TOPlist
Sledujte nás:

Mikuláš zdravě a nápaditě

Zpět

Bc. Karolina Ponocná Kamberská, recenze Ing. Hana Pávková Málková


Co dáváte svým dětem nebo vnoučatům do mikulášské punčochy? Takovou tu klasiku – pár čokoládových figurek, dvě mandarinky, hrst ořechů a pár brambor, protože občas i zazlobí, tak ať je to morálně vyvážené?

Už před pár lety mě překvapilo, že figurky Mikuláše a čerta nacházím v „mlsném” šuplíku ještě o Vánocích. Když jsem se malých nevděčníků zeptala, proč to nejedí, dozvěděla jsem se krutou pravdu: mami, tak to ochutnej, vždyť je to hnusný! Ochutnala jsem a hned se zastyděla. „Čokoláda” neviděla kakao ani z rychlíku (no, možná jen narychlo…), zato ale viděla šílenou spoustu cukru a nekvalitních tuků. Nedalo se to jíst. A já se zamyslela, co vlastně dětem do těch pytlíků dát, abych jim neničila zdraví a neurážela jejich vkus. 

Pro spravedlnost je nutné dodat, že spousta výrobců už pochopila ducha doby a dokáže vyrobit i figurky opravdu čokoládové. Vyplatí se tedy podívat na zadní stranu obalu a najít si tam potřebné údaje – i mléčná čokoláda může být kvalitní.

Hledejte obsah kakaové sušiny nad 30 %, a pak už jen kakaové máslo, sušené mléko, cukr, vanilku a sójový lecitin. Všechno ostatní je navíc. 

Existuje ale i spousta dalších možností. 

A my ve STOBu razíme jedno důležité pravidlo: naučme se odměňovat i jinak než jídlem!

Pokud to tedy včas naučíme i naše děti, dáváme jim do života důležitý vzkaz, který jim pomůže vyhnout se potížím s váhou…


Naše tipy na mikulášské odměny jsme sebrali mezi dětmi našich kamarádů, jsou tedy přímo od zdroje! Najdete mezi nimi dárečky jedlé i nejedlé, což můžete do jedné punčochy výborně nakombinovat. 

1) Jerky

Sušené maso jerky je v poslední době hodně oblíbené zvlášť mezi kluky, a proto ho koupíte už i v běžných obchodech. Má v sobě něco velmi moderního - děti mají samozřejmě pořád rády chipsy, ale jerky jsou víc cool. Protože když jste cool kluk, co chce mít svaly, sílu, být úspěšný ve sportu a zkrátka být malý šéf, logicky jíte něco kvalitního, plného proteinů - a ne nějaké chemicky navoněné smažené brambory, že. Za sáček jerky dnes zaplatíte zhruba stejně, jako za sáček některé módní značky chipsů…

2) Kawaii samolepky

Touto oblíbenou drobností oslníte hlavně holčičky. Roztomilé samolepky kawaii si totiž mladší školní slečny v současnosti lepí na místa možná i nemožná (třeba na různé zápisníčky, penály, mobilní telefony, tvářičky, zápěstí). A najdete na nich stylizovaná zvířátka a různé postavičky, dortíky, zmrzliny a jiné dobrůtky, všechno veselé a něžně pastelové. Asi podle názvu tušíte, že jde o původně japonský fenomén, který se rozšířil do celého světa. Pro mnohé slečny je i sběratelskou zálibou…

3) Kešu, pistácie nebo ořechové směsi

Měli jste také období „Studentské směsi”? Sáček s namíchanými oříšky a sušeným ovocem je skvělým zdrojem energie a nutričně důležitých látek – jen je potřeba značná opatrnost, pokud má vaše dítko sklony k nadváze. Určitě je pak namístě vysvětlení, že ořechy mají kolem 50 % tuku, a tak ta nevinně se tvářící zdravá dobrota je přes všechny výhody i kalorickou bombou. 100 gramů může mít i 2400 - 2800 kJ… Jen hrstičku denně, navrhněte dítku. Anebo mu směs dejte ve formě adventního kalendáře (na každý den malý roztomilý pytlíček) - aspoň se naučí odhadnout správnou porci. 

4) Domácí nutella

Pokud máte obavy, že na výrobu domácí nutelly potřebujete nějaký supervýkonný mixér, nebojte, a podívejte se na tento článek: 

>> Článek najdete zde <<

Zjistíte, že vyrobit domácí nutellu zvládnete bleskurychle, a navíc si budete moci sami určit poměry surovin. Pokud použijete oblíbené a dostupné arašídové máslo, ohlídejte si v tabulce složení obsah soli - některá běžně prodávaná másla jsou zcela bez ní, jiná mají na 100 g hmoty 1 gram soli - to už je dost, a nutella by chutnala zvláštně. I v době posedlé slaným karamelem…

Připravit si můžete i další rychlou a nutričně vyváženou verzi „nutelly“ z tvarohu. Tu ale neskladujte příliš dlouho a spotřebujte během pár dní.

Nutella z tvarohu

Recept na nutellu z tvarohu najdete zde.


5) Malá hračka za pár korun se hodí vždycky

Každý rodič tuší, jestli jeho dítko zrovna teď nutně potřebuje další Hot Wheels autíčko, nebo spíš balíček karet s Pokémony. Pokud se ale chcete a můžete trochu plácnout přes kapsu, hodně populární jsou teď krabičky s kvízy a 3D puzzle. 

6) Šťavnaté tubičky

Najdete je pod různými názvy, třeba Juicy Bomb, a jedná se o lesky na rty, přizpůsobené vkusu malých slečen. Mají různé příchutě, většinou ovocné nebo „žvýkačkové”, a svěží barvy a vůně. Pokud tušíte, že vaše slečinka si bude lesklé rtíky ráda olizovat, koukněte se radši po lesku s přírodním (nebo přímo bio) složením – i tak jde o maličkost za pár korun. 

7) Lyofilizované ovoce

Jasně, že mláďata neochudíme o šťavnaté čerstvé mandarinky a kiwi. Ale mrazem sušené ovoce v barevných sáčcích má svoje výhody – dá se snadno vzít do školy a podělit se se spolužáky, nebo poslouží jako zásobárna energie na tréninku. Při jeho zpracování přitom v plodech zůstávají vitaminy i minerální látky. Zkrátka šikovná věc. Podle našeho soukromého průzkumu jsou teď nejoblíbenější lyofilizované maliny a jahody. 


A co svým dětem nebo vnoučatům dáte letos do punčochy vy? 


Máte ve svém okolí nebo přímo Vy děti s kily navíc?

Přihlaste se do kurzu zdravého životního stylu pro děti a rodiče. 

Více informací a přihlášky najdete zde

Svěřte své děti do rukou skutečných odborníků a naučte se společně žít zdravěji. 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři