TOPlist
Sledujte nás:

Perfekcionismus jako překážka zdravého hubnutí

Zpět

Autor: Mgr. Tereza Jirotka Beníčková

Perfekcionismus je komplexní a relativně trvalá osobnostní charakteristika, která může zasahovat do všech oblastí života. Je to tendence vyžadovat od druhých nebo od sebe extrémně vysokou nebo dokonce bezchybnou úroveň výkonu nad rámec toho, co vyžaduje situace.

 

Nedávalo by tedy smysl spíše to, že perfekcionismus mi pomáhá být úspěšný, a to třeba právě při hubnutí? Často je to bohužel naopak…

 

Odborníci se totiž shodují, že perfekcionismus je dvojsečná zbraň. Na straně jedné se tato vlastnost vyznačuje snahami o dosahování mimořádných výkonů, díky čemuž může být člověk skutečně úspěšnější než druzí. „Temná stránka“ této vlastnosti nicméně spočívá v nepřiměřených obavách z hodnocení, z neúspěchu a z dělání chyb. A právě tato druhá stránka perfekcionismu může člověka zcela paralyzovat na cestě k cíli, může přinášet zvýšenou míru stresu nebo se dokonce rozvinout v psychické potíže. 

 

Perfekcionismus se mnohdy projevuje tak, že si člověk klade velmi vysoké až nerealistické cíle a pokud jich nedokáže dosahovat (což je zcela přirozené a lidské), začne se dalším snahám vyhýbat. A to, co se může navenek jevit jako lenost a nezájem je jen obranný mechanismus před dalším selháním. „Všechno, nebo nic.“ - právě toto nastavení je tím pomyslným balvanem na cestě za trvalým váhovým úbytkem. 

 

Osobně mě moc mrzí, že se stále setkávám s předsudky typu „obezita = lenost“. Přitom se ve své praxi potkávám s lidmi, kteří již za život zhubli desítky a desítky kilogramů, byli tedy velmi úspěšní, váhu si nicméně nedokázali dlouhodobě udržet. Jsou do velké míry oběťmi svého černobílého myšlení. Pokud hubnou, snaží se být 100%, a to zkrátka nikdy dlouhodobě nefunguje. Velmi častý je příklad (pánové odpustí jednostrannost) ženy, která se za svůj život opakovaně snažila držet velmi striktní dietní či pohybový režim a opakovaně ho opustila pro vnímaný neúspěch, což vedlo k postupnému přibírání. Další dietní pokus pak není řešením, řešením je nastavení realistických cílů a práce s neužitečnými myšlenkami jako například: „Pokud nebudu držet režim na 100 %, nemá cenu se vůbec snažit.“

 

Co s tím? Myšlete na škále, ne v extrémech!

 

Při snaze zhubnout se vybočení z režimu a různé nezdary stávají každému – nejtěžší je nedopustit, aby tyto vnímané neúspěchy zničily váš pokrok.

 

Uvědomění, že mi můj perfekcionismus při snaze zhubnout spíše škodí (i když v jiných oblastech života z něj mohu naopak těžit!), je prvním důležitým krokem. Tím druhým je trénink. Trénink nového způsobu myšlení a větší laskavosti k sobě. Dobrou pomůckou pro tento trénink je představa škály, na které mohu sám sebe a své úspěchy hodnotit. 

Lidé, kteří hubnou, mohou mít tendenci vidět pouze dva extrémy. Ten jeden bychom mohli pojmenovat „dělám vše správně a přesně podle plánu“. Ten druhý by se nejspíš nazýval „nedaří se mi, nezvládám to“. Jenomže škála nemá jen tyto dva extrémy. Není na ní jen 0 nebo naopak 100 %. Leží na ní i 80 %, 55 % nebo třeba 21 %. 

 

A tak se pokaždé, když se dopustíte při hubnutí výroku jako je „Vůbec se mi nedaří, zase v tom selhávám.“ pokuste zastavit a znovu zhodnotit svůj dosavadní pokrok na škále. Ano, možná se vám tento týden váha nepohnula směrem dolů a o víkendu jste si dali druhou večeři, ale není také pravda, že už moc hezky zvládáte snídaně a jíte daleko víc zeleniny? Kolik procent byste si za to na škále mohli dát?

 

Ona totiž věta: „Tento týden se mi hubnutí dařilo na 60 %.“ zní úplně jinak než věta: „Zase to moc nezvládám.“

 


Právě téma černobílého myšlení se řeší na skupinových hubnoucích kurzech STOBu, které jsou založeny na metodice kognitivně-behaviorální terapie a myšlence, že hubnutí začíná v hlavě. Přihlásit se do nich můžete zde.


Kniha o duševním zdraví napsaná neformálně a s nadhledem

 

Právě perfekcionismu je věnovaná celá jedna kapitola v knize Psycholožky v županu – 10x neformálně o duševním zdraví. Kromě ní v knize čtenáři najdou devět dalších aktuálních témat z oblasti psychologie a péče o duševní zdraví, praktická doporučení podložená vědou a také bonusy ve formě záznamových archů nebo třeba tipů na videa, knihy a filmy.

 

 

 

Knihu Psycholožky v županu od autorky článku a dlouholeté lektorky STOBu můžete zakoupit na e-shopu nakladatelství Portál nebo v knihkupectvích. 

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři