TOPlist
Sledujte nás:

Jehněčí maso – proč je zdravé a co si z něj připravit?

Zpět

S Velikonocemi, stejně jako s jinými křesťanskými svátky, přichází všelijaké tradice, mezi které se řadí i konzumace typických pokrmů. Někdo jim holduje více, jiný méně, ale všichni je známe. Nemáme teď na mysli vajíčka, mazanec ani nádivku, řeč bude o jehněčím mase. 

Jehněčí nemusíte zařazovat jen na Velikonoce, ale klidně i v průběhu roku. Hlavní „sezónu“ má nejen na jaře, ale také na podzim. 

Konzumace jehněčího nebo skopového masa není v ČR moc rozšířená, v rámci pestrosti stravy se ale rozhodně vyplatí ho do jídelníčku občas zařadit. V České republice sníme průměrně jen asi o 400 g ovčího masa na obyvatele a rok, v některých jiných zemích je spotřeba výrazně vyšší (např. ve Francii je průměrná spotřeba asi 5 400 g, v Anglii 6 300 g, v Řecku 13 800 g a na Novém Zélandu dokonce až 32 500 g na obyvatele a rok). 

Nutriční benefity jehněčího masa

Jehněčí maso patří díky svému vyššímu obsahu železa a krevního barviva myoglobinu mezi masa červená. 

Je získáváno z ovcí mladších šesti měsíců, ze starších už se mluví o masu skopovém. Čím mladší jehně bylo, tím je maso světlejší, obsahuje méně tuku, více vody a je méně aromatické. Má také jemnější strukturu, podle slov některých je jeho chuť něco mezi králičím a vepřovým masem, připodobňuje se také k telecímu masu.

Jehněčí je zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, předčí v tomto ohledu například maso drůbeží a vepřové. Kroměbílkovin a zmiňovaného železa je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B (zejména B12), fosforu, zinku a hořčíku. Pro nižší obsah tuku představuje lehce stravitelný a dietní typ masa. Z těchto důvodů ho lze doporučit jak do redukčních diet, tak těm, kteří mají vyšší hladinu cholesterolu či cukru v krvi. Co se cholesterolu týče, jeho obsah je nižší než v mase hovězím a vepřovém. 

Stejně jako u ostatních druhů masa, i zde záleží, z jaké části zvířete maso pochází. Můžete si vybrat z tučnějších i libovějších částí, tučnější bývají obecně kolínka nebo hrudí maso. Méně tuku pak obsahuje hřbet, kýta nebo plec. A pochopitelně se to liší i konkrétní kus od kusu a hodnoty berte pouze orientačně.  

 

Jehněčí hrudí

Jehněčí hřbet

Jehněčí krk

Jehněčí kýta

Jehněčí plec

Energetická hodnota (kJ)

710

460

480

550

470

Bílkoviny (g)

20

20

19

20

20

Tuky (g)

10

3

4

5

4

  Nasycené mastné kyseliny (g)

4,6

1,5

2,1

2,4

1,4

Sacharidy (g)

0

0

0

0

0

  Cukry (g)

0

0

0

0

0


Jehněčí maso v kuchyni

Jehněčí maso má své typické aroma, které nemusí každý vyhledávat. Řešením je odstranit viditelný tuk, který je nositelem oné vůně a vybírat maso z mladých kusů – tedy právě jehněčí (čím mladší, tím méně aromatické bude).

Jehněčí aroma je také důvod, proč nejeden recept obsahuje aromatické přísady jako česnek, rozmarýn, máta a jiné bylinky. 

Nevýhodou jehněčího je ztrátovost při jeho teplené úpravě. Díky vyššímu obsahu vody dochází při vaření, pečení nebo dušení k výraznější redukci hmotnosti, a to v průměru až o 50 %. 

Další nevýhodou může být nedostatek zkušeností s přípravou tohoto druhu masa. Určitě se ale nebojte jehněčí maso vyzkoušet, inspirovat se můžete našimi recepty, u kterých máte navíc jistotu, že jsou nutričně vyvážené. 

Jehněčí maso můžete upravovat jako minutku, dusit, péct nebo třeba namlít a využít v receptech, kde se hodí právě mleté maso. Využívá se v řecké, arabské nebo indické kuchyni, určitě jste se někdy setkali s řeckou musakou nebo kebabem, v Anglii se připravuje z jehněčího tradiční pastýřský koláč (Shepherd’s pie). 

Jehněčí kotlety a hřbet se hodí spíše pro minutkovou úpravu, můžete je připravit jen na pánvi nebo grilu, netrapte je ale zbytečně dlouhým pečením nebo dušením. Jehněčí kýtu můžete grilovat, péct či dusit. Plec a kolínka se hodí na pomalé pečení nebo pozvolné dlouhé dušení. U kolínek si ale dejte pozor na větší množství tuku a při hubnutí si pohlídejte velikost porce. 


Vyberte si z 5 nutričně vyvážených receptů od STOBu

Jehněčí kýta na mrkvi a květáku

Jehněčí ragú se zeleninou

Jehněčí pastýřský koláč s bramborovo-dýňovým pyré

Indické jehněčí curry s dýní

Jehněčí kleftiko s brambory a zeleninou


Všechny recepty najdete také v programu Sebekoučink. 

Sebekoučink vám pomůže s kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů.

Ohlídá za vás příjem makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

V programu najdete kromě receptů i ukázkové jídelníčky o různých energetických hodnotách. 


>>Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma<<



Stáhněte si ZDARMA Velikonoční e-book zde

velikonoční ebook

V e-booku najdete užitečné rady, jak o Velikonocích nepřibrat, a zdravé, lehké recepty na Váš sváteční stůl.

Přejeme krásné a pohodové velikonoční svátky!

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři