TOPlist


Listové saláty

 

Ing. Hana Málková

Pod pojmem salát se většině z vás nejčastěji vybaví salát ledový či tradiční salát hlávkový. Druhů je však mnohem více a není tedy na škodu si jídelníček občas zpestřit.

Základní druhy salátů

  • Hlávkový salát – klasika, kterou asi netřeba představovat. :-) Má jemné zelené listy a měkkou hlávku, vhodný pro přípravu čerstvých salátů.

  • Ledový salát – odrůda hlávkového salátu, má ale pevnější a křupavější listy, hlávka je pevná, kulatá. Čerstvý salát poznáme podle barvy košťálu, která by neměla být hnědá.

  • Římský salát – má podlouhlý tvar a dlouhé listy. Typicky se používá pro přípravu salátu Caesar, ale jeho využití je všestranné.

  • Rukola – drobné lístečky s typickým vykrajovaným tvarem, má výraznou oříškovou lehce nahořklou chuť, proto je vhodné ji používat v kombinaci s dalšími druhy salátu. Hodí se i pro tepelnou úpravu nebo například pro přípravu pesta. Setkat se můžete také s názvem roketa.

  • Polníček – drobné hladké zelené lístečky se skvělou chutí, která je však jemnější než u rukoly, opět doplní skvěle jakýkoli salát.

  • Mangold – podobný špenátu, má ale delší listy světle zelené až fialové barvy, lze konzumovat čerstvý i tepelně upravený.

  • Pak choi - salát využívaný především v asijské kuchyni, hodí se pro tepelnou úpravu.

  • Čekanka – nejčastěji se setkáte s čekankovými puky, skladují se v temnu, jinak zhořknou, je vhodné je tepelně zpracovat.

  • Lollo bionda, lollo rosso – kadeřavý salát příbuzný čekance, zelené nebo fialové barvy, lze využít do salátů.

  • Endivie - příbuzný čekance, může být tedy stejně jako čekanka nahořklý a je vhodné ho tepelně zpracovat.

A co nám listové saláty přináší?

Saláty jsou z více než 90 % tvořeny vodou, díky čemuž se mohou pyšnit opravdu velmi nízkou energetickou hodnotou, což uvítáme nejen při hubnutí.

Kromě vody nám však přináší i plno pozitivních látek. Významný je zejména obsahu vitaminu K, kyseliny listové a vitaminu C.

Minerální látky jsou z rostlinných zdrojů sice hůře využitelné, ale i ze salátu určité množství můžeme načerpat. Významný je především obsah draslíku, v některých druzích i hořčíku.

Pokud si vzpomenete na školní léta, tak si určitě dobře pamatujete, že rostliny obsahují zelené barvivo jménem chlorofyl, díky němuž jsou schopné fotosyntézy. I pro lidský organismus má chlorofyl řadu pozitivních účinků. Můžete se setkat i se saláty, které jsou zbarveny do fialova či červena a ani u nich se o chlorofyl nepřipravíte.

Vlákniny obsahují poměrně malé množství (kolem 1 - 2 g na 100 g), ale ono se to za ten den nastřádá...

Čím čerstvější, tím lepší

Asi netřeba zdůrazňovat, že nejlepší salát je ten přímo z vaší zahrádky. Ale pokud zrovna zahrádku nevlastníte a nemáte ani štědré známé, nemusíte se bát koupit salát i v obchodě či na trzích. Vybírejte ale co nejméně ovadlé kusy a co nejdříve spotřebujte. Čím déle budete salát skladovat, tím více vitaminů ztratíte.

Nezapomeňte před konzumací salát pečlivě omýt (což udělejte opravdu až těsně před konzumací), jelikož se v jeho zákoutích snadno ukrývá hlína a další nečistoty. V obchodech lze koupit i saláty, které už jsou omyté a připravené rovnou ke konzumaci. V nabídce bývají i míchané saláty, jejichž  výhodou je to, že máte v jednom produktu rovnou více druhů. Tyto saláty však většinou nebudou ty úplně nejčerstvější.

Salát můžete využít jen na zeleninovou oblohu k hlavnímu jídlu či pečivu, a nebo si připravit nespočet různých druhů velkých salátů, které při doplnění bílkovinou (masem, sýrem, vejcem), tukem (olejem nebo oříšky) a kouskem pečiva či jiné přílohy, slouží jako plnohodnotné jídlo. Více jsme se tomuto tématu věnovali v článku Salát na tisíc způsobů.

Kombinovat můžete s jakýmkoli jiným druhem zeleniny, nebojte se experimentovat a přidejte třeba i ovoce - jablko, pomeranč, nebo třeba i jahody.

Některé druhy se hodí i pro tepelnou úpravu - klasicky je to špenát, ale výborný je například i mangold nebo rukola, která se skvěle doplní italské těstoviny. 

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

27. 07. 2017 19:38

Dadag

saláty mám moc ráda

25. 07. 2017 20:41

LuckaN78

Saláty mám ráda, ale ne všechny jsem vyzkoušela

25. 07. 2017 17:03

poradna

S čekankou jsem udělala zkušenost jen jednou. Má nahořklou chuť a trochu jsem si s ní nevěděla rady.....

25. 07. 2017 03:32

bagi666

saláta já ráda

25. 07. 2017 03:32

bagi666

saláta já ráda

24. 07. 2017 23:28

sifaka

Škoda, že se tu nevešly všechny saláty, které jsou k dostání.Jinak rukola je moc dobrá k červené řepě.

24. 07. 2017 20:58

dylen

saláty mám ráda skoro všechny

24. 07. 2017 15:42

poradna

Letos jsem se naučila zařazovat do jídelníčku rukolu

24. 07. 2017 06:21

Minervistka

Oblíbila jsem si ledový salát, dá se jíst i jen tak u tv :-)

23. 07. 2017 21:14

Pbyrtusova

Myslela jsem, že listovou z. znám, ale koukám, že mám ještě mezery.

23. 07. 2017 17:49

ifucikova

Listovou zeleninu používám, zejména hlávkový a ledový salát, který máme na zahrádce.

23. 07. 2017 16:17

Slonik71

Saláty mám ráda a mangold nové zařadim

22. 07. 2017 20:22

babicka Eva

Mangold používám jako špenát.

22. 07. 2017 20:22

babicka Eva

Mangold používám jako špenát.

21. 07. 2017 21:00

irena.ba

saláty mám ráda - jenom ta rukola - neumím ji moc přijít na chuť

21. 07. 2017 19:49

DanaR

Mangold mám ze zahrádky a tak dělám špenát a přidávám do zeleninových salátů.

21. 07. 2017 17:34

poradna

saláty miluju

21. 07. 2017 08:42

Kumpi

Saláty mám ráda. Přednost dávám ledovému - ten mi i děti samotný sní naposezení. :-)

21. 07. 2017 07:08

hajekrad

Já většinou tyto saláty prolisuji a tvoří podstatnou část zeleninového kokteilu. Doporučuji.

21. 07. 2017 07:06

Veve12

Saláty mám moc ráda, ještě jsem neměla Pak choi, čekanku, endivie :-)

20. 07. 2017 23:36

dolevina

Listovou zeleninu taky používám

20. 07. 2017 21:38

Hanuja

Rukolu jsem ještě nikdy tepelně neupravovala. Teď, protože ji mám dost na zahrádce na záhonu to vyzkouším.

20. 07. 2017 20:25

Masa55

Tak tady mám mezery, skoro vůbec neznám většinu zde popisovaných.Jedla jsem jen ledová a římský salát.

20. 07. 2017 19:16

Pepe11

Můj objev je polníček - je skvělý

20. 07. 2017 18:22

ekavkova

Listovou zeleninu všech typú používám v létě jako základ pro saláty jako hlavní chod se sýrem, vajíčkem nebo grilovaným masem.

20. 07. 2017 13:56

PerditaX

Není nad salát přinesený rovnou ze zahrádky

20. 07. 2017 12:59

Yogii

Hlávkový salát se zálivkou z vinného octa a vody s vejcem natvrdo jsem měla zrovna včera.

20. 07. 2017 12:57

Fila Byla

Listové saláty miluju :-)

20. 07. 2017 12:49

bessi

Listové saláty mám ráda. Kromě běžných vyzkouším i ty neběžné. Na jaře si nejčastěji dávám hlav.salát s mlékem a natvrdlým vejcem

20. 07. 2017 12:47

studentka88

Přes léto saláty jím ve velkém - právě obědvám hlávkový s kuřecím, ostružinami a kozím sýrem, mňam. Rukolu dávám téměř na veškerá slaná jídla - skvěle doplňuje těstoviny, v restauraci když jdeme výjimečně na pizzu, tak hledáme tu, kde je i rukola. Jinak co do zálivek - já většinou dělám saláty s kuřecím nebo tuňákem, takže dám lžičku majonézy, a výborné je místo zálivky do salátu avokádo, krásně všechny suroviny pospojuje, používám ho i jako náhražku másla na celozrnný chléb.

20. 07. 2017 09:32

filipova

saláty používám cca 4 druhy, nejvíce ledový

20. 07. 2017 09:12

poradna

saláty máme moc rádi.

20. 07. 2017 08:45

paniLiba

Jakou děláte na salát zálivku ? Citrónovou nebo balsamikovou, máte další tipy ?

20. 07. 2017 07:45

coumba

Hlávkového salátu máme na jaře plnou zahradu, máme ho moc rádi. Letos jsem měla i lollo. Druhá várka mi po invazi slimáků ani nestihla vyrůst. Kupuji většinou ledový, ostatní jen občas. Rukolu pro její specifickou chuť manžel nesnáší, tak jí moc nepoužívám.

20. 07. 2017 07:38

ajanka

Listové saláty mám moc ráda :-)

20. 07. 2017 07:28

JARI59

Saláty mimo klasických bych rozhodně měla vyzkoušet - nekupovala jsem je

20. 07. 2017 07:19

Yogii

Myslela jsem, že jsem mangold nikdy nejedla. Pokud má "zamlada" takové lístky jako na fotografii, tak ho znám a zrovna včera jsem ho měla v salátu. Takže zbývá ochutnat římský salát, pak choi a endivii. Rukolu mám moc ráda, třeba i na namazaný chleba, který hezky ochutí.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma