TOPlist
Sledujte nás:

Nebezpečí detoxu

Zpět

 

Mgr. Veronika Pourová

Ne hladu

Že mohou být detoxy úplně zbytečné, jste se už jistě z nové výzvy dozvěděli. Existují však i takové detoxy, které vašemu tělu nejen nepomohou, ale mohou mu i uškodit.

Je několik typických chyb, kterých se lidé dopouštějí ve snaze o pročištění organismu. Pojďme se na ně podívat.

Odvodnění

Když se člověk odvodní, má pocit, že zhubl, váha ukazuje nižší číslo a i oblečení se vám může zdát volnější. Zdravý organismus si však udržuje přesně tolik vody, kolik potřebuje, takže když se budete násilím snažit odvodnit, je možné, že se spíše dehydratujete. Může se tak snížit váš výkon a zvýšit únava, objevit se mohou i bolesti hlavy a malátnost. Sice se vám na váze pár dní bude ukazovat nižší číslo, ale bude stačit s očistnou kúrou přestat (což doporučuji co nejdříve udělat) a organismus si potřebnou vodu zase doplní. Proto pokud máte pocit, že jste zbytečně zavodnění, navštivte svého lékaře a zeptejte se ho, zda je vaše tělo v pořádku nebo skutečně zadržujete více vody, než je třeba.

Vyčištění střev

Některé detoxy mají za cíl odstranit obsah vašich střev a tím je pročistit. Ve střevech však žijí důležité střevní bakterie, které pomáhají našemu imunitnímu systému, mají vliv na dobré trávení, mohou ovlivňovat naší psychiku a dokonce i pomáhat při hubnutí. S každým průjmem, klystýrem nebo jiným „čističem“ střev, ale také braním antibiotik se však bakterie z našeho střeva odstraňují a mohou naopak vzniknout trávící potíže.

Další věc je, že naše střeva nemají být čistá a není to pro ně ani přirozené. Vždyť jsou to střeva. A pokud chodíte pravidelně na toaletu, žádné zbytky jídla ani toxiny vám v něm nezůstávají. Proto pokud máte trávící potíže, neřešte je detoxem, ale třeba zařazením dostatku vlákniny nebo probiotických výrobků.

Nevhodný poměr živin

Existují také různé zeleninové nebo ovocné detoxy, kdy člověk pouze pije šťávy a vynechává běžnou stravu. V takovém případě hrozí po dobu detoxu nevyvážený poměr živin. Budete mít nedostatek bílkovin, tuků i komplexních sacharidů a samozřejmě i některých vitaminů. Třeba právě nedostatek bílkovin může mít za vinu, že si tělo potřebné bílkoviny bude brát z vlastních svalů a vy tak ztratíte pracně vybudovanou svalovou hmotu. Neměňte proto zbytečně poměr živin ve svém jídelníčku, ale spíše dbejte na dlouhodobý dostatečný příjem všech látek.

Takže až příště uslyšíte někoho vychvalovat nějaký detox, protože na něm zhubl, budete vědět, že dost možná zhubl jen svaly a odvodnil se, což určitě není žádné pozitivum. Často se také setkáte s názory, že když je člověku při detoxu nevolno a bolí ho hlava, je to tím, že z těla odchází škodlivé látky. Ne, to opravdu není tím. Je to tím, že se organismus dehydratuje, nemá dost všech živin a je oslabený. Detoxy skutečně potřeba nejsou a se zdravím je neradno si zahrávat!

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 03. 2019 05:23
Strašidelný, ale bohužel pravdivý článek. Tohle by si měl přečíst každý. Pak by možná žil zdravěji a detox nedrzel
25. 03. 2019 22:09
Hlavně odvodnění jako metoda hubnutí je totální nesmysl.
25. 03. 2019 13:37
Jasně, rozumný člověk se takovému detoxu vyhne.
25. 03. 2019 08:05
Nebudu detox zkoušet
25. 03. 2019 06:54
Naprostý souhlas :-).

Naši partneři