TOPlist
Sledujte nás:

Mindful eating aneb jak jíst všímavě a s radostí

Zpět

Autor: STOB

Kdy naposledy jste zažili situaci, že jste jedli a … nic víc. Žádná televize, žádný počítač, žádné hovory, žádné myšlenky na práci, žádný spěch. Jen vy a jídlo, které jste si vychutnali od začátku až do konce.

Troufáme si tvrdit, že takovou situaci už většina z nás nezažila velmi dlouho. A to je obrovská škoda. Z velké části je jistě na vině uspěchaná doba, ve které žijeme. Není náhoda, že právě v této době zažívají takový úspěch rychlá občerstvení.

Mít dobrý přehled o tom, co, jak a kdy jím, vybírat si kvalitní potraviny a hlídat si množství, které zkonzumuji, je přitom velmi důležité, a to nejen při hubnutí.

Jak tedy i přes každodenní shon dostat jídelníček pod kontrolu a začít si jídlo znovu užívat? Odpovědí na tuto otázku může být právě mindful eating.

Mindful eating

Mindful eating neboli v překladu všímavé jedení vychází z přístupu mindfulness, který se objevil poměrně nedávno. Tento přístup je v dnešní době široce využívaný a uplatňuje se velmi úspěšně i při hubnutí a následném udržení váhy, které bývá mnohdy náročnější než samotné shazování přebytečných kil.

V čem mindfulness (nebo všímavost) spočívá? Je to uvědomování si přítomného okamžiku věnováním pozornosti této chvíli, bez souzení sama sebe.

Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze tady a teď. Lidé, kteří žijí v přítomnosti, jsou daleko šťastnější než ti, kteří se trápí neustále v obavách, co bylo, co mohli udělat lépe nebo se obávají toho, co se stane.

Ve vztahu k jídlu nám pak mindfulness radí zpomalit, prozkoumat a vychutnat si každé sousto a především naslouchat signálům našeho těla. Všímavé jedení umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na jídlo a jeho kvality.

Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla, nicméně často si jich ani nevšimneme. Jíme pak bezmyšlenkovitě nebo jen ze zvyku. To může v této době, kdy jsme obklopeni nezdravým jídlem, často vést k přejídání a následnému přibývání na váze. Všímavé jedení ale vytváří psychologickou bariéru vůči přejídání se tím, že se naučíme všímat si signálů těla jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost.

Jste to totiž právě vy, kdo nejlépe ví, co vaše tělo potřebuje. Zda už je syté, zda mu něco chybí, zda mu něco chutná a něco zkrátka ne. Jen si těchto důležitých signálů často nevšímáme. A právě to můžeme díky přístupu mindful eating postupně měnit a trénovat svou všímavost ve vztahu k jídlu.

Základní principy

1. Jenom vy víte, co potřebuje vaše mysl a tělo

Naslouchejte signálům svého těla a respektujte je. Cítíte, že jste sytí? Přestaňte jíst, a to, co jste nesnědli si schovejte na později. Cítíte naopak velký hlad? Zpomalte a doplňte energii.

2. Své myšlenky a emoce používejte k tomu, abyste se informovali, ne trestali

Raději než si stále říkat, co byste měli a neměli, zkuste pozorovat, co vám vaše myšlenky a emoce říkají. Všimli jste si, že jíte jen proto, že jste zrovna smutní, rozladění nebo ve stresu? Zkuste jiné a efektivnější způsoby odreagování se. Lépe nežli čokoláda možná poslouží dlouhá procházka nebo telefonát s kamarádkou.

3. Spoléhání se na vůli vede k nespokojenosti a těžkostem

Vyměňte vůli a vinu za objevování, zvědavost a pochopení. Prozkoumejte svou mysl a tělo, a tak pochopte, co od vás potřebují.

4. Vždy budete mít nějaký vztah k jídlu

Jídlo tu bude vždycky a vy budete jíst až do konce svého života. Je na vás, jestli bude váš vztah k jídlu negativní nebo pozitivní. Závisí to na tom, s jakým nastavením mysli půjdete do každého sousta. Berete jídlo jako zdroj energie a výživy? Jako rychlou cestu k pohodlí a radosti?

5. V každém soustu je radost

Často jíme při sledování televize, čtení emailů nebo za pochodu. Tím se ale ochuzujeme o spoustu vjemů z jídla. Kdy jste naposledy jedli jen tak bez ničeho dalšího? Jen vy a jídlo. Každé sousto je pak zážitek plný radosti.

6. Váš život je mnohem víc, než jen jídlo

Jídlo je palivo pro váš život, které vám může přinést spoustu radosti. Ale není to jediná důležitá věc ve vašem životě. Proto nežijte proto, abyste jedli, ale jezte proto, abyste žili (kvalitní a spokojený život).

Naučte se jíst všímavě

Jíst všímavě je zvláště v dnešní době umění. Umění, kterému se můžete naučit. Chce to jen trochu trpělivosti, protože žádný návyk si nelze osvojit přes noc.

Jak začít? Pro začátek zkuste sníst alespoň jedno nebo dvě jídla týdně všímavě. Udělejte si na sebe čas a užijte si každého sousta. Sedněte si při tom k jídelnímu stolu. V dnešní době často jíme ve stoje, za chůze nebo před monitorem u kancelářského stolu. Zkuste tento zlozvyk prolomit.

Je důležité eliminovat rušivé podněty jako je například telefon, notebook, televize nebo i rádio. Opravdu dobré jídlo si přeci zaslouží vaši výhradní pozornost.

Buďte jak foodstylista. Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Dejte si záležet a naservírujte si jídlo na pěkný, klidně i slavnostní talíř. Zkuste pracovat i s barevnými potravinami. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo vám díky tomu bude mnohem více chutnat.

Zapojte všechny smysly. Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem.

Zpomalte. Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Mezi sousty odložte příbor a soustřeďte se na všechny chutě a vůně, které vám jídlo nabízí.

Zkrátka udělejte si z jídla zážitek. Je velká škoda jíst ve spěchu, neuvědoměle a jídlo si neužívat. Stejně tak to ale kromě jídla platí i v dalších oblastech. 

S přístupem mindfulness se vám bude žít lépe!

Přístup mindfulness se můžete naučit také v novém online kurzu Všímavostí sobě

8 týdenní on-line kurz vás naučí znovu nalézt zdravý vztah k jídlu, pohybu i sobě samému.  

Nyní ho můžete v rámci akce "Kup jeden e-book a druhý máš za půlku" získat s 50% slevou (akce platí do 17. 3. 2019). 

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 03. 2019 11:49
Tohle už umím, i když zlepšovat je vždy co. A je to ráj..., naučila jsem se milovat jídlo, ne je kvůli své postavě nenávidět. Naučila jsem se vychutnat si 5g úžasné čokolády a celý den z toho pocitu vyžít. A bylo to daleko lepší, než při televizi zbagrovat celou studentskou a za chvíli zjistit, že jsem zapomněla, že jsem ji snědla. Tahle cesta funguje!!! A stojí za to věnovat energii jejímu pochopení a přenesení do své zkušenosti...
12. 03. 2019 20:55
Od loňska se u mě nic nezměnilo. Nejím sice nijak rychle, ale jen jíst je pro mě nereálné.
12. 03. 2019 13:37
Tato pravidla platí téměř pro všechno, co děláme, ale bohužel v reálném životě by i 50% mohlo být považováno za úspěch.
11. 03. 2019 21:29
Děkuji a od zítřka začnu.
11. 03. 2019 18:33
Mindful eating je moje slabá stránka. Zkusím se na tento aspekt životního stylu zaměřit, myslím si, že to bude běh na dlouhou trať - a nevím, s jaký výsledkem. Rozhodně to je pro mne VELKÝ VÝZVA!!!
11. 03. 2019 18:16
Mám ještě co zlepšovat, ale snažím se :-)
11. 03. 2019 17:23
Vychutnávat si co baštím to tedy umím :-), pomalé jezení trénuji soustavně.
11. 03. 2019 12:38
Jako Stob mne už naučil, že si jídlo vychutnávám a jím rozhodně mnohem , mnohem pomaleji, než před 2 lety.
11. 03. 2019 09:58
Díky za článek.
11. 03. 2019 08:09
filipova: Myslím, že vhodná konverzace není u jídla na závadu. Tedy - nejde - li o hádku nebo řešení ožehavých témat :-).
11. 03. 2019 07:35
já jím většinou sama a tudíž si u jídla čtu,koukám na telku nebo do počítače, ale porce mám nakrabičkované ve správné porci a tak nesním víc než bych měla. Když jím s někým tak si spolu u jídla povídáme.
11. 03. 2019 07:07
Děkuji za článek, určitě si z něj něco vezmu :-)
11. 03. 2019 05:31
Stále mám co zlepšovat :-).
11. 03. 2019 05:13
Jíst pomalu mi nedělá problém, zkusím jíst všímavě.
11. 03. 2019 04:37
Děkuji za článek. Vše je bohužel pravda. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud mám při jídle klid, je to lepší. Ta dnešní uspěchana doba. Pravda je že nikdy nesmím víc. Porce už mám zmaknuté
11. 03. 2019 04:37
I já mám co dohánět
11. 03. 2019 04:14
Děkuji za velmi užitečné rady.Mám v tomto ohledu se co učit neboť velmi často jím naprosto bezmyšlenkovitě.
11. 03. 2018 17:11
Zkusím jíst příští týden alespoň dvakrát všímavě. Sednu si k jídlu u jídelního stolu. Zásadně jím jinak u televize nebo si u jídla čtu. Všímavě zatím jím jenom v restauraci.
09. 03. 2018 14:19
díky za článek
08. 03. 2018 07:34
Je to takové uklidňující čtení. Většinou jím pomalu, když si to můžu dovolit, ale časový stres mě často dohoní. Léta soustředění na "správné" jezení bohužel také přinesla to, že prostě v určitou dobu jíst "musím, protože se to tak má, jinak budu jíst málo a zase přiberu". Možná bych se měla víc zaměřit na to, co moje tělo SKUTEČNĚ potřebuje.
06. 03. 2018 20:26
když jím bez rozptylování a pomalu, vždy sním méně jídla a rychleji se cítím sytá
06. 03. 2018 15:07
Je pravda, že pokud si člověk připraví jídlo tak, aby bylo pěkné i na pohled, stačí ho podstatně méně a nutí to i k pomalejšímu jedení .
06. 03. 2018 11:44
Hm asi jsem jedla vsimave kdyz jsem byla pozvana na veceri a krom manzela na druhe strane stolu me nic nerozptylovalo...
06. 03. 2018 09:15
děkuji za rady.....
06. 03. 2018 05:55
Musím začít jíst pomaleji a víc se na jídlo soustředit. U oběda to není problém, s ostatními jídly to už je horší. Budu určitě zkoušet nový přístup.
05. 03. 2018 21:17
Tak tohle pro mne bude výzva s velkým V. Zde mám mohutné rezervy :-).
05. 03. 2018 21:12
Musím se naučit jíst pomalu
05. 03. 2018 21:02
Pomalu jíst mi moc nejde...spíše naopak...
05. 03. 2018 20:41
Mám ráda jídlo pěkně nazdobené a tím, že jsem v důchodu mám na něj i čas, takže tento týden si pěkně užiju.
05. 03. 2018 18:16
Neumím jíst pomalu to je můj problém...
05. 03. 2018 15:11
To bych moc chtěla dokázat! Ale když se zamyslím, tak ráno snídám v práci a v letu, oběd v závodce - honem honem, na svačinu není čas, takže zbývá večeře, ale to už zase běží doma televize - v moderní zástavbě je vždy obývák propojen s kuchyní a jídelnou, tedy i s televizí. Takže zbývají pouze víkendy a to teda zkusím toto praktikovat co to půjde!
05. 03. 2018 14:55
Já ne že bych si nedokázala jídlo vychutnat. Když jdeme do restaurace nebo si sedneme s mužem ke společné večeři... Ale obvykle zapracuje moje mutitaskingová mentalita a dělám tři věci najednou.
05. 03. 2018 13:26
Zpomalit! To je asi můj největší problém. Jsem odchovaná heslem: Jak k jídlu, tak k dílu. A pocházím z Ostravy. Tak je to jasné. :-))
05. 03. 2018 13:17
Sním maximálně jídlo, které si odvážím, ale jíst bez čtení mě nebaví. A není nic pro mě, si jídlo všelijak aranžovat na talíř. S jídlem se nijak ,,nepářu", nebaví mě dlouhé vyvařování, zdobení stolu a podobně :-/
05. 03. 2018 08:58
Tak to je pro mne zatím nereálné. Je fakt, že si jídlo odvážím a i hezky na talíř připravím, mám ráda, když to lahodí i oku. To mne fakt baví a i potěší, ale samotné jedení jen tak bez televize nebo počítače, tak to zatím neumím.
05. 03. 2018 08:56
u jídla si ponejvíc čtu, občas koukám na telku do počítače, jelikož si jídlo připravuji sama, vím co jím a jak velké mám porce, je to dané tím že žiji sama a tak bych se u jídla nudila bez knížky, pokud mám spolustolovníka, tak jenom jím a povídáme si
05. 03. 2018 08:40
Číst tenhle článek u pracovního stolu se lžičkou u pusy asi není to pravé ořechové :D :D :D.....je čas se zamyslet se....tohle bude určitě těžší než si hlídat semaforky :)
05. 03. 2018 08:33
V klidu jím snad všechna jídla, ale jenom snídani si vychutnám bez vedlejší činnosti.
05. 03. 2018 08:09
Tak to bude těžký týden. Jím v klidu jen oběd. Doma i v práci. Občas večeři. U snídaně kokám co nového na Stobu, svačiny v práci jím v rychlosti u počítače, protože nesmíme na pracovišti jíst. Mohla bych se jít nasvačit na jídelnu, ale to mi zase nebude stačit půl hodina a budu muset nadělávat. Pokusím se to zlepšit.
05. 03. 2018 08:04
Výnikající řady,moc děkuji.Není to snadné,ale pokusím se.
05. 03. 2018 07:51
Ač se to nezdá, je to hodně těžké, soustředit se při jídle jen na jídlo.
05. 03. 2018 07:51
Ač se to nezdá, je to hodně těžké, soustředit se při jídle jen na jídlo.
05. 03. 2018 06:33
Teď co jsem v důchodu se mi to docela daří.
05. 03. 2018 06:08
Je to výzva-pokusim se.
05. 03. 2018 05:55
Občas se mi zadaří takto jíst. Myslím, že i vícekrát do týdne. Bohužel jsou dny, kdy to prostě takto nejde :-(, ale naštěstí je jich jen pár do měsíce....
05. 03. 2018 05:22
Tak to bude těžký týden, zkusím to.Je to prostě výzva, Dost těžká.
05. 03. 2018 04:29
Jako stylista zatím moc nefunguju

Naši partneři