TOPlist
Sledujte nás:

Jak připravit rybu

Zpět

Bc. Tereza Beníčková, Ing. Martin Pávek

Ryby máte rádi, nicméně ve vašem jídelníčku se zdaleka neobjevují tak často, jak by mohly. Na vině může být i fakt, že samotná příprava ryb může být trochu specifická. To ovšem neznamená, že byste se jí měli bát a ryby si sami nepřipravovat. To by byla velká škoda.

Proto se vám pokusíme tímto článkem poskytnout alespoň základní rady, jak při přípravě ryb postupovat tak, aby výsledek byl nejenom zdravý ale především chutný. Tak pojďme na to!

Při přípravě ryb je potřeba brát ohled nejenom na jejich čerstvost a kvalitu, ale také na fakt, že ryby mají velmi jemné a měkké maso. Tomu by se měla uzpůsobit i jejich úprava. To znamená, že ryby by se měly upravovat šetrně, a ne příliš dlouhou dobu, aby se zachovala šťavnatost a přirozeně jemná chuť masa. Podobně jako jiné druhy masa jsou méně tučné ryby na šetrnost úpravy, a tedy i výslednou šťavnatost ještě náchylnější.  

Vaření

Ano. Ryba se dá i vařit a nemusí z toho vždy vzniknout rybí polévka. Jak na to? Rybu pozvolna vaříme v tzv. rybí várce, která se připraví z vývaru, příp. vody, do které přidáme například kořenovou zeleninu pokrájenou najemno, různé druhy bylinek a koření (bobkový list, rozmarýn, kopr apod.). Na rozdíl od jiných druhů mas stačí rybě kratší doba vaření. 

Pečení

Pečení je častý způsob přípravy ryby a má svá pravidla.

Pokud rybu pečeme na pánvi, měli bychom ji nechat buďto v celku nebo na jednotlivých porcích nechat kůži, která udrží maso pohromadě a ryba se nám tak při manipulaci nerozpadne. Rybu pokládáme vždy kůží dolů na dostatečně rozpálenou pánev. Kůží dolů tedy rybu nejprve pečeme zprudka, poté ji velmi opatrně obrátíme, a naopak velmi pozvolna dopékáme. Doba pečení závisí na druhu a velikosti ryby.

Úplně stejně postupujeme i v případě, kdy rybu grilujeme.

Další možností je péct rybu v troubě. V tomto případě nevadí, pokud jednotlivé porce zbavíme kůže. Rybu pečeme raději kratší dobu, aby nedošlo k vysušení masa - je potřeba naučit se pracovat s teplotou a nastavením trouby.  

Smažení

Smažení jistě není ideální způsob úpravy ryby. Pokud se však nechcete smažení jednou za čas vzdát, dodržujte následující pravidla:

  • Smažte na řepkovém oleji, který má dobrý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin a je tepelně stabilní. V případě opakovaného delšího smažení olej vyměňujte, anebo využijte fritovací hrnec a olej určený pro fritování. U fritézy je výhoda, že máte pod kontrolou teplotu oleje a nepřepálí se vám.
  • Přebytečného tuku se zbavíte tím, že porci po usmažení „osušíte“ ubrouskem nebo ji na dvě vteřiny ponoříte do hrnce s vroucí vodou a vytáhnete.

A nebo si připravte alternativu v troubě, strouhanku můžete vylepšit bylinkami a místo klasického pečiva použít například nadrcený knäckebrot, můžete se inspirovat tímto receptem.  

Jak rybu ochutit

Ryby ani není potřeba před tepelnou úpravou nijak zvlášť ochucovat, velice dobře funguje ochucení až po upečení. Nebojte se používat různé ochucené oleje, čerstvé bylinky, nebo svěží omáčky.

Na mořské ryby je tradiční kombinace pepře a citronu, na sladkovodní sůl a kmín, ale možností je mnohem více. Ideální je, když se k rybě přidají čerstvé bylinky, které ji skvěle dochutí, ale zároveň chuť ryby nepřehluší.

A co přílohy

Standardně se k rybám doporučují spíše lehké přílohy. Příloha je ale důležitá, zvláště pokud se jedná o oběd, proto na ni nezapomínejte. Navíc ryba je lehce stravitelná a její netučné varianty jsou i relativně málo vydatné, proto v případě, že si k rybě dáte pouze zeleninu nebo lehký salát, může se stát, že jídlo bude mít poloviční nebo dokonce třetinovou kalorickou hodnotu než oběd, který si běžně dáváte a budete mít tedy brzy hlad.  

Proto se nebojte dát si i k rybě normální porci dobré přílohy - brambory, italské rizoto, salát z quinoi, těstoviny aj. 

Inspirujte se našimi rybími recepty zde

Pokud máte nějaké rady a tipy, jak rybu připravujete vy, podělte se o ně v komentářích :-)


Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Program Sebekoučink vám pomůže se sestavením nutričně vyváženého jídelníčku, který vám bude zároveň i chutnat.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás program ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny a pijete dostatek tekutin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 10. 2017 18:09
Úplně nejšetrnější a nejzdravější příprava je ryba připravená v parním hrnci.
Stačí dát brokolici, mrkvičku, květák, navrch filetu rybičky (jedno zda mořské nebo sladkovodní), posypat bylinkami a nechat pařit 15 - 20 minut. Hotové lehce pokapat citrónem a přidat přílohu, třeba pařené brambory. Pařením se zachovají veškeré pozitivní látky, které ryby obsahují a jsou prosty veškerého přidaného tuku. Ten si můžeme dopřát na hotový pokrm v podobě olivového oleje nebo kousku másla za 60 Kč. :-))))
28. 10. 2017 15:01
Nejčastěji používám sůl,kmín, citron nebo limetku, rozmarýn- ten většinou dovnitř ryby peču -li ji vcelku, nebo jsou dobré i provensálské bylinky. Ale nejraděj sůl a kmín to je na sladkovodní ryby nejlepší, No a v přírodě je super třeba plotici po vykuchání vycpat kopřivami zabalit do alobalu a upéct v horkém popelu.
28. 10. 2017 10:59
Často si griluji lososa, posoleného a posypaného provensálskými bylinkami. Nejdřív nechám shora vypéct kůži a vykapat tuk, po obrácení krátce dopeču a tukem pokapu vařené brambory. K tomu jogurtový dip a zeleninový salát. Používám malý el. gril na 2-3 porce.
28. 10. 2017 09:39
Na ryby citron ,sul.
27. 10. 2017 16:29
Pro me osobne velmi poucny clanek, diky za nej.
26. 10. 2017 08:30
nejlepší rybu, jakou jsem kdy jedla, byl skadarský kapr v albánii, udělali ho s barbecue omáčkou a bylo to fantastické, kdybyste někde narazili na recept, určitě to zksute!
25. 10. 2017 12:55
Vařená ryba je dobrý tip, ráda vyzkouší.
25. 10. 2017 11:00
zatím využívám různé kombinace při úpravě ryb
25. 10. 2017 08:05
Nejčastěji na dochucení používám jenom sůl a citrón.
24. 10. 2017 23:42
Rybu peču nejraději na jednotlivé porce v alobalu, každému se k ní může přidat, co má rád, zeleninu, houby, někdy přidám rovnou i brambory. A třeba takový pstruh ten je nejlepší jen s kmínem, solí a kouskem másla hodit na pánvičku, hlavně jak se píše v článku, nejprve zprudka opéct, aby se nerozpadl, pak pozvolna dodělat. pak se krásně vyloupne celá páteř i se všemi kostičkami.
24. 10. 2017 23:04
Mně chutná nejvíc sůl, kmín.
24. 10. 2017 22:32
S kořením to nepřeháním.
24. 10. 2017 20:37
Já dělám makrelu na bazalce a rajčatech. Teda napřed dám dolehce namaštěného pekáčku kolečka cibule a plátky anglické krkovičky (nejaké tučnější uzené), ryby lehce bnasolím, posypu bazalkjou, dám na "cibuloslaninové" lůžko, dovnitř do bříška a nahoru na povrch nakladu na plátky nakrájená rajčata, co zbude, tak ještě do pekáčku okolo. Nahoře ještě trochu zakápnout olejem a šup do trouby.
Nebo je dobrý pstruh s anglickou krkovičkou a hermelínem. Hermelín ale muž nejí, takže někdy dávám eidam (nejlépe uzený).
Pro mě je důležit= ryby nepřepíct, aby se nerozpadla, ale taky mosí být dostatečně propečená, aby se daly vytáhnout kostičkypak ji totiž snadno ještě před podáním na talíř vykostím a na talíři pak ani moc kostiček není.
Kosti jsou kolem páteře a hrudního koše,a potom jako "ukotvení" všech plouví - ať už těch na bříšku nebo té hřbetní. Proto ty ploutve u takhle malých ryb před pečením nikdy neodstraňuju - po upečení je opatrně vytáhnu i se všemi přilehlými kostičkami.
24. 10. 2017 20:35
Ryba, bylinkova sul a na to syr a kousicek masla a sup do trouby..mnamka
24. 10. 2017 18:59
Lehce česnek, pepř, sůl, kmín a grilují v troubě. Nejprve peču přikryté a pak odkryju a přeonu program na gril a udělám kůrčičku :-)
24. 10. 2017 16:51
Určitě něco nového zkusím
24. 10. 2017 16:08
Nejčastěji používám sůl, kmín a bylinky. Nedávno jsem pekla makrelu, kterou jsem pokapala citronem, osolila a opepřila a nechala odležet. Osmahla jsem cibuli (nakrájenou na půlkolečka), pak jsem přidala nakrájenou kapii a na to vše položila makrelu a pekla v troubě do měkka.
24. 10. 2017 13:41
Děkuji za článek s tipy jak si ryby nově pripravit
24. 10. 2017 10:41
Děkuji za zajímavé tipy.
24. 10. 2017 09:37
Moc děkuji za rady, snad se jednou odhodlám, pořád mi ty ryby vychvalujete.
24. 10. 2017 09:21
Díky za článek. Používám sůl, kmín, bylinky, jen na citron zapomínám
24. 10. 2017 08:35
Bylinky, sůl, drcený kmín, citron.
24. 10. 2017 08:22
Citron, česnek určitě, pak nějaké bylinky a upéci na rozpáleném oleji.
24. 10. 2017 07:48
díky za rady budou se hodit
24. 10. 2017 07:12
Mám obdobné zkušenosti s přípravou ryb. Bylinky, citron, česnek, sůl, hodí se i houby, kmín, někdy lehce paprika apod. Je lepší jen jemné dochucení, aby se nepřehlušila vlastní chuť té které ryby.

Naši partneři