TOPlist
Sledujte nás:

Jak nakupovat luštěniny?

Zpět

Prof. Ing. Jana Dostálová, Csc., Ing. Hana Málková

Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí

S jednotlivými druhy luštěninových výrobků jste se seznámili v tomto článku, výrobkům ze sóji se věnoval tento článek

Na následujících řádcích vám přineseme pár konkrétních rad, na co se zaměřit, pokud se rozhodnete pro nějaké luštěniny vyrazit do obchodu. V případě luštěnin to ale naštěstí není taková věda, jako tomu je u některých jiných potravinových kategorií.

Jak na nákup luštěnin?

Na trhu jsou především luštěniny ve formě suchých neupravených semen. Výrobky z luštěnin se s výjimkou výrobků ze sóji na trhu vyskytují velmi omezeně. Při nakupování luštěnin nemusíme dodržovat žádná speciální pravidla. Všimneme si pouze doby minimální trvanlivosti a tu bychom měli dodržet. Ne proto, že by se luštěniny zkazily (pokud se skladují v suchu a chladu, vydrží velice dlouho), ale starší luštěniny se musí déle vařit. Také bychom si měli vybrat výrobce, jehož luštěniny mají dobrou kvalitu (neobsahují příměsi, polámaná semena, snadno se uvaří a mají dobré chuťové vlastnosti), a jeho výrobky kupovat.

I když je na obalu napsáno, že se nemusí namáčet, je dobré je namočit (nejlépe přes noc) a namáčecí vodu vylít, protože se zčásti odstraní látky, které způsobují nadýmání.

V běžné tržní síti se setkáme pouze s omezeným sortimentem luštěnin. Pokud chceme méně běžné druhy, musíme do prodejen "zdravé výživy", dostaneme je ale i v některých řetězcích či na e-shopech. Můžeme koupit různě barevnou čočku: výborná je indická žlutá čočka „dal“, červená (luštěnina, která se nemusí namáčet, rychle se rozvaří na kaši), hnědá i zelená. Chutnou luštěninou se širokým použitím je cizrna (je hlavní přísadou pokrmu hummus), různé druhy fazolí, vigna zlatá (fazole mungo vhodné na klíčení), případně některé další.

Na popularitě získávají také luštěninové mouky, více o jejich využití se můžete dočíst v tomto článku. I zde platí stejná pravidla - sledujte dobu minimální trvanlivosti a dejte pozor, zda nejsou přítomni škůdci. Mouky jsou k dostání ve větších supermarketech, "zdravých výživách" nebo ve specializovaných e-shopech, například i v e-shopu STOBu.

Trochu opatrnější buďte při nákupu klíčených luštěnin, zde opravdu důkladně sledujte datum použitelnosti a kupujte opravdu čerstvé výrobky, které následně skladujte v lednici a co nejdříve spotřebujte. 

Jak nakupovat výrobky ze sóji?

Při nákupu sójových výrobků nemusíme stejně jako u luštěnin dodržovat žádná speciální pravidla. Důležité je sledovat dobu trvanlivosti a podmínky skladování. Některé výrobky, jako je například tofu či tempeh, je potřeba skladovat v lednici. 

Výrobky ze sóji bychom měli nakupovat od vyzkoušených renomovaných výrobců, abychom měli záruku, že byly náležitě odstraněny všechny tepelně labilní přírodní toxické a antinutriční látky. Některé přírodní toxické látky obsažené v sójových bobech se technologickými postupy neodstraní, a proto bychom sóju neměli konzumovat ve velkém množství a rozhodně bychom jí neměli nahradit veškeré maso, mléko a mléčné výrobky. Někteří výrobci používají mnohdy nekvalitní surovinu, což se projeví horšími senzorickými vlastnostmi, zejména přítomností nepříjemné luštěninové až nahořklé chuti. Vyzkoušejte různé druhy výrobků a držte se těch, které vám budou chutnat a vyhovovat i ve všech ostatních ohledech.

 

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 05. 2017 15:38
Přiznám se, že vůči sóje mám asi nepřekonatelné předsudky, že je zdraví škodlivá. Jeden čas se hojně objevovaly informace, že sója a výrobky z ní obsahují karcinogenní látky, a od té doby bych sóju nepozřela. Jediné co používám je trochu kvalitní sójové omáčky do asijských jídel.
27. 02. 2017 20:40
přesně tak, není tofu jako tofu...dobrý článek
27. 02. 2017 11:39
Je to jako se vším. Praxí člověk zjistí co mu chutná a od kterého výrobce jsou luštěniny chutnější a bez "broučků". :-)
27. 02. 2017 08:59
Děkuji za info
25. 02. 2017 21:05
Měla jsem naklíčené mungo fazole v salátu a pak čočkovou pastu a oboje zařadim pravidelně do jídelníčku
24. 02. 2017 22:19
Výrobky z nefermentované soji jsou prý nezdravé. Občas bychom měli jíst jen výrobky z fermenotvané soji např. tempeh nebo miso.
24. 02. 2017 21:03
Děkuji za informace.
23. 02. 2017 20:38
Děkuji za rady,informace při nákupu využiji.
23. 02. 2017 13:52
Děkuji za konstatování, že starší luštěniny se vaří déle. Logické.Přesto se člověk občas nad hrncem na plotně diví.
23. 02. 2017 12:39
Kdo jsou to ti renomovaní výrobci?
23. 02. 2017 10:32
je to fain info, fazole mungo mám např, zkusím klíčení a pak ňam ňam....
23. 02. 2017 10:11
Informace při nákupu určitě využiji.
23. 02. 2017 07:33
dík za rady, je samořrejmé, že sleduji datum spotřeby na všech výrobcích nejen na luštěninách
23. 02. 2017 07:18
Takže luštěniny nakupovat stejně, jako cokoliv jiného.
23. 02. 2017 07:15
Děkuji za rady.
23. 02. 2017 07:10
Díky za rady, myslím, že tyto zásady dodržuji u všech výrobků, ne jen u luštěnin ...

Naši partneři