TOPlist
Sledujte nás:

Co jsou sacharidy a jak je dělíme?

Zpět
 

Prof. Jana Dostálová, Csc., Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. Někdy se ještě můžeme setkat s názvy jako karbohydráty, uhlohydráty nebo uhlovodany, které jsou však zastaralé a neměly by se používat. Rovněž starší název pro cukry, glycidy, se již nedoporučuje používat.

Sacharidy představují velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek dělíme sacharidy na tři základní skupiny, monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, ke kterým se ještě přiřazuje skupina tzv. složených (komplexních) sacharidů.

  • Monosacharidy obsahují jednu cukernou jednotku. Patří sem například glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) aj.
  • Oligosacharidy obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů. Například sacharóza (cukr řepný a třtinový) se skládá z glukózy a fruktózy, laktóza (cukr mléčný) se skládá z glukózy a galaktózy. Rafinóza, stachyóza, verbaskóza aj. (sacharidy obsažené v luštěninách) obsahují galaktózu a další.
  • Polysacharidy obsahují více než 10 monosacharidů – škrob, celulózu, pektin, inulin aj.
  • Složené (komplexní) sacharidy obsahují i jiné sloučeniny, například bílkoviny, tuky aj., řadíme je mezi polysacharidy

Monosacharidy a oligosacharidy se také označují jako sacharidy jednoduché, polysacharidy jako složené (komplexní).

Podle české legislativy se sacharidem rozumí jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, (tj. který lidský organizmus dokáže využít jako zdroj energie nebo stavební či jinak prospěšnou látku (u sacharidů jde téměř výlučně o zdroj energie), včetně polyolů (alkoholické cukry např. sorbitol, xylitol, mannitol). Jako cukry se označují monosacharidy (glukóza, fruktóza) a disacharidy (sacharóza, laktóza), protože mají sladkou chuť.

Sacharidy představují základní složku stravy. Podle současných výživových doporučení by sacharidy měly tvořit 55-60 % celkového energetického příjmu. Přednost bychom měli dávat polysacharidům a cukry omezovat, zvláště cukry přidávané do potravinářských výrobků.

Pozn.: Z chemického hlediska se jako cukr označují monosacharidy a oligosacharidy, z hlediska legislativního pak monosacharidy a z oligosacharidů pouze disacharidy.

Kompletní přehled sacharidů najdete zde

 
Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 03. 2017 19:18
Je to věda, raději nesladím ale ovoce miluji.
27. 01. 2017 08:40
Jak to platí u většiny věcí - všeho s mírou. :-)
24. 01. 2017 10:51
Užitečné a poučné informace :-)
19. 01. 2017 18:25
Páni, pomalu z těch názvů ztrácím hlavu !!! Začínám se v tom pomalu ztrácet !!!
14. 01. 2017 16:15
Je dobré si opakovaně připomínat informace, vždyť člověk tohle všechno pak dělá hlavně pro sebe nebo pro ostatní v rodině
14. 01. 2017 12:05
Fakt je to celkem složité:-(...asi mi zůstane v paměti jen sladká chuť=špatné.
14. 01. 2017 11:32
Je to složité raději jsem si to okopírovala.
13. 01. 2017 21:27
Snad si to člověk nemusí všechno pamatovat.
13. 01. 2017 10:13
Mám ty články v záložkách a nakukuji co to jen jde(tiskárnu nemám) Je to dost složité :-))
12. 01. 2017 07:39
Je to docela složité, Musím se snažit.
11. 01. 2017 16:54
Tohle si asi nezapamatuji nikdy.
10. 01. 2017 18:26
Souhlasím s tkoskubova - pročítat (dnes už pročítám potřetí), vytisknout, nahlížet.. Velmi oceňuji účelné prolinkování (omlouvám se češtině) textů.
10. 01. 2017 12:18
Už jsem si to pročítala včera,asi by bylo nejlepší si vše vytisknout a mít před očima(denně nahlížet i několikrát),aby si to člověk zapamatoval.
09. 01. 2017 20:42
tohle si určtitě musím přečíst běkolikrát , aby se mi to dostalo pod " kůži ".
09. 01. 2017 13:49
Po jednom přečtení si to určitě nezapamatuji, názvy jsou zase jiné než jsme se učili.Pořád je něco nového.
09. 01. 2017 13:34
Hezký přehled, ze školy si už všechno nepamatuji. Díky
09. 01. 2017 12:32
děkuji za poučný článek ....
09. 01. 2017 09:37
Opakování-matka moudrosti,díky :-)
09. 01. 2017 03:25
Poučný článek. :-) Děkuji.

Naši partneři