TOPlist


Toxické prostředí - jak mu odolávat?

 

Ing. Hana Málková, PhDr. Iva Málková

Asi to každý znáte. Často se stává, že nejíme jen tehdy, když máme hlad, ale k jídlu jsme provokováni nejrůznějšími podněty. Ať už to jsou podněty zvnějšku - jak na nás působí okolí, a nebo z našeho nitra - tedy emoce a myšlenky. Tento týden si tyto podněty (tzv. spouštěče k jídlu navíc) popíšeme a vy se budete snažit je odhalit a vypátrat ve vašem životě. Vyberete si jednu oblast, která se vás týká a budete mít chuť v ní učinit nějakou změnu. Nezapomeňte na pravidlo postupných změn, čím menší změnu uděláte, tím je trvalejší, proto se nesnažte měnit vše naráz, ale raději postupně po menších krůčcích. I když se vás třeba bude týkat více oblastí, které tento týden probereme, vyberte si jen jednu dílčí změnu, kterou budete trénovat. A vyplatí se začít oblastí, která je pro vás jednodušší, úspěch vás bude motivovat do dalších změn.

V tomto článku se zaměříme na podněty vnější - tedy jak nás vnější okolí ovlivňuje, láká a vybízí k tomu, abychom jedli, i když zrovna nemáme hlad.

Základem je si tyto podněty uvědomit, spouštěče odhalit a pracovat na tom, jak je ze svého života odstranit, případně omezit, a pokud to nelze, jak na ně reagovat jinak než jídlem.

Toxické prostředí kolem nás

Když vyrazíte do kina, kupujete si k filmu popcorn a nějaké dobré pití? Dáváte si ke kávě nějaký sladký zákusek? Láká vás stánek s pizzou, který míjíte každý den cestou domů? Nebo třeba u večerního seriálu slupnete pytlík brambůrek, protože je zrovna váš partner otevřel?

Jídlo už dnes nefunguje jen k uspokojení fyziologických potřeb a spouštěčem pro jedení přestává být hlad. Jíme tehdy, když ucítíme vůni jídla, když vejdeme do kina nebo kdykoli nám někdo něco nabídne.

Proč tomu tak je?

V dnešní době nás obklopuje prostředí, které neustále láká něco konzumovat. Už když ráno vyrazíme do práce a procházíme kolem pekárny, ze které se line vůně čerstvě upečených koláčků, kdo by odolal? V kavárně dostaneme ke kávě kousek čokolády nebo sušenku, kterou bezmyšlenkovitě sníme, přece ji tam nenecháme. Po příchodu do práce se k nám zase rozbíhá kolegyně a přináší oblíbenou čokoládu, kterou automaticky spořádáme, i když jsme zrovna po snídani a na čokoládu jsme ani neměli chuť. 

Toho, že jsou lidé podněcováni k jídlu jinými podněty než hladem, hojně využívají obchodníci. Na reklamu hamburgerů, sladkostí a dalších dobrot s nepříliš vhodným složením se vydávají všude po světě miliardy, zatímco na propagaci správné výživy je financí poskrovnu.

Dnes mluvíme o tzv. toxickém prostředí, které nás provokuje k jídlu, i když nemáme hlad. Obklopuje nás prostředí, které je plné pestré a stále sofistikovanější nabídky. Uvědomte si, jak nás okolní prostředí neustále nutí ke konzumaci, ať už je to reklama, dostupnost jídla 24 hodin denně, nabídka jídla tam, kde to nemá co dělat (např. popcorn v kině), velká cenově výhodná balení, způsob stravování "all you can eat" nebo forma "all inclusive“ na dovolených. Současný svět reklamy potravinářského průmyslu je v jednoduchosti aplikovaná psychologie, která se snaží neustále provokovat k tomu, abychom něco konzumovali.

Je velice důležité učit se umět reagovat na vnější podněty toxického prostředí jinak než tím, že podlehneme a jídlo si koupíme a sníme.

Toxické prostředí asi jen tak nezměníme, ale můžeme změnit míru, do jaké na nás bude působit. Je to pouze na nás, jak se nám podaří v tomto prostředí fungovat.

 

KROKY PRO ZVLÁDNUTÍ TOXICKÉHO PROSTŘEDÍ

Odhalte spouštěč

Pokuste se identifikovat podněty, které vás provokují k jídlu „navíc“, uvědomte si je a pak se postupně učte jim odolávat. Výborně v tomto ohledu fungují záznamy vašeho jídelníčku. Zkuste si alespoň týden zapisovat, co jíte, kromě snědeného jídla si zapište vždy i místo a situaci, ve které jste jedli. Tabulky pro záznam si můžete stáhnout zde. A nebo využijte program Sebekoučink, kde si můžete poznámky připsat do poznámky dne.

Spouštěč vylučte nebo omezte

Nejjednodušší je spouštěč k jídlu vyloučit. Potraviny, které se odnaučujete konzumovat, raději vůbec nekupujte. Pokud doma ty brambůrky mít nebudete, tak je nesníte. Nakupujte podle předem promyšleného seznamu, který neobsahuje "nevhodné" potraviny.

Pokuste se odhalit marketingové triky prodejců, tím budete nástrahám lépe čelit (ignorujte stojany u pokladen, stojany se speciálními nabídkami, akcemi a ochutnávkami, výhodné nabídky, tři balení za cenu dvou apod.).

Nedokážete odolat a nezastavit se pro koláček v pekárně, okolo které chodíte každý den do práce? Láká vás stánek s pizzou, který míjíte každý den cestou domů?

Choďte z práce a do práce jinou cestou, vystupte o zastávku dřív, vezměte to oklikou, přejděte na druhou stranu ulice, zkrátka se snažte jít jakkoli jinak, abyste nemuseli procházet okolo vašeho lákadla. V obchodě raději vůbec nechoďte do oddělení se sladkostmi apod.

Pokud nejde spouštěč vyloučit, pokuste se ho alespoň omezit.

Odnaučovanou potravinu ukládejte mimo dosah (oříšky nebudou na stole, ale v horní polici spíže, čokoláda nebude v šuplíku pracovního stolu, ale ve vzdálenější skříni). Nenakupujte zlevněná velká balení, kupujte malá, pokud možno jednoporcová balení. V restauraci nebo jídelně si řekněte rovnou o menší porci, je to jednodušší než jídlo nechávat na talíři.

Nejde-li ani to, naučte se na podnět reagovat jinak, chcete-li jíst, zvolte vhodnější, méně kalorickou variantu.

Dokud se nezmění toxické prostředí, je třeba, abyste se změnili vy. Vy jste pánem situace, naučte se chovat svobodně podle svého rozhodnutí a nebuďte otroky vnějšího prostředí.

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

30. 06. 2017 07:13

bagi666

Snažím se kupovat jen co bych měla jíst, ale občas mi to ujede :-)

25. 06. 2017 05:22

JARI59

Jedna z mých kamarádek má stále napečeno, nakoupené oplatky, zákusky, směnuje, takže se snažím ji navštívit dopoledne, jelikož mám období, kdy se mi těžko odolává si nevzít

16. 06. 2017 22:14

studentka88

Zvládám nenakupovat slanosti,na to jsem hrdá,bohužel je pak cestou z práce koupí manžel a jak otveře sáčak a zavoní to,už v tom jedu.Že bych eliminovala manžela? ;-)

14. 06. 2017 13:54

Alfino

Nejvíc lákadel je na dovolené,to se těžko odolává...

08. 06. 2017 20:47

Hanuja

Moc poučný článek. Snad mi rady pomohou v mém snažení večer už nic
nejíst.

07. 06. 2017 15:34

Katule35

Spoustě lákadel dokážu odolat, ale když přijde léto, tak si tu zmrzlinou prostě nejde nekoupit :-)

07. 06. 2017 09:48

Veve12

Mně se daří odolávat. Na ulici nejím. Vedle pekárny s cukrárnou pracuji a vůně je občas cítit až u nás v kanceláři. Odolávám, ale občas si něco dám :-)

07. 06. 2017 08:52

paniLiba

Jako Masa55: já se sice toxickým nákupům vyhnu, ale už ne můj manžel, který cestou z práce dostane chuť na něco dobrého, zastaví se v pekárně a koláček koupí samozřejmě i mně. Když mu vynadám, tak mi vyčítavě sdělí, že je to zdravý koláček, protože je tvarohový....

07. 06. 2017 04:43

ajanka

Chce to pevnou vůli, ale dá se to naučit ovládat :-)

06. 06. 2017 23:00

Pepe11

Jsem v tom lepší a lepší

06. 06. 2017 22:39

Majka63

Musela bych dát výpověď. U nás v práci se pořád nosí něco na zub. Kolegyně se předhánějí v pečení a je to pro mě k uzoufání odolávat a neurazit.

06. 06. 2017 21:57

Slonik71

Snažím se odolávat a většinou se my to daří

06. 06. 2017 21:07

LuckaN78

Je to tak, co oči nevidí...

06. 06. 2017 20:45

dylen

je pravda,že když to doma není,tak to nesním:D

06. 06. 2017 19:48

ifucikova

Občas je těžké odolat v pekárně, kam chodím pro pečivo, čerstvě pečeným koláčům :-)

06. 06. 2017 19:26

Masa55

U nás není ani pekárna,nemám kde kupovat dobroty,a tak musím péct.....toxicke prostředí je můj muž

06. 06. 2017 18:06

martashi

Někdy neodolám, ale zařadím do sebekoučinku. :-))

06. 06. 2017 12:15

poradna

Je úžasné, když člověku někdo poradí, jak s tím vším naložit. Je to první krok. Díky

06. 06. 2017 11:42

dolevina

teď už dovedu lákadlům odolávat.

06. 06. 2017 11:39

irwinka

Cybyy, já být Vámi, přinesu si zdravou alternativu. I zdravé věci mohou být dobré a je to o zvyku, pak už ani chuť na nezdravé mít nebudete. Já už "čokoládě" i brabůrkám odolám snadno. Přeji pevnou vůli! :-)

06. 06. 2017 11:15

cybyy

Jak se vyhnout tomu, že kolegyně velmi často nosí lákavé nezdravé věci do práce a jsou položeny přímo vedle mě a to nelze změnit (zkoušela jsem, ale odmítají)?

06. 06. 2017 11:11

zdenalan

Lákadlům moc nepodléhám, jsem většinou mimo město.

06. 06. 2017 10:50

PerditaX

Moc nehřeším, zato toho "vhodného" sním lavor - nějak se mi nedaří zmenšovat porce

06. 06. 2017 10:17

babicka Eva

Snažím se toxickému prostředí vyhýbat, ale někdy se chybička vloudí.

06. 06. 2017 09:37

bessi

Pěkně sepsané. Pro sebe si nic sladkého nekupuji, ale pro manžela ano. A pak mám problém se při kafíčku udržet :-(

06. 06. 2017 09:11

Jitula

Tak tak :-), opravdu se snažím domů raději nic nekupovat :-), v době krize dojde i na 70% čokoládu, i když ji nemám moc ráda :-)

06. 06. 2017 08:13

KruntoradovaL

Moc hezký článek :o)

06. 06. 2017 08:12

Kumpi

Pravda, pravdoucí. Těch lákadel kolem nás je moc a někdy je těžké nepodlehnout. :-)

06. 06. 2017 08:09

hanajabu

Díky za tabulky. Spouštěče chuti je třeba ulovit a zlikvidovat! :-) (V neděli to byly zlatavé brambůrky z předchozích oslav.)

06. 06. 2017 07:39

filipova

Doma mám jen hořkou čokoládu 70%, protože co není ve špajzu to nesním, když vím že to tam je musím na to myslet a pak to stejně sním i když třeba pár hodin odolávám

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma