TOPlist
Sledujte nás:

Cvičení všímavého jedení

Zpět

Tereza Hacová

 

Proč je všímavost důležitá, a to nejen ve vztahu k jídlu, se můžete dočíst zde.

Všímavé jedení není vlastnost, která spadne člověku do klína, ale je to dovednost, kterou se může naučit úplně kdokoliv. V tomto článku si ukážeme cvičení, díky kterým se můžete ve všímavém jedení zlepšit.

Všímavé jedení rozinek

Všímavě můžete jíst jakékoliv jídlo, ale zkuste začít s rozinkami. Jsou prostou potravinou, kterou většinou jíme nevšímavě – po hrstech a při jiné aktivitě. Nezáleží na tom, jestli jsou rozinky vaše oblíbené jídlo nebo jestli je nemáte zrovna v lásce (můžete je zaměnit se sušenými brusinkami). Díky tomuto cvičení vyzkoušíte jedení rozinek úplně novým způsobem.

Vyhraďte si na toto cvičení 20 minut. Řiďte se textem, ale nečtěte ho dopředu. Budete potřebovat 4 rozinky.

1.       Položte na talíř všechny rozinky a talíř položte před sebe. Poté zavřete oči a zaměřte se na přítomný okamžik několika hlubokými nádechy a výdechy. Sledujte dráhu vzduchu, který vchází do plic a také z nich vychází. 

2.       Zůstaňte v soustředěném a uvolněném stavu mysli, otevřete oči a vyberte si jednu rozinku. Zkuste se na ní dívat novýma očima, jako byste ještě nikdy v životě neviděli a nejedli rozinku. Čeho si všímáte? Jak rozinka vypadá? Popište slovy její velikost a texturu. Má vaše rozinka po celém povrchu stejnou barvu? A co když ji dáte naproti světlu – prosvítá, mění barvu? Zkuste vše popisovat přídavnými jmény.

3.       Přibližte rozinku k nosu.  Jak voní? Změní se něco, když ji jemně promnete?

4.       Zaměřte se na texturu rozinky i pomocí hmatu. Zkuste svou rozinku prozkoumat natolik, že kdybyste ji dali zpátky na talíř, rozeznáte, která je ta vaše jen pomocí hmatu.

5.       Dejte si rozinku k uchu. Zkuste ji několikrát zmáčknout. Slyšíte něco?

6.       Vložte si rozinku do úst a nekousejte ji. Jen ji tam nechte ležet. Přichází vám do hlavy nějaké myšlenky nebo nutkání? Nechte chvíli rozinku na jazyku.

7.       Kousněte si jednou do rozinky a pak přestaňte. Cítíte chuť rozinky? Zkuste ji popsat slovy. Také zkuste zachytit jakékoliv myšlenky nebo nutkání. Znovu chvíli počkejte s rozinkou na jazyku.

8.       Začněte pomalu kousat rozinku, užívejte si každý aspekt její chuti. Jak se mění chuť s každým kousnutím? Která část vašich úst kousá rozinku? Kdy ucítíte nutkání rozinku spolknout? Zkuste prozkoumat, odkud tohle nutkání vychází – z hlavy, břicha nebo odjinud?

9.       Spolkněte rozinku a objevujte, jak se mění chuť ve vašich ústech.

10.   Zopakujte celý proces s druhou rozinkou. Buďte zvědaví a prozkoumejte rozdíly mezi rozinkami. Všímejte si při tom svých myšlenek a pocitů („Tohle je těžší, než jsem čekal.“ „K čemu tohle cvičení vůbec je?“ „Asi bych měl zpomalit.“).

11.    Znovu projděte všechny kroky i s třetí rozinkou. Při tomto kole přemýšlejte, co všechno víte o rozinkách – Kde a jak rostou? Jak se sklízí? A jak balí? Jak se dostanou odtamtud až k vám domů? Kdo všechno vám umožní sníst tuhle rozinku (od farmáře po prodavačku v obchodě)?

12.   Když se dostanete ke čtvrté rozince, zastavte se a zeptejte se sami sebe. Opravdu ji chcete? Rozhodněte se, jestli ji chcete sníst nebo si ji necháte na jindy. Jestli se rozhodnete ji sníst, udělejte to stejně všímavě jako s předchozími třemi rozinkami.

13.   Ať už jste snědli čtvrtou rozinku nebo ne, zamyslete se nad tím, jak jste udělali rozhodnutí. Jaké myšlenky se vám honily hlavou?

14.   Ukončete toto cvičení několika hlubokými nádechy a výdechy se zavřenýma očima. Poté je pomalu otevřete.

 

Reflexe všímavého jedení rozinek

Zamyslete se nad tím, jak bylo tohle jedení podobné či odlišné normálnímu jedení rozinek. Chutnaly rozinky jinak, než jste očekávali? Jestli ano, tak proč? Nějaká další překvapení? Jaké myšlenky vám během tohoto cvičení běhaly hlavou?

Byla třetí rozinka stejně chutná jako ta první? Měli jste silné nutkání sníst čtvrtou rozinku? Bylo těžké se rozhodnout, jestli sníst poslední rozinku nebo ne? Máte to tak i u jiných jídel?

 

Všímavé jedení snídaně, obědu nebo večeře

Zkuste si sníst několik jídel týdně všímavě. Udělejte si čas a užijte si každého sousta.

  • Sedněte si k jídelnímu stolu. V dnešní době často jíme ve stoje, za chůze nebo před monitorem u kancelářského stolu. Dnes se ale zkuste posadit k jídelnímu stolu – jen vy a vaše jídlo. Žádný telefon, notebook, ani rádio. Pro začátek buďte sami, ať se zvládnete plně soustředit.
  • Buďte jak stylista jídla. Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i oku. Hezky ho naservírujte na pěkný talíř (klidně i slavnostní). Zkuste pracovat i s barevnými potravinami. Jídlo vám díky tomu bude mnohem víc chutnat. Ukliďte si na stole, u kterého budete jíst.
  • Zpomalte. Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost najednou. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Mezi sousty odložte příbor.
  • Prozkoumejte jídlo všemi smysly.  Zkuste jídlo objevovat nejen chutí, ale i zrakem, čichem, hmatem a sluchem (jestli to jde).
  • Co se vám honí hlavou a jak je na tom vaše tělo? Zkuste zachycovat vaše myšlenky, emoce a tělní prožitky. V polovině jídla zkontrolujte, jak moc jste plní. Také vnímejte, jak se mění citlivost chuťových pohárků v průběhu jídla.

 

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 06. 2017 20:58
Zajímavý článek, musím taky trochu zpomalit.
21. 06. 2017 22:51
Tak test proveden ale žádná sláva začínám trénovat a na konci měsíce to snad bude už lepší
21. 06. 2017 22:40
No toto si určitě vytisknu, už jsem si připsala na zítřejší nákupní seznam hrozinky a začnu se testovat.
20. 06. 2017 16:29
Také jím rychle
19. 06. 2017 21:58
je fakt,že jím bezmyšlenkovitě!Vyzkouším,koupím rozinky,něco na tom bude.
19. 06. 2017 18:01
Také jím rychle a nesoustředěně. A zrovna rozinky a oříšky, tam nevnímám množství.
18. 06. 2017 23:45
Dnes jsem všímavé jedení aplikovala v závodní jídelně.Všimla jsem si, že abych stihla sníst oběd v pauze, dojít do jídelny a zpět-musím jídlo naházet do krku fofrem.Půlku plus salát do krabičky, protože mě samozřejmě do fajrontu přepadne znovu hlad.Zřejmě se budu muset soustředit na jídla mimo zaměstnání.Tam se totiž žádné velké divadlo dělat nedá.
18. 06. 2017 22:05
určitě zajímavé, vím, že bych v tomto směru měla zapracovat a zpomalit v jídle...tak snad se zadaří...
18. 06. 2017 22:05
určitě zajímavé, vím, že bych v tomto směru měla zapracovat a zpomalit v jídle...tak snad se zadaří...
17. 06. 2017 23:50
skvělé
17. 06. 2017 20:20
Zajímavý článek k zamyšlení.Vyzkoušela jsem a protože nemám doma rozinky, použila jsem kešu oříšky, neb se mi hodily do koučinku.Bohužel neměla jsem dost trpělivosti test dokončit.Budu se muset na konzumaci jídla více zaměřit.V práci je to beznadějné.
17. 06. 2017 15:51
Vyzkoušela jsem všímavě jíst a z neznámého důvodu mi bylo do breku.
Přitom jím všechna jídla pomalu. nedokážu se najíst za 15 min. potrebuji aspoň 30 min.
17. 06. 2017 12:27
V dnešní době je to těžké, ale je pravda, že na tom něco bude :)
17. 06. 2017 08:50
Velmi zajimavy clanek
17. 06. 2017 05:26
Jinak vyjádřeno - jídlu, tedy konzumaci nevěnujeme tolik času, práce a jiné aktivity jsou důležitější, spíš bychom měli tyto činnosti právě zaměnit, respektivě vědomě skloubit - dnes je vše víc důležité něž my sami a je to celkem velká chyba, jen tohle ale dokázat je oříšek i pro mě
16. 06. 2017 22:29
Díky,hodně zajímavé!
16. 06. 2017 20:03
To byla rychlost! Je jasné, že jíst by se mělo vždy vědomě a za účelem doplnění energie. V dnešní době je však moderní dělat hodně věcí najednou, a ještě s nějakým "rychlým dlabancem" v ruce a to ještě většinou "za pochodu" :-(
16. 06. 2017 19:43
HanaDvorak - Takto jíst každé jídlo denně by bylo určitě časově i jinak opravdu náročné :-D To máte jistě pravdu. Ovšem druhou stranou mince je takové to "rychlé zhltnutí" čehokoliv, co nám někdo nandá na talíř. Cílem tohoto cvičení je především inspirovat a ukázat, že je možné si jídlo opravdu vychutnat, a to všemi smysly, mít z něj skutečný požitek, nebo si naopak uvědomit, že nám vlastně ani tak moc nechutná a ve skutečnosti nemáme potřebu ho sníst celý talíř. :-) A věřím, že alespoň párkrát do týdne je možné si na jídlo udělat trochu více klidu. :-)
16. 06. 2017 19:32
Tímto způsobem zvládnu max. dvě jídla denně, abych stihla vše, co denně stihnout potřebuji ... bezva! Kila půjdou dolů rychle ,,,
16. 06. 2017 15:02
S jídlem to vyzkoušïm, na hrozinky asi nedojde, nebudu mít dostatek klidu...
16. 06. 2017 12:55
Zajímavý způsob pohledu na konzumaci jídla. Věřím, že pokud se člověk naučí vychutnávat jídlo více smysly a zpomalí při jídle, sní toho určitě méně.
16. 06. 2017 07:53
Děkuji za přínosný článek hrozinky jsem už dopsala na nákupní seznam
15. 06. 2017 21:09
Nikdy jsem nad jídlem takto nepřemýšlela. určitě test s rozinkami vyzkouším.
15. 06. 2017 20:12
To by mě ani ve snu nenapadlo takhle o jídle přemýšlet.Moc děkuji,
15. 06. 2017 16:30
Jdu zkoušet. Hrozinky mám ráda a mám je koupené.
15. 06. 2017 13:44
To musím o víkendu vyzkoušet.
15. 06. 2017 13:36
už tisknu - toto je má Achillova pata
15. 06. 2017 11:44
to určitě vyzkouším!
15. 06. 2017 11:22
Jím u svého stolu, ale využívám tu chvíli i ke čtení, což bych neměla, ale nemůžu si pomoct. Článek je pěkně napsaný, ale zrovna oběd v práci si asi málokdo může užívat podle těchto pravidel. Bohužel. Ale můžu to zkusit o víkendu.
15. 06. 2017 10:57
Snažím se o tyto zásady, ale zejména svačinky si vůbec nemůžu vychutnat, valí se to na mě ze všech stran, nemám chvilku klidu pro sebe... aspoň že do jídelny chodím zásadně bez mobilu
15. 06. 2017 10:48
Souhlasím s hanajabu, také chodím s kolegy, kteří u oběda pořád probírají pracovní věci. Dost mi to vadí a tak oběd "zhltnu" ani nevím jak. Dřív jsem chodila s kolegou, který vyžadoval u jídla mlčení a "zakazoval" bavit se o práci, maximálně jsme se mohli bavit o jídle co nám v jídelně naservírovali. Jak na to teď vzpomínám :-)
15. 06. 2017 08:23
Přestala jsem v práci chodit na obědy - nosím si své. Jídlo nebylo nutričně nic moc a hlavně se řešily spory a problémy. Prostředí retro-socialistické, rámus kovových židlí...takže raději sama - ale zase bohužel u monitoru v kanceláři.
15. 06. 2017 08:07
jo doba je uspěchaná, tak o víkendu by se to dalo zkusit
15. 06. 2017 08:02
Pokud člověk chodí obědvat s kolegy, nemá šanci se na jídlo soustředit. U oběda se probírají věci, na které v kanceláři není prostor. Když je jídlo chutné a pěkně naservírované, tak mi to brebentění o všem, jen ne o tom, co právě jím, vyloženě vadí.
15. 06. 2017 07:51
přesně, honem něco zhltnout a jít dělat něco jiného, to je ta chyba

Naši partneři