TOPlist
Sledujte nás:

Proč by mléčné výrobky neměly chybět v našich jídelníčcích?

Zpět

Ohledně mléka a mléčných výrobků koluje plno mýtů a často se můžete dočíst, že mléko a mléčné výrobky do jídelníčku nepatří. Mléčné výrobky jsou však zdrojem mnoha důležitých živin a je velká škoda se o ně ochuzovat.

Mléko lze považovat za téměř ideální potravinu, protože obsahuje nejen všechny základní živiny, ale i většinu vitaminů a minerálních látek. Mléko je především skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů (A, D a skupiny B) a minerálních látek (především vápníku). Jedná se navíc o nutrienty s vysokou biologickou hodnotou a dobrou vstřebatelností.

V podobě mléka a mléčných výrobků jsme schopni snadno a v dostatečném množství přijímat některé živiny, které bychom z jiných potravin získávali velmi obtížně. Proto by mléčné výrobky v našem jídelníčku neměly chybět.

Ve stručnosti si shrneme, co nám mléko a mléčné výrobky přináší, podrobněji se jednotlivým živinám budeme ještě věnovat v průběhu měsíce.

Bílkoviny

Mléko a mléčné výrobky obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Bílkoviny jsou pro náš organismus nepostradatelné, jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. Mléčné bílkoviny se řadí mezi bílkoviny plnohodnotné, tzn. že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Stravitelnost mléčných bílkovin je přitom velmi vysoká, blíží se 95 %.

Mléčný tuk

Mléčný tuk je nosičem vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E). Mléčný tuk je sice bohatý na nasycené mastné kyseliny, ale podstatnou část tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem. Je proto lehce stravitelný a díky tomu je mléko vhodné i při některých onemocněních a poruchách zažívacího traktu.

Mléčný cukr - laktóza

Mléko obsahuje mléčný cukr laktózu. U řady mléčných výrobků je laktóza nebo její část přeměněna na kyselinu mléčnou. Laktóza je v lidském těle enzymaticky štěpena na glukózu a galaktózu, které jsou dále využívány. U některých osob, které trpí tzv. laktózovou intolerancí,  je však funkce tohoto enzymu jménem laktáza narušena. Dochází k přechodu nerozštěpeného cukru laktózy do tlustého střeva, kde začne způsobovat nepříjemné trávicí problémy. Při laktózové intoleranci není nutné z jídelníčku zcela vyřadit mléčné výrobky, ale spíše vybírat ty s nízkým obsahem laktózy. Takovými potravinami jsou například zakysané mléčné výrobky, tvrdé zrající sýry a speciální mléčné výrobky se sníženým množstvím laktózy.

Vápník

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem cenných minerálních látek, ze kterých je pro lidský organismus nejvýznamnější vápník. Vápník je sice obsažen i v některých rostlinných potravinách (např. ořechy, brokolice, mák), jeho vstřebatelnost je však mnohem nižší kvůli obsaženým antinutričním látkám. Pokud bychom chtěli svůj denní příjem vápníku naplnit pouze těmito potravinami, je to prakticky nemožné. Mléčnými výrobky jsme schopni naplnit svou doporučenou denní dávku vápníku mnohem snadněji než rostlinnými potravinami.

Jód

Kravské mléko v České Republice je také zdrojem jódu. Jód se do mléka dostává cílenou suplementací krmiva dobytka.

Vitaminy

Mléko je především zdrojem vitaminu B2, B12, D a A.

Zvláštní kategorií jsou kysané mléčné výrobky, které přináší ještě řadu dalších pozitiv, více se jim budeme věnovat v samostatném článku.

Světová organizace pro zemědělství a výživu (FAO) doporučuje konzumaci alespoň tří mléčných porcí denně. Znamená to například vypít jednu sklenku mléka, zkonzumovat jeden jogurt a sníst 50 g sýru nebo porci tvarohu.

Hodnocení (64 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 09. 2017 22:48
Mléko já ráda
18. 09. 2017 07:39
Já když nechci tolik např. mléka do potraviny, zředím ho napůl sice s vodou, ale aspoň snížím tuky a cukry a to mléko taky
17. 09. 2017 11:15
Méko a výrobky pro mně fajn,jen mám problém jako Macatice-hodně tuku a cukru.A kupovat beztukové a bezcukrové výrobky jen kvůli vápníku-hmm, to nee:-(
16. 09. 2017 06:31
ten jod mě překvapil
11. 09. 2017 17:00
jod v mléce mě tedy překvapil
11. 09. 2017 17:00
jod v mléce mě tedy překvapil
11. 09. 2017 08:47
S tím jódem je to zajímavé, s mléčnými výrobky 3 x denně už nemám problém.
06. 09. 2017 14:46
Děkuji za článek
06. 09. 2017 08:11
Hezký článek.
06. 09. 2017 07:30
Chlapi sami moc tohle ani neřeší, tak budu muset sama dodávat do jídla tyto živiny v patřičném množství, celkově je to s nimi ale někdy boj
05. 09. 2017 21:47
Samotné mléko si dávám jen ráno trochu do čára, ale ostatní mléčné výrobky mám ráda
05. 09. 2017 20:35
Mléko nemusím, ale ostatní mléčné výrobky mám moc ráda.
05. 09. 2017 20:16
zajímavé,co všechno v mléce je,hlavně ten jod
05. 09. 2017 16:41
Děkuji za zajímavý článek. Ty tři porce je na mně moc, zvládám maximálně dvě, ale je to asi tím, že nesvačím :-) musím se nad sebou zamyslet
05. 09. 2017 14:14
moc zajímavý článek a moc zajímavé informace, hlavně mi zaujala ta informace o 3 mléčných výrobních, to mám tedy ještě co dohánět, sním tak 2, tvaroh snídani a jogurt ke svačině
05. 09. 2017 08:34
Já nemám ráda chuť samotného mléka, ale jogurty, tvarohy, či sýry miluju.
05. 09. 2017 07:50
mám ráda jogurty a tvrdé sýry, i když tam je riziko vysokého příjmu tuků, ale mléko mi poslední dobou velmi chutná, piji ho hned po příchodu z práce :-)
04. 09. 2017 18:33
Na to, aby mléko a mléčné výrobky byly pro mě ideální potravinou, mají pár chybiček:
1. Nepočítají se mezi zeleninu
2. Zvyšují moji už tak vysokou konzumaci bílkovin
3. V tuku mají dost SAFA.
4. Neobsahují vlákninu.
5. mají i nezanedbatelné množství cukrů.

Body 3 a 5 jsou zčásti odpovědí pro hajekrad, co se sane, když se to s mléčnými výrobky přehání.

Já mám relativně malý kalorický příjem, takže tři "plné" porce (třeba jedna obvyklá porce = jeden malý jogurt 150 g, já mám obvyklou porci 50 g s vločkami)) by na mě byly moc - chyběly by mi jiné složky. Ale tři "své" porce denně mívám, mléko, jogurt nebo tvaroh a sýr.
04. 09. 2017 17:31
miluju mléčné výrobky
04. 09. 2017 15:10
Super! Tak to mám optimální jídelníček :-) Tvarohová pomazánka k snídani, dvakrát za den hrnek kávy s mlékem a odpoledne jogurt! Tak to mám nastavené už několik let :-)
04. 09. 2017 13:13
Tak o tom jodu v mléce jsem teda nevěděla zajímavé
04. 09. 2017 12:33
Hm ten jod mě taky překvapuje :-0
04. 09. 2017 12:32
S mlékem a mléčnými výrobky nemám problém
04. 09. 2017 12:23
Jogurt snídám už víc než 25 let, sýry , podmáslí, kefír a i samotné mléko zařazuji pravidelně do jídelníčku. Škoda, že takhle nejsem schopná jíst i jiné zdravé jídlo.
04. 09. 2017 11:05
miluji mléčné výrobky nemám problém 2-3 výrobky denně, spíš se musím hlídat at to nepřetáhnu, kvůli tukům ;)
04. 09. 2017 11:01
Tři porce mléčných výrobků denně se mi daří zařadit do jídelníčku téměř vždy.
04. 09. 2017 11:01
Tři porce mléčných výrobků denně se mi daří zařadit do jídelníčku téměř vždy.
04. 09. 2017 10:53
Tak to mne taky napadlo, už takhle se slepicím dává barvivo, aby žloutky vypadaly lépe, i když jsou z velkochovů v klecích, tak co všechno může být v krmení?
04. 09. 2017 10:46
Ten jód mne také překvapil - co se do nás ještě dostává přepasírováno přes dobytek?
04. 09. 2017 10:45
Mléčné výrobky jím celkem pravidelně ač mi občas působí potíže. Musím si dávat pozor na laktózu.
04. 09. 2017 10:33
Mléko sice nepiji pravidelně, za to jogurty a jiné zakysané výrobky i sýry jsou pravidelnou denní součástí mého jídelníčku.
04. 09. 2017 09:18
Ten jód mě taky překvapil. Konzumuji tak 2 mléčné výrobky denně. Nemám problém sníst i víc, jen potom pozor na tuky.
04. 09. 2017 09:10
Také jsem nevěděla, že se kravám přidává jód. Myslela jsem, že lidem z jodizované soli stačí. To znamená, že je i v sýrech a jogurtech a ve všech mléčných výrobcích? Nestane se pak, že je ho moc?
04. 09. 2017 08:39
Raději si dám nějaký mléčný výrobek, mléko nevyhledávám.
04. 09. 2017 08:35
to jsem nevěděla, že u nás je v mléce jod
04. 09. 2017 08:34
Mléčné výrobky mám ráda, ale rozhodně nedodržuji konzumaci 3 porcí denně. Denně dám tu sklenici mléka, ostatní ne.
04. 09. 2017 08:30
Myslím, že se mi budou úkoly dobře zvládat
04. 09. 2017 08:13
Velmi zajímavé.Myslím, že mléčných výrobků mám dostatek :-)
04. 09. 2017 07:42
mléčné výrobky zařazuji myslím si přiměřeně
04. 09. 2017 07:29
Mě by spíš zajímaly ty negativní vlivy mléka a mléčných výrobků a co mi hrozí, když je úplně vynechám.
04. 09. 2017 06:51
Mléčné výrobky mám moc ráda, jím jich doporučené množství :-)
04. 09. 2017 06:42
mlecně vyrobky mam rada
04. 09. 2017 05:18
Přehledné, budu se snažit doporučenou konzumaci plnit.
04. 09. 2017 05:01
Ten poslední odstavec mě zaujal

Naši partneři