TOPlist
Sledujte nás:

Obezitoložka Klaudia Hálová Karoliová: „Obezita naštěstí není nemoc, která by se nedala léčit. Stačí udělat trvalé rozhodnutí a vyhledat odbornou pomoc, která spočívá v komplexním přístupu a posouzení vhodné terapie.“

Zpět

Rozhovor s MUDr. Klaudií Hálovou vedla Ing. Lenka Vymlátilová. 


Mluvme o obezitě! Změňme úhel vnímání, rozšiřme si obzory a hledejme nová řešení. 

To je výzva Světového dne obezity (WOD – World Obesity Day) pro rok 2023. 


Letošní ročník WOD si klade za cíl otevřít oči široké veřejnosti i odborníkům a napravit někdy zjednodušené představy o obezitě a uvědomit si její komplexnost.

Ve STOBu přispějeme k šíření osvěty a otevřeme citlivé téma váhové diskriminace s odborníky z různých oborů v debatě Necpi se a cvič!“ Řešení, nebo škodlivá nálepka?

Mezi diskutujícími odborníky bude lékařka, specialistka na diabetologii, endokrinologii a obezitologii, MUDr. Klaudia Hálová Karoliová. 


Paní doktorko, jak vnímáte problematiku obezity z úhlu pohledu svých zkušeností: je to nemoc, je příčinou špatný životní styl nebo to může být ještě jinak?

Nadváha či obezita se řadí mezi závažné nemoci, které nám jednoznačně zkracují délku života a jsou s spojeny s řadou přidružených onemocnění. V praxi se někdy setkávám s tvrzením svých pacientů, že za svůj stav nemůžou, protože trpí na onemocnění, po kterém se takhle spravili.

Víme ale, že v 95–98 % případech se jedná o primární obezitu, tj. bez jednoznačné příčiny. Troufám si říct, že ve většině případů způsobenou špatným životním stylem, špatným příkladem v rodině a z části taky genetickou predispozicí. Tzv. sekundární obezita se vyskytuje jako součást některých vzácných geneticky podmíněných syndromů ve 2 až 5 %, které bývají obvykle diagnostikovány již v dětství.


Proč je třeba obezitu léčit a kdy je správný čas obrátit se na lékaře? 

Velkou hrozbou, kterou s sebou obezita nese, je:

  • Ukládání tuku na vnitřních orgánech, což vede k jejich nadměrné zátěži a zvýšení rizika jejich selhání.
  • Ukládání tuku v tepnách a žilách, které zvyšuje riziko kardiovaskulárních potíží.
  • Vznik diabetu 2. typu.
  • Vysoký krevní tlak.
  • Vznik nádorových onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva.
  • Vliv na plodnost, artritidu, spánkovou apnoe, ztučnění jater nebo vysoký cholesterol.

Proto je důležité lékaře vyhledat včas, ideálně již při dosažení parametrů nadváhy.

Lidem s obezitou hrozí především onemocnění kardio-vaskulárního systému a s tím spojené akutní příhody jako infarkt myokardu nebo mrtvice. Většina si také vybaví spojení cukrovky s obezitou, nebo časté přetížení pohybového aparátu, které vede k časným artrózám. 

Tohle všechno jsou stavy, kterým by z velké části šlo předejít, pokud by lidé netrpěli nadváhou nebo obezitou. 


Lze obezitu léčit jen za pomoci úpravy stravy a pohybu? 

Většina z nás už zažila snahu o hubnutí pomocí nějaké „zázračné“ diety nebo se pokoušela o překonání hranic v posilování či běhu. Na většinu diet naše tělo reaguje zpočátku snížením hmotnosti. Když ale vynecháváme nebo výrazně omezujeme některé základní živiny a energetický příjem, časem se tělo začne bránit. Pokud se nám nedaří hubnout pomocí úpravy jídelníčku a navýšením pohybové aktivity, řešením je v současné době přejít na kombinaci režimových opatření s farmakoterapií. K léčbě obezity je k dispozici nejvíce léků za posledních 20 let.  


Kdy je správný čas pro indikaci farmakoterapie nebo bariatrii? 

Tzv. antiobezitika hrají významnou roli v léčbě nejen obezity vyšších stupňů, ale i u pacientů s nadváhou.  Léky začínáme podávat od nadváhy s BMI 27 a výš. Bariatrická léčba je indikována u těžších stupňů obezity, jako jsou hodnoty BMI nad 40, ale za rizikové jsou již považovány hodnoty BMI nad 35 při současném výskytu dalších závažných chorob. Indikaci k některému typu bariatrické operace provádí tým odborníků – internista-obezitolog, chirurg, psycholog, dietolog.


Je něco, co byste ráda čtenářům ještě doplnila? 

Obezita naštěstí není nemoc, která by se nedala léčit. Stačí udělat trvalé rozhodnutí: mít pevnou vůli, motivaci a zvládnout psychickou stránku hubnutí. Pomáhá i behaviorální psychoterapie a v současné době i účinné léky na hubnutí. Výhodou proto bývá vyhledání lékařské pomoci, která pak spočívá především v komplexním přístupu a taky v posouzení vhodné terapie.

Moc Vám děkujeme za rozhovor. 


Paní doktorku společně s dalšími odborníky máte možnost vidět a poslechnout si při diskuzi „Necpi se a cvič!“ Řešení, nebo škodlivá nálepka? 1. 3. 2023 od 17 hodin v Praze. Diskuze bude přenášena online. 

Problematika očima obezitoložky Klaudie Hálové Karoliové, psycholožky a lektorky STOBu Terezy Jirotka Beníčkové, socioložky Kateřiny Kolářové, novinářky Zdeny Lackové a dámy s kily navíc a autorky projektu Moje tělo je mojeRidiny Ahmedové. 

Přijďte si poslechnout jejich názory a položit své zajímavé otázky. 


>> Pro účast na diskuzi v Praze je nutné se předem přihlásit zde <<


Máte-li to do Prahy daleko, sledujte diskuzi online


>> Ke sledování diskuze online se registrujte zde <<




>> Kompletní nabídku online cvičení a analýz složení těla u odborníků STOBu ZDARMA v rámci Světového dne obezity najdete zde <<


Organizátory akcí ke Světovému dni obezity jsou spolek Hravě žij zdravě, společnost STOB (Stop Obezitě) a Evropská koalice ECPO. 

 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 03. 2023 20:14
1
01. 03. 2023 19:05
1
01. 03. 2023 18:51
1

Naši partneři