TOPlist
Sledujte nás:

Ryby v otázkách a odpovědích!

Zpět

Pravidelní návštěvníci stránek www.stobklub.cz jistě před časem zaznamenali článek o důležitosti ryb pro náš jídelníček. Můžete si jej přečíst ZDE. A protože jsou ryby opravdu nepostradatelnou součástí jídelníčku, pojďme si o nich povídat ještě jednou. Vybrali jsme z nejzajímavějších dotazů, které nám pokládají klienti kurzů snižování nadváhy a samozřejmě i uživatelé tohoto webu.


Rio MareJe rybí maso vhodnou alternativou pro redukční jídelníček?
Tuk obsahující vícenenasycené OMEGA 3 mastné kyseliny, vysoký obsah bílkovin – kolem 20%, nepřítomnost sacharidů, přítomnost mnoha vitamínů a minerálních látek, snadná stravitelnost a lahodná chuť dělá z rybího masa kvalitní potravinu vhodnou i pro redukční jídelníček. Z pohledu energetické hodnoty dodají ryby do těla od cca 300 do 1000 kJ. Je pravda, že na 100 g obsahují i více tuku než například kuřecí prsa. Avšak – jak již bylo řečeno, jde spíše o jeho velmi vhodné složení a obsah nutričně významných látek. Tučnější mořské ryby jako je např. tuňák, makrela, sleď, sardinky, platýs nebo losos, ze sladkovodních pak úhoř a pstruh, obsahují více nenasycených mastných kyselin. Proto se ani v redukčním jídelníčku tučnějších ryb rozhodně nevzdávejme.
Kaloricky bohaté jídlo však můžeme z ryb udělat i nevhodnou úpravou, např. smažením či přidáváním tučných omáček.

Existuje nějaká skupina lidí, která by se ryb měla raději vyvarovat?
Ryba je vhodnou součástí jídelníčku téměř každé skupiny lidí – tj. i nemocných - kardiaků, lidi ohrožení vysokou hladinou cholesterolu, diabetiků, těhotných a kojících žen, dětí, seniorů a lidí v rekonvalescenci. Rybí maso je dokonce vhodné i pro prevenci dny a revmatismu, jelikož obsahuje málo purinů. Jsou však i lidé, kteří jsou na ryby alergičtí a tudíž je konzumovat nemohou.

Je vhodné dávat rybí maso také dětem, jak často a v jaké úpravě?
Pro děti platí stejná pravidla pro podávání ryb jako pro dospělé, tj. měly by být nedílnou součástí jídelníčku alespoň 2x týdně. Nenasycené mastné kyseliny v tuku ryb podporují vývoj mozku. Ryby by měla konzumovat v dostatečném množství žena již před otěhotněním, v době těhotenství a kojení. Dětem je lze podávat od malička, avšak je nutné zavádět je postupně, po malých dávkách, abychom včas odhalili možnost nežádoucí reakce (alergie). Pokud projdeme sortiment hotových konzerv pro kojence a batolata, pak konzervy obsahující rybu jsou nejčastěji určeny dětem cca od 10 měsíců věku.
Veledůležitá je pravidelná konzumace ryb také pro děti s ADHD (dříve lehkou mozkovou dysfunkcí resp. encefalopatií) či poruchami učení.
Je samozřejmé, že je lepší, pokud nejsou ryby podávané ve smažené úpravě, tj. v trojobalu, který zvyšuje zbytečně energetickou hodnotu pokrmu a dodá do těla dětí zbytečný tuk. Ze zkušeností se ukazuje, že je vhodné nabízet ryby ve více úpravách. Jde o to, aby se u dítěte vytvořily chuťové návyky.

Říká se, že ryby prospívají nejen našemu zdraví fyzickému, ale i psychickému. Dokonce se říká, že jejich konzumace podporuje dobrou náladu?
Nelze asi jistě říci, zda ryby umí u každého vykouzlit úsměv na tváři a vyrobit „dobrou náladu“. Je ale faktem, že obsahují aminokyselinu tryptofan. Tryptofan je pro naše tělo zásadní aminokyselinou, která má mnoho funkcí a jednou z nich je, že se podílí na tvorbě hormonu serotonin. Serotonin je pro naši psychiku velmi důležitý a jeho nedostatek může způsobit depresivní stavy.

Často se mluví o tom, že obzvláště mořské ryby obsahují rtuť a jiné škodliviny?
Ryby opravdu mohou obsahovat určité množství metylrtuti. Jedná se především o velké dravé, tučné mořské ryby na konci potravního řetězce, jako je žralok nebo mečoun. Vzhledem k tomu, že naše česká populace konzumuje ryb málo, je riziko nadměrné konzumace rtuti z ryb velmi malé. Jedinou skupinou, která by si maso žraloka či mečouna měla dát pozor, jsou těhotné ženy.
Pokud vybereme rybu čerstvou, zdravou, pak se nemusíme obávat ani jiného rizika např. parazitů. Malým dětem, těhotným ženám a nemocným lidem s oslabenou imunitou není doporučeno konzumovat ryby uzené (např. makrelu), kde se mohou vyskytnout zárodky salmonely či listerie.
Ale i tak – pozitiva, která ryby do našeho jídelníčku přináší – zejména obsah omega 3 mastných kyselin, zcela jistě převažují nad negativy.

Dělám špatně, pokud konzumuji ryby konzervované?
Ne vždy je možné zařadit do jídelníčku rybu čerstvou, a proto je i konzervovaná varianta vhodnou volbou. Je však potřeba, abychom vybírali výrobky kvalitní. Odborníci ze společnosti STOB vyzkoušeli mnoho výrobků a mezi nimi i produkty firmy Rio Mare. Můžeme je vřele doporučit jako vynikající variantu pro pokrytí doporučené týdenní potřeby ryb. Výhodou produktů firmy Rio Mare je nejen jejich vysoká kvalita a také mnoho možností rychlé úpravy nebo možnost okamžité konzumace.


Rio mareRio mareRio mareRio mare

 

 

 

 

Hodnocení (32 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 03. 2013 16:02
Jedinou nevýhodou ryb je jejich vysoká cena :-(
05. 03. 2013 21:21
Ryby mám ráda v jakékoliv podobě.Nejvíc miluji kapra,lososa,tuňáka.
ryby v rosolu jsou také ňamka a uzená makrela jakbysmet.
04. 03. 2013 12:29
Ryba v konzervě je častou variantou mého pracovního oběda. pochutnám si a namlouvám si, že je to zdravé.
28. 02. 2013 21:05
z ryb zatim vitezi losos a pak tunak v rajcatove omacce, az se naucim pripravovat a vybirat jine ryby, rozsirim zrejme i sve chute:-)
23. 02. 2013 20:04
Všechny druhy ryb jsou ńamky. Moje děti je jedly už od 10. měsíců a jak jim kapr šmakoval.
14. 09. 2012 11:53
jo přesně já pangase miluji...a to mi už hodně lidí říkalo jak se loví a že jsou to ryby z kanálůůůůůů ale neodradilo mě to...
28. 03. 2012 22:09
Zrovna dopékám pangase. Já vím, nic slavnýho, ale epší než bůček, ne? .-)
30. 09. 2011 21:02
Ryby jsou prostě skvělé, ale krabí tyčinky, proboha jsou vyráběny ze zbytků
13. 08. 2011 21:19
Ty insalatissime od rio mare jsou výborné!!!!!
08. 07. 2011 17:27
Krabí tyčinky mají s masem společného asi stejně jako paštika. :)
07. 05. 2011 00:57
dovolil bych si k té poznámce, že krabí tyčinky nejsou ryba - přestavte si, že jsem někde četl, že to je ryba, která je jen obohacená o "krabí příchuť". Je to dokonce uvedeno přímo na těch tyčinkách...
27. 04. 2011 08:37
Ryby máme opravdu rádi, včera byl k večeři platýz -vynikající, doporučuji :o) A dnes k obědu zeleninový salát s uzeným lososem - už teď se těším.
26. 04. 2011 20:03
no, tak zrovna krabí tyčinky nejsou ryba :-)
23. 04. 2011 18:28
tunak rio mare plus spagety jsou u nas oblibenym rychlym jidlem. jinak se mi ryby nedari zarazovat do jidelnicku tak casto, jak by mely byt, musim se polepsit (a polepsit i preference chutovych bunek clenu domacnosti :D)
15. 04. 2011 15:44
Dneska jsem si po dlouhé době dala rybičku (v závodce, tak nevím, zda to byla treska nebo pangasius) a slibuju, že ji zařadím častěji. Třeba jako krabí tyčinky, který fakt miluju!

Naši partneři