TOPlist
Sledujte nás:

Pohled do zrcadla už není tak stresující, říkají manželé Soňa a Jarda

Zpět

Ve dvou se to lépe… hubne? Zajímá vás, kolik je na této větě pravdy? Anebo jak je pěkné, když ve své lektorce najdete doslova anděla (a to nejen proto, že se jmenuje Andělová)? Přečtěte si příběh manželů Rychlíkových.


Když Jaroslav Rychlík objevil na internetu nabídku lektorky STOBu, lékařky Šárky Andělové, začal nad ní vážně uvažovat. On sám totiž cítil, že se svým tělem potřebuje něco začít dělat. S věkem se mu zvýšil tlak, cholesterol, přišel i záchvat dny… Jaroslav nechtěl, aby to takhle pokračovalo dál, nijak netoužil sledovat zhoršující se zdraví a brát hromady léků. A zároveň věděl, že jeho žena Soňa má za sebou ještě složitější příběh. 


Když Soňa vypráví o svých celoživotních zdravotních potížích, tají se vám dech. Už od batolecího věku byla neustále nemocná, často v nemocnici s velkými dávkami kortikoidů a antibiotik. V jedenácti letech jí objevili při dlouhodobé hospitalizaci chronický zánět kostí. Celý život trpí bolestmi, dodnes bere velké dávky silných léků včetně biologické léčby. Má za sebou jedenáct umělých oplodnění i smrt miminka v pátém měsíci těhotenství s následnou těžkou otravou krve… Pár let poté i operaci páteře, po které se dlouho nemohla ani postavit. Koktejl léků, který celý život musí užívat, je samozřejmě zátěží pro organismus. Proto není divu, že Sonina váha stále kolísala a pohybovala se mezi 63 a 116 kg…

Soňa své potíže s váhou řešila intuitivně tím, že málo jedla. Jenže tohle řešení nebylo správné, jak ví každý, kdo se někdy zúčastnil kurzů STOBu. Když proto Jaroslav přišel s nápadem, aby spolu zašli na individuální terapii za doktorkou Andělovou, souhlasila. A dál už tento příběh bude jen optimistický.


„Od začátku jsem chtěl, aby na naše hubnutí dohlížel lékař”, říká Jaroslav (-10 kg).

Vzhledem ke zdravotní historii Soni to bylo určitě správné rozhodnutí. MUDr. Šárka Andělová je oba zaujala svým věcným a milým přístupem. Nakonec pomohla věc, která zvenčí může vypadat úplně jednoduše, ale všichni víme, že vůbec jednoduchá není…

Začít jíst. Pravidelně, správně, zdravě, kvalitně, v optimálním množství. Dát svému dni i jídlu řád. Manžele Rychlíkovy nový životní styl začal bavit – a brzy přinášel ovoce. 

„Lépe se cítím, mám o pár čísel menší oblečení a jsem šťastnější”, raduje se Soňa (-23 kg). A dodává jednu důležitou věc: „Základem je nevymlouvat se, že beru takové a takové léky, a proto to nejde… Nejde to, protože to člověk nezkusil. Chce to nebýt pohodlný, a hlavně opravdu chtít – a věřit si, že to můžu zvládnout!”


Pár otázek pro Soňu a Jardu: 

Co vám nakonec nejvíce pomohlo?

S: Můj problém byl hladovění a špatná nebo žádná strava. Často jsem přes den nejedla vůbec a doháněla jsem to večer. Paní doktorka mě navedla na správnou cestu – jak jíst a přitom hubnout. Ukázala talířky se správnými porcemi, poradila, jak skládat jídelníček, čeho jíst hodně a co naopak omezit. Nevěřila bych, že to jde, ale během prvních tří měsíců jsem shodila 14 kilogramů, a přitom jsem jedla více než dřív – ale správně. Nakonec jsem zhubla celkem 23 kg.  

Pomáhá taky, že hubneme s manželem společně. Díky tomu se i tak trochu hlídáme a společně se snažíme jíst a vařit dobře. Vzájemná podpora je skvělá věc. 

J: Upravil jsem množství jídla a vyrovnal poměr mezi množstvím bílkovin a sacharidů. Vyřadil jsem uzeniny, kterých jsem dřív také jedl dost. Sladkosti jsem nejedl už předtím – díky pořadům o hubnutí v televizi. A moc mi pomohla manželka, která vařila dobré zdravé obědy.

Stane se vám někdy, že takzvaně zhřešíte (ve STOBu tomu říkáme plánované vybočení)? A jak to řešíte?

J: Ano. Nestresuji se tím a druhý den zkrátka pokračuji v naplánovaném jídelníčku. 

S: Většinou v období menstruace, chutě se člověku úplně změní, ale pozor – dá se to překonat. Všechno je to v hlavě. Jednou jsem si dala domácí zákusek a bylo mi z něj tak nepříjemně – z představy všeho toho tuku – že mi to vlastně ani nechutnalo. Zjistila jsem tím pádem, že to vlastně ani nepotřebuju.

Jaký je váš plán do budoucna, abyste si současnou kondici udrželi?

S: Moc mě baví vymýšlet jídelníček a vařit zdravá a kvalitní jídla – a ještě při tom hubnout. Hodlám to tak tedy dělat i do budoucna! Také mě baví chůze a jóga – i v tom budu pokračovat. Celkově jsem šťastnější a díky tomu se mi i líp spí, což je další bonus. Na novém životním stylu nehodlám nic měnit, moc mi to takhle vyhovuje. 

J: Udržet si hmotnost pro mě není těžké. Mám plán a řídím se podle něj, už zkrátka vím, co mám dělat. Důležité asi je nehroutit se, když se chvíli nedaří, a zase se ke zdravému stylu vrátit. 

Můj plán je určitě také posilovat a nabrat svalovou hmotu. Je příjemné, když pohled do zrcadla už není tak stresující, jako dřív…

Na závěr přidáváme Jardův geniální tip pro muže, kteří mají rádi pivo:

Zhubněte přes zimu. V létě je moc lákadel v podobě zahradních restaurací. 

Děkujeme za rozhovor. Jste velkou inspirací!


Chcete se také pustit do hubnutí, hledáte podporu a odborné vedení? 

>>Najděte si odborníka STOBu ve vašem regionu zde<<



Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 02. 2024 13:19
Velká gratulace, jste skvělí.

Naši partneři