TOPlist
Sledujte nás:

Vánoce? Dopřejte si dobroty a sport, navrhuje lékařka a lektorka STOBu

Zpět

Lékařka Denisa Šimůnek Nechvílová patří mezi nové posily STOBu, ale ve svém oboru žádným nováčkem není. Kromě medicíny vystudovala i Fakultu tělesné výchovy a sportu. Když si pročtete její životopis (třeba na stránkách Fitness clinic), pochopíte že miluje vzdělání a věnuje mu spoustu času. Proto jsme rádi, že si kus času „utrhla” i pro náš rozhovor. Najdete v něm totiž hromadu inspirativních myšlenek.  


Začněme aktuálním tématem. Vánoce za dveřmi, to je pro někoho radost, ale pro jiného pěkné trauma. Hubnoucí se často řadí do druhé kategorie. Jaké jsou tvé osobní tipy na lehkonohé proplutí svátky?

Prvně bych chtěla zmínit, že je důležitější, jak vypadá životní styl od Silvestra do Vánoc, než od Vánoc do Silvestra. Tři dny „plánovaného vybočení" z vašeho běžného režimu nikomu celoroční snažení nepokazí. 

Navrhuji dopřát si i jídlo, které během roku do jídelníčku nezařazujete, a spíše se zaměřit na jeho zkonzumované množství. Co bych možná ráda připomněla je fakt, že i takzvaně fit pochutiny s výhodněji zastoupenými makroživinami jsou často energeticky podobně náročné, jako jejich tradiční verze. Někdy tak překvapivě raw kuličky mohou směle převálcovat vanilkové rohlíčky. 

Období Vánoc a volna, které na svátky připadá, také přímo vybízí k vyzkoušení sportů a aktivit, na které přes rok není tolik času. Zkuste zapojit i ostatní členy rodiny či přátele a strávit společný čas poněkud méně tradičně.

Osobně období Vánoc využívám právě k těmto účelům, či k prozkoumávání některé z evropských metropolí, nebo k útěku někam dál za sluníčkem.


Deniso, co tě vlastně přivedlo k práci s hubnoucími klienty a do STOBu?

S redukcí mám i své osobní zkušenosti. Nejsem jenom teoretik.

Práce STOBu se mi líbila už dlouhou dobu, ještě při studiu medicíny. Prvotní impuls byl asi v tom, že jsem nechtěla být ten typ lékaře, který od stolu napíše prášky a běž. Chtěla jsem mít další možnosti a vždy jsem byla přesvědčená, že to jde i jinak. I když to znamená víc práce. Jak pro mě, tak pro klienty.

Práce s klienty je pro mě profesní skládačka. Stále se snažím učit od kolegů, chodím na kongresy, absolvuji školení. Ta skládačka není ještě zdaleka u konce. Snažím se neatomizovat, jak je zvykem v dnešní medicíně, ale vidět klienta nebo pacienta jako celek. Během objevování, že k redukci potřebuješ i hlavu a že na hubnutí má vliv i nějaká psychika, jsem se dostala na školení lektorů STOBu. A bylo rozhodnuto.


>> Aktuální nabídku kurzů zdravého hubnutí najdete zde <<


Ty jsi nejen lektorka, ale především lékařka a fitness trenérka. V čem si myslíš, že je to při práci s klienty s nadváhou a obezitou výhoda?

Asi v tom, že se na redukci dívám co nejvíce zeširoka. Nadváha a obezita je komplexní problém. Vše souvisí se vším. Vážně to není tak jednoduchý, že „moc jíš a málo se hýbeš, a proto jsi tlustá”. Tečka.

S klienty rozebírám jejich zdravotní stav, případná omezení, jejich jídelníček i pohybový program.

Mám tak vždy více možností, po čem sáhnout, aby redukce vedla k našemu cíli, byla trvale udržitelná a tělu prospívala, ne škodila. A snad i bavila.


Dala by se uvést jedna věc, kterou říkáš/doporučuješ všem klientům, kteří si přejí zhubnout?

Jak o mě říkají kolegové, při vedení lidí k redukci jsem systematik. Doporučuji, pokud to s redukcí myslíš vážně, se nejprve zamyslet, kdy jíš, proč jíš, co jíš a jak často. Kolik energie do změny dáš, tolik se ti vrátí. Doporučuji si výše zmíněné pár dní zapisovat – ať už třeba na papír, nebo do nějaké aplikace/počítačového programu. Uvědomění si toho, jak to je teď a co chci změnit, je první a zpravidla zásadní krok na cestě k cíli.

80 % úspěchu při redukci se opravdu tvoří v kuchyni. Nejsou však dobré a špatné potraviny. Vždy je to o množství a nějakém celku. Jsou potraviny, které bys měla mít v jídelníčku často a pak ty, které jen občas. To je celý trik výživy.


Na co je nejdůležitější se zaměřit v oblasti pohybu, pokud chce člověk zhubnout? Je nějaký pohyb, který na hubnutí funguje lépe než ostatní?

Jakýkoliv pohyb, se kterým začneš.

Pohyb, který si vybereš, by tě měl hlavně bavit. Můžu uvést vlastní příklad. Asi desetkrát, možná dvacetkrát jsem začínala běhat – ráno/večer, nalačno/po snídani, v parku nebo na páse, ať už to moderní zrovna bylo nebo nebylo. Nikdy jsem u běhání nevydržela déle než dva týdny. Není to prostě můj pohyb, dělala jsem to jen proto, že to rozhodla hlava, ale aktivita jako taková mě netěšila. A to je v pořádku. Nebaví mě běhat, dobře, ale když nazuju brusle, zapnu hudbu v zrcadlovém sále, nebo se rozhlédnu po fitku plném činek, tak nechci přestat. Po tréninku mám skvělou náladu, a proto se k takové aktivitě budu vracet.

Zkoušej. Čím víc aktivit tělu nabídneš, tím líp. Tělo si rádo zvyká.

Ale nepočítá se to jen momentem, kdy nazuješ kecky. Počítá se každý krok, každý pohyb. Jdeš v práci po schodech místo výtahem? Super! Vystoupíš o zastávku dříve z tramvaje? Jdeš se psem o blok dál? Všechno se počítá.


Jaká lekce kurzu hubnutí STOB je ti tematicky nejbližší?

Určitě je to lekce, kdy se věnujeme pohybu. Ráda inspiruji a nechám se naopak inspirovat v možnostech, jak navýšit pohybovou aktivitu, co všechno se vlastně dneska dá dělat. Kreativita kurzistů je prostě neskutečná. 

Předat lásku k pohybu co největšímu počtu lidí je na kurzech jedním z mých hlavních cílů. Ti klienti, kteří ke změně jídelníčku přidají i změnu pohybových návyků, bývají v redukci nejúspěšnější a váhu si prokazatelně drží po delší dobu. O zdravotních benefitech pohybu se asi nemusím ani zmiňovat. Kila a centimetry často ani nejsou tím nejdůležitějším přínosem pro tělo a zdraví. Ale třeba to, že se najednou do schodů už nezadýcháš, doběhneš tramvaj, snížíš počet předepsaných léků…a hlavně, cítíš se dobře ve svém těle.


Co tě na vedení kurzu nejvíce baví?

Nejspíš energie, kterou skupina poskytuje. Nejen jednotlivým účastníkům navzájem, ale i lektorovi. Kurz se nese vždy v pozitivní atmosféře, i když zaznívají obtížná témata a otevíráme spoustu příběhů. Skupina přináší bezpečné prostředí, které je velmi otevřené, chápající a podpůrné. Skupina dodává motivaci. 

Když řekneš skupina nebo kurz, jako první mě napadne „záchytná síť”. 

Baví mě, že na hubnutí a změnu životního stylu, tedy na ten krok do neznáma, najednou kurzisté nejsou sami. Jeden se snaží být nápomocen druhému, předat svou zkušenost. Ta spousta nápadů, jak se s obtížnou situací nebo změnou lze vyrovnat, je i pro mne neskutečně obohacující. Čerpám pak ze skupiny a společných zážitků energii celý týden.


Dalo by se říct, jakým způsobem by měl člověk hubnout, aby to bylo skutečně zdravé hubnutí?

Především udržitelně. Nejsem zastáncem extrémů. Osobně nedoporučuji dělat změny, které nejsme schopni dodržovat dlouhodobě, potažmo celý život. Změnit svůj životní styl radikálně a ze dne na den, tak, že tě ta změna netěší, že si tu cestu neužíváš, nebo při dodržování nově nastavených pravidel trpíš, to k trvalým změnám a výsledkům vede jen zřídka.

Já vím, že se účastníkům kolikrát zhubnuté kilo za měsíc nemusí zdát moc. Ale teď si představ, že jedno kilo, to máš 4 kostky másla. A za rok to máš 12 kilo – 48 másel… Schválně si je můžeš jít prohlédnout do obchodu a pak se zamyslet, jestli to je vážně tak málo…


Vnímáš ve své praxi nějaké oblasti, na které člověk při hubnutí často zapomíná, ale přesto jsou pro úspěch důležité?

Začala bych asi od toho prvního, a to je motivace. Opakovat si, proč chci hubnout, proč to chci dokázat a myslet na to pokaždé, když mám pocit, že se nedaří a že to chci vzdát.

Poté bych chtěla zdůraznit psychiku. Někdy nás brzdí právě naše hlava. Třeba ve chvíli, kdy hubnutí je jediná věc, které vše podřizuji. Zhubnutá kila v tu chvíli v mojí hlavě odrážejí mou hodnotu. Když si ve vlastní hlavě vytvoříte takové prostředí pro hubnutí, bude vás to spíš brzdit. Protože takhle nekopete za ten stejný tým. Jdete sama proti sobě.

A v neposlední řadě chci zmínit regeneraci – ať už aktivnější, nebo pohodovější odpočinek. Tedy od kompenzačního cvičení přes nejrůznější druhy wellness aktivit až k dostatku spánku. Spánek bych extra zdůraznila. Pokud je spánek nekvalitní, spím jen pár hodin denně, pak redukce bývá málokdy úspěšná.

Deniso, děkujeme ti za rozhovor a přejeme už pomalu a jistě i krásné Vánoce! 


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři