TOPlist
Sledujte nás:

Listové saláty

Zpět
 

Ing. Hana Málková

Pod pojmem salát se většině z vás nejčastěji vybaví salát ledový či tradiční salát hlávkový. Druhů je však mnohem více a není tedy na škodu si jídelníček občas zpestřit.

Základní druhy salátů

  • Hlávkový salát – klasika, kterou asi netřeba představovat. :-) Má jemné zelené listy a měkkou hlávku, vhodný pro přípravu čerstvých salátů.

  • Ledový salát – odrůda hlávkového salátu, má ale pevnější a křupavější listy, hlávka je pevná, kulatá. Čerstvý salát poznáme podle barvy košťálu, která by neměla být hnědá.

  • Římský salát – má podlouhlý tvar a dlouhé listy. Typicky se používá pro přípravu salátu Caesar, ale jeho využití je všestranné.

  • Rukola – drobné lístečky s typickým vykrajovaným tvarem, má výraznou oříškovou lehce nahořklou chuť, proto je vhodné ji používat v kombinaci s dalšími druhy salátu. Hodí se i pro tepelnou úpravu nebo například pro přípravu pesta. Setkat se můžete také s názvem roketa.

  • Polníček – drobné hladké zelené lístečky se skvělou chutí, která je však jemnější než u rukoly, opět doplní skvěle jakýkoli salát.

  • Mangold – podobný špenátu, má ale delší listy světle zelené až fialové barvy, lze konzumovat čerstvý i tepelně upravený.

  • Pak choi - salát využívaný především v asijské kuchyni, hodí se pro tepelnou úpravu.

  • Čekanka – nejčastěji se setkáte s čekankovými puky, skladují se v temnu, jinak zhořknou, je vhodné je tepelně zpracovat.

  • Lollo bionda, lollo rosso – kadeřavý salát příbuzný čekance, zelené nebo fialové barvy, lze využít do salátů.

  • Endivie - příbuzný čekance, může být tedy stejně jako čekanka nahořklý a je vhodné ho tepelně zpracovat.

A co nám listové saláty přináší?

Saláty jsou z více než 90 % tvořeny vodou, díky čemuž se mohou pyšnit opravdu velmi nízkou energetickou hodnotou, což uvítáme nejen při hubnutí.

Kromě vody nám však přináší i plno pozitivních látek. Významný je zejména obsahu vitaminu K, kyseliny listové a vitaminu C.

Minerální látky jsou z rostlinných zdrojů sice hůře využitelné, ale i ze salátu určité množství můžeme načerpat. Významný je především obsah draslíku, v některých druzích i hořčíku.

Pokud si vzpomenete na školní léta, tak si určitě dobře pamatujete, že rostliny obsahují zelené barvivo jménem chlorofyl, díky němuž jsou schopné fotosyntézy. I pro lidský organismus má chlorofyl řadu pozitivních účinků. Můžete se setkat i se saláty, které jsou zbarveny do fialova či červena a ani u nich se o chlorofyl nepřipravíte.

Vlákniny obsahují poměrně malé množství (kolem 1 - 2 g na 100 g), ale ono se to za ten den nastřádá...

Čím čerstvější, tím lepší

Asi netřeba zdůrazňovat, že nejlepší salát je ten přímo z vaší zahrádky. Ale pokud zrovna zahrádku nevlastníte a nemáte ani štědré známé, nemusíte se bát koupit salát i v obchodě či na trzích. Vybírejte ale co nejméně ovadlé kusy a co nejdříve spotřebujte. Čím déle budete salát skladovat, tím více vitaminů ztratíte.

Nezapomeňte před konzumací salát pečlivě omýt (což udělejte opravdu až těsně před konzumací), jelikož se v jeho zákoutích snadno ukrývá hlína a další nečistoty. V obchodech lze koupit i saláty, které už jsou omyté a připravené rovnou ke konzumaci. V nabídce bývají i míchané saláty, jejichž  výhodou je to, že máte v jednom produktu rovnou více druhů. Tyto saláty však většinou nebudou ty úplně nejčerstvější.

Salát můžete využít jen na zeleninovou oblohu k hlavnímu jídlu či pečivu, a nebo si připravit nespočet různých druhů velkých salátů, které při doplnění bílkovinou (masem, sýrem, vejcem), tukem (olejem nebo oříšky) a kouskem pečiva či jiné přílohy, slouží jako plnohodnotné jídlo. Více jsme se tomuto tématu věnovali v článku Salát na tisíc způsobů.

Kombinovat můžete s jakýmkoli jiným druhem zeleniny, nebojte se experimentovat a přidejte třeba i ovoce - jablko, pomeranč, nebo třeba i jahody.

Některé druhy se hodí i pro tepelnou úpravu - klasicky je to špenát, ale výborný je například i mangold nebo rukola, která se skvěle doplní italské těstoviny. 

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 07. 2017 19:38
saláty mám moc ráda
25. 07. 2017 20:41
Saláty mám ráda, ale ne všechny jsem vyzkoušela
25. 07. 2017 17:03
S čekankou jsem udělala zkušenost jen jednou. Má nahořklou chuť a trochu jsem si s ní nevěděla rady.....
25. 07. 2017 03:32
saláta já ráda
25. 07. 2017 03:32
saláta já ráda
24. 07. 2017 23:28
Škoda, že se tu nevešly všechny saláty, které jsou k dostání.Jinak rukola je moc dobrá k červené řepě.
24. 07. 2017 20:58
saláty mám ráda skoro všechny
24. 07. 2017 15:42
Letos jsem se naučila zařazovat do jídelníčku rukolu
24. 07. 2017 06:21
Oblíbila jsem si ledový salát, dá se jíst i jen tak u tv :-)
23. 07. 2017 21:14
Myslela jsem, že listovou z. znám, ale koukám, že mám ještě mezery.
23. 07. 2017 17:49
Listovou zeleninu používám, zejména hlávkový a ledový salát, který máme na zahrádce.
23. 07. 2017 16:17
Saláty mám ráda a mangold nové zařadim
22. 07. 2017 20:22
Mangold používám jako špenát.
22. 07. 2017 20:22
Mangold používám jako špenát.
21. 07. 2017 21:00
saláty mám ráda - jenom ta rukola - neumím ji moc přijít na chuť
21. 07. 2017 19:49
Mangold mám ze zahrádky a tak dělám špenát a přidávám do zeleninových salátů.
21. 07. 2017 17:34
saláty miluju
21. 07. 2017 08:42
Saláty mám ráda. Přednost dávám ledovému - ten mi i děti samotný sní naposezení. :-)
21. 07. 2017 07:08
Já většinou tyto saláty prolisuji a tvoří podstatnou část zeleninového kokteilu. Doporučuji.
21. 07. 2017 07:06
Saláty mám moc ráda, ještě jsem neměla Pak choi, čekanku, endivie :-)
20. 07. 2017 23:36
Listovou zeleninu taky používám
20. 07. 2017 21:38
Rukolu jsem ještě nikdy tepelně neupravovala. Teď, protože ji mám dost na zahrádce na záhonu to vyzkouším.
20. 07. 2017 20:25
Tak tady mám mezery, skoro vůbec neznám většinu zde popisovaných.Jedla jsem jen ledová a římský salát.
20. 07. 2017 19:16
Můj objev je polníček - je skvělý
20. 07. 2017 18:22
Listovou zeleninu všech typú používám v létě jako základ pro saláty jako hlavní chod se sýrem, vajíčkem nebo grilovaným masem.
20. 07. 2017 13:56
Není nad salát přinesený rovnou ze zahrádky
20. 07. 2017 12:59
Hlávkový salát se zálivkou z vinného octa a vody s vejcem natvrdo jsem měla zrovna včera.
20. 07. 2017 12:57
Listové saláty miluju :-)
20. 07. 2017 12:49
Listové saláty mám ráda. Kromě běžných vyzkouším i ty neběžné. Na jaře si nejčastěji dávám hlav.salát s mlékem a natvrdlým vejcem
20. 07. 2017 12:47
Přes léto saláty jím ve velkém - právě obědvám hlávkový s kuřecím, ostružinami a kozím sýrem, mňam. Rukolu dávám téměř na veškerá slaná jídla - skvěle doplňuje těstoviny, v restauraci když jdeme výjimečně na pizzu, tak hledáme tu, kde je i rukola. Jinak co do zálivek - já většinou dělám saláty s kuřecím nebo tuňákem, takže dám lžičku majonézy, a výborné je místo zálivky do salátu avokádo, krásně všechny suroviny pospojuje, používám ho i jako náhražku másla na celozrnný chléb.
20. 07. 2017 09:32
saláty používám cca 4 druhy, nejvíce ledový
20. 07. 2017 09:12
saláty máme moc rádi.
20. 07. 2017 08:45
Jakou děláte na salát zálivku ? Citrónovou nebo balsamikovou, máte další tipy ?
20. 07. 2017 07:45
Hlávkového salátu máme na jaře plnou zahradu, máme ho moc rádi. Letos jsem měla i lollo. Druhá várka mi po invazi slimáků ani nestihla vyrůst. Kupuji většinou ledový, ostatní jen občas. Rukolu pro její specifickou chuť manžel nesnáší, tak jí moc nepoužívám.
20. 07. 2017 07:38
Listové saláty mám moc ráda :-)
20. 07. 2017 07:28
Saláty mimo klasických bych rozhodně měla vyzkoušet - nekupovala jsem je
20. 07. 2017 07:19
Myslela jsem, že jsem mangold nikdy nejedla. Pokud má "zamlada" takové lístky jako na fotografii, tak ho znám a zrovna včera jsem ho měla v salátu. Takže zbývá ochutnat římský salát, pak choi a endivii. Rukolu mám moc ráda, třeba i na namazaný chleba, který hezky ochutí.

Naši partneři