Autor: Ing. Lenka Vymlátilová
Hubnutí se STOBem není hladovění. Jedna z typických vět, kterou od klientů často slýcháme je: „Porce na talíři je někdy tak veliká, že se do mě ani nevejde.“
Čím to je? Není to žádný zázrak ani tajemství. Při hubnutí nemusíte hladovět, jíst mini porcičky a smutně koukat do talířů ostatním. Stačí si vybírat a kombinovat potraviny na vašem talíři chytře. A k tomu je fajn vědět něco o energetické denzitě stravy.
Energetická denzita stravy
Energetická denzita ve výživě vyjadřuje, jaké množství energie (v kcal nebo kJ) na jednotku hmotnosti (typicky 100 g) vaše strava obsahuje.
Platí, že potraviny s nízkou energetickou denzitou obsahují více vody, vlákniny, a naopak méně tuku (jako nejkoncentrovanějšího zdroje energie).
Voda sama o sobě žádnou energii neposkytuje, proto takové potraviny obsahují méně kalorií na větší objem. Na vašem talíři je místo mini porce objemná a současně nízkoenergetická strava.
Taková strava vás příjemně nasytí fyzicky (pocit plnosti v žaludku) i psychicky. Ze studií víme, že vizuálně větší porce jídla nás uklidňuje, zvyšuje pocit sytosti a zmenšuje riziko přejídání při dalším jídle. Jinými slovy – i když má jídlo méně kalorií, cítíme se plnější, pokud ho na talíři je víc.
Potraviny s nízkou energetickou denzitou
- zelenina
- ovoce
- polévky (vývar, zeleninové polévky)
- nízkotučné tekuté mléčné výrobky (kefír, zákys, jogurt, cottage apod.)
Potraviny s vysokou energetickou denzitou
- sladkosti – sušenky, bonbony, čokoláda
- tučné uzeniny (salámy, klobásy) a tučné maso
- tučné tvrdé sýry
- smažené potraviny – hranolky, chipsy apod.
- tuky (máslo, sádlo, olej), majonéza
- ořechy a semínka
- pozor i na sušené ovoce, které je koncentrovaným zdrojem cukru
Energetická denzita v číslech
- zelenina obsahuje okolo 100 kJ na 100 g
- ovoce okolo 300 kJ
- libové maso 480 kJ
- tučné maso 1400 kJ
- uvařené přílohy 600 kJ
- sladkosti okolo 1800 kJ
- tuky okolo 3800 kJ
- energetická denzita menu ve fast foodu 1100 kJ/100 g
Pro zajímavost:
- energetická denzita stravy Afričana 450 kJ/100 g
- denzita průměrné britské stravy 670 kJ/100 g
Doporučení:
- odborníky doporučovaná zdravá strava 500–600 kJ/100 g
Zelenina téměř bez omezení
Zelenina má nejnižší energetickou denzitu, protože ji tvoří ze 75–95 % voda. Navíc je zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších ochranných látek. Proto má i vysokou nutriční denzitu, to znamená vysoký obsah nutričních látek na 100 gramů.
Zeleninu konzumujte bez omezení jako součást každého (nesladkého) jídla. Pozor jen, abyste z nízkokalorického zdravého jídla nevytvořili pomocí smetany, majonézy nebo fritováním kalorickou bombu, tedy jídlo s vysokou energetickou denzitou.
Je nutné počítat energetickou denzitu každého jídla, které si dáte na talíř? Rozhodně to nedělejte!
1. Stačí zdravý rozum a praktický přístup:
- Ke každému jídlu dávejte zeleninu, popřípadě ovoce jde-li o sladkou porci → zvětšíte výrazně objem jídla a současně jen lehce zvýšíte jeho energetickou hodnotu.
- Vybírejte si libové zdroje bílkovin – libové maso, středně tučné mléčné výrobky apod.
- Při vaření šetřete s tuky a nezvyšujte zbytečně energetickou hodnotu pokrmu kulinární úpravou jako je například smažení nebo fritování.
- Opatrně s tučnými přísadami – slanina, smetana, tučné sýry na zapékání, majonézové dresinky apod.
2. Dodržujte jednoduché pravidlo zdravého talíře:
- Polovinu talíře tvoří zelenina, čtvrtinu talíře nesmažená příloha a čtvrtinu talíře libový zdroj bílkovin. Pak máte téměř 100% jistotu, že denzita vašeho pokrmu bude v dobrých hodnotách. Další informace najdete tady.
3. Energetickou denzitu vám spočítá program Sebekoučink.
Pokud vás zajímá, jakou energetickou hodnotu mají vaše denní jídla, využijte program Sebekoučink. Hodnoty o denzitě najdete v podrobném přehledu dne.
A pamatujte, žádné extrémy.
Pokud by byla ve vašem jídelníčku jen samá zelenina, ač bohatá na vlákninu, vitamíny a minerální látky, budou vám chybět další základní živiny – bílkoviny a tuky. Člověk je nastavený na pestrou stravu a neexistuje potravina nebo potravinová skupina, která by nám dodala všechny potřebné živiny.
Kombinujte proto potraviny podle pravidla zdravého talíře a vyhýbejte se extrémům.
Pokud byste přeci jen tápali, nechte si jídelníček zkontrolovat odborníkem nebo pracujte na změně dlouhodobě s podporou skupiny a odborníka. Právě rada odborníka může být tou nejlepší zkratkou od diet a dlouholetého dietování.
Hubněte s podporou odborníka a skupiny
Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.