TOPlist
Sledujte nás:

Jak nakupovat čerstvé ryby

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Asi není potřeba vysvětlovat, že nejkvalitnější jsou samozřejmě ryby čerstvé, mražené mohou být méně hodnotné kvůli porušení struktury a ztrátě vody a dalších látek při tepelném opracování. Neznamená to však, že mražené ryby by byly nekvalitní potravinou, jen je potřeba je správně vybrat.

Ryby vzhledem ke svému složení a malému postmortálnímu okyselení velmi rychle podléhají zkáze, proto je důležité dbát na to, aby byly opravdu co nejčerstvější a je nutné důsledně dodržovat chladicí řetězec.

Pokud ryby sami nenalovíme, nebo nezískáme od známého, který rybaří, jsme odkázáni na jejich nákup. Ryby je nutné pořizovat u ověřených prodejců, je vhodné je nakupovat buď ve specializovaných prodejnách, nebo přímo v sádkách. Kvalitní ryby lze sehnat i v některých hypermarketech, jistotou je například Makro, kde mají vždy k dispozici mnoho druhů čerstvých ryb. Nejlepší je nechodit si pro konkrétní druh ryby, ale až na místě si vybrat nebo nechat poradit od obsluhy, která ryba v nabídce je nejčerstvější.

Při nákupu živých nebo čerstvých ryb bychom se měli řídit těmito pravidly:

Text byl převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny: Ryby, edice Jak poznáme kvalitu?

  • u živých ryb si zkontrolujeme pohledem kvalitu ryb v nádobách, zda nejsou poškozené, potlučené nebo jinak poraněné, zda nejsou přidušené (malátné), tedy neplavou na boku nebo dokonce břichem vzhůru;
  • ryby na ledu - čerstvá ryba na ledu se pozná hlavně zrakem, neboť se leskne, má čiré, vypouklé a lesklé oči, žábry jsou červené; čerstvá ryba se dále pozná hmatem – povrch ryby je pokryt slizem, píchnete-li do ní prstem, důlek se po chvíli vyrovná; čerstvá ryba se také pozná čichem – měla by vonět po vodě, nikoliv zatuchle;
  • někteří prodejci rozmrazují ryby, a pak je vydávají za čerstvé; rozmrazování ale musí vždy probíhat za kontrolovaných podmínek; vše je legislativně v pořádku, pokud je u takovýchto ryb označení, že se jedná o ryby rozmrazené;
  • čerstvé sladkovodní ryby se skladují, přepravují, uvádějí do oběhu a doma se uchovávají při teplotě od −1 do +5 °C;
  • čerstvé mořské ryby a ostatní vodní živočichové se skladují, přepravují, nabízejí k prodeji v tajícím ledu (ideálně zasypané šupinkovým ledem) a doma uchovávají při teplotě od –1 až do +2 °C;
  • při nákupu si všímejte prostředí a zařízení prodejny, zda je čisté a nejsou přítomny viditelné plísně, škůdci či jakékoli známky kažení prodávaných potravin;
  • pokud vás čeká dlouhá cesta z obchodu domů, nebo jsou venku vysoké teploty, je vždy lepší se vybavit izolační taškou či termoboxem, které udrží chladnou teplotu.

Pokud nemáme jistotu čerstvosti ryby, raději koupíme rybu mraženou. I ta se dá sehnat ve velmi dobré kvalitě. Správnému nákupu mražených ryb se věnujeme v tomto článku.


Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Program Sebekoučink vám pomůže se sestavením nutričně vyváženého jídelníčku, který vám bude zároveň i chutnat.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás program ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny a pijete dostatek tekutin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 10. 2017 11:18
zajímavé
14. 10. 2017 22:16
opět zajímavý článek
13. 10. 2017 10:30
Já se orientuji hlavně čichem.
12. 10. 2017 12:38
Dopékané pečivo ze zmraženého polotovaru mi nevadí, ale rozmražená ryba vydávaná za čerstvou - to už je dost silné kafe. děkuji za upozornění, budu se snažit tomu vyhnout
11. 10. 2017 10:13
děkují zajímavé čtení
11. 10. 2017 07:52
Zajímavý článek.
11. 10. 2017 06:56
Děkuji za rady
10. 10. 2017 22:39
martashi: Hele, Jevany... Tam jezdili na výlovy rodiče, když ještě mohli. Tehdy měla máma výlovy v okolí Prahy zmapované.
10. 10. 2017 21:52
Martashi : děkuju za informace :-)
10. 10. 2017 20:52
děkuji za rady...
10. 10. 2017 19:46
Taky na Jevanském rybníku je výlov, ale ten je ve středu 18.10. což je pro pracujícího člověka trochu problém. Za to je to kousek od stanice pražského příměstského autobusu 382. I tam prodávají živé ryby a různé rybí mslky-uzené ryby, smažené a pečené ryby - přímo u rybníka. Ale pozorovat z hráze jak rybník slovují je podívaná.
10. 10. 2017 19:38
Yogii: http://www.ceskevylety.cz/slavnosti.php?kod=3284_vylov-vavrineckeho-rybnika , informace o výlovu 28.a29.10.2017, máš možnost využít nákup čerstvých ryb.
10. 10. 2017 15:42
Podařilo se mi dostat se k právě vyloveným rybám,upravovaným na grilu na lodi.Přiznám se, byl to pro mně spíš zážitek kulturní, než gastronomický.Chuťově dobrý ale asi jsem vychovaná na mraženém a pak smaženém filé:-)
10. 10. 2017 07:40
Jako čerstvou rybu jíme kapra o Vánocích- ten je pořízen v živém stavu
10. 10. 2017 07:19
Díky za rady.
09. 10. 2017 23:25
Velmi zajímavé informace.
09. 10. 2017 21:55
Na čerstvé ryby je nejlepší rybář v rodině.
09. 10. 2017 21:33
Děkuji za užitečné informace
09. 10. 2017 21:22
dobré rady, díky
09. 10. 2017 20:25
Dobré vědět
09. 10. 2017 19:47
Naštěstí mám známého rybáře, tak vím, že mi dává čerstvé ryby a mořské kupuji mražené.
09. 10. 2017 19:34
Díky za info
09. 10. 2017 18:23
Nikdy jsem nebyla na výlovu a neměla tak naprosto čerstvou rybu. Docela by mne to zajímalo.
09. 10. 2017 18:00
Děkuji za užitečné informace :-)
09. 10. 2017 16:55
Ráda bych čerstvé ale nevím jak so je obstarat
09. 10. 2017 16:36
těším se na výlovy, to bude všude čerstvých ryb dostatek
09. 10. 2017 16:30
Dobré vědět,já miluji ryby
09. 10. 2017 15:36
Největší mňamka je čerstvá ulovená ryba. To se s kupovanými mraženými nedá srovnat. :-)
Bohužel je to velice málo kdy.
09. 10. 2017 14:39
Čerstvé ryby ze sádek mám nejraděj, mořské skladované na ledu kupuji u prodejce na kterého se můžu spolehnout.
09. 10. 2017 14:13
čerstvé ryby jím akorát na vánoce, tedy kapra
09. 10. 2017 14:07
S čerstvými rybami zkušenosti nemám, kupuji hlavně mražené, ale informace se budou určitě hoditl
09. 10. 2017 11:01
Děkuji moc za přínosné informace,mnohé jsem neznala,respektive většinu.
09. 10. 2017 10:52
Děkuji za článek
09. 10. 2017 10:51
Nakupuji v Makru, bohužel si pak musím doma ryby zmrazit. Ale chodím na čerstvé pstruhy do sádky, mám to prakticky při ruce
09. 10. 2017 10:08
Pěkný článek. Když kupuji čerstvou rybu, tak oči. kůži a žábry sleduji, to mě naučila už moje bábuška
09. 10. 2017 10:04
Jelikož neumím rybu zabít ani správně vykuchat, mám bohužel omezený výběr nákupních míst a tudíž kupují ryby zpracované.
09. 10. 2017 09:52
Ve vedlejší vesnici jsou sádky. Zkusím je navštívit a nějakou dobrotu domů donést.
09. 10. 2017 09:05
Ryby mám moc ráda na všechny možné způsoby.
09. 10. 2017 08:51
pěkný článek ale u nás nikde chlazené ryby nejsou, tak zůstanu u mražených
09. 10. 2017 08:49
Děkuji za poučení.
09. 10. 2017 08:39
moc ryby nekupuji, takže poučné.
09. 10. 2017 07:42
Ještě že o čerstvosti našich ryb nemusím pochybovat.
09. 10. 2017 07:33
To jsem nevěděla
09. 10. 2017 07:13
Šikovný článek. Oči, žábry i kůži vždycky při nákupu ryb na ledu sleduji.

Naši partneři