TOPlist
Sledujte nás:

Nepodceňujte myšlení

Zpět

PhDr. Iva Málková

V tomto článku se zaměříme na myšlení, které, aniž si to uvědomujete, vede často k mlsání a jídlu navíc oproti plánu. Oprávněně se říká, že hlava je při hubnutí důležitější než žaludek. Nevhodné myšlenky často roztáčí bludný kruh takzvaného jojo efektu a jejich „ukočírování“ je při zvládání kil navíc velmi podceňováno.

Víte, co je Pollyannin princip­?

Polyanna je hlavní postavou anglické novely. Je to děvče, jež na všem, co se děje, vidí něco pozitivního. Lidé s tímto způsobem myšlení hodnotí a prožívají různé situace v příznivějším světle a jsou tedy i šťastnější než ti, pro které je svět místem, kde není jiné možnosti než volit mezi špatným a ještě horším. 

Myšlení ovlivňuje to, jak se cítíme a jak se chováme

Myšlení (jinak řečeno kognice) ovlivňuje to, jak se cítíme a jak se chováme. Proto se i terapie, která se při léčbě obezity úspěšně používá, nazývá kognitivní terapie.

Mnoho lidí si neuvědomuje, že to, jak se chováte, není často přímým důsledkem nějaké situace, nějaké nepřízně světa, ale v důsledku toho, jak na tuto situaci nahlížíte – jak ji myšlenkově (kognitivně) zpracujete.

Pokud zpracujete situaci pozitivně, dostaví se pozitivní emoce, cítíte se dobře a tomu odpovídá i vhodné chování.

 

Co jsou kognitivní - myšlenková  schémata

To, jak vnímáte a interpretujete věci kolem, jaký jim přiřazujete význam, není řízeno logikou věci, ale kognitivními schématy, nebo také takzvanými jádrovými přesvědčeními. Jsou to naše předpoklady, pravidla, postoje a automatické myšlenky, které ovlivňují naše vnímání a hodnocení, a tím i naše emoce a chování.

Kde se vzala kognitivní schémata?

Vytvářejí se na základě životních zkušeností od raného dětství a jsou zevšeobecněním těchto zkušeností. Týkají se různých oblastí – schémata můžete mít úzkostná, depresivní, sebekritická apod. Když je třeba dítě vychováváno v rodině, kde se klade důraz na to, že musí mít samé jedničky, a i taková dvojka je považovaná za neúspěch, vytvoří si dysfunkční schéma: „Když něco neudělám perfektně, nemá smysl se vůbec o nic snažit.“ Nebo také například „Úspěšný člověk musí být stoprocentně dokonalý.“

 

Příklady častých dysfunkčních schémat ve vztahu k hubnutí a vnímání sebe sama:

„Když nebudu štíhlý/á, nikomu se nebudu líbit.“

„Abych byl/a úspěšná, musím být štíhlý/á.“

„Nesmím vypadat neatraktivně.“

„Pokud mám kila navíc, znamená to, že jsem neschopný/á, líný/á a k ničemu.“

Jak nám mohou škodit?

Ačkoliv v době svého vzniku mohou být některá kognitivní schémata i prospěšná a funkční, v pozdějším životě se mohou stát zdrojem psychických potíží, zvláště pokud jsou příliš extrémní, nepružná a absolutní.  Je jasné, že v životě není možné vždy a vše zvládat naprosto dokonale, a proto vinou schématu „Vždycky musím být dokonalý/á.“  budete neustále prožívat pocity nespokojenosti a sebeobviňování. Jelikož ale tato schémata jsou obvykle nevědomá, nemůže je člověk sám kriticky přezkoumat a zpochybnit.

Člověka za den napadají stovky myšlenek… Vzhledem ke svým kognitivním schématům si však především vybírá ty, které jeho schéma potvrzují. Osoba s negativními schématy pak nevidí to, že si například užila hezký výlet s přáteli či rodinou, že dobře poradila kamarádovi, nebo jí někdo pochválil nový účes. Ale zaměří se pouze na to, že si oproti plánu dala kousek čokolády, což vnímá jako selhání. A okamžitě jí naskočí myšlenka, že selhala, tudíž je úplně k ničemu a nikdy nedokáže zhubnout. 

Zkuste při sestavování jídelníčku pracovat i s emocemi a myšlenkami. Snědli jste dort ze stresu nebo k umocnění pohody? Nebo bylo spouštěčem myšlení typu „Od zítřka hubnu, tak si ho ještě mohu dopřát.“? Zopakujte si - pro trvalou změnu návyků je třeba brát v úvahu i vaše emoce a myšlení a dále pracovat se spouštěči a důsledky vašeho chování.

 

 

 

 

Změna myšlení jako první krok k pozitivnímu přístupu k životu

Cílem kognitivní terapie je naučit člověka, aby tyto své myšlenky zaregistroval, což je daleko obtížnější, než identifikovat emoce. Když si však člověk takovéto negativní myšlenky uvědomí, může je i měnit a přetvářet na funkční schémata. V tomto konkrétním příkladu s čokoládou by si takový člověk snažil osvojit oproti negativní myšlence jakési alternativní přesvědčení vyznívající pozitivněji. Mohl by si například říci: „I když jsem se neovládl a snědl jsem oproti plánu kousek čokolády, mohu si ho vychutnat. Co je pro mě důležité je, abych se dále nepřejídal a vrátil se k plánovanému chování. Necítím to jako selhání a budu mít sám ze sebe i nadále radost, protože mnoho věcí se mi již podařilo“

Jistě tušíte, že daleko větší šanci na úspěšné zhubnutí i udržení váhy má člověk, který své vybočení z režimu nevnímá ve výsledku jako absolutní selhání, které by v něm v důsledku vyvolalo pocity viny a myšlenky, že nedokáže zhubnout, protože je k ničemu, ale postaví se k té skutečnosti racionálně a pozitivně. A to je něco, co může trénovat každý z nás a ve všech oblastech života.

Jak na to?

Pokuste se uvědomit si své konkrétní negativní myšlenky, které ovlivňují vaše emoce a chování jak ve vztahu k jídlu, tak i v jiných oblastech vašeho života. Nasaďte si obrazně řečeno o něco růžovější brýle a na kritické situace nahlížejte… alespoň trochu jako Polyanna. :-)

A pokud se vám zvládání  negativních myšlenek dlouhodobě nedaří, obraťte se na odborníka, se kterým můžete i pomocí kognitivní terapie pracovat na tom, aby vaše negativní myšlenky slábly, ty pozitivní naopak sílily, a vy jste mohli prožívat kvalitnější a spokojenější život. Využijte možnosti individuálního poradenství s našimi lektory nebo se přihlaste do našich kurzů zdravého hubnutí. Samostatně pak toto téma najdete i v knížce Já zhubnu - zdravě a natrvalo a do online nácviku funkčních schémat vztahujících se k jedení se můžete pustit i s kurzem Hubnutí na míru se STOBem.

Hodnocení (51 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 06. 2017 17:40
Ovládat a rozumět emocím to je moc těžký úkol.
12. 06. 2017 19:54
Ano hodně je i ve výchově a proto učme i své děti, aby se měly rády
12. 06. 2017 10:21
Je hodně těžké se naučit své emoce ovládat a přepnout se na pozitivní myšlení, s trochou vůle se to časem dá naučit, ale je to na dlouho.
11. 06. 2017 17:46
Děkuji za hezký článek
11. 06. 2017 09:33
Výborný článek. To je přesně co potřebuji. Být optimista a nepropadat panice po každém kousku buchty a raději se zamyslet, proč jsem ji snědl
10. 06. 2017 22:13
Dobrý článek, myšlenky nás někdy opravdu pěkně ovládají a je těžké je mít pod kontrolou...
10. 06. 2017 20:51
Pěkný článek, jen ne vždy se mi daří uvědomit si, že se mám ráda :-)
10. 06. 2017 13:46
Dřív, když jsem večer/ v noci stála před ledničkou a jedla, co mi přišlo pod ruku, jsem si říkala, že teď už je to stejně jedno, že už jsem stejně ten den jedla hrozně. Dnes už si říkám, že to nevadí, teď si tedy něco dám a zítra budu jist o něco méně. Hubnutí je opravdu v hlavě, ale když se povede, tak kila dole jsou obrovská motivace a přece si to pak člověk nepokazí nějakým jídlem plným tuků nebo napěchovaným cukrem.
10. 06. 2017 11:32
martashi-nejsi já??? Úplně a přesně jsem měla a mám to samé :-)))
Článek je moc zajímavý
09. 06. 2017 18:24
Vdětství jsem byla "nežravec" a jásalo se nad každým soustem ,které jsem snědla.Dokonce mě posílali do ozdravovny, abych přibrala (nepovedlo se, zhubla jsem pokaždé). Jooo, dneska by měli tehdejší doktoři vidět :-)) mé tukové buňky (tvrdili,že je musím zaplnit), no dneska se to povedlo :-) a ne a ne se toho tuku zbavit.
09. 06. 2017 17:52
Děkuji za pěkný článek:).Tohle je téma pro mě. vdětství jsem jedla málo a ted mám tendence se přejídat,hlavně ze stresz,nudy apod.Takže u mě by zabrala asi ta kognitivně behaviorální terapie.
09. 06. 2017 17:47
Snažím se o to "mám se ráda" a brát vše optimisticky, i když ne vždy se to podaří.
09. 06. 2017 17:16
V reálu velmi těžké téma - je prima, když na to není člověk sám ...
09. 06. 2017 15:46
Ta hlava, ta hlava.........celkem se v tom poznávám.jsem celoživotní pesimista, v lepším případě realista.I když teď jsem pochopila, proč stejnou věc vnímá každý člověk jinak..Zajímavé.
09. 06. 2017 15:39
Mám se ráda - tohle si uvědomit mi trvalo 4 roky ....
09. 06. 2017 14:21
Je to o přemýšlení a hlavně o větě " Mám se ráda",
09. 06. 2017 13:40
Pollyana je moje zamilovaná kniha, díky, že jste ji zmínila. Je v tom mnoho moudrého....
09. 06. 2017 10:54
Je to opravdu o hlavě. Když si dám něco sladkého vědomě, tak jsem v pohodě. Ale když si čehokoliv dám nadmíru, tak mám tendenci to jít vyzvracet :-(
09. 06. 2017 10:10
Snažím se být jako Pollyanna, ale ne vždy se daří ... ale spíš v jiných situacích než je jídlo - z jídla navíc výčitky nemám - jen pak většinou trochu odlehčim další jídelníček
09. 06. 2017 10:05
A jak mám změnit myšlení po x letech...trpím PP a nenávidím své tělo.
Od mala jsem byla posměchem ve škole a všude. A to jsem hodně sportovala. Teď mi bude 40, už se hůř hubne, ale hlavní je..., že nemám vůli, moje hlava nechce. Jak to změnit prosím? Jak se mám namotivovat?
09. 06. 2017 10:00
Přesně, je známe , že hubnutí začíná v hlavě, ale ještě tu hlavu přesvědčit.
09. 06. 2017 09:50
Evusjo, mě napadlo to samé. :-)
09. 06. 2017 09:49
Hlava je alfa a omega. Co se pozitivního náhledu týče, už jsem za posledních pár let sice zlepšila, ale stále na tom ještě musím pracovat.
09. 06. 2017 09:29
Správně si to přehodit v hlavě, to je základem všeho...
09. 06. 2017 08:31
A tohle už je fakt psycho - na obrázku dívka drží cosi červeného - a moje reakce - hele hořká fidorka....až pak jsem si přečetla, že dívka jásá, protože zvítězila.
09. 06. 2017 08:30
filipova: Přesně tak to má vypadat :)
09. 06. 2017 08:29
No já tedy Polyanna rozhodně nejsem, ba právě naopak, spíše takový "brblal obecný" - za vším hned vidím možný problém...ale fakt se snažím to překonat. Jenže to asi souvisí i s mou výchovou - nikdy se u nás nechválilo - to byla samozřejmost - zato kritika byla vždy a všude.
09. 06. 2017 08:01
já si včera dala pár minizákusků, protože jsem dostala krabici svatebního cukroví, ochutnala jsem s zbytek jsem vzala kolegům do práce, dala jsem si to místo večeře a vědomě

Naši partneři