TOPlist
Sledujte nás:

Fyzioterapie v 10 otázkách

Zpět

Bc. Kristýna Rissová

V roce 2010 jsem ukončila bakalářské studium na fakultě tělovýchovy a sportu UK. Celé tři roky studia jsem měla v indexu v kolonce „obor“ vyplněno: Fyzioterapie. Během praxí u nemocničních lůžek a na ambulanci jsem se setkávala s pacienty, kteří nevěděli, jak mě oslovovat ani jak jim můžu pomoci. „Sestřičko, vy mě budete masírovat, jo?“ Zaznívalo ne zřídkakdy. Po odpovědi, že budeme společně cvičit, následovalo zklamání. Na konci hodiny ho naštěstí většinou vystřídalo milé překvapení – bolest ustoupila.

Netřeba se divit, že mnoho lidí neví, co jim může fyzioterapeut nabídnout. Fyzioterapie je mladý, rychle se vyvíjející obor, který reaguje na obtíže dnešního člověka kancelářského. Zatímco před 60 lety rehabilitační sestřičky učily v lázních chodit poslední oběti viru dětské obrny, fyzioterapeuti dneška jsou téměř na každém nemocničním oddělení a s poliomyelitidou už se naštěstí nesetkají.

Na dětském oddělení můžete vidět, jak fyzioterapeut učí maminku mačkat děťátku reflexní body, aby začalo otáčelo hlavičku. Na ortopedii doprovází dědečka po výměně kyčelního kloubu na první procházku o francouzských holích. Na rehabilitačním oddělení pak uvolňuje trapézy přepracovaného manažera a doporučuje mu správnou výšku židle a stolu. A ve vedlejší cvičebně posiluje svaly pánevního dna s mladou ženou, které se nedaří otěhotnět.

V následujících deseti otázkách je obsaženo vše důležité, co jste kdy chtěli vědět o fyzioterapii, ale báli jste se zeptat :-).

 

1.      Co je to fyzioterapie a kde se studuje?

Fyzioterapie je zdravotnický obor, který si klade za cíl neinvazivními metodami zlepšit stav našeho pohybového aparátu. Laicky řečeno, fyzioterapeut vás zbavuje bolesti a jiných obtíží příjemnými dotyky a cvičením, nikoli léky či skalpelem.

Od roku 2004 se fyzioterapie studuje na VŠ jako 3letý bakalářský obor nebo 5letý magisterský. Setkat se ale můžete i s výborným fyzioterapeutem s titulem Dis., neboť v minulosti se vyučovala na VOŠ jako dvouletá nástavba. Fyzioterapeut po ukončení VŠ studia pracuje pod dohledem zkušeného kolegy. Po 5 letech skládá atestaci z aplikované fyzioterapie a tím se stává specialistou ve svém oboru a může si založit samostatnou praxi, popřípadě se pokusit uzavřít smlouvu s pojišťovnou. Registrovaný fyzioterapeut v Unii fyzioterapeutů ČR má navíc povinnost doživotně se vzdělávat na akreditovaných seminářích a kurzech.

 

2.      Co vlastně fyzioterapeut umí?

Fyzioterapeut je odborník na pohybový aparát a jeho funkci – pohyb. V praxi to znamená, že zná nejen anatomii kloubů, šlach a všech 600 svalů, ale i to, jak vypadá ideální souhra všech svalů při pohybu. Ač se to nezdá, jen do zvedání ruky se zapojují desítky svalů, nejen všem známý biceps.

Fyzioterapeut musí mít trénované oko a hmat, aby zachytil drobné nuance v pohybech či ve struktuře svalu, ve kterých může být ukrytá příčina v pacientových obtíží. Jakmile ji rozpozná, má z poloviny vyhráno. Následuje samotná terapie, kdy je cílem odstranit příčinu problému (např. nahradit špatné držení těla za správné) nebo alespoň zmírnit následek, když příčinu odstranit nelze (např. lymfodrenáží zmenšit otok po operaci).

Zjednodušeně lze říci, že fyzioterapeut léčí prostřednictvím pohybové terapie (cviky), manuální terapie (fyzioterapeutův dotyk) nebo fyzikální terapie (působení přístroje – např. vířivka).

Krom dobrého oka a šikovných prstů by měl mít fyzioterapeut také pedagogicko-psychologické nadání, aby pacientovi vše srozumitelně vysvětlit a získal ho ke spolupráci, neboť hlavní práce většinou pacienta čeká doma.

 

3.      Kdo fyzioterapeut není?

Fyzioterapeut není lékař a nestanovuje diagnózu. Pouze určí hlavní problém pohybového aparátu. Nemůže vypsat nemocenskou, léky ani kompenzační pomůcky (vozík, chodítka, berle, ortézy…).

Fyzioterapeut není zdravotní sestra, tudíž neposkytuje ošetřovatelskou péči, jako je hygiena, oblékání nebo krmení. Učí ale, jak být v těchto oblastech soběstačný.

Fyzioterapeut není ani masér, i když v některých případech speciální typ masáží poskytuje (např. reflexní masáž – když chce ovlivnit vnitřní orgány nebo lymfatickou masáž, když chce zmenšit otok).

 

4.      Kdy vyhledat pomoc fyzioterapeuta?

S určitou nadsázkou by se dalo říci, že fyzioterapeuta můžete vyhledat vždy, když se potýkáte s problémem pohybového aparátu. Protože je však tělo složitý nástroj, před návštěvou fyzioterapeuta je bezpečnější navštívit lékaře. Ten provede vyšetření a rozhodne, jaký postup je právě pro pacientův stav nejlepší. Někdy ho místo k fyzioterapeutovi pošle do postele, předepíše léky nebo naordinuje razantnější lékařský zákrok.

 

5.      Jakým způsobem se dostat na rehabilitaci?

Jako nehospitalizovaný pacient se do rukou fyzioterapeuta můžete dostat dvojím způsobem. Buď vám lékař jakéhokoli oboru (praktický, neurolog, dětský…) vystaví FT poukaz a péči uhradí pojišťovna. Anebo se objednáte bez poukazu a pak platíte hotově. FT poukaz vás opravňuje nejčastěji k 5-10 cvičebním jednotkám (po 20–30 minutách) a lékař vám jej může vystavit jen jednou za půl roku.

 

6.      Kolik jedno ošetření fyzioterapeutem běžně stojí?

Za ošetření bez FT poukazu od lékaře se platí hotově. Ceny fyzioterapeutů se různí především podle velikosti města. V Praze si běžně účtuje okolo 700 Kč/hod., mimo Prahu 500 Kč/hod.

 

7.      Jak rehabilitace probíhá a co s sebou?

Na rehabilitaci s sebou doneste FT poukaz a zprávy od lékařů, popř. snímky z RTG, EMG atd. První setkání zpravidla trvá déle. Fyzioterapeut se vyptá na vše okolo vašich obtíží a pak vyšetří vaše pohybové ústrojí. To provádí buď pohledem – bedlivě vás sleduje při stoji nebo v pohybu. Anebo pohmatem, kdy vyšetřuje vaši kůži, podkoží a svaly. Dále pak speciálními testy (např. na svalovou sílu). Dobrá zpráva je, že nic z toho nebolí. Méně dobrou zprávou je, že vyšetření probíhá ve spodním prádle, a to i když vás bolí třeba jen loket. Fyzioterapeuta zajímá, jak se hýbe nejen loket ale tělo jako celek. Příčina problémů lokte může být totiž ukrytá daleko od něj.

Podle závěru vyšetření stanovuje fyzioterapeut cíl terapie. Podle něj pak techniku, kterou cíle dosáhne. Jako příklad nám poslouží tento cíl: zbavit vás bolesti bederní páteře. Prostředek, který k němu fyzioterapeut zvolí, je uvolnění této oblasti měkkými technikami (to je ta příjemná část, kdy jen ležíte a pracuje fyzioterapeut), pak cviky na protažení beder a posílení hlubokých břišních svalů (to už se potíte vy a fyzioterapeut už jen instruuje a pomáhá).

 

8.      Podle čeho poznám dobrého fyzioterapeuta?

Dobrého fyzioterapeuta poznáte podle plodů jeho práce – spokojených pacientů. Velmi podstatným znakem profesionála je průběžné vyšetřování, kterým si ověřuje, že vám terapie pomáhá. Nezapomene se vás zeptat, jak se od minula obtíže změnily a zkontrolovat, zda zadané cviky provádíte správně. Kvalitní fyzioterapeut se nebojí žádné otázky. Naopak má z dotazů pacienta radost, protože svědčí o jeho aktivním přístupu k terapii. Vše vám ochotně vysvětlí třeba i popáté. Dobrý fyzioterapeut zná hranice svých možností a nebojí se vás odkázat na jiného odborníka: neurologa, ortopeda, psychologa nebo třeba nutričního terapeuta.

 

9.      Jaké diagnózy řeší fyzioterapeut nejčastěji?

Práce fyzioterapeuta je velmi pestrá. Na nemocničních odděleních se věnuje pacientům se závažnějšími problémy, do ambulantních cvičeben přicházejí pacienti „zdravější“. Nejčastějšími diagnózami jsou skolióza, artróza kyčelního kloubu, výhřez ploténky, stav po operaci totální endoprotézy kyčelního kloubu, stav po cévní mozkové příhodě, stav po zlomenině či přetržení kolenního vazu, roztroušená skleróza, myopatie a dětská mozková obrna.

 

10.  Jaké jsou současné trendy ve fyzioterapii?

V současné době je trend vnímat problém pohybového aparátu „celostně“.  V praxi to znamená, že se do cviku zapojuje celé tělo, nejen bolavá část. Fyzioterapeut pak kontroluje, zda je vše – včetně nádechu a výdechu – provedeno správně. Cviky se navíc provádějí v polohách, které jsme se postupně a zcela spontánně naučili jako malé děti (např. plazení, šikmý sed…). Směry, které tyto principy následují, jsou DNS dynamická neuromuskulární stabilizace (prof. Pavla Koláře) nebo cvičení na základě Vojtovy metody (prof. Václava Vojty).

 

Věřím, že jste po přečtení odpovědí na 10 otázek o fyzioterapii o něco moudřejší a otázku: „Sestřičko, vy mě budete masírovat, že?“ vyměníte například za „Jaké nové cviky si od vás dnes odnesu?“ 

Hodnocení (35 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 06. 2017 20:07
Článek mně velmi zaujal. Na rehabilitaci jsem byla jen jedenkrát. Teď mně často bolí bederní páteř.
31. 05. 2017 22:28
Zajímavé shrnutí.
31. 05. 2017 20:43
Zrovna nyní chodím k fyzioterapeutovi s krční páteří, ale bez mého přičinění sám terapeut nic nezmůže. Cviky, které mi ukázal musím provádět sama a je to docela dřina.
31. 05. 2017 20:11
Také jsem před 10 lety měla zkušenost plotýnky - rehabilitace
31. 05. 2017 10:53
Fyzioterapie je úžasná věc, když člověka chytnou plotýnky. :-)
31. 05. 2017 08:29
Děkuji za krásný, srozumitelný, přehledný článek. Léčím se s Bechtěrevem a artrózou kyčlí po operaci stříšky a vrozené luxaci, párkrát jsem byla v lázních a moc jsem cvičení mívala ráda. Jen - jak píšete - to vyšetření ve spodním prádle je pro mne vždy utrpením. A čím vypadám hůř, tím spíš mě to od návštěvy fyzioterapeuta oddaluje. Už asi rok mám doma žádanku :-((( Je to pro mne fakt velká překážka.
30. 05. 2017 21:40
S rehabilitací mám zkušenost díky plotýnkám
30. 05. 2017 21:35
Devět týdnů jsem strávila v Kladrubech, jednou do roka jdu v Semilech na rehabilitaci, mám jen dobré zkušenosti.
30. 05. 2017 19:55
Najít dobrého fyzioterapeuta je také umění.
30. 05. 2017 19:33
K akupuntuře můžu říct jen to nejlepší, rozhodně je lepší než pilule proti bolesti. A díky akupresurním bodům již nezvracím v autobusu při delší cestě. Většinou mám po akupunktuře jednodušší život i čtyři měsíce.
30. 05. 2017 18:58
S rehabilitací mám dost zkušeností po operacích kolen, vždy jsem se setkala s profesionálním přístupem :-)
30. 05. 2017 18:32
Děkuji za zajímavý článek
30. 05. 2017 16:00
Dva měsíce navštěvuji rehabilitaci ohledně zhoršené hybnosti ruky. Postup stejný jak uvádí bod č.5.
30. 05. 2017 14:25
co se týče reflexních bodů a akupresury, jsem skeptická a neuznávám to, je k tomu příbuzná akupunktura a toho se fakt děsím
30. 05. 2017 13:07
Zajímavý článek, díky.
30. 05. 2017 10:26
Děkuji za zajímavé informace, v současnosti uvažuji o tom, že bych se k nějakému fyzioterapeutovi objednala.
30. 05. 2017 09:37
tak to neznám
30. 05. 2017 08:57
Léta chodím pravidelně 2 x do roka k fyzioterapeutovi. Na měkké techniky nedám dopustit. Zrovna včera jsem začala svojí první letošní kůru.
30. 05. 2017 08:23
zajímavý článek, zatím chodím jen na zdravotní masáže zad
30. 05. 2017 07:51
k fyzioterapeutce chodím pravidelně a je to super kompenzace sedavého zaměstnání, vždycky mě krásně porovná :-)
30. 05. 2017 07:40
Je třeba najít , ale dobrého fyzioterapeuta. Nevím kam se obrátit. Doporučí někdo někoho v Praze.

Naši partneři