TOPlist
Sledujte nás:

Lektorky STOBu radí: Jak zvládat vánoční období plné jídla, návštěv a cukroví

Zpět

Vánoční čas se blíží a s ním i období večírků, návštěv a talířů plných cukroví. Spolu s tím často přichází i otázky, které se opakují každý rok. Jak si užít svátky bez zbytečného přejídání? Dá se u návštěv jíst tak, abych toho druhý den nelitovala? A kolik cukroví je vlastně „v pořádku“?

Požádali jsme lektorky STOBu, aby se podělily o své vlastní strategie a tipy, díky kterým zvládají svátky v pohodě a bez stresu z váhy.

Marika Králíková se řídí pravidlem „od diskomfortu ke komfortu“

Moje oblíbené doporučení je jedno vánoční pravidlo od STOBu „od diskomfortu ke komfortu“. I když se občas člověku nechce opustit teplo domova, je fajn si naordinovat každý den trochu „diskomfortu“ a vyrazit ven do zimy, třeba na rodinnou procházku. Ten „komfort“ v podobě lenošení v teple u knížky nebo dobrého filmu si pak totiž užijeme daleko více. A i nějaké to cukroví snadněji spálíme.

Tereza Kukol radí zkusit zdravější verzi bramborového salátu

Důležité je užít si Vánoce v klidu a s rodinou, ne stresovat nad tím, jestli si dáte o lžíci bramborového salátu více nebo méně. Pokud si připravíte i zdravější verzi salátu, je naprosto v pořádku dopřát si o trochu víc.
Co se týče cukroví, doporučuji nedávat ho volně na stůl. Když kolem něj budete chodit, snadno po kousku zobnete a rychle ztratíte přehled o tom, kolik jste vlastně snědli. Místo toho si ho vědomě naložte na menší talířek a v klidu si ho vychutnejte. Při pečení se vyplatí použít menší formičky – jde spíš o ochutnání, takové „jednohubky“ cukroví.
A pokud se stane, že se to na návštěvě trochu „zvrtne“ a přejíte se, nic se neděje. Druhý den si dejte delší procházku a pokračujte v běžném režimu. Vánoce nejsou o dokonalosti, ale o pohodě.

 Renata Ticháčková dává důraz na dostatek bílkovin a všímavé jedení

Spoléhám na vyvážené jídlo. Na večírcích dodržuji pravidlo jednoho talíře, kde je vždy dostatek bílkovin. Najím se a pak už se k jídlu nevracím. Přes svátky si opět hlídám bílkoviny, i když si dám cukroví nebo vánočku, přidám třeba tvaroh. A má nejoblíbenější část je pohyb – nesedím doma, chodím ven a zajdu i na skupinové cvičení.
Na Štědrý večer máme z rodiny bohatou večeři. Sázím však na všímavé jedení. Jíme už kolem 16. hodiny, takže to před spaním krásně slehne. Snažím se jíst pomalu, odkládat příbor a povídat si. Po večeři pak jdeme ven odlévat olovo, abychom si hned po jídle zase nesedli. 

 Šárka Žihalová radí jíst cukroví, jen když je opravdu chuť, ne když se to patří

Cukroví si klidně dejte, ale s rozmyslem a jen tehdy, když máte opravdu chuť. Stanovte si, kolik kousků si dovolíte, dejte si je na talířek a pomalu je vychutnejte, bez nutnosti hned brát z mís, kdykoli projdete kolem. A hlavně nejezte ho jen proto, že jste u návštěvy nebo že „se to teď patří“. Vánoce si zaslouží být o pohodě, vkusu a chuti, ne o povinnostech nebo pocitech viny.

 Narcisa Vitnerová sází na Vánoční desatero

Mým klientům předávám Vánoční desatero: 

1. Mám sestavený jídelníček (obědy, večeře) na celé vánoce

2. Používám hlavně zelené a oranžové potraviny

3. Vím dopředu, co chci sníst za jídla ten konkrétní den

4. Mám svůj talířek s mlskami pro tento den a znám jejich kJ hodnotu

5. Stavím si mezi sebe a jídlo bariéry

6. Vím, kolik chci maximálně přibrat za celé Vánoce

7. Stále si píšu úplně všechno, co jsem snědla - i nad plán, abych znala velikost svého hříchu

8. Hned po hříchu si naplánuji, jak ho bezprostředně odčiním

9. Hned po Vánocích najedu na svůj hubnoucí režim

10. A když se mi povede dodržet plán, tak se hned odměním

Na Štědrý den máme vždy to samé – dopoledne vánočku, k obědu knedlíčkovou polévku a k večeři pečeného lososa na medu s bramborovým salátem. K rozbalování dárků pak máme cukroví. Peču malé kousky cca 1,5 cm na 2 cm, mají cca 200-300kJ/kus.

Snažím se dodržovat Vánoční desatero uvedené výše, ale jsem smířená s tím, že přiberu cca 1,5 - 2 kg za celých 14 dní. U zbytků určím, zda budou druhý den k nějakému jídlu. Když je takto „přidělím“, tak to naplánované jídlo z jídelníčku odstraním a nevařím ho. Když zbyde menší porce, jde okamžitě do mrazáku. Na Silvestra zabalím zbylé cukroví do krabice a jde také do mrazáku. A od 2.1. začínám psát a najedu na hubnoucí režim.

 Karolina Kamberská nenechává tác s cukrovím na stole 

Pokud bych měla vybrat jen jednu radu, pak nejčastěji doporučuji nenechávat tácy s cukrovím v obýváku. Vypadá to sice krásně, ale udržet se a neustále neuzobávat je téměř nemožné, nejsme roboti se železnou vůlí. Moje rada je vytahovat cukroví s konkrétním účelem, například k ranní kávě, jako dezert po obědě nebo k čaji po odpolední procházce. Pak ho hezky zakryjte a vraťte do spíže.

Na Štědrý večer připravuji klasické české menu, rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Nevymýšlím žádné další předkrmy ani doplňky, protože to by nás už úplně odrovnalo. Po večeři si dáme pár kousků cukroví. Jednu vychytávku ale mám, slavnostní večeři vždy zakončujeme ovocným salátem. Odlehčí nám a všichni se na něj těší.
Osobně razím heslo, že Vánoce jsou svátky a pokud je vyvážíte střídmějším adventem a pravidelnými procházkami zimní přírodou, není nutné na Štědrý den počítat každou kalorii.


Hledáte podporu i během Vánočních svátků? 

Vyzkoušejte nový online program STOBlife, který nabízí:

  • odborné vedení od vyškolených psychologů a nutričních odborníků
  • laskavou komunitní podporu – budete součástí online skupiny lidí, kteří prožívají podobnou cestu, sdílí své zkušenosti a umí povzbudit, když přijde slabší den.
  • praktické nástroje a tipy, díky nimž nejen shodíte kila, ale hlavně si udržíte výsledky a vytvoříte životní styl, který vás bude bavit a naplňovat.

STOBlife není další dieta. Je to cesta k návykům, které vydrží.

Banner

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři