TOPlist
Sledujte nás:

Jak na domácí klíčení? Není to nic složitého!

Zpět

Ing. Hana Málková

Nemusíte být nijak zdatní kuchaři, ani není potřeba trávit v kuchyni hodiny, abyste si zvládli luštěniny naklíčit. Pro klíčení se nejčastěji používají fazole mungo, čočka a sója, ale lze použít i cizrnu nebo hrách. Pro klíčení se nehodí klasické druhy fazolí, protože obsahují některé přírodní toxické látky a není proto možné je konzumovat za syrova.

Některé druhy naklíčených luštěnin lze koupit již hotové v obchodě, ke klíčení však nejsou potřeba žádná speciální zařízení, a proto se nebojte klíčit doma.

Budete k tomu potřebovat jen luštěniny (důležité je koupit klasické celé neloupané), klíčící zařízení a vodu. A samozřejmě tomu musíte dát nějaký ten čas. Pokud klíčící zařízení nevlastníte, bohatě postačí i obyčejná PET lahev, do které uděláte zespodu pár děr. Na webových stránkách lze nalézt různá klíčící zařízení od nejlevnějších děrovaných misek až po automatizovaná klíčící zařízení určená pro domácí nebo kuchyňské prostředí. Ale jak už bylo řečeno, vystačíte si i s PET lahví.

Luštěniny nejprve nechte přes noc nebo celý den máčet ve vodě, poté je slijte, propláchněte a vložte do PET lahve (případně klíčící nádoby). Luštěniny takto ponechte při pokojové teplotě zhruba 2-3 dny, dokud nevyrostou klíčky, u každého druhu to trvá jinak dlouho. Během toho je nutné luštěniny pravidelně proplachovat čistou vlažnou vodou, dělejte tak kdykoli si vzpomenete, ideálně několikrát za den. Naklíčené luštěniny skladujte v chladničce, a co nejdříve spotřebujte.

Naklíčené luštěniny jsou vynikající jen tak do salátů (vyjma výše zmíněných fazolí, které je potřeba před konzumací vždy uvařit), ale lze je použít i všude tam, kde byste použili klasické uvařené luštěniny. Hodí se pro přípravu pomazánek, karbanátků, placek, kaší apod. Jejich využití je i v přípravě sladkých pokrmů.

Nevýhodou naklíčených luštěnin je možnost snadného rozmnožení mikroorganismů, je proto nutné dodržet správné postupy klíčení, luštěniny během klíčení pravidelně proplachovat a naklíčené luštěniny skladovat v chladničce a co nejdříve spotřebovat. Pokud byste chtěli mít opravdu jistotu, můžete naklíčené luštěniny povařit, tím však zase přijdete o část cenných vitaminů.

A jaké jsou benefity naklíčených luštěnin? To se dočtete v tomto článku

Hodnocení (65 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 06. 2020 16:05
@Masa55
- jí se to celé, samozřejmě můžete sníst jen klíčky, ale co z toho, ztratíme spoustu jídla, živin, a kdo se s tím bude lámat...
27. 02. 2017 09:01
Klíčení jsem zatím nikdy nezvládla
26. 02. 2017 19:36
Chci vyzkoušet mungo a cizrnu.
25. 02. 2017 20:06
Také jsme používaly naklíčené mungo v kurzů zdravého vaření do dvou druhů salátu
22. 02. 2017 09:22
Možná se budete smát, ale já to fakt nevím, jí se jenom ty klíčky???
20. 02. 2017 21:35
tak mungo znám, máme rádi celá rodina a ted jsem zkoušela zelený hrách, taky uspěl...
20. 02. 2017 07:33
Ajanka, a řekla bych, že je ze všech klíčků nejchutnější :-)
20. 02. 2017 06:39
Mungo chutná skvěle a je superrychle naklíčené :-)!
19. 02. 2017 23:23
Zkusila jsem mungo a dopadlo to dobře, jedla jsem je jen tak, k svačině
19. 02. 2017 23:05
Zajímavý článek. Maklíčené luštěniny jsem občas kupovala a přidávala do salátů. Zkusím naklíčit doma.
19. 02. 2017 10:28
tak takhle na to :)
16. 02. 2017 21:48
Je to zajímavý článek, jen se obávám, že nestíhám několikrát denně proplachovat. Občas nakupuji už naklíčené mungo
16. 02. 2017 20:00
mě chutná i jen namočená cizrna a hrášek.. min 24 hodin a zobu jak oříšky.. je to normální ? dávám to jako syrovou svačinku tak jednou-dvakrát do týdne .) ted už mám druhý den cizrnu na klíčky tak jsem zvědavá, ale myslím, že budou chutnat ještě lépe než jen ta namočená cizrna .)
16. 02. 2017 19:50
Fazole mungo nechávám naklíčit každé jaro, ale teď mám motivaci dávat různé druhy klíčků do salátů. Jdu máčet.
16. 02. 2017 10:33
Tak mrknu, jestli mám nějaké neloupané luštěniny doma, jinak nakoupím.Chci to vyzkoušet, sadu na klíčení nemám, tak zkusím v té petce, rozhodně co nejdřív.
16. 02. 2017 07:43
Ještě jsem to nedělala ale vyzkoušet to můžu. Uvidíme.
16. 02. 2017 07:40
Naklicene mungo je skvělé používám ho hlavně za syrova, ale i do ruznych zeleninových směsí s masem je dobré.
15. 02. 2017 20:34
vyzkouším čočku, uvidíme.
15. 02. 2017 18:35
Bojím se také vzniku plísní , ale fazole mungo mám a jdu do toho. Jsem hrozně zvědavá na novou chuť .
15. 02. 2017 10:57
uz jsem to nekdy davno zkousela,ale bojim se vzniku plisni
15. 02. 2017 07:14
ještě jsem luštěniny neklíčil, tak si to konečně vyzkouším. Jen s tou konzumací bez uvaření budu mít asi trochu problém. Doufám, že aspoň trochu změknou.
14. 02. 2017 23:08
Klíčím už několik let a naklíčené luštěniny i semínka jsou výborná.
Nevařím je. Přidávám je do hotových jídel nebo salátů, na chleba.
14. 02. 2017 22:28
Také to budu klíčit poprvé. ale vyzkouším.
14. 02. 2017 20:37
Taky by mě zajímalo jak píše Fila Byla - jak to je s tím proplachováním, když nwjsme třeba 12 hodin doma a není nikdo, kdo by to za nás udělal? To adi raději neklíčot, aby nám případné klíčky nezaschly, nebo nám to nezplesnivělo....
14. 02. 2017 20:11
mtronik: Tak jsem to udělala tyto 3 dny s cizrnou, ale mám trochu obavy, protože já jdu kolem v 6.50 ráno a pak až v 19 večer. Jestli mi třeba nechytnou nějaké plísně. To bych nerada :-(
14. 02. 2017 20:03
Nikdy jsem nic neklíčila, takže určitě vyzkouším :-)
14. 02. 2017 19:55
Klíčím v petce jako Abula. Jen vojtěšku na sítku, je moc malá a propadla by .-)))
14. 02. 2017 19:48
Já klíčit nebudu, to spíš zakořením v projektu Prožij rok zdravě :-))), je tu toho tolik ke čtení.
Ráda kupuju naklíčenou trojkombinaci mungo, čočka, cizrna.Brokolicová polévka je s tímto doplňkem mňamka.
14. 02. 2017 19:06
Už pár let používám klíčící misky, s nimi to jde úplně samo - nejraději máme mungo a různé druhy čočky :-) Ještě mi kdysi někdo poradil nebo jsem někde vyčetla, že se má používat převařená voda (nebo aspoň odstátá, ne rovnou z kohoutku) - takže to praktikuji, my máme vodu hodně tvrdou. Stejně tak, že se má nechat klíčit v temnu - takže zakrývám klíčící misku po obvodu, klíčky jsou pak silnější a pevnější. Věděl by někdo, jestli je to tak správně? Ráda se poučím :-)
14. 02. 2017 18:56
Díky za radu. Neklíčila jsem - vyzkouším.
14. 02. 2017 18:07
Tak a zítra budu klíčit. Díky za radu a tip
14. 02. 2017 15:42
To zkusím, já "klíčím" na talíři
14. 02. 2017 15:15
Naklíčené fazolky mungo jsou pro mne skutečnou lahůdkou. Jsou dostatečně měkké k přímé konzumaci a mají vynikající chuť. V petce nebo jakémkoli kelímku s několika otvory u dna je proplachování naprosto jednoduché. Je dobré nakličovat menší množství, i když v chladničce naklíčená semena nějakou dobu vydrží. Jiný druh fazolí bych asi nenakličovala, protože vařit klíčky mi připadá nepatřičné.
14. 02. 2017 15:07
Nikdy jsem nic neklíčila ,díky za radu jak na to.
14. 02. 2017 14:37
Děkuji za námět,jen mám obavy z toho,zda naklíčené luštěniny budou dostatečně měkké k přímá konzumaci.
14. 02. 2017 13:03
Evusja: Stačí obyčejná miska s pokličkou (já mám keramickou). Na první noc namočit, potom slít a vždycky když jdu kolem, tak propláchnout a scedit (přes ruku). Trochu vody tam vždy zůstane, ale to nevadí, vlhkost tomu klíčení pomůže.
14. 02. 2017 11:15
Ještě než jsem dočetla, tak mě napadlo, super - dám klíčit fazole.. a pak upozornění, že to není vhodné :D no, tak tedy zkusím čočku ;-)
14. 02. 2017 10:10
Tak já se také pokusím klíčit,nikdy jsem to nedělala,jen ve škole,tak uvidím jak mi to půjde :-)))
14. 02. 2017 09:54
Naposledy jsem klíčila hrášek na základce :-)) No nevím nevím, zda to zvládnu...koukla jsem i na misku podle FilaByla, je tam velká sleva, tak asi "podlehnu". Kupuji si totiž naklíčené v obchodě a ne vždy jsou "akorát".
14. 02. 2017 09:08
Klíčky jsem poprvé jedla u snachy a od té doby je občas dělám. Nejraději je mám na chleba s pomazánkovým máslem.
14. 02. 2017 08:51
Naklíčiť sa dajú aj semienka, že vraj sú velmi dobre kličky redkvičky.
Je to podobné ako žerucha a plné vitamínov a iných bioaktívných látok.
14. 02. 2017 08:45
Renčo, přesně tyhle misky mám. Jen tam píší jen doplňovat vodu a já radši semínka proplachuji. Jinak jsou fajn.
14. 02. 2017 08:14
Vážně uvažuju o klíčící misce. Právě jsem objevila jednu stránku, kde jsou i dobré ceny a zároveň možnost koupit různé druhy semen ke klíčení v bio kvalitě.
https://www.multiflora.cz/semena/klicici-biomiska-trojpatrova-nadoba-na-kliceni-seminek/
14. 02. 2017 08:12
luštěniny jsem nikdy neklíčila, no člověk se pořád učí něco nového
14. 02. 2017 08:04
Dostala jsem k vánocům klíčící mističky a od té doby klíčím a klíčím. Včera jsme dojedli čočku a namočila jsem mungo. Tyto 2 luštěniny mi zatím chutnají nejvíc.
14. 02. 2017 08:01
Už několik let klíčím mungo. Chutná i dětem. Díky těmto článkům jsem nechala naklíčit i obyčejnou čočku a byla výborná. Teď jsem si koupila černou čočku a také ji zkusím nechat naklíčit. Děkuji za všechny články - dodávají odvahu zkusit něco nového. :-)
14. 02. 2017 07:53
Jsem dnes v vděčná, že jsme se to učili už na prvním stupni ZŠ :-) Klíčím cizrnu - v těchto dnech - tak musím pohledat nějaký šikovný recept ;-)
14. 02. 2017 07:22
S klíčením luštěnin nemám zatím zkušenost.

Naši partneři