TOPlist
Sledujte nás:

Jak Češi obědvají?

Zpět

 

Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí. Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina.  S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků zaměstnanců FOOD. Ten je součástí stejnojmenného programu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců, který před deseti lety iniciovala Evropská unie a který zajišťuje společnost Edenred, největší světový poskytovatel zaměstnaneckých benefitů a stravenek.

To, že jíme mnohem zdravěji než v minulosti, ukazují i další výsledky průzkumu. „Zatímco před devíti lety se podle nutriční hodnoty při výběru jídel řídili tři z deseti Čechů, nyní jsme již přesáhli čtyřicetiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Brych, manažer ve společnosti Edenred.

Češi se také polepšili v pravidelnosti stravování. Každý den obědvají dvě třetiny lidí, o deset procent více, než před devíti lety. V tomto ohledu jsme ale stále na chvostu evropského žebříčku. „Mezi námi a ostatními národy v přístupu k pravidelnosti stravování ale už není tak propastný rozdíl, jako tomu bylo v minulosti. Naopak, ve všech sledovaných západoevropských zemích se počet lidí, kteří obědvají každý den, proti roku 2009 snížil. Většinou jen mírně, ale například ve Španělsku, které bylo nejvíce postiženo ekonomickou krizí, obědvá denně o 14 procent lidí méně, než před 9 lety,“ říká Jiří Brych.

Pozitivní trend v Česku je podpořen i mnohými aktivitami programu FOOD. Společnost Edenred dlouhodobě spolupracuje s několika stovkami tuzemských restaurací, které podporuje v nabídkách vyvážených a zdravých jídel. 

Jak na tom jsou Češi v porovnání s ostatními evropskými zeměmi?

Jak často obědváte?

               

2009

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

nikdy

1,8

4,1

6,7

2,3

2

4,9

1-2xtýdně

10,1

19,8

8,9

7,9

6,1

8,2

3-4týdně

10,5

19,9

5,4

8,4

9,1

7,8

každý pracovní den

77,6

56,2

79

81,4

82,8

79,1

                 
                 

2013

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

nikdy

3,9

4,9

6,9

5

5,2

6

2,1

občas

13,9

22,5

11,9

13,4

17

8

13,9

3-4týdně

13,7

18,3

9,1

10,2

11,9

10,1

14

každý pracovní den

68,5

54,3

72,1

71,4

65,9

75,9

70

                 

2017

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

nikdy

3

3,3

7,5

2

5,4

5,3

2,6

0,7

1-2xtýdně

11,8

16,4

8,2

12

9,9

7,7

11,6

10,3

3-4týdně

10,1

14,2

6,2

12,5

15,6

10,8

9,7

9,9

každý pracovní den

75,1

66,1

78,1

73,5

69,1

76,2

76,1

79,1

                 

Kde obvykle jíte pracovní oběd?

             

2009

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

v restauraci nebo jídelně

22,1

62,1

18,3

43,9

38,8

45,7

ve fast foodu

1,4

11,5

3,6

2,7

3,7

2

u pracovního stolu

25,1

14,1

20,4

14,7

8,1

17,1

v oddychové místnosti

29,8

9,1

28

18,1

20,9

24,5

doma

17,3

2,1

26,6

16,4

26,7

10

venku

4,3

1,1

3,1

4,2

1,8

0,7

                 

2013

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

v restauraci, nebo jídelně

17,2

57,3

15,5

34,3

31,8

39,2

33,7

ve fast foodu

2,1

9,2

3,6

2,6

2,8

3,1

4,3

u pracovního stolu

29,8

13,5

18,8

18,2

12,2

18,6

23,6

v oddychové místnosti

35,4

16,1

36,2

23

27

29,2

29,1

doma

13,8

2,1

22,7

16,1

24

9,1

8

venku

1,7

1,8

3,2

5,8

2,2

0,8

1,3

                 

2017

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

v restauraci, nebo jídelně

23,4

55

16,4

39,3

40,1

40,2

41,4

18,3

ve fast foodu

1

8,6

3

2,1

1,8

3

3,1

1,6

u pracovního stolu

13,8

11,1

15,1

11,2

8,1

14,8

16,4

8

v oddychové místnosti

51,2

23,8

43,2

30,1

30,5

33,1

34,5

55,2

doma

8,6

0,6

19,4

14

17,7

8,2

3,1

10,6

venku

2

0,9

2,9

3,3

1,8

0,7

1,5

6,3

                 

 

               

Podle čeho se rozhodujete, co budete jíst?

           

2009

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

podle momentální chuti

63,2

78,9

65,7

56,9

63,5

64,8

podle nutriční hodnoty

25,5

30,3

29,9

38,4

22,4

29,2

podle velikosti porce

24,7

33,9

31,4

22,9

32,3

22,1

podle ceny

17,8

16,1

36,7

17,3

15,9

29,6

polední nabídka

16,2

29,7

21,7

13,6

14,4

14,7

výběr kolegů/ostatních

8,9

6,1

11,7

6,7

7,5

11,3

rychlost obsluhy

45,7

37,3

41,5

38,7

31,4

41,3

doporučení číšníka

1,7

3,6

1,5

1,1

2,2

2,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

podle momentální chuti

60,1

73,5

64,3

50,8

54,7

61

68,4

podle nutriční hodnoty

33,6

34,4

40,3

43,9

31,8

36

34,7

podle velikosti porce

22,3

31,2

29,8

23,2

34,2

29,4

34,2

podle ceny

42,2

21,8

40,6

46,8

42,3

44,8

23,9

polední nabídka

32,3

30,1

24,4

15

21,3

22

28,7

výběr kolegů/ostatních

10,9

8,8

12,4

9,4

10,4

12,1

9,7

rychlost obsluhy

48,2

39,2

42,9

41,2

39,8

40,2

40,1

doporučení číšníka

1,5

4

1,4

0,9

1,9

3

4,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017

Belgie

ČR

Francie

Itálie

Španělsko

Švédsko

Slovensko

Portugalsko

podle momentální chuti

66,2

80,3

67,2

56,1

53,2

66,7

70,1

50,2

podle nutriční hodnoty

49,2

40,7

39,3

49,2

35,6

37,8

40,3

45,2

podle velikosti porce

20,7

25,3

23,9

23,6

28,2

25,2

31,1

27,5

podle ceny

40,5

20,8

35,6

35,5

34,3

35,8

23,7

51

polední nabídka

33,4

40,2

25,2

19,5

25,6

19,1

36,6

16,7

výběr kolegů/ostatních

16,1

8,2

7,1

6,4

10,1

11,2

10,1

6,4

rychlost obsluhy

51

40,7

43,1

44,2

46,5

46,1

45,2

40,6

doporučení číšníka

1,8

5,5

1,8

1,6

1,9

1,6

3,2

2,1

A jak jste na tom s obědy vy? Podle čeho se rozhodujete, co budete jíst?

Hodnocení (20 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 10. 2018 19:33
Většinou jíme doma a domlouváme se co uvařit, čtvrtky jezdim na různé akce pomáhat nevidomím, tak jíme v restauraci a nebo si vezu jídlo sebou.
03. 10. 2018 11:14
Taky mám pocit, že stravovací návyky se i díky masovější osvětě u nás velmi rychle zlepšují. Záleží to ale hlavně na stupni vzdělání a finanční situaci respondentů.
02. 10. 2018 22:02
Obědvá každý den, ale jen poslední tři roky, co jsem ve Stobu
02. 10. 2018 07:38
já obědvám pravidelně, ale když si nestačím uvařit vůbec mi nevadí studený oběd - doma obložená bageta se šunkou a zeleninou nebo celozrnný rohlík s tunákem
02. 10. 2018 05:49
Teplý oběd určitě zasytí lépe než studená strava z kantýny, takže obědvám každý den, vybírám si podle momentální chuti, ale zároveň se snažím si vybrat lehčí jídla.
01. 10. 2018 21:15
Oběd každý den
01. 10. 2018 19:05
Oběd určitě každý den --:))))))
01. 10. 2018 16:40
Většinou vařím a jíme doma ... nakupuji jedenkrát týdně, jídlo pak z nakoupeného připravuji podle toho na co mám chuť. Pokud už někdy obědvám výjímečně v restauraci, dám si to, na co mám chuť a co nedělám doma - většinou hovězí steak a nějakou zeleninu, třeba fazolové lusky nebo grilovanou brokolici
01. 10. 2018 15:55
Obědy vařím denně, do práce si nosím krabičky. Když jím v restauraci o dovolené tak vybírám oběd podle velikosti porcí a co mi chutná. Večeři si většinou dávám bez přílohy. Stačí mi maso a zelenina.
01. 10. 2018 12:41
Podle toho, co je v lednici ;-) ale snažím se o zdravá jídla, když už vaříme a jíme.
01. 10. 2018 10:07
Doma se snažím dělat si vyvážená jídelníček. V hospodě si vybírám jídlo, co mi chutná, většinou i s ohledem na nutriční složení. A když je to oběd "v práci", hraje roli i doba přípravy a doba jedení. Když pospíchám, nedám si rybu s kostmi, ale filet bez kostí.
01. 10. 2018 08:29
obědvám pravidelně v určený čas zaměstnavatem t.j. 10,30hod. Takže snídám o půl 8, dopolední svačinu vynechávám, pak má svačinu ještě v práci, dřívější večeři a pak ještě večeři č.II. už jen něco malého - polévku nebo jogurt
01. 10. 2018 08:18
Velmi zajímavé, ani bych nevěřila, že se Češi tahle zlepšují....díky za info
01. 10. 2018 07:15
Jelikož si obědy nosím z domu, tak vařím na co mám chuť a třeba podle toho co v jídelníčku chybí. Tak aby byly dodrženy zásady zdravého stravování, takže určitě ryba nechybí každý týden, taktéž luštěniny musejí být zastoupeny. Myslím, že po 5,5 letech mám jídelníček už vychytaný :-).
01. 10. 2018 06:05
Za sebe mám naprosto jasno. Bez oběda bych umřela :-).
01. 10. 2018 05:41
Zajímavá statistika a postřeh z oběda s kamarádkou v restauraci a i z několika jiných. Porce byla sice velká ale pozorná obsluha, která si všimla že s jídlem bojujeme, jídlo zabalila domů a přinesla v menu boxech a přidala taštičku i úsměv ...
01. 10. 2018 05:40
Zajímavá informace, je vidět,že se Češi zlepšují.

Naši partneři