TOPlist
Sledujte nás:

Chytrá váha Tanita

Zpět

Tělesná váha je mezi hubnoucími asi největším "postrachem". Přestože se již při změně životního stylu cítíme dobře, jakmile stoupneme na váhu, která nám ukáže dle nás nelichotivé číslo, je po náladě. Hlavním kritériem úspěchu by mělo být, že jsme změnili jídelníček a začali se hýbat, zkrátka zlepšili životní styl, ale pro hubnoucí je přece jenom ukazatelem úspěchu - to magické číslo na váze.

 Váha ale nemusí být zdaleka tak objektivním ukazatelem vašeho snažení

  • Jste si jistí, že Vaše váha je přesná?
  • Ukazuje Vaše váha skutečně Vaše úspěchy nebo se za číslem kg ukazuje něco více?
  • Znáte moderní váhy, které umějí z Vašeho těla poznat více než jen celkové množství kg?

To a mnohem více jsme vyzkoušeli za Vás a máme pro Vás několik rad a tipů, jak příjemněji sledovat Vaše úspěchy, případně neúspěchy. Jistě jste slyšeli o analyzátorech těla, které fungují na již velmi známém principu tzv. bioelektrické impedance. Tato metoda využívá rozdílu v elektrické vodivosti jednotlivých tkání v těle (např. svalová tkáň má vyšší vodivost než tuková tkáň vzhledem k vysokému obsahu vody). Na základě odporu vodivosti a zadaných údajů jako je výška, věk, pohlaví, váha a tělesný typ se vypočítá procento tělesného tuku.

Klasickým vahám již ve světě hubnutí tak trošku „odzvonilo“. Levnější model sice velmi spolehlivě ukáže Vaši celkovou hmotnost, ale bohužel nemůžete kontrolovat, zda je Vaše hubnutí úspěšné ve smyslu úbytku tuku. Nejideálnějším výsledkem hubnutí je co největší úbytek tuku, zvláště pak viscerálního a co nejnižší úbytek svalové hmoty. V některých případech je dokonce žádoucí, aby došlo i k mírnému zvýšení svalové hmoty. Jak ale poznat, zda jsme jídelníček nastavili skutečně efektivně?

Právě nejideálnější cestou je nastavení vhodného jídelníčku doplněného pohybovou aktivitou a pravidelným monitorováním všech našich složek těla, tzv. tělesnou analýzou.

Jak vybrat ten správný model, podle čeho se orientovat?

V kurzech STOBu používáme váhy Tanita, které jsou velmi kvalitní a nabízí se řada modelů.

V prvé řadě si můžete zakoupit váhu, kdy nášlapné plochy jsou pouze na chodidla, takže proud projde spodní částí těla a horní část těla je pouze matematicky dopočítána. Vícesenzorové  (držíte v ruce madlo) modely jsou přesnější, jelikož slabý proud prochází celým tělem a tedy analyzuje složení celého těla. Ženám s gynoidním typem obezity ukáže tedy první typ váhy vyšší procento tuku, než když je analyzováno celé tělo. Pokud se však měříme jedním typem váhy, jsou i váhy jednodušší dostačující, protože nám jde především o změnu - tedy o pokles tuku.

Jaké další parametry vám váhy ukazují?

DCI denní příjem kalorií

Představuje součet kalorií pro základní metabolismus a kaloriemi potřebnými pro metabolismus spojeným s fyzickou aktivitou během dne. Výsledek je potřeba vynásobit koeficientem 4,2, tím převedeme výsledné číslo na kJ. Dále je potřeba brát tento ukazatel orientačně, jelikož je počítán jen odhadem, nikoli skutečnou fyzickou aktivitou. Ideální kombinací je nastavení příjmu na základě výsledku váhy (DCI) v kombinaci se sebekoučinkem.

Množství svalové hmoty

Čím vyšší podíl svalové hmoty budete mít, tím vyšší je Váš bazální metabolismus. Tudíž si budete moci dovolit i vyšší příjem energie během dne. Zvláště v době, kdy cvičíme, je velmi vhodné sledovat složení těla, protože při cvičení se redukuje tkáň tuková, ale narůstá svalová. Z toho důvodu může celková hmotnost stagnovat, ale mění se složení těla. Váha nám ukazuje hmotnost příčně pruhovaných i hladkých svalů, včetně vody v nich obsažené.

Množství tukové tkáně a viscerální tuk

Množství tukové tkáně představuje nejvíce sledovaný údaj, protože cílem redukce by neměla být jen redukce váhy, ale především tukové tkáně, z toho důvodu je důležité více než snižování celkové hmotnosti sledovat snížení tuku.

Viscerální tuk je tuk v břišní dutině, který obklopuje vnitřní orgány. Výzkumy prokazují, že ačkoliv Vaše hmotnost a % tělesného tuku zůstává stejné, s přibývajícím věkem se ukládání tuku mění a tuk se čím dál víc ukládá v oblasti břicha, obzvlášť u žen v menopauze. Zjištění množství viscerálního tuku a jeho případné snížení a udržování na přípustné hodnotě, pomůže snížit riziko nemocí - srdečních chorob, vysokého krevního tlaku aj.

Vyšší riziko se objevuje u mužů, kteří trpí častěji androidním typem obezity, mají tendence ukládat tuk hlavně v oblasti pasu.

Výhodou pro Vás je, že při správně nastaveném redukčním režimu dochází k úbytku tkáně právě z 1/3 z tuku viscerálního.

Hmotnost kostí

Znamená množství kalcia a ostatních minerálů. Výzkumy prokázaly, že cvičení a tím rozvoj kostní tkáně pomáhá k vývinu silnějších a zdravějších kostí. Protože struktura kostí se nemění v krátkém časovém úseku, je důležité rozvíjet a udržovat zdravé kosti vyváženou stravou a dostatečnou tělesnou aktivitou.

Index fyzické kondice

Tato funkce porovnává Vaše složení těla tím, že porovná tělesný tuk a svalovou hmotu. Při zvýšené aktivitě se sníží množství tělesného tuku, Vaše fyzická kondice se podle toho změní. I když Vaše hmotnost zůstává neměnná, může se Vaše svalová hmota nebo podíl tělesného tuku změnit, to zlepšuje Váš zdravotní stav a snižuje riziko některých onemocnění.

Funkce Recall

Stiskem tlačítka lze zobrazit předchozí naměřené hodnoty.

BMR (bazální metabolická potřeba)

Tato funkce ukazuje množství kalorií potřebné pro udržení základních životních funkcí, Vaše BMR je hodnota minimální energie, kterou vaše tělo potřebuje v klidném stavu, aby mohlo normálně fungovat (dýchání, oběh krve, nervový systém). Přibližně 70 % za den zkonzumovaných kalorií je použito pro BMR - přeměnu látek.

Celkové množství tělesné vody

Podíl tělesné vody je podíl všech tekutin v těle znázorněn jako procento tělesné váhy.

Váš podíl tělesné vody se mění během dne a noci. Příliš jídla, konzumace alkoholu, menstruace, nemoc, sport mohou vést k výkyvům podílu vody.

Poznámka: Celkový podíl tělesného tuku se snižuje, když se zvyšuje podíl tělesné vody.  Člověk s vysokým podílem tělesného tuku může klesnout pod průměr tělesné vody. Pokud se tuku zbavíte, mělo by se celkové procento tělesné vody přiblížit uvedeným rozmezím.

               

Podáváme vám přehlednou tabulku jednotlivých typů vah a přejeme šťastnou volbu. Objednat váhu můžete na www.osobni-vahy.cz

 

FUNKCE TĚLESNÝCH ANALYZÁTORŮ
Funkce                                        BC 1000  BC 601  BC 545 BC 582 BC 581 BC 571 BC 543 BC 575 BC 532 BC 570 UM 075 UM 076
ANT-* tm technologie                                                     
SD karta                                
Ukládání dat a grafů po 3 roky                              
Segmentální analýza 8 elektrod                                     
Hodiny / kalendář                              
Dotyková tlačítka          

       

           
% tělesného tuku u dětí a rozmezí zdravého tuku                                                                                                  
% tělesného tuku u dospělých a rozmezí zdravého tuku                                                                                                   
Fitplus                                    
Množství tělesné tekutiny                                                                                                    
Množství svalové hmoty                                                                                                    
Fyzická kondice                                                               
Množství kostní hmoty                                                                            
Klidový metabolismus - BMR            

       

                                    
Denní příjem kalorií                                                 
Metabolický věk                                                                      
Útrobní tuk                                                                                                    
Režim Atlet                                                                                        
Recall                                           

       

                                                
Tlačítko samotného vážení                                                                                            
Počet pamětí   4 4 5 5 4 4 8 4 4 4 8
Režim Host                                                                                                    

 

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 05. 2021 07:39
Mám ji doma staršího typu a jsem s ní děsně spokojená.
13. 05. 2021 16:27
Je to pěkná hračka ale neukazuje mi co chci.
16. 11. 2013 22:26
váha Tanita je fakt skvělá, měla jsem předtím doma různé napodobeniny takových "analyzátorů", ale měřily dost nepřesně, tady tahle se mi zdá opravdu přesná a uživatelsky přívětivá. Navíc tuhle značku používají i nás ve fitku, tak asi to bude ověřená značka. mám typ BC 545
14. 05. 2013 22:32
Pěkné!
10. 05. 2013 09:15
skvělé,že tak umí všechno rozpoznat.Asi bych dostala infarkt,kdybych se na ni zvážila:o)
04. 05. 2013 19:36
tak to je skvělý výrobek
30. 04. 2013 23:08
Taky by se mi taková hračka líbila
28. 04. 2013 13:33
Musí to být super, mít doma takový "stroj"
28. 04. 2013 08:22
Dobrý den, chtěla bych využít vaší nabídky, vztahuje se sleva 20% i na váhu BC545n, za 4999Kč? Kam se má kod napsat? Do poznámky?
21. 04. 2013 14:02
tak to už je tedy stroj
14. 04. 2013 09:36
To by se mi líbilo!
26. 03. 2013 12:12
vahy jsou pěkné ale radši zustanu u své staré a za ty prašule pojedu s kamoškama na welnes vikend a udělám něco pro své tělíčko a hlavně dušičku
19. 03. 2013 13:41
Červánku, klikni si na ten odkaz výše, www.osobni-vahy.cz a tam uvidíš různé druhy a ceny. Kterou si vybereš, odečti 20 % a máš to.
19. 03. 2013 13:26
kolik by stála po slevě 20%?
19. 03. 2013 13:06
Taky mám chytrou váhu Tanita, jen by po ránu měla být ke mně vlídnější :-))
17. 03. 2013 17:17
Pěkné, jen by se měla sama někam uklízet abych na ní věčně nečekala na zázrak :-)
17. 03. 2013 11:33
váha pěkná ale já bych na stála několikrát za den, tak radši zůstanu u mé¨obyčejné digitální
17. 03. 2013 11:26
Pěkné váhy, zauvažuji o koupi
13. 03. 2013 20:21
Váha je pěkná,ale já chodím každé 3-4 týdny už od podzima na měření přez podobnou váhu ke svému obvodnímu lékaři.
08. 03. 2013 19:10
moc údajů, moc často, to by mě mohlo i deprimovat
04. 03. 2013 11:37
belle :-) co vím, tak prakticky každá má funkci pouze váha, takže vytahovat madlo nemusíš, pokud nechceš, já mám o něco levnější... také měří vše , ale je možná drobná odchylka, neboť měří přes nohy a né i přes ruce. Odchylku jsem ale nezaznamenal.
CO chci ale upozornit, údajná přesnost váhy v kg. to mne zaujalo, myslím že přesdnost byla udávána cca 10dk na mojí váhu. u jiných vah to bývá až 1,3kg !!!
03. 03. 2013 13:46
Váha se mi líbí,jen mám obavy,že bych na ní stála denně
03. 03. 2013 10:51
Šikovná váha, ale já myslím, že si vystačím i bez ní...:-)
02. 03. 2013 21:04
Stále přemýšlím zda si jí koupit, nebo chodit raději jednou za měsíc na převážení do centra..tam mi to vyjede počítač.. Nevíte někdo, dá se na té vpravo zvážit i normálně, když chci jen kg a nechci vytahovat to madlo? Děkuji
01. 03. 2013 13:39
tak sem si říkala, že sleva 20% je dost... ale z mateřské by mi ani sleva 50% nepomohla... zůstávám tedy u té své obyčejné ;o(
27. 02. 2013 06:36
vypadá úžasně, až doslouží má stará, tak vím o čem uvažovat :-)
24. 02. 2013 12:22
Cena opravdu odradí. Mám doma obyčejnou váhu, časem ji nahradit chci, ale není to pro mne priorita.
Ale ne, že by mne takový typ váhy nelákal. Třeba napíšu Ježíškovi :o)
22. 02. 2013 18:34
a tuhle váhu neukácáme ;o)))
12. 02. 2013 17:58
Tak z takhle slozity vahy byvh mela tezkou hlavu :(( tu ych si nekoupila
11. 02. 2013 23:22
mně jednou vážili na tanitě c o je na obrázku vpravo kdybych si nějakou kupovala, tak určitě tuhle. má vysunovací držadla a ukazuje opravdu všechno :-) třeba i biologický věk :))
07. 02. 2013 19:24
Ani nevím kterou ,mám uplně jednoduchou.

Naši partneři