TOPlist
Sledujte nás:

Pohyb jako prevence civilizačních onemocnění

Zpět

PhDr. Andrea Mahrová, Ph.D.

Jako tzv. civilizační onemocnění – již podle názvu – jsou označována ta onemocnění, která často vznikají z “výdobytků” moderní civilizace a s tím spojených zvýšených nároků na výkon jedince (především pracovní). Pracovní nasazení nás často vyčerpá natolik, že už nemáme další čas (či si ho spíše jen neumíme najít) a energii (jak fyzickou, tak psychickou, což je však často dáno jen naším subjektivním pocitem) na jakýkoliv mírně intenzivnější pohyb. Např. do práce a z práce jedeme autem (spěcháme, abychom stihli rozvést děti do/ze školy, na kroužky, nakoupit, uvařit), v práci většinou sedíme (ten, kdo nesedí, je na tom významně lépe), chyby děláme také v našich jídelníčcích a často také málo spíme. Spánek je velmi důležitý, protože řada metabolických hubnoucích a regeneračních („samouzdravujících“) procesů v těle probíhá právě ve spánku v souhře s aktivitou hormonů.

"Sedavý způsob života" představuje nedostatek tělesného pohybu jak v zaměstnání, tak i ve volném čase. Redukovaná pohybová aktivita a zvýšené psychické nároky často vedou ke vzniku únavy, která podporuje následnou inaktivitu natolik, že jedinec je schopen pouze více přijímat (konzumovat), než ze sebe vydávat (tzn. preferuje více pasivní aktivity – PC, TV před aktivním pohybem). Část populace řeší navíc zvýšené psychické nároky zvýšeným příjmem potravy, zejména ve večerních hodinách. Tak vzniká a stále se prohlubuje energetická nerovnováha, s čímž společně vznikají poruchy tělesného i duševního zdraví, které mohou po čase vyústit do řady tzv. civilizačních onemocnění. Tato skupina onemocnění je také označována jako tzv. neinfekční onemocnění, ke vzniku některých z těchto onemocnění může být často zvýšená dědičná dispozice.

Mezi civilizační onemocnění se řadí: srdečně-cévní onemocnění – ateroskleróza, hypertenze, ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu; onkologická onemocnění (karcinomy); metabolické poruchy cukrů a tuků (diabetes mellitus, obezita, hyperlipidémie), funkční poruchy pohybového systému; osteoporóza; psychické poruchy; poruchy imunity; apod.).

V posledních desetiletích podstatně klesá množství pohybu. Genetické vybavení jedince se však nemění a potřeba pohybu zůstává. Ale skutečná realizace pohybu je nedostatečná, převládá energetický příjem nad energetickým výdejem a z toho vyplývá řada komplikací. Problémem však není jen nadváha či obezita, ale spíše nedostatek pohybu jako takový. Dnes se používá termín „Fit and Fat“, který říká, že člověk s nadváhou, jenž se aktivně hýbe a má pevný svalový korzet, na tom může být zdravotně lépe než vychrtlý člověk bez pohybu a svalové hmoty. Zrovna tak jako obezita zpočátku nebolí, ale po čase dá o sobě vědět zdravotními problémy, i nedostatek pohybu se po nějaké době odrazí na stavu našeho organismu. Pohyb je základní životní potřebou stejně jako příjem potravy či kyslíku. Náš organismus je určen pro aktivní pohyb, ale bohužel při nedostatku pohybu vysílá tělo signály nelibosti v daleko menší intenzitě, než když mu nedáme najíst.

Pravidelná pohybová aktivita i přirozená (obvyklá, habituální) jsou spolu s přiměřeným energetickým příjmem nejlepším, nejbezpečnějším a ekonomicky nenákladným preventivním nebo v některých případech i léčebným prostředkem většiny „civilizačních onemocnění“.

Jaké klady nám dostatečný pohyb přináší?

-          snižování rizika onemocnění srdce a cév

-          snižování krevního tlaku

-          prohloubení dýchání (lepší zásobení tkání kyslíkem)

-          zvýšení glukózové tolerance

-          snížení inzulinorezistence – zvýšení citlivosti inzulínových receptorů ve svalech

-          prevence diabetu 2. typu

-          zlepšování lipoproteinového profilu

-          redukce hmotnosti

-          prevence obezity

-          prevence vzniku osteoporózy

-          přispívá k dobrému funkčnímu stavu pohybového aparátu

-          zlepšení psychického stavu a zvládání stresu

-          snížení rizika nádorů – např. karcinom prsu, kolorektální karcinom

 

Obecné zásady objemu a intenzity pohybu

O druhu, objemu a intenzitě doporučené pohybové aktivity je vhodné se vždy poradit. Zejména, pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním, jste staršího věku či si jednoduše nevíte rady. Platí pravidlo, že se řídíte vaším zdravotním stavem, věkem a trénovaností. Čím mladší a zdravější jste – tím vyšší intenzitu můžete volit. Důležité je sledovat subjektivní pocity při zátěži.

Příznaky pro okamžité zastavení cvičení:

-          bolest na prsou, vystřelující do paží, šíje, čelisti

-          žaludeční nevolnost

-          dušnost a nepravidelnost srdečního tepu

-          hukot v uších

-          závratě

-          křečovité bolesti ve svalech

Obecně je doporučovaná pohybová aktivita mírné intenzity okolo 50 % max. tepové rezervy, a to 30 min. denně; zátěž musí být systematická a trvalá. Pokud chceme ještě navíc rozvíjet svou fyzickou kondici, přidáme na intenzitě – 60-70 % tepové rezervy a délku prodloužíme až na 45 minut. Jak si spočítat tepovou rezervu jste se mohli dočíst v tomto článku. 

Ideálními pohybovými aktivitami jsou takové, které se cyklicky opakují a lze při nich kontinuálně po zahřátí udržovat tréninkovou tepovou frekvenci v předem určené intenzitě, tzn. např. chůze, chůze s holemi, chůze v terénu, běh, jízda na kole, jízda na rotopedu, apod. Ten, kdo má rád skupinové formy cvičení, zařadí spíše ty vytrvalostního charakteru, např. aerobik, taneční aerobik, step aerobik, apod. Vybrat si můžete také ze cvičení na www.stob.cz.

Blahodárný vliv na naši psychiku

Pohybová aktivita má velký význam také při emocionálním ladění člověka. Cvičící člověk má zvýšený pocit důvěry ve své schopnosti (posílení sebedůvěry), snadněji rozptýlí obavy a stresy denního života. Pravidelná pohybová aktivita podporuje zvýšení pracovní kapacity, tzn. podporuje psychické funkce (psychomotorika). Dochází k upravení abnormalit nálad, zmenšení depresí a neopodstatněných obav, kterými člověk může trpět. Fyzicky aktivní jedinec má vyšší produkci některých nervosvalových přenašečů a modulátorů, které snižují bolest, zlepšují náladu a přinášejí člověku pocit radosti – endorfiny a enkefaliny, tzv. „hormony radosti“.

Byla by škoda se ochuzovat o tuto radost, tak s chutí do pohybu!

Hodnocení (34 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 06. 2017 20:37
Snažím se hýbat. Když chodím, zvlášť v lese, tak mám hned lepší a veselejší náladu.
01. 06. 2017 10:12
Svatá pravda
31. 05. 2017 20:06
pohybu mám dost ráno pěšky do páce v poledne na oběd domů a zpátky do práce a večer domů, takže denně nachodím tak 6 km jen tímto způsobem
30. 05. 2017 21:28
Měla bych to s tím pohybem zlepšit
30. 05. 2017 08:43
Já jsem asi trošku hyperaktivní :-) V práci naběhám za dopoledne cca 10 000 kroků s kyblíkami po schodech, mezitím stihnu dvě rozcvičky, odpoledne běhám mezi zahradou pračkou a sporákem :-) pak podvečerní cvičení cca 20 min a večerní procházka :-) v práci mi chtěli volat CHOCHOLOUŠKA, když jsem udělala za den 200 dřepů a při stém sedolehu si spálila "p.del" o koberec :-)) asi jsem blázen, ale mě nebaví sedět......
30. 05. 2017 05:37
Pohybu dost nemám, aspoň kdybych navýšila počet kroků, bylo by to fain.
29. 05. 2017 22:00
Pohybu mám dost, někdy si připadám že neumím odpočívat.
29. 05. 2017 19:22
Tento rok chodím na pilates, fitbaly a aqua aerobik, k tomu dva měsíce rehabilitační cvičení a víkendový pobyt na zahradě. Ještě mám cíl cvičit pár minut doma.
29. 05. 2017 18:46
Njn, někdy to přeženu :-(
29. 05. 2017 16:55
Cvičení a chůze to ano, to ráda, ale někdy prostě musím zalehnout a odpočívat , někdy i půl hodiny. Pak vstanu a můžu pokračovat v jakékoliv činnosti
29. 05. 2017 14:42
Je pravda, že i chůze přináší daleko lepší náladu.
29. 05. 2017 13:37
Pohybu mám dost na zahradě. Jen nevím, jestli se to počítá do cvičení :-(
29. 05. 2017 11:43
Přínosný článek
29. 05. 2017 11:25
Pěkně napsaný článek, taky dost často přijdu domů hodně psychicky unavená a nic se mi nechce a musím se nutit, ale když to přemůžu a jdu cvičit tak jsem pak ráda a cítím se líp :-)
29. 05. 2017 09:19
Moc pěkný článek. Snažím se hýbat, co se dá a co mi povinnosti dovolí. Ale někdy prostě lenost nebo únava vítězí.
29. 05. 2017 09:02
Ano , znám ten pocit štěstí, co se mi rozlévá tělem při pohybu, mám pohyb ráda., neumím bez něho žít.....
29. 05. 2017 08:38
Na pohyb jsem si tak zvyklá, že si už ani nedokážu představit jen tak sednout a nic nedělat..., Spíš mám špatný pocit, když plánovaný pohyb, musím odložit z důvodů časových a nebo zdravotních...m naštěstí se to nestává zase tak často...
29. 05. 2017 08:25
To je krásně sepsané. Pro mne je, jak se tu i píše, často nejtěžší překonat tu psychickou únavu, kdy bych nejradši padla do peřin a zakutala se, protože ji mám spojenou s velkým pocitem chladu. Už ale znám, že když to překonám, je to lepší :-)
29. 05. 2017 07:59
benefity pohybu jsou jasné, proto se hýbejme co to jde :-)
29. 05. 2017 07:37
tak to je pěkně sepsané, díky moc

Naši partneři