TOPlist
Sledujte nás:

Tahák pro správný výběr tuku v kuchyni

Zpět
 

Ing. Hana Málková

V rámci článku a blogu jsme se podrobně věnovali výběru tuků vzhledem k účelu jejich použití. Už tedy víme, že tuk, který má z nutričního hlediska příznivé složení pro naše zdraví, nemusí být ideální volbou ve všech případech. 

Abyste si tedy při přípravě pokrmů nemuseli příliš dlouho lámat hlavu s tím, jaký tuk je v daném případě nejvhodnější, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku, která může dobře posloužit třeba jako takový malý tahák na ledničku. :-)

Způsob použití

Druh tuku

Smažení krátké

řepkový olej

olivový rafinovaný olej

tekuté margaríny (Rama Culinesse)

pokrmové tuky

přepuštěné máslo (ghí)

sádlo

Smažení dlouhé, fritování

pokrmové tuky
fritovací oleje

Vaření, dušení, pečení

řepkový olej

olivový olej

margaríny vhodné na tepelnou úpravu (např. Flora Gold)

máslo, sádlo

Maštění, závěrečné dochucování pokrmů

rostlinné oleje (panenské)

margaríny

máslo, sádlo

Pomazánky

měkké (kelímkové) margaríny

oleje

ořechová "másla"

směsné tuky

máslo, sádlo

Dresinky, dipy

rostlinné oleje (ideálně panenské)

- olivový, řepkový, méně tradiční ořechové oleje aj.

majonéza

Sladké pečení

řepkový olej

margaríny a roztíratelné tuky „v kostkách“ (např. Hera)

margaríny vhodné na tepelnou úpravu (např. Flora Gold)

máslo, sádlo

 

Tabulkou se nenechte vystrašit, vypadá to možná složitě, ale rozhodně doma nemusíte mít v lednici či ve spíži 10 různých druhů tuku. Kdybychom to zjednodušili, vystačíte si s třemi druhy - řepkový olej na tepelnou úpravu, panenský olivový (nebo i jiný druh) na studenou kuchyni a něco "tuhého" (máslo nebo kvalitní margarín) k namazání na pečivo. 

Hodnocení (26 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 09. 2019 16:11
přehledná tabulky, díiky
25. 09. 2019 10:37
Přesně dle posledních pokynů se většinou řídím. K tomu občas chci a majonézy.
23. 09. 2019 18:50
Díky za užitečnou tabulku :-).
23. 09. 2019 07:42
Pěkná tabulka, ale já tuky používám jen běžné vaření, ale je dobré mít přehled
23. 09. 2019 05:29
Perfektní tabulka, docela se shoduje s tím, co používám.
11. 09. 2018 16:16
Děkuji za tabulku vytisknutí a dám na lednici
05. 09. 2018 10:53
Moc pěkný přehled :-) Díky!
05. 09. 2018 08:44
Super tabulka-dám na ledničku
04. 09. 2018 11:36
Děkuji za přehlednou tabulku.
04. 09. 2018 05:56
Velmi přehledná tabulka, prakticky to tak využívám.
03. 09. 2018 20:55
Dík yza přehlednou tabulku
03. 09. 2018 20:43
Používám řepkový na tepelnou úpravu a Perlu na mazání, občas něco v kostce do pečení.
03. 09. 2018 20:36
Závěrečný dodatek pod tabulkou vystihuje naše zásoby :-).
03. 09. 2018 20:15
Děkuji za přehlednou tabulku.
03. 09. 2018 17:12
Řídím se přesně dle závěrečné rady
03. 09. 2018 17:12
Řídím se přesně dle závěrečné rady
03. 09. 2018 16:21
Skvělé moc díky
03. 09. 2018 16:10
Řepkový a olivový olej, flora pro activ, máslo,sádlo, to je asi tak vše co používám.Jo a ještě občas majonézu.
03. 09. 2018 14:53
Skvělá tabulka!
03. 09. 2018 08:59
Díky za shrnutí.
03. 09. 2018 08:21
Děkuji za krásně přehlednou tabulku.Opakování je matka moudrosti.
03. 09. 2018 08:03
Také poslední 3 druhy :)
03. 09. 2018 07:00
Tři druhy mi docela stačí.
03. 09. 2018 06:44
Díky za tahák :-). Opravdu využívám jen ty 3 druhy co jsou pod tabulkou....

Naši partneři