TOPlist
Sledujte nás:

Sportující vegan má problém! Jak ho řešit?

Zpět

Tento článek byl publikován 4.5.2016 na internetových stránkách Vím, co jím.

Má-li být sport ku zdraví, musí jít ruku v ruce s pohybovou aktivitou také správné stravování. Každý sportovec potřebuje nejen sacharidy jako zdroj energie, ale také dostatek kvalitních bílkovin, které jsou stavebním materiálem pro svaly. Na tom není nic složitého, pokud sportovec není vegan.

Vegani odmítají již z principu své životní filozofie konzumovat cokoliv živočišného původu – maso, ale i vejce a mléčné výrobky. Jak by se tedy měli stravovat vegani sportovci?

Energie problém není

Pokud je výdej energie opravdu významný, potřebuje organismus někde získat novou. To vegani vyřeší celkem jednoduše jako všichni ostatní. Přidají si do jídla trochu tuku, v jejich případě výhradně rostlinného, nebo zvýší dávku sacharidů, ať už se jedná o ovoce či obiloviny.

Není bílkovina jako bílkovina

Problémem zůstávají bílkoviny. Někdo může namítnout, že i rostliny jsou jejich zdrojem. Pozitivem veganských bílkovinných výrobků je, že v podstatě neobsahují cholesterol. Ve veganské stravě je ale potíž v tom, že rostlinné bílkoviny jsou méně nutričně kvalitní než bílkoviny živočišného původu.

Zdroj: Fitness man holding a bowl of fresh salad z Shutterstock

„Člověk potřebuje 20 pro něj nepostradatelných esenciálních aminokyselin. V potravině rostlinného původu ale vždy některá z nich chybí, nebo je jí málo, například u sóji je limitující methionin, u rýže zase lysin,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Důležitá je pestrost

Co s tím? Je důležité, aby se vegan, a sportovec zejména, zaměřil ve svém stravování na co nejširší spektrum různých obilovin, luštěnin. Do určité míry jsou zdrojem bílkovin také ořechy, nebo semena.

Co se týká luštěnin, je nejčastěji využívána sója. Z hlediska obsahu bílkovin a jejich kvality patří k nejhodnotnějším z luštěnin a vyrábí se z ní velké množství náhrad masa, například tofu, tempeh, sojové "maso". 

Sója má i negativa

Sója však není samo spásná a je třeba ji kombinovat i s jinými zdroji. „Je třeba si uvědomit, že její nadbytek u žen produktivního věku a u mužů není zcela žádoucí. Obsahuje fytoestrogeny, které by mohly nabourat hormonální rovnováhu,“ varuje Karolína Hlavatá.

Odměřujte suché

Při zařazování rostlinných bílkovin do stravy je také třeba správně odměřovat množství. „Obsah bílkovin v tabulkách nutričních hodnot bývá uváděn v suchém stavu, to platí i u obilovin. Například čočka má 24 gramů bílkovin ve 100 gramech suché čočky, ale ve vařených 100 gramech jich má jen osm gramů,“ upozorňuje dietoložka.

Rostlinné potraviny plné bílkovin

  • Robi maso – má vysoký obsah bílkovin, téměř 20 gramů ve 100 gramech výrobku. Vyrábí se z rostlinných bílkovin, obilných klíčků a řepy.
  • Klaso – z něj se dělají řízky, pomazánky, klobásy. Klaso řízky jsou složeny z pšenice a sóji, v pomazánkách jsou hlavní surovinou hrách, fazole a pohanka.
  • Seitan – je čistá pšeničná bílkovina, jedná se v podstatě o čistý lepek.
  • Hraška – přidáním hrašky do jídla lze zvýšit množství bílkovin ve stravě. Hraška je vhodná buď na zahušťování nebo výrobu placiček.
  • Arašídy – jsou dalším dobrým zdrojem energie i bílkovin, podobně také burákové máslo. Jen je třeba nezapomínat na vyšší obsah tuků, aby vám nebylo při sportování těžko.
  • Quinoa nebo-li merlík čilský – je to relativní novinka a vyznačuje se poměrně vysokým obsahem bílkovin, například oproti rýži. Má jich 14 gramů ve 100 gramech neuvařené, zatímco rýže jich má jen sedm gramů.
  • Konopná semínka – i z nich lze bílkoviny získat, na 100 gramů semínek jich mají 30 gramů.
Hodnocení (32 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 05. 2017 01:22
Děkuji za přínosný článek
28. 05. 2017 21:24
Maso jím, ale snažím se ho trochu omezovat. Používám i konopný protein.
28. 05. 2017 18:41
Děkuji moc
28. 05. 2017 16:43
Maso jsem omezovala, anémie mě neminula. :-(
28. 05. 2017 15:44
Díky za přehled
27. 05. 2017 22:11
Jsem z těch, kteří jí maso z donucení, protože je to jednodušší.
27. 05. 2017 20:42
Zajímavé
27. 05. 2017 20:09
zajímavý článek, občas si vařím veganská jídla, ale maso je maso.
27. 05. 2017 19:53
Ještě že nejsem vegan.
27. 05. 2017 05:34
Myslím, že člověk je předurčen k tomu, že je všežravec, tudíž všeho s mírou obzvláště u veganství....
26. 05. 2017 15:44
Vegany chápu, ale nechci se tak stravovat.
26. 05. 2017 14:43
Divím se, jak si někdo dobrovolně znepříjemňuje život veganstvím!
26. 05. 2017 14:41
Chápu vegany. Sama mám ráda maso, naštěstí nemusím řešit, jak bílkoviny nahradit. Někdy ale mám takové chvilky, kdy mám chuť přestat jíst potraviny živočišného původu z toho důvodu, jak se ke zvířatům chováme při jejich chovu. Zatím to ale nedokážu. Mívám na maso chuť.
26. 05. 2017 13:40
Na zvýšení bílkovin budu používat quinou a konopí. Seitan i Robi jsou vynikající, ale promne dost drahé. Děkuji za článek a inspiraci.
26. 05. 2017 10:29
Zajímavý článek, ale vegany nikdy nepochopím.
26. 05. 2017 10:29
většinu potravin ani neznám, pro mě je nejlepší "klasická" bílkovina, omezovacím stravovacím stylům nefandím
26. 05. 2017 08:30
Super článek, vytiskla jsem si ho.
26. 05. 2017 07:59
Problematiku veganů neznám, tento článek mi ji osvětlil. Zajímavé je využití quinoi a konopných semínek na diplnění bílkovin i pro mne.
26. 05. 2017 07:26
pěkný článek, ale mě se netýká

Naši partneři