TOPlist
Sledujte nás:

Tipy na zdravé a lehké večerní mlsání

Zpět

Patříte k těm, kdo si jídlo nejvíce užívají v klidu po večerech? Takové večerní mlsání však není při hubnutí úplně výhodné...

Vzdávat se ho ale nemusíte. Máme pro vás zdravější a hlavně odlehčené varianty, které vám čáru přes váš kalorický rozpočet určitě neudělají. 

Pražená cizrna

Cizrnu si doma můžete upéct nebo upražit i bez použití tuku jen s oblíbeným kořením. Je to rychlovka, která chutná zkrátka skvěle a nahradí svou chutí méně vhodné smažené brambůrky a jiné chipsy. Recept najdete zde.


Cereální křupky, tyčinky

Místo klasických chipsů, tyčinek a křupek můžete „zobat“ i různé cereální křupky nebo tyčinky, jejichž základem jsou obilniny či luštěniny a většinou mají vyšší obsah vlákniny. Výrobky z luštěnin obsahují i o něco více bílkovin. Dejte však i zde pozor na množství a sledujte složení. K tyčinkám si můžete připravit i nějaký odlehčený jogurtový dip a ideálně i přikrájet zeleninu.


Nalámejte si knäckebrot

Pokud potřebujete při sledování televize něco chroupat, můžete si do mističky nalámat knäckebrot. Potřebu něco uzobávat to splní, ušetříte energii, a ještě tělu dodáte potřebnou vlákninu.


Sušené maso

Pokud patříte k milovníkům masa, vyzkoušejte místo tučných uzenin maso sušené, které má daleko lepší výživové hodnoty. Jeden sáček (25 g) obsahuje jen kolem 250 kJ. Výhodný je i vysoký obsah bílkovin. Pozor si dejte ale na obsah soli, který může být u některých výrobků vysoký. Na trhu je však k dostání i sušené maso se sníženým obsahem soli.


Kvalitní šunka

Pokud si místo salámu nebo klobásky dáte na talířek libovou šunku, ušetříte ve 100 g až 40 g tuku. A pokud vyberete kvalitní šunku s vysokým obsahem masa, tak si určitě i pochutnáte. V případě, že si to chcete ještě trochu zpestřit, tak si můžete připravit třeba šunkové rolky s cottagem, hotové jsou raz dva. :-)


Zeleninové jednohubky

Plátky okurky (použít lze i kedlubna, mrkev a další druhy zeleniny) navrch s ochuceným tvarohem nebo čerstvým sýrem – i tak může vypadat váš večerní „snack“. Věděli jste, že 30 takovýchto jednohubek má stejnou energetickou hodnotu jako jeden jediný obložený chlebíček?


Čerstvé ovoce jako dezert

Pokud vás honí mlsná a máte chuť spíše na sladké, připravte si do mističky ovoce. Případně můžete ovoce doplnit ještě bílým jogurtem nebo tvarohem a připravit si zdravý "dezert".


Domácí zeleninové chipsy

Smažené zeleninové chipsy raději nechte v obchodě a připravte si zdravější domácí variantu chipsů pečených. Pohrajte si při dochucování s kořením a najděte kombinaci, která vám bude nejvíce chutnat. Vyzkoušet můžete například cuketové s parmezánem!


Mlsejte zeleninu

Samozřejmě vrcholem vašeho snažení o zdravější alternativy „zobání“ by mělo být to, že budete mlsat zeleninu. Výborná jsou například cherry rajčátka, v obchodech ale můžete zakoupit již očištěnou malou mrkvičku, někdy i kulatou – takže iluze cukrátek je dokonalá.

Pokud nechcete „mlsat“ jen samotnou zeleninu, můžete se k ní připravit nějakou zdravou verzi „dipu“. Klasicky to může být dip jogurtový či tvarohový, ale skvěle může fungovat například hummus, který sám o sobě můžete dochutit pokaždé trochu jinak.


Uspokojte chutě nápojem

Při chuti na něco dobrého si můžete pomoci i chutnými kvalitními nápoji.

Nejrůznější čaje mohou opravdu uspokojit chuťové buňky zcela nekaloricky. Pozor ale na prodávané ledové čaje, které jsou většinou velmi přeslazené.

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři