TOPlist
Sledujte nás:

Tipy na svačiny, co si s sebou zabalit na výlet

Zpět

Vyrážíte na delší výlet nebo na koupaliště? Víte, co si s sebou zabalit na svačinu?

Raději se nespoléhejte na to, že si venku něco koupíte. Většina stánků a bufetů bohužel stále nenabízí úplně nutričně uspokojivé jídlo.  

Určitě to znáte, k dostání jsou nejčastěji klobásy, hranolky, chipsy, oříšky, točené pivo a limonády.  

Proto je lepší mít s sebou vždy vhodnou svačinku a tu případně přivézt zpátky domů než si vybírat mezi nevhodnými jídly. 

Tipy na malé i velké svačiny, které se ani v teplém počasí nekazí

Ovoce a zelenina, které vás příjemně osvěží. Doma si je umyjte, nakrájejte, příp. si vezměte s sebou nožík. Vhodné jsou banány, jablka, hrozny, hrušky, ze zeleniny pak okurky, mrkev, ředkvičky, paprika, kedlubna nebo cherry rajčata.

banán  hroznové víno

Často se setkáváme s tím, že při hubnutí nejíte banány a hrozny. Ano, obsahují více cukru než jiné druhy, ale to není důvod si je při pohybu odpírat. Vždy záleží na množství. Proto s oblibou odpovídáme, že je určitě lepší banán než nějaký zákusek

Pokud máte obavy, že čerstvé ovoce nevydrží, můžete využít 100% ovocné nebo zeleninové šťávy, pyré nebo ovocné přesnídávky.

ovocná kapsička

Svačinka nejen pro děti. Přesnídávky seženete i s přídavkem tvarohu nebo jogurtu. Celodenní příjem bílkovin vám výrazně nezvednou, ale určitě vás pro svou praktičnost nezklamou. Z hlediska ekologického i finančního doporučujeme balení ve skleničce a přibalit lžičku.

Celozrnné pečivo nebo knäckebroty s trvanlivými pomazánkami, jejichž základem jsou luštěniny, ořechy, semínka a zelenina.

luštěninové pomazánky kupované

Luštěninové a zeleninové pomazánky jsou k dostání v desítkách chuťových variant a dostupné téměř v každém supermarketu. Nemusíte jezdit na výlety s klasickými paštikami. Sledujte ale složení a vybírejte méně tučné varianty.

Nutričně výživné a trvanlivé jsou rybí konzervy, k dostání je spousta variant například i ve formě salátů. Stačí si jen přibalit lžičku.

Sušené maso je do slova a do písmene lehká svačinka plná bílkovin.

sušené maso Jerky

25g sáček obsahuje 13 g bílkovin a 260 kJ

Natural ořechy, semínka nebo sušené ovoce jsou další skvělou alternativou ke klasickým tatrankám. Pokud vám při pohybu vadí velké množství jídla v žaludku, pak jsou tyto drobné potraviny plné energie dobrou volbou. 

mandel v krabičce

Neslazené kefíry, zákysy, jogurtové nápoje

Ráno vytažené z ledničky vám nějakou dobu v batohu vydrží, případně si je můžete přelít do termosky. Kromě bílkovin a vápníku vám tyto nápoje dodají i příznivé bakterie, které jsou důležité pro vaši střevní mikrobiotu a taky pomohou s pitným režimem.

Proteinové tyčinky se těší opravdu velké oblibě. Při jejich výběru sledujte nejen obsah bílkovin, ale i množství jednoduchých cukrů, tuků a nasycených mastných kyselin. Poměr sacharidů a bílkovin by měl být alespoň 1:1, lépe 1:2 (tedy dvojnásobné množství bílkovin).

Asi nejoblíbenější fitness svačinkou jsou dlouhá léta müsli tyčinky a „mladší“ ořechové a raw tyčinky. I zde ale musíte číst složení. V obchodě seženete kvalitní tyčinky ze základních surovin, tzn. ořechy, semínka, obilné vločky a sušené ovoce. Méně kvalitní tyčinky obsahují přidaný cukr na úkor sušeného ovoce a ztužené rostlinné tuky.

Připravit si můžete i domácí tyčinky, u kterých si složení pohlídáte.

Domácí pečení

Dobrou volbou může být i domácí pečivo - na cestu se skvěle hodí například muffiny. Spoustu receptů na zdravé pečení najdete zde

A pokud zrovna nejste na sladké, připravit si můžete i slanou verzi muffinů. 

A jakou svačinku si berete na výlety vy? 


Mnohem více tipů a receptů získáte také v našem e-booku - Svačím zdravě se STOBem 

Hanka Málková a Lenka Vymlátilová pro vás připravily obsáhlý a praktickými radami nabitý e-book.

E-book je plný inspirativních, nutričně vyvážených, sladkých i slaných receptů, které jsou rozděleny do tří kategorií dle časové náročnosti na svou přípravu. A jak to u všech materiálů společnosti STOB bývá, i zde se můžete 100% spolehnout na poctivě propočítané nutriční hodnoty. Všechny recepty z e-booku navíc najdete i v Sebekoučinku.

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři