaurací v Česku i v zahraničí nalezneme zde: https://www.schaer.com/cs-cz/otg/eat.

Cestování s celiakií není vždy zrovna jednoduché, rozhodně ale není třeba se mu vyhýbat. Při správném plánování se dá vše zvládnout, inspirujte se výše uvedenými tipy a užijte si dovolenou, co nejlépe to jen půjde! 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 08. 2019 20:29
Já osobně celiakii neřeším, mého bratra žena ano a tak jsem ochutnala ledaco a vše mi chutná, dokonce když přijela jsem jí něco bezlepkového připravila
30. 07. 2019 22:19
Svačinky a pečivo je nutnost mít raději sebou i na výlet. Mám ráda asijskou kuchyni, kde si snadno vyberu mnoho přirozeně bezlepkových jídel. Prostě jen člověk musí být vždy připraven.
30. 07. 2019 10:11
Naštěstí celiakii řešit nemusím, ale děkuji za zajímavé info.
30. 07. 2019 07:42
Já cestují s celiakii v pohodě, platí pravidlo mít svoji svačinu a nespoléhat se, že po cestě něco koupím, na letošní dovolené v penzionu kde jsme bydleli vařili bezlepkove, takže to bylo bez starostí :-)
29. 07. 2019 19:33
Velmi zajímavé informace, naštěstí se u nás v rodině tato choroba nevyskytla.
29. 07. 2019 16:44
Naštěstí podezření na toto onemocnění se u mě nepotvrdilo, takže nemusím nic podobného řešit.
29. 07. 2019 09:17
Tak tohle se mě naštěstí netýká, ale článek je napsán pěkně.

Naši partneři