TOPlist


Jak vybírat rybí výrobky

 

Ing. Hana Málková

Vhodnou variantou, jak zařadit ryby do jídelníčku, je i konzumace rybích výrobků. Mohou to být ryby uzené, sušené, marinované v nálevu, rybí konzervy (ve vlastní šťávě, oleji nebo rajčatovém protlaku), rybí saláty. O jednotlivých druzích rybích výrobků a jejich výrobě jste se mohli dočíst v tomto článku.

Na co je potřeba dát při výběru pozor?

Výživové hodnoty rybích výrobků jsou velmi variabilní a závisí jak na použitých hlavních surovinách, zda se jedná o netučnou či tučnější rybu, tak na dalších přísadách. Energetickou hodnotu významně zvyšuje například olej, majonéza apod. Problematický je u řady výrobků také velmi vysoký obsah soli.

V první řadě sledujte složení a v něm podíl obsažené ryby. Pokud se má jednat o rybí výrobek, tak by měla figurovat ryba ve výčtu na prvních místech.

Dále sledujte tabulku s výživovými údaji, věnujte pozornost zejména energetické hodnotě, obsahu tuku a soli.

Uzené ryby

K uzení se používají většinou tučnější druhy ryb (nejčastěji losos nebo makrela). Jak již moc dobře víte, ryby obsahují tuk s příznivým složením, je však potřeba brát v úvahu vyšší energetickou hodnotu takového výrobku a zejména pokud se snažíte hubnout, tak si dát raději menší porci. Obecně by měla být konzumace jakýchkoli uzených výrobků střídmá, problematický je také často vysoký obsah soli. 

Konzervované výrobky

Při nákupu rybích konzerv si dopřejte raději kvalitnější, byť dražší. Pokud je vaším cílem redukce hmotnosti, kupujte spíše ryby ve vlastní šťávě. Pokud volíte výrobky v oleji, sledujte druh použitého tuku, nejlépe vybírejte výrobky v řepkovém nebo olivovém oleji a olej před konzumací nechte odkapat. Nejčastěji se setkáte s tuňákem a sardinkami, ale lze koupit i konzervovaného lososa, sledě nebo makrelu.

Marinované výrobky

Vybírat můžete i ryby marinované – v nálevu či aspiku, nejčastější jsou zavináče, uzenáče, matesy nebo slanečci. Všechny tyto výrobky jsou nejčastěji vyrobeny z mořské ryby sledě, který je nejrozšířenější mořskou rybou na světě. Jednotlivé výrobky se tedy liší hlavně úpravou. Je potřeba sledovat zejména obsah tuku a soli, který bývá v některých výrobcích velmi vysoký. Nejméně tuku obsahují uzenáče a zavináče, které jsou v kyselém nálevu. Matesy a slanečci jsou většinou naloženy do oleje, slanečci ještě předtím silně osoleny. Pokud si takto výrazně slanou rybu dopřejete, dejte si k ní alespoň neslanou přílohu - například brambory už není potřeba solit apod. Ideální je doplnit rybu také zeleninou. Olej nechte vždy co nejvíce odkapat.  

Rybí saláty a pomazánky

Z rybích salátů upřednostněte ryby v jogurtu raději než v majonéze, která rychle podléhá zkáze a obsahuje až 80 % tuku. I rybí saláty v jogurtu však mohou obsahovat velké množství tuku, je potřeba proto sledovat složení a nebo si raději salát připravit doma. 

Nebalené výrobky, které kupujete u pultu, jsou velmi náchylné ke kažení. Nekupujte proto takové výrobky v "podezřelých" prodejnách, nebo pokud vám už na pohled nebudou připadat čerstvé. Dodržujte vždy správnou chladící teplotu (v létě si na cestu z obchodu vezměte raději izolační tašku) a spotřebujte je co nejdříve, ideálně do 24 hodin od nákupu.

Rybí výrobky mohou být vhodným zpestřením jídelníčku a pomoct naplnit doporučenou konzumaci 2 porcí ryby týdně. Stejně tak jako u všech potravin je ale potřeba jejich výběru věnovat pozornost a vybírat kvalitní výrobky s vhodným nutričním složením.

Hodnocení (49 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

29. 10. 2017 20:39

poradna

Pochutnávám si na zavináči.

29. 10. 2017 20:39

poradna

Pochutnávám si na zavináči.

19. 10. 2017 21:12

Fila Byla

Nejradši mám rybí konzervy ve vlastní šťávě, některé ostatní mi nedělají dobře asi díky tuku, je mi po nich těžko. Ale jsou chutné. Té soli se obávám, ale nevím do kolika procent to má být.

19. 10. 2017 06:59

vachova

Mám ráda tunaka,zavináče.

18. 10. 2017 23:06

Hanuja

Všechny tyto rybí dobroty mám ráda a kupuji je.

18. 10. 2017 21:23

LuckaN78

kupuji tunáka, občas sardinky a ochucené rybí konzervy....

18. 10. 2017 19:26

Macatice

My kupujeme rybí konzervy ve velkém, dyž jsou v akci. Pak je máme vždycky doma, když je potřeba. Například mě o půlnoci přepadne hlad nebo aspoň mlsná a do "večerky" ("jitřenka by bylo u mě časově správnější) ještě daleko.

18. 10. 2017 13:06

Slonik71

Kupuji zavináče a tuňáka ve vlastní šťávě a nejraději mám uzenou makrelu

18. 10. 2017 11:31

PerditaX

Milujeme marinovaného herinka v bagetě doma dělaného. Inspiraci jsme si přivezli z Holandska, kde je prodávají na každém rohu

18. 10. 2017 09:40

JARI59

Občas také jím také i zavináče k obědu, pokud salát z ryb koupím, tak raději ten s jogurtem

18. 10. 2017 09:11

Kumpi

Tuňák s chilli, zavináče i matjesy mám moc ráda. Ze sardinek dělám pomazánku, kterou jedinou z rybích výrobků jedí i děti. Ulítávám na uzeném lososu. :-) Pečenáče a rybí saláty moc nemusím.

17. 10. 2017 22:22

poradna

Nejvíce kupujeme tuňáka ve vlastní šťávě.

17. 10. 2017 21:08

Evusja

"Sardinky" mám moc ráda, jen na ně - nevím proč - zapomínám.

17. 10. 2017 20:47

martashi

Kromě pečenáčů baštíme všechno.

17. 10. 2017 19:52

DanaR

Občas si kupuji zavináče, ale většinou tuňáka nebo sardinky ve vlastní šťávě.

17. 10. 2017 17:43

ifucikova

Nejčastěji kupuji sardinky a tuňáka ve vlastní šťávě a teď jsem objevila ještě sardinky v pitné vodě.

17. 10. 2017 15:36

irwinka

rybí výrobky mi chutnají ;-)

17. 10. 2017 14:51

KruntoradovaL

Takže nejzdravější je tuňak konzervovaný ve vlastní šťávě?

17. 10. 2017 12:48

oharek

Já nejvíc kupuji tuňáka

17. 10. 2017 12:20

mtronic

Na druhou stranu rybí salát v majonéze má ve složení rybu na prvním místě, kdežto jogurtový až na třetím. Alespoň ta značka, kterou tady bežně vidím.

17. 10. 2017 11:00

sifaka

Moje dětství byly hlavně pečenáče, tak tam už mám jaksi odjezeno.Co se týká zavináčů, mám kupodivu stejnou zkušenost jako Yogii, tak že zavináče už taky ne.Rybí saláty mi nevadily jen bych uvítala tip na nějaký hodně dobrý, myšleno příznivý pro tlouštíky.Tedy s dobrými výživovými parametry.Nebo možná ještě lépe, přímo recept tady.

17. 10. 2017 10:36

coumba

Tyto výrobky moc nekupuji. Matesy, zavináče i uzené ryby nám dělá manžel. Pomazánky a saláty si taky raději dělám doma sama. Jen musíme zvýšit četnost jejich konzumace na alespoň 2x týdně.

17. 10. 2017 10:35

ekavkova

Preferují konzervy ve vlastní šťávě, které lze přidat do zeleninového salátu.

17. 10. 2017 10:17

ajanka

Vyhýbám se nákupu rybích salátů s majonézou, pomazánky si dělám domácí, takže vím co do nich dávám. Zavináče mi chutnají jen od některých výrobců. Ale jinak si myslím že výběr je dost pestrý :-)

17. 10. 2017 09:44

Yogii

Kupuji hodně druhů kromě klasických zavináčů. Kdysi jsem měla nějaké divné se suchým a hrozně kyselým zelím a od té doby na ně nemám chuť. Jinak ostatní ano.

17. 10. 2017 09:41

Masa55

Tudy vede moje cesta, takhle upravené ryby sním. Čerstvé moc nemusím.

17. 10. 2017 09:09

bessi

Kupovali jsme vše kromě slanečků. Teď na ně zapomínám a nemám na ně ani chuť. Budu s tím muset konečně něco udělat.

17. 10. 2017 07:53

filipova

já nejvíc kupuji tuňáka

17. 10. 2017 07:30

dolevina

Kupujeme hlavně konzervované

17. 10. 2017 07:16

hajekrad

Já mám nejraději matjesy.

17. 10. 2017 07:08

lenkamarie

Koupila jsem si sardinky a budu dělat rybí pomazánku.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma