TOPlist
Sledujte nás:

Ryby v našem jídelníčku

Zpět
 

Žijeme v době, kdy lze předpokládat, že většina z nás netrpí nedostatečnou výživou, ale často naopak výživou nevyváženou či nadměrnou.
Náš jídelníček by měl být tedy především pestrý a vyvážený. To znamená, že by měl zajistit přiměřený energetický příjem, vhodný poměr základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů) a dostatek vitamínů a minerálních látek. Důležitý je také pravidelný jídelní a pitný režim. V jídelníčku by tedy neměly chybět zejména mléčné výrobky a sýry, libové maso, ryby, celozrnné pečivo, přiměřená porce přílohy (rýže, těstoviny), zelenina a ovoce.

Společnost STOB se věnuje problematice výživy již řadu let a ze zkušeností z kurzů snižování nadváhy a poradenské činnosti se ukazuje, že k nejčastějším nešvarům jídelníčku patří nedostatečná konzumace ryb a rybích výrobků.Domníváme se, že důvodů absence ryb na stole je několik. Klíčovou roli zde sehrává, že pokrmy z ryb nejsou „tradiční“ součástí typické české kuchyně a nepodáváním ryb odmalička se tak u dětí nevytváří chuťové zvyklosti. Je také nutné podotknout, že právě chybějící tradice zapříčinila, že málokdo umí rybu vhodně a chutně upravit. Dále pak upozorněme na problematičnost samotné konzumace ryb. Mnohé z nás totiž odrazuje přítomnost kostí. Rybu je díky nim nutné jíst pomaleji a často je tedy pohodlnější zvolit jiné jídlo.
Ze zdravotního hlediska je důležité uvést, že ryby obsahují, kromě lehce stravitelných bílkovin, i řadu cenných látek, které pozitivně ovlivňují vývoj a funkci našeho organismu. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v jídelníčku je obsah vícenenasycených OMEGA 3 mastných kyselin v jejich tuku. Tělo si esenciální mastné kyseliny většinou neumí samo vytvořit, proto je nutné je do těla dodávat. Tyto vícenenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro správný vývoj mozku dětí (a to i v prenatálním období) a mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jsou prevencí kardiovaskulárních problémů a zánětů Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější mořské ryby jako je tuňák, makrela, ze sladkovodních pak úhoř či pstruh. Obsah kombinace vitamínů A a D v rybách je pak výhodný z hlediska tvorby kostní tkáně a předcházení pozdějšímu vzniku osteoporózy. Dále také rybí maso obsahuje skupiny vitamínu B - vitamín B6 a B12, důležité pro funkci nervové soustavy, podporu metabolismu a krvetvorbu. Z minerálních látek pak jmenujme – kromě jódu - zejména vápník, fosfor, selen a zinek. Kombinace vitamínu E se selenem a zinkem je velmi důležitá pro obranyschopnost organismu.
Ryby by se měly stát nedílnou součástí jídelníčku minimálně 2x týdně. Ne vždy je možné zařadit do jídelníčku rybu čerstvou, a proto bychom rádi představili výrobky značky Rio Mare (www.riomare.cz), jako vynikající variantu pro pokrytí doporučené týdenní potřeby ryb a rybích produktů. Výhodou těchto produktů je zejména jejich vynikající kvalita a také mnoho možností rychlé úpravy nebo okamžité konzumace.


Zvolte tedy pro Váš jídelníček některý z následujících výrobků:

Tuňák v olivovém oleji
Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA - 213 kcal
BÍLKOVINY - 24,00 g
SACHARIDY - 0,00 g
TUKY - 13,00 g
Z TOHO NASYCENÉ - 2,30 g
Tuňák v olivovém oleji
NATURA tuňák ve vlastní šťávě
Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA - 107 kcal
BÍLKOVINY - 25,00 g
SACHARIDY - 0,00 g
TUKY - 0,80 g
Z TOHO NASYCENÉ - ---
NATURA tuňák ve vlastní šťávě

TIP! Tuňáka přidejte do zeleninového salátu či jej použijte na přípravu rybí pomazánky.

Chutná tuňáková pomazánka
Tuňáka, vejce rozkrájené na menší kousky, rostlinný tuk, tvaroh a nastrouhanou okurku rozmixujeme dohladka. Pokud nemáme mixer, lze suroviny pouze rozmačkat. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, ochutíme citrónovou šťávou, trochu dosolíme, případně dochutíme pepřem. Mažeme na celozrnné pečivo a zdobíme nakrájenými rajčaty a petrželkou.
Na přípravu pomazánky z jednoho balení tuňáka RIO MARE ve vlastní šťávě 80 g budeme potřebovat:
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- 50 g žervé, tvarohu nebo případně taveného sýra
- 1 na tvrdo uvařené vejce
- 1 lžíci plnotučné hořčice
- 1 kyselou okurku
- 1 menší cibuli (vhodná je i jarní cibulka)
- šťáva z citrónu
- sůl eventuelně pepř dle chuti
 


Filety z lososa ve vlastní šťávě
Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA - 174 kcal
BÍLKOVINY - 22,00 g
SACHARIDY - 0,00 g
TUKY - 9,50 g
Z TOHO NASYCENÉ - 2,50 g
Filety z lososa ve vlastní šťávě
Tuňákový krém
Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA - 237 kcal
BÍLKOVINY - 13,50 g
SACHARIDY - 4,00 g
TUKY - 18,50 g
Z TOHO NASYCENÉ - 2,40 g
Tuňákový krém

Insalatissime s kukuřicí
Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA - 179 kcal
BÍLKOVINY - 9,00 g
SACHARIDY - 6,50 g
TUKY - 13,00 g
Z TOHO NASYCENÉ - 1,70 g
Insalatissime s kukuřicí



Mgr. Jana Divoká, 24. 1. 2011

Hodnocení (26 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 04. 2013 19:57
rio mare je moc drahý,ale dobrý---raději připlatit než kupovat drť
22. 03. 2013 21:50
ach bože, deset večer, teď přece nepůjdu jíst tuňáka, dnes už mám vybráno.
Že jsem to četla, teď mám hlad....
20. 03. 2013 10:21
Miluji i tuňákovou pomazánku na žitný chlebík a k tomu zeleninku, až jsem si teď poslintala klávesnici :-)
20. 03. 2013 10:12
já bych si dala čersvou rybu ale u nás se nedá nic takového koupit
20. 03. 2013 09:59
Tuňák od Rio mare je výborný, doporučuju, kdo ještě nezakusil :)
11. 03. 2013 13:26
No, mně chutná víc čerstvá ryba, osolit, opepřit + čerstvý rozmarýn ... jen zprudka orestovat ná nepřilnavé pánvi ( tuk pustí vlastní) ... mňamka :-)
27. 02. 2013 18:51
Výborné, i když trochu drahé..
23. 02. 2013 19:57
Já Rio Mare taky kupuji už delší dobu. Jsou fakt dobré, i ty jejich saláty.
26. 04. 2011 20:05
tak jsem myslela, že to bude článek o rybách a on je o firmě rio mare... já kupuji tuňáka v konzervě v Lídlu, není drahý a v salátu se stejně rozpatlá :-)
19. 03. 2011 20:53
jj já rybám moc neholduji, ale Rio Mare, je mňamka :-)
13. 03. 2011 16:38
Tuňák z Rio Mare je úžasný.. zkoušela jsem i jinou firmu ale Rio má opravdu lahodné kousky.....
09. 03. 2011 14:11
Znám jak tuňáka RioMare v olivovém oleji, tak Natur - a oba jsou výborní! Občas se zadaří je koupit v akci - např. 2 za cenu jednoho, apod. nebo zajedu do Makra pro velké balení. Pak mám ale fakt problém je nesníst příliš rychle :-)))
27. 01. 2011 09:58
Stajano, máte pravdu, mám ráda sladké, tedy hlavně "superhořkou" čokoládu (přítel jí nazývá uhelný prach), která rozhodně nepatří k nejlevnějším - ale když má člověk na něco hroznou chuť, tak tu cenu najednou nevidí :) :) :)
27. 01. 2011 08:39
Všechny tyto výrobky jsou fakt výborné. Pravda trošku dražší, ale zase se tím nebudeme cpát denně po haldách. Myslím, že jako "lahůdku" jednou za čas bychom si to mohly dopřát - třeba místo před hubnutím kupovaných dortíků, čokolád, majonézových a jiných pochoutek...
27. 01. 2011 07:41
Já myslím, že byly spuštěny perfektní webové stránky, které nejsou zadarmo, sebekoučing je perfektní. Riomare má dobré výrobky a k tomu tyto stránky sponzoruje reklamou, takže mi reklama na jejich výrobky vůbec nevadí. Bylo by fajn, kdyby se přidaly i výrobci, o kterých píšete ve svých komentářích. Vědělo by o nich více lidí a tenhle skvělý server by se snad udržel na světě.
26. 01. 2011 23:54
Také kupuji kapsu z platýze z Kolínské rybárny.Je fakt výborná. dá se upéci v troubě bez tuku.
26. 01. 2011 21:55
Prave jsem se zaregistrovala a otevrela jsem clanek o rybach. Velmi me zklamalo, ze jde o propagaci jedne znacky, o reklamu. I kdyz vyrobky teto znacky kupuji, presto preferuji cerstve ryby.
26. 01. 2011 21:24
Já jsem si teď koupila inzerovaného tuňaka a byla jsem zklamaná.
Kupuji jinou značku v lepší kvalitě a o polovic levnější.
26. 01. 2011 20:34
Milá kalerme, máš pravdu, pěkný článek o rybách, ale slouží především jako PR materiál pro výrobky Rio Mare :( Ale to nakonec ani nevadí - když si to člověk uvědomí a bere to tak - recepty vypadají dobře, určitě stojí za to je vyzkoušet. Ale čerstvá ryba je stejně lepší po všech stránkách. Nedávno jsem objevila úžasnou věc z kolínské rybárny: "kapsu" z platýze plněnou špenátem a sýrem - ve dvou variantách, obalené a neobalené. Je to opravdu výborné, bohužel je to pouze místní výrobek, takže jinde se koupit nedá, ale už se chystám, že ho zkusím doma napodobit :)
26. 01. 2011 20:06
To ráda slyším (o receptech), právě jsem dojedla pangase a na neděli se těším na pstruha. Rio Mare je pro mě ale cenově nedostupné. Upřímně, zdá se mi drahé při porovnání cena vs množství.
26. 01. 2011 20:01
Zdravím kalerme. Jsou to jen příklady a Rio Mare je chuťově fakt výborné. Rybám se ještě na webu budeme určitě věnovat - i těm méně známým druhům a způsobům přípravy těch čerstvých, takže nezoufejte :o).Tereza
26. 01. 2011 15:57
Čtyřikrát tuňák a jeden losos. Ne že bych neměla ráda tuňáka a lososa, ale není to trochu monotónní? Kde je v tom pestrost stravy? Pěkný článek o rybách a pak jsou tu nabízeny výrobky jen ze dvou druhů...

Naši partneři