TOPlist
Sledujte nás:

Jak hubnout a nemít hlad? Využijte energetické denzity stravy ve svůj prospěch

Zpět

Autor: Ing. Lenka Vymlátilová

Hubnutí se STOBem není hladovění. Jedna z typických vět, kterou od klientů často slýcháme je: „Porce na talíři je někdy tak veliká, že se do mě ani nevejde.“  

Čím to je? Není to žádný zázrak ani tajemství. Při hubnutí nemusíte hladovět, jíst mini porcičky a smutně koukat do talířů ostatním. Stačí si vybírat a kombinovat potraviny na vašem talíři chytře. A k tomu je fajn vědět něco o energetické denzitě stravy.

Energetická denzita stravy  

Energetická denzita ve výživě vyjadřuje, jaké množství energie (v kcal nebo kJ) na jednotku hmotnosti (typicky 100 g) vaše strava obsahuje. 

Platí, že potraviny s nízkou energetickou denzitou obsahují více vody, vlákniny, a naopak méně tuku (jako nejkoncentrovanějšího zdroje energie). 

Voda sama o sobě žádnou energii neposkytuje, proto takové potraviny obsahují méně kalorií na větší objem. Na vašem talíři je místo mini porce objemná a současně nízkoenergetická strava.  

Taková strava vás příjemně nasytí fyzicky (pocit plnosti v žaludku) i psychicky. Ze studií víme, že vizuálně větší porce jídla nás uklidňuje, zvyšuje pocit sytosti a zmenšuje riziko přejídání při dalším jídle. Jinými slovy – i když má jídlo méně kalorií, cítíme se plnější, pokud ho na talíři je víc.

Potraviny s nízkou energetickou denzitou

  • zelenina
  • ovoce
  • polévky (vývar, zeleninové polévky) 
  • nízkotučné tekuté mléčné výrobky (kefír, zákys, jogurt, cottage apod.) 

Potraviny s vysokou energetickou denzitou

  • sladkosti – sušenky, bonbony, čokoláda  
  • tučné uzeniny (salámy, klobásy) a tučné maso 
  • tučné tvrdé sýry
  • smažené potraviny – hranolky, chipsy apod. 
  • tuky (máslo, sádlo, olej), majonéza
  • ořechy a semínka
  • pozor i na sušené ovoce, které je koncentrovaným zdrojem cukru

Energetická denzita v číslech  

  • zelenina obsahuje okolo 100 kJ na 100 g 
  • ovoce okolo 300 kJ 
  • libové maso 480 kJ 
  • tučné maso 1400 kJ
  • uvařené přílohy 600 kJ   
  • sladkosti okolo 1800 kJ 
  • tuky okolo 3800 kJ 
  • energetická denzita menu ve fast foodu 1100 kJ/100 g

Pro zajímavost:

  • energetická denzita stravy Afričana 450 kJ/100 g
  • denzita průměrné britské stravy 670 kJ/100 g

Doporučení:

  • odborníky doporučovaná zdravá strava 500–600 kJ/100 g

Zelenina téměř bez omezení

Zelenina má nejnižší energetickou denzitu, protože ji tvoří ze 75–95 % voda. Navíc je zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších ochranných látek. Proto má i vysokou nutriční denzitu, to znamená vysoký obsah nutričních látek na 100 gramů. 

Zeleninu konzumujte bez omezení jako součást každého (nesladkého) jídla.  Pozor jen, abyste z nízkokalorického zdravého jídla nevytvořili pomocí smetany, majonézy nebo fritováním kalorickou bombu, tedy jídlo s vysokou energetickou denzitou.

Je nutné počítat energetickou denzitu každého jídla, které si dáte na talíř? Rozhodně to nedělejte!  

1. Stačí zdravý rozum a praktický přístup: 

  • Ke každému jídlu dávejte zeleninu, popřípadě ovoce jde-li o sladkou porci → zvětšíte výrazně objem jídla a současně jen lehce zvýšíte jeho energetickou hodnotu. 
  • Vybírejte si libové zdroje bílkovin – libové maso, středně tučné mléčné výrobky apod. 
  • Při vaření šetřete s tuky a nezvyšujte zbytečně energetickou hodnotu pokrmu kulinární úpravou jako je například smažení nebo fritování. 
  • Opatrně s tučnými přísadami – slanina, smetana, tučné sýry na zapékání, majonézové dresinky apod. 

2. Dodržujte jednoduché pravidlo zdravého talíře:

  • Polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtinu talíře nesmažená příloha a čtvrtinu talíře libový zdroj bílkovin. Pak máte téměř 100% jistotu, že denzita vašeho pokrmu bude v dobrých hodnotách. Další informace najdete tady. 

3. Energetickou denzitu vám spočítá program Sebekoučink.

Pokud vás zajímá, jakou energetickou hodnotu mají vaše denní jídla, využijte program Sebekoučink. Hodnoty o denzitě najdete v podrobném přehledu dne. 

A pamatujte, žádné extrémy. 

Pokud by byla ve vašem jídelníčku jen samá zelenina, ač bohatá na vlákninu, vitamíny a minerální látky, budou vám chybět další základní živiny – bílkoviny a tuky. Člověk je nastavený na pestrou stravu a neexistuje potravina nebo potravinová skupina, která by nám dodala všechny potřebné živiny. 

Kombinujte proto potraviny podle pravidla zdravého talíře a vyhýbejte se extrémům. 

Pokud byste přeci jen tápali, nechte si jídelníček zkontrolovat odborníkem nebo pracujte na změně dlouhodobě s podporou skupiny a odborníka. Právě rada odborníka může být tou nejlepší zkratkou od diet a dlouholetého dietování.


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní. 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři