TOPlist


Ředkvičky

 

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím.

Je mnoho důvodů, proč by ředkvičky neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou sice často malé, zato z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova bombami.

Ředkvička. Bystří mozek a působí proti nádorům ze Shutterstock.com

I když se zdá, že je to jen obyčejný sladký kořen, ať už červený, bílý či do fialova, plný vody, mnohdy nepříjemně pálící v ústech, skrývá v sobě výživový poklad. Ředkvička je totiž překvapivě bohatá na vitamíny a minerální látky. „Najdeme v ní vitamín C, beta karoten, kyselinu listovou, vitamín K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to pak hlavně draslík, zinek a fosfor,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Hodná i zlá

Ředkvička má ale dvojí „tvář“, hodnou a zlou, a to kvůli takzvanému glukosinolátu. Právě ten a jeho štěpné produkty vyvolávají štiplavost v ústech a případně hořkou chuť.

„Jedná se o sloučeninu, obsahující síru. Nachází-li se tato látka v jídelníčku střídmě, působí velmi dobře. Ve velkém množství má ale i určité antinutriční účinky. Narušuje metabolismus jodu, a tím i funkci štítné žlázy,“ vysvětluje dietoložka. Neznamená to však, že bychom měli na ředkvičky zanevřít. Jde jen o to, konzumovat je s mírou. Případné negativum snadno vyvážíme tím, že do jídelníčku si pravidelně zařadíme mořské ryby jako přirozené zdroje jodu. Navíc glukosinolát není jen specialitou ředkviček, ale nachází se ve všech brukvovitých, kam ředkvičky patří, včetně oblíbené brokolice.

Ničí nádory a bystří mozek

Dobrá zpráva je, že konzumujeme-li ředkvičky rozumně jako běžnou stravu, například svazek čtyřikrát týdně, svoje zdraví glukosinolátem naopak posílíme. „Jeho malé dávky mají velmi pozitivní účinky antimikrobiální, protinádorové, zejména s vlivem na snížení rizika nádoru plic a zažívacího ústrojí. Dokonce udržuje v dobré kondici mozek, takže jejich konzumace je i jistou prevencí například Alzheimerovy choroby,“ dodává Karolína Hlavatá.

S nimi neztloustneme

Ředkvičky jsou také ideální, pokud si hlídáme svou tělesnou hmotnost. Obezita nám s nimi rozhodně nehrozí. Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a to 60 kJ na 100 gramů. Naopak nejsou velkým zdrojem vlákniny. Té mají ve 100 gramech jen něco přes 1 gram.

Chutnají teplé i studené

Jak ředkvičky nejlépe servírovat? Především jsou výborné syrové a mají i estetický význam. Červenými snadno nazdobíme jakýkoliv talíř. Variant na jejich úpravu je nepřeberné množství. „Můžeme je podusit a zamíchat s vajíčky. Nemusíme se obávat, že v nich tepelnou úpravou zlikvidujeme vše zdravé. Zničíme jedině 25 až 60 procent glukosinolátů a vitamín C, minerální látky však zůstanou,“ říká Karolína Hlavatá. Ředkvičky se hodí ale také do salátů či pomazánek. Chutnají i jen promíchané s jogurtem, kefírem či zakysanou smetanou. Zejména v parném létě nás taková lehká večeře zasytí a osvěží zároveň.

Hodnocení (51 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

31. 07. 2017 17:47

ekavkova

Někdy stačí i nakrájené na chleba s máslem nebo Lučinou.

31. 07. 2017 13:03

cailin.grian

ředkvičky mám moc ráda, jen jsem nevěděla, že má až ta významné účinky

30. 07. 2017 21:31

Pepe11

Netušila jsem, že jsou její učinky tak významné.

30. 07. 2017 21:13

DanaR

Je to moje první zelenina, kterou sklízím na zahradě a moc mi chutná ředkvičky připravené na mozeček.

30. 07. 2017 18:25

Pbyrtusova

Tak to jsem netušila, že má takový vliv na fci štítné žlázy.

30. 07. 2017 09:06

irena.ba

Tak zrovna jsem si udělala na dopolední svačinu výborný zeleninový salát i s ředkičkami :)))

30. 07. 2017 08:16

MaHelen

ředkvičky mi chutnají i tepelně zpracované

29. 07. 2017 22:10

dylen

ředkvičky dáváme do tvarohu,míchaných vajíček do vaječné pomazánky atd.

28. 07. 2017 21:25

irena.ba

ředkvičky jsou dobré v salátech

28. 07. 2017 16:15

poradna

Je výhoda, že se dají naset několikrát za sezónu

28. 07. 2017 05:14

JARI59

\'Redkvičky můžu, chutnají mi, nejradši syrové

27. 07. 2017 19:39

Dadag

ředkvičky mám ráda hlavně syrové

26. 07. 2017 09:36

Yogii

:-) ředkvičky jsou na všechno

26. 07. 2017 09:32

ant.314

Netušil jsem, že Shutterstock.com je zdrojem nádorů. Ještěže proti nim působí ředkvičky :)

26. 07. 2017 09:10

ifucikova

Ředkvičky mám ráda syrové, ale už jsem je i ochutnala v různých vařených pokrmech a dodaly jim zajímavou chuť :-)

26. 07. 2017 07:32

Fila Byla

Ředkvičky mám moc ráda a těší mě, že jsou tak prospěšné :-)

26. 07. 2017 05:06

ajanka

Ředkvičky moc nemusím, ale nyní když vím jak jsou prospěšné, je budu zařazovat častěji :-)

26. 07. 2017 00:21

sifaka

Taky máme v domácích receptech ředkvičkovou smaženici :-)

25. 07. 2017 23:00

Hanuja

Ředkvicky jím jen syrové, Nyní asi taky zkusím i ty podušené.

25. 07. 2017 22:24

Veve12

Ředkvičky mám ráda, ale jen ze svojí ze zahrádky, jinak je nekupuji. Většinou konzumuji čerstvé, občas podusím a přidám vejce :-)

25. 07. 2017 20:37

LuckaN78

Ředkvičky mám docela ráda...

25. 07. 2017 18:31

babicka Eva

Ani jsem netušila, že mají tak dobré účinky, mám je ráda. Budu je muset zařazovat častějil

25. 07. 2017 18:28

marta1954

ředkvičky jím celkem často...5-6 ks téměř denně...když si chci hodně smlsnout tak si je udělám s vajíčkem,ale to opravdu jen vyjímečně..a na závěr je pokapu chilli omáčkou,nechám trochu zaležet a pak mlsám...tato kombinace se mi moc líbí

25. 07. 2017 18:09

dolevina

Ředkvičky mám ráda syrové

25. 07. 2017 17:01

poradna

Tak to jsem všechno nevěděla. Díky.

25. 07. 2017 16:05

martashi

Upravuji je v podstatě jako houbovou smaženici.

25. 07. 2017 14:06

Yogii

Nesmí se nechat dlouho, jen tak akorát, aby trochu křupaly, ale zároveň byly součást vajíček. Takový ředkvičkový mozeček.

25. 07. 2017 13:43

Slonik71

Ředkvičky jim sýrové ale vyzkouším i vajíčky

25. 07. 2017 11:48

madridacka

Já vaječnou omeletu s ředkvičkami běžně připravuji.

25. 07. 2017 11:15

muriela

Kupované mi nechutnají, tak je jím jen když mi rostou na zahrádce, tepelně upravené jsem nezkoušela, přijde mi to škoda

25. 07. 2017 10:39

paniLiba

Ředkvičky podušené s míchanými vajíčky si nedovedu představit, ale proč ne ? Chce to zkusit....

25. 07. 2017 10:35

filipova

ředkvičky mám ráda, ale jí je jen syrové

25. 07. 2017 10:26

Evusja

Ředkvičky tepelně upravené??? To jsem tedy ještě nikdy nezkusila.

25. 07. 2017 10:04

Yogii

Taky mám ráda ředkvičky, ať už na chlebu nebo v salátu anebo v teplé úpravě s míchanými vajíčky.

25. 07. 2017 09:57

studentka88

Ředkvičky tepelně upravovat by mě nenapadlo, nejlepší jsou na chlebu s máslem, pěkně posolené, ale v malém množství - občas mi přijdou trochu těžké.

25. 07. 2017 09:53

bessi

Ředkvičky mám moc ráda, ale nepřeháním to s nimi. Většinou je mám na chlebu nebo s jogurtem. Teplé jsem ještě nejedla a ani mě to neláká.

25. 07. 2017 09:49

Masa55

ředkvičky mám v lednii pořád, jím je prakticky denně.

25. 07. 2017 07:50

coumba

Ředkvičky jsou u nás vždy první zelenina ze zahrádky. Mám je moc ráda na chleba s máslem.

25. 07. 2017 07:46

Kumpi

Ředkvičky občas jím, ale rozhodně se po nich neutluču. :-)

25. 07. 2017 07:17

hajekrad

Ředkvičky jsou jednou z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma