TOPlist
Sledujte nás:

Doplňky stravy s vlákninou

Zpět

Bc. Veronika Pourová

Jak na dostatečný příjem vlákniny běžnou stravou jste se mohli dočíst v předchozích článcích. Záměrně jsme si nechali téma doplňků až na úplný konec měsíce, a to z důvodu, že by měly být vnímány opravdu jako doplňky v situacích, když nejsme schopni dosáhnout dostatečného příjmu vlákniny v běžných potravinách. Někdy jsou podmínky takové, že člověk nesežene celozrnný chléb, čerstvou zeleninu nebo nemá čas vařit luštěniny, nebo například někde cestuje, kde je odkázaný na trochu jiný jídelníček, než je zvyklý.

Dále lze doplňky využít i při různých dietách, zejména jedinci, kteří ve svém jídelníčku z nějakého důvodu omezují sacharidy, a tedy i celozrnné obiloviny, mohou trpět nedostatečným příjmem vlákniny z běžné stravy. Ale pravdou je, že i správně sestavená redukční dieta by měla poskytovat tělu dostatek živin. Výjimkou jsou případy, kdy je nutná extrémně rychlá redukce hmotnosti například před operací. V takovém případě lze využít doplňky stravy s vlákninou.

Vlákninu ve formě doplňků stravy mohou využít i jedinci se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, protože například beta glukany z ovesných vloček nebo ječmene či lignany z lněného semínka a další druhy vlákniny mají schopnost vázat ve střevě cholesterol ze žlučových kyselin a zamezují tak jeho zpětnému vstřebávání.

Dále může vláknina posloužit jako pomocník při hubnutí, a to díky svému sytivému efektu. Jedinci s nadváhou, kteří se ke své hmotnosti dostali především konzumací objemných porcí, mohou při snaze o redukci hmotnosti pociťovat nepříjemné pocity hladu, které pramení mimo jiné z nenaplněného žaludku. Vláknina proto může sloužit jako neškodné „plnidlo“ a pocity hladu tak mírnit.

Existuje nespočet doplňků stravy, které předhání jeden druhý v tom, co všechno dokážou, pravda je však taková, že není třeba nic hnát do extrému a i výrobek, který není inzerován jako zázračný a stojí pár korun, může posloužit jako vhodný zdroj vlákniny.

Doplňku stravy s vlákninou je k sehnání opravdu mnoho, jedná se například o psyllium, jablečnou vlákninu, lněnou vlákninu, konopnou vlákninu, zdravotní pšeničné otruby, inulin či glukomannan. Můžete se setkat s rozdělením vlákniny na rozpustnou a nerozpustnou, v poslední době se však i od tohoto dělení trochu upouští, protože existuje také nespočet částečně rozpustných druhů. Princip účinku je však takový, že rozpustná vláknina zpomaluje rychlost průchodu střevního obsahu a zahušťuje jej, nerozpustná vláknina pak hlavně zvětšuje objem stolice a urychluje její pasáž. Záleží však především na osobní preferenci, a proto je nejlepší vyzkoušet, co vám bude vyhovovat. Obecně totiž platí, že vláknina může pomoci při potížích jak s průjmem, tak se zácpou, vždy záleží na jejím druhu, pitném režimu, zbytku stravy a pohybové aktivitě.

Pokud je vláknina označovaná jako prebiotická či bioaktivní, neznamená to, že se liší od ostatních produktů, vláknina totiž ze své podstaty slouží jako potrava pro střevní mikroflóru, která podporuje imunitu a chrání povrch střeva před škodlivými vlivy.

Vlákninu lze přidat do jogurtu, smoothie, kaše, zahustit s ní polévku či omáčku, přidat ji do těsta nebo ji jen rozpustit ve vodě. Vždy je však potřeba takto obohacené pokrmy dostatečně zapít, aby se zamezilo zácpě.

U citlivějších jedinců se po konzumaci vlákniny mohou vyskytnout trávící obtíže, jako je nadýmání či zácpa, v takovém případě je třeba zkontrolovat dostatečný pitný režim či upravit dávkování.

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 23:27
Doplňky také nepoužívám.
30. 04. 2017 21:26
Davam si do jogurtu lněné semínko a jablecnou vlakninu
30. 04. 2017 17:17
Doplňky nepoužívám
30. 04. 2017 10:10
Doplňky stravy zatím nepoužívám. Děkuji za nové informace.
29. 04. 2017 19:51
Jím průběžně ořechy,semínka slunečnice,mandle
29. 04. 2017 18:49
.Doplńky stravy jsem zatím nezkoušela. Za informace děkuji.
29. 04. 2017 18:26
Doplňky stravy nepoužívám. Článek moc zajímavý díky.
29. 04. 2017 14:50
Dopňky stravy s vlákninou nepoužívám, děkuji za zajímavý článek.
29. 04. 2017 11:47
Dost používám lněné seminko. Díky za článek,
29. 04. 2017 11:13
Doplňky stravy s vlákninou zatím nepoužívám.
29. 04. 2017 10:58
Doplněk stravy s vlákninou mám, ale užívám jej spíše v zimě, kdy není tolik ovoce a zeleniny.
29. 04. 2017 10:57
Mám problém s dostatečným příjmem vlákniny ze stravy a doplňky jsou jediným způsobem, jak se přiblížit doporučenému množství :-(
29. 04. 2017 09:41
ano někdy mi to nevyjde tak doplňuji vlákninu tímto způsobem
29. 04. 2017 07:49
Srozumitelné pro všechny ....opět bezva článek a informace

Naši partneři