TOPlist
Sledujte nás:

Letní drinky jsou kalorickou bombou – jak si je vychutnat a přitom nepřibrat?

Zpět

 

V horkých letních dnech se rádi zchladíme a osvěžíme ledovým nápojem. A voda to většinou nebývá. Zejména míchané drinky nebo domácí limonády bývají nabité cukrem a kaloriemi. Jaké nápoje si můžeme bez obav dopřát a čím nahradit ty méně vhodné?    

Míchané drinky

Tvrdý alkohol v kombinaci se sladkými džusy, sirupy a jinými přísadami rozhodně není něco, co byste si měli dopřávat den co den. Jednou za čas však taková příležitost, kdy koktejlu skutečně neodoláte, přijde. Víte, jak jsou na tom koktejly z hlediska energie?

 

energie v nápoji (kJ)

obsah cukru v nápoji (g)

velikost nápoje (ml)

Mojito Virgin

180

9

300

Mimosa 

380

9

150

Bellini 

450

8

150

Mojito  

480

12

300

Aperol spritz

510

10,5

150

Bloody Mary

510

8

100

Hugo 

560

15

150

Bavorák 

600

12,5

250

Mojito Melounové

600

15

300

Caipirinha 

640

8

200

Margarita 

640

6

200

Daiquiri 

650

13

180

Gin Fizz 

660

10

200

Citrus Grappino 

750

15

300

Cuba Libre

770

24

240

Negroni 

770

12

150

Tequila sunrise 

800

15

250

Gin-Tonic

810

26

290

Sex on the beach 

990

26

260

Long Island Ice Tea

1040

7

200

Piňa Colada

1040

16

160

Hodnoty dalších nápojů najdete v programu Sebekoučink nebo v databázi zde (pozn.: hodnoty v databázi jsou uvedené na 100 ml, údaj o množství sacharidů v sobě zahrnuje i energii pocházející z ethanolu).

 

Pomyslnou první příčku z hlediska energie v míchaných nápojích obsadil Long Island Ice Tea a Piña Colada. U prvního zmiňovaného je to dáno především vysokým obsahem alkoholických složek (vodka, tequilla, rum, gin a další), u Piña Colady energii navyšuje kokosové mléko (může být někdy nahrazeno smetanou, z hlediska energie ale vyjdou obě varianty podobně).      

Pokud Piña Coladu opravdu milujete, můžete si ji výjimečně dopřát jako takový dezert. Ale pokud vám až tak nezáleží, jaký koktejl zvolíte, můžete si dát například Mojito, oblíbený Aperol Spritz nebo Bloody Mary, které mají oproti Piña Coladě zhruba poloviční množství energie. Mojito lze připravit také ze stévie, čímž výrazně snížíte obsah cukrů.

Oblíbený drink Aperol Spritz si co do energetické hodnoty nevede mezi alkoholickými nápoji špatně. Tedy pokud se držíte pravidla: "Všeho s mírou." :-)

 

A úplně nejlépe uděláte, pokud si zvolíte nějakou nealkoholickou variantu koktejlu, protože značnou část energie tvoří právě alkohol. 

Řiďte se tedy při výběru koktejlu pravidlem – čím méně alkoholu, tím lépe. Raději volte takové drinky, jejichž základem je například soda (již zmíněné Mojito) nebo drcený led namísto sladkých džusů a sirupů.


>> Jak je na tom z hlediska energie pivo a víno, se můžete dočíst v článku zde.<<


Pivo, cider nebo radler?

Pivo na žízeň je letní klasika, a že je pivo kalorické, asi není žádnou novinkou. Pokud si dáte občas jedno pivo na chuť, tak to není žádná tragédie, ale zkusili jste si někdy poctivě do Sebekoučinku zapsat letní grilování, během kterého jste zvládli těch piv trochu více? 

Stačí si dát dvě velká piva a už se dostaneme na energetickou hodnotu celé večeře (při hubnutí). Pokud někdo zvládne 8 kousků, tak už se dostává na celodenní energetický příjem.

V létě frčí také cidery a radlery, i u nich je potřeba dát na obsah kalorií pozor.

                                

Pivo alkoholické = 900 kJ  |  Pivo nealko = 430 kJ  |   Radler alko = 600 kJ  | Radler nealko (slazený stévií) = 420 kJ  |  Cider = 830 kJ

 

Platí pravidlo, že verze bez alkoholu bude mít vždy méně energie. U radlerů hlídejte obsah cukru, u některých nápojů je obsaženo až 40 g cukru v jednom půllitru. Některá ovocná piva bývají slazená stévií a mají tak nižší obsah cukru (např. Cool nealko obsahuje cca 4 g cukru ve 100 ml). U ciderů volte variantu dry, která má výrazně méně cukru. 

Ale nemusí se jednat jen o alkoholické nápoje a na energetické bomby narazíme i u nealka.


„Domácí“ limonády

Domácí limonády vám nabídnou už v téměř každé lepší restauraci i kavárně. Jsou zcela jistě lepší variantou než si dát klasiku v podobě coly nebo fanty, ale z hlediska energie a obsahu cukru to může vyjít nastejno, leckdy dokonce i hůře.

Samozřejmě záleží na receptuře a nejde házet všechny domácí limonády do jednoho pytle, někdy je limonáda plná cukru či sirupu, někdy se jedná jen o vodu doplněnou čerstvým ovocem. Proto se raději předem zeptejte obsluhy, z čeho je limonáda připravená, a poproste případně o menší množství či úplné vynechání cukru nebo sirupu.

„Domácí“ limonáda (500 ml) obsahuje dle receptury 50–1200 kJ.

Pokud si limonádu připravíte doma, je jen na vás, co vše do ní přidáte. Ale bohatě postačí jen pokrájené ovoce a bylinky a cukr ani žádné sirupy nejsou potřeba. 

Vyzkoušet můžete například osvěžující grepovou limonádu s rozmarýnem, jejíž příprava vám zabere sotva pár minut. Postup přípravy najdete zde.

 

Určitě to není o tom být celé léto jen na vodě, veškeré kalorické nápoje si zakazovat a nedovolit si ani skleničku kvalitního vína či pivo ke grilování. I tyto nápoje k létu patří, je však potřeba brát na vědomí, že nám dodají i poměrně dost energie. Takže to s nimi nepřehánějte a využijte letního počasí k výletům a dalším sportovním aktivitám. Není nic jednoduššího než trochu vyšší kalorický příjem vykompenzovat větším výdejem. Pamatujte ale, že vždy záleží na množství, 10 piv už jen tak nevysportujete...


Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě

Náš program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás program ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny a pijete dostatek tekutin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Sebekoučink můžete použivat i jako mobilní aplikaci. Před spuštěním aplikace je nutné se registrovat na stránkách STOBklubu.

 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

12. 08. 2020 12:49
Dík za přehled, máte pravdu taková domácí limonáda je sice skvělá , ale kaloricky někdy i colu překoná :-( . Řeším to mražením čisté ovocné štávy do ledových kostiček , které přidávám do vody nebo minerálky bez příchuti.
12. 08. 2020 09:22
Díky za pěkný článek.

Naši partneři