TOPlist
Sledujte nás:

Ne každý rostlinný tuk je zdravý

Zpět

Ing. Hana Málková

I mezi rostlinnými tuky označovanými jako „zdravé“ se najdou tuky rizikové – takové, které mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin. 

Jedná se především o tuk kokosový, palmojádrový a palmový. Obecně lze říci, že byť jde o tuky rostlinného původu, více společného mají spíše s těmi živočišnými. Z tohoto pohledu je vhodná jejich střídmá konzumace podobně jako třeba u másla. Není třeba se jim vyhýbat úplně striktně, ale rozhodně není na místě je aktivně vyhledávat pro domnělé nutriční benefity, jako tomu často bývá třeba u kokosového tuku. Problém je, že jsou obsaženy v řadě potravin, které běžně konzumujeme a neuvědomujeme si, že tyto tuky obsahují (typicky jemné pečivo, různé polevy, mražené krémy, „čokoládové“ cukrovinky…). Proto je vhodné věnovat pozornost složení výrobku na obale a zvážit, zda se nedá obsah košíku třeba částečně obměnit a nesnížit tak zase o něco náš často nadměrný příjem nasycených mastných kyselin. 

Kokosový tuk je v poslední době často označován za velmi "zdravý" a můžete se v mnoha článcích dočíst o jeho "zázračných účincích". Opak je však pravdou. Kokosový tuk má – z pohledu srdečně-cévních onemocnění  – velmi špatné složení. Obsahuje více než 90 % nasycených mastných kyselin a naopak zastoupení příznivých polynenasycených mastných kyselin je minimální.

  

V minulosti se používal hlavně při výrobě mýdla, protože mýdlo z něho vyrobené má vysokou a stálou pěnivost (pamětníci  si jistě vzpomenou na mýdlo Hellada). V posledních letech se však kokosový tuk kvůli své nízké ceně a dobrým funkčním vlastnostem začal používat i v potravinářství, zejména při výrobě zmrzlin, polev a některých dalších výrobků. Dříve používaný mléčný tuk je ve srovnání  s tukem kokosovým příznivější, i když samozřejmě ani on není ideální.

Pokud vás téma kokosového tuku zajímá více, doporučuji článek zveřejněný v časopise Výživa a potraviny.

Palmojádrový tuk je tuk z jader palmy olejné (z dužniny se získává palmový olej). Má podobné složení jako tuk kokosový, tedy z hlediska výživového nevýhodné. Na trhu se s ním samostatně nesetkáme, ale přidává se do různých výrobků, v nichž musí mít tuk tuhou konzistenci. S ekonomickou výhodou jím lze, stejně jako kokosovým tukem, nahradit tuk mléčný, který je výrazně dražší.

  

Palmový tuk je na tom se složením mastných kyselin v porovnání s kokosovým a palmojádrovým lépe. Používá se při výrobě mnoha potravin a nahradil dříve používaný částečně ztužený tuk, který obsahoval velké množství nebezpečných transmastných kyselin. Ale palmový tuk je tak trochu kapitola sama o sobě a bude mu věnován celý samostatný článek.

Dalším představitelem tuků s vysokým  množstvím nasycených mastných kyselin je kakaové máslo. Má však trochu odlišné složení mastných kyselin a nemá negativní vliv na srdečně-cévní systém (obsahuje velké množství stearové kyseliny, které působní neutrálně). V kakaových bobech, a tedy i v kakaovém másle jsou navíc přítomny antioxidanty, které srdci prospívají.

Živočišný tuk také vždy neznamená nevhodný tuk

Naopak i mezi leckdy zatracovanými živočišnými tuky se najdou i tuky s výrazně  pozitivním složením mastných kyselin – jsou to tuky mořských ryb. Tyto tuky obsahují omega 3 mastné kyseliny, které mají výrazný pozitivní účinek v prevenci srdečně-cévních onemocnění.  V menším množství jsou obsažené i v tucích sladkovodních ryb.

  


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (60 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 03. 2017 23:46
Peckoidní článek
28. 03. 2017 15:43
Od teď kokosový olej jen na tělo
24. 03. 2017 19:50
Zajímavé. Pěkně přehledně napsáno i vysvětleno.
23. 03. 2017 22:25
Výborný článek. Díky i za link na článek o kokosovém tuku.
23. 03. 2017 19:29
Mánii s kokosovým olejem jsem nikdy nepodlehla. Jinak děkuji za užtečný článek :-).
23. 03. 2017 15:04
Kakaové boby jsou mým pamlskovým, když už to "musí být" předmětem zájmu...
23. 03. 2017 08:36
O omega 3 jsem už hodně četla, dokonce jeden čas užívala v tabletách, ale nějaký výsledek jsem nezaznamenala.
23. 03. 2017 06:51
Konečně v tom mám jasno :o) díky
22. 03. 2017 21:37
o kokosovém tuku je teď opravdu hodně slyšet....ještě že jsem zatím nepropadla "mánii"
22. 03. 2017 20:58
Kokosový tuk je nejlepší po koupeli na kůži :))
22. 03. 2017 19:46
Zrovna nedávno jsem si, po hodně dlouhém váhání, kokosový olej koupila. Byl uveden v jednom receptu, který jsem chtěla vyzkoušet. Tak teď ho místo do receptu použiji na kůži, snad bude lepší než krémy a mastičky, které používám :-))
22. 03. 2017 19:21
Kokosový tuk nepoužívám, ale díky reklamě jsem po něm pokukovala. Takže teď vím, že budu používat osvědčený řepkový.
22. 03. 2017 18:55
Užitečné informace! Na Helladu si dobře vzpomínám. Byla voňavější než hnede mýdlo s jelenem.
22. 03. 2017 18:23
I já jsem si chtela koupit kokosový olej, myslela jsem si, ze o neco pricházím, ale radsi zustanu u mého osvedceného olivového, repkového a slunecnicového.
22. 03. 2017 17:40
Děkuji za článek, myslela jsem, že o moc přicházím nepoužíváním kokosového oleje a málem jsem ho začala shánět. Také používám především řepkový, olivový a někdy slunečnicový olej. Ještě jednou díky za článek.
22. 03. 2017 16:04
Z olejů používám pouze řepkový, olivový a slunečnicový a teď nově lněný. Na palmový tuk asi spíš narazím ve výrobcích a rozhodně si to ohlídám na vinětkách.
22. 03. 2017 14:48
Docela by mě zajímalo, komu se podařilo prolobovat kokosový olej jako zdravý a někdy dokonce jako "superpotravinu". No ale finanční zisk je zkrátka zisk.
22. 03. 2017 14:33
Používám i doma po sprše.
22. 03. 2017 14:32
Koksoví si beru do termálu na mazání a střídám ho s olivovím olejem do kterého nakládám rakytníková semínka trochu rozdrcená.
22. 03. 2017 14:23
a ja pouzivam vsetky tuky, z kazdeho trocha ( maslo, ghi, mast, zltka, ak kokosovy olej, olivove a orechove, semienka a orechy) Zasadne nejem margariny a repkovy olej minimalne.
22. 03. 2017 13:26
používám jen řepkový a olivový a vystačím si s nimi
22. 03. 2017 13:02
Děkuji za článek. Nedávno jsme se s kamarádkou přely ohledně kokosového tuku, protože mi tvrdila, že je děsně zdravý. Tak jsem jí váš článek doporučila. :-)
22. 03. 2017 09:57
Děkuji za informaci,konečně vím,jak je to opravdu s doporučovaným kokosovým tukem.Nechám si ho jen na kosmetické účely.
22. 03. 2017 09:18
Tak nějak jsem si to o kokosovém a palmovém tuku myslela. To co se moc vychvaluje, většinou stojí za prd. Takže tyto tuky max na tělíčko :-))
22. 03. 2017 08:30
Kokosový tuk používám na tělo, dělá mi to moc dobře. Mám hodně suchou pleť, tak se vždy když přijdu z bazénu celá namažu, je to skvěléééé
22. 03. 2017 08:30
ja si myslim, ze zakerna je hlavne kombinacia tuk-sacharid, priemyselne a potravinarsky upravene povodne prirodzene potraviny a este ako ich doma kulinarsky upravime a skombinujeme.
22. 03. 2017 08:03
Dnes si koupím nějakou dobrou rybu :-)
22. 03. 2017 07:27
tady mít problém nebudu. Kokosový a palmový olej určitě nekonzumuji a myslím, že ani toho skrytého moc nebude.
Naopak ryby jím jak to jen jde, problémem je jen jejich cena.
Hravě žij zdravě

Na provozu webového portálu STOBklub se podílí Hravě žij zdravě z. s. Projekt je spolufinancován z dotace HMP (DOT/81/01/002536/2025).

Naši partneři