TOPlist
Sledujte nás:

Upečte si kváskový chléb

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová

Pečení domácího chleba je módní záležitostí. 

Já jsem začala péct z jednoho prostého důvodu – chtěla jsem chléb celozrnný, upečený opravdu a pouze z celozrnné mouky a tím zvýšit příjem blahodárné vlákniny ve svém jídelníčku.

A protože celozrnný chléb je stále špatně dostupný a když už, tak jeho cena je pro mne nelogicky vysoká, nezbylo než se do výroby vlastního chleba pustit.

Kvásek versus kvasnice

Chléb (či jakékoliv jiné pečivo) můžeme nakypřit pomocí kvásku nebo droždí (kvasnic).

Kváskem se rozumí směs (celozrnné) žitné mouky a vody, která za pokojové teploty přirozeně kvasí. Přítomné mikroorganismy se množí a rozkládají sacharidy (škrob) na oxid uhličitý, ethanol a kyseliny. Vznikající bublinky oxidu uhličitého těsto kypří a kyseliny (např. kyselina octová nebo mléčná) dodávají těstu typickou nakyslou chuť a vůni. Díky kyselinám má chléb nízké pH, což brání nežádoucímu rozvoji plísní a chléb je trvanlivější.

Kváskový chléb je lehčeji stravitelný díky činnosti různých druhů mikroorganismů a jejich enzymů, které se v kvásku přirozeně množí.

Na rozdíl od kvásku, kde pracují desítky různých druhů bakterií a jejich enzymy, sušené droždí (kvasnice) obsahuje především (pouze) kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Ty přeměňují sacharidy obsažené v mouce na ethanol, který se pečením vypaří a oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta.

Upozorňuji, že kváskový chléb automaticky neznamená, že se jedná o chléb celozrnný! Kváskem či droždím těsto kyne a je na výrobci, zda nechá nakynout těsto z klasické nebo celozrnné mouky.

Recept na celozrnný kváskový chléb

Příprava domácího kváskového chleba je velmi jednoduchá, ale časově náročná. Jeho přípravu si proto dobře rozplánujte.

Recept je na přibližně 1kg bochník. Chléb peču ve formě. Těsto lze formovat i rukama, ale na to jsem příliš líná, protože se mi pak nechce uklízet pomoučená kuchyňská linka. Dočetla jsem se také, že celozrnné žitné mouky mají tendence nedržet tvar. Proto jsem zvolila jistotu – formu. Vy si ale samozřejmě najděte svůj optimální způsob...:-)

Výroba kvásku

Pokud jste byli kváskem obdarováni či jste si jej koupili, tento krok vynechejte.

Ačkoliv příprava kvásku trvá asi 4 dny, je velmi jednoduchá.

  • Na výrobu kvásku si vyberte větší nádobu (5l zavařovací sklenice, velká mísa). Kvásku bude přibývat a tvorbou oxidu uhličitého bude zvětšovat svůj objem.
  • V nádobě smíchejte 100 ml vody a 100 g celozrnné žitné mouky, zamíchejte a ponechejte při pokojové teplotě.

          

  • Postup opakujte 4 dny, tzn. každý den přidejte 100 ml vody a 100 g celozrnné žitné mouky, zamíchejte a přikryjte.
  • Nádobu přikryjte čistou utěrkou či látkou a zagumičkujte. Nádoba nesmí být vzduchotěsně uzavřena.
  • Kvásek doporučuji zakládat ráno nebo večer a přikrmovat po 24 hodinách.
  • První dva dny se neděje nic extra viditelného, třetí den již můžete pozorovat vznik bublinek, jejichž tvorba je stále intenzivnější. Váš kvásek již obsahuje dostatečný počet mikroorganismů.

          

  • Pokud je již kvásek hotový, ale vám se pečení zrovna nehodí, uložte kvásek do lednice. Při nízké teplotě aktivita kvásku výrazně poklesne. Jakmile budete chtít péct, kvásek nechejte vytemperovat na pokojovou teplotu a hurá do pečení.
  • Vůně kvásku je příjemně nakyslá. Čím je kvásek starší, tím je jeho chuť a vůně kyselejší. Vnímání této kyselosti je individuální, co jednomu voní, jinému přijde nepříjemně kyselé. 

Pečeme chléb

Pokud máte čerstvě vyrobený kvásek, pokračujte až bodem 2.

Pokud máte kvásek z předchozího pečení nebo jste ho dostali, začínejte od bodu 1.

 

   1. Promíchejte 3 lžíce kvásku + 250 ml vlažné vody + 150 g žitné celozrnné mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte cca 10 - 12 hodin při teplotě 25 - 30 °C pracovat (ideálně přes noc). Těsto má mít řidší konzistenci, přibližně jako hustší těsto na palačinky. Ponechejte na slunci, sporáku, topení, na myčce či u jiného teplého zdroje.

   2. Přidejte 150 ml vlažné vody + 200 g žitné celozrnné mouky, promíchejte, přikryjte utěrkou a opět ponechejte při teplotě cca 25 - 30 °C. Konzistence těsta je již hustší. Proces kynutí trvá cca 5 hodin. Těsto by mělo cca 2x zvětšit svůj objem. Čím je kvásek živější a/nebo teplota v místnosti vyšší, tím rychleji těsto kyne. Někdy se objem zvedne již za 2 hodiny, někdy to může trvat i déle než 5 hodin.

   3. Z této směsi odeberte 3 lžíce na příští chléb!! Tento krok nezapomínejte, jinak budete shánět nebo zakládat nový kvásek!

Odebraný kvásek uchovávejte v lednici. Nádobu s kváskem neutěsňujte, musí dovnitř proudit vzduch. Před použitím kvásek nechte zase vytemperovat. Už jsem ale několikrát pekla stylem z lednice rovnou do těsta a chléb se vždy povedl...:-). Pokud pečete méně často než 1x za týden, je třeba kvásek dokrmovat vodou a celozrnnou žitnou moukou. Tzn. že ke kvásku budete pravidelně přidávat lžíci žitné mouky a 50 ml vody.

   4. Do zbylého těsta přidejte 1 lžíci soli a 2 lžíce kmínu, případně další koření. Poměry a výběr závisí jen na vás. Já osobně již vyzkoušela různé chlebové směsi a nakonec jsem došla k závěru, že obyčejný kmín a sůl jsou chuťově nejlepší.

   5. Dále přidejte cca 400 g jakékoliv celozrnné mouky, 150 – 200 ml vlažné vody, případně i různá semínka dle chuti. Nejraději přidávám mouku špaldovou, pšeničnou, pohankovou, popř. jejich kombinace. Správnou hustotu těsta poznáte tak, že těsto při míchání „funí“ a drží při sobě. Pokud chcete ještě větší bochník, přidejte více mouky a vody. Já se při tvorbě těsta neřídím hmotnostmi mouky a vody, ale opravdu konzistencí a „funěním“ těsta.

    6. Těsto vložte do pomoučené nádoby, ve které budete chléb péct, popř. na pečící papír. Nechejte kynout cca 2 - 5 hodin při teplotě cca 28 - 35 °C. Opět záleží na aktivitě kvásku. Ideální je na topení, na sporáku, běžící myčce či v létě na sluníčku.

   7. Pečení. Chléb pečte při cca 220 °C asi 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C na dalších 15 minut a následně dopékejte při 160 °C 15 – 20 minut. Kontrolujte špejlí, nesmí na ni ulpívat mazlavé těsto.

Čím vyšší počáteční teplotu zvolíte, tím tvrdší kůrku budete mít. Milovníci tvrdé kůrky rozpékají troubu i na 250 °C a naopak milovníci měkkých kůrek ponechávají od počátku 180 °C.

   8. Po upečení chléb ihned vyklopte z nádoby a položte na mřížku, aby mohl „dýchat“ ze všech stran. Pokud tak neučiníte, chléb se zapaří a zvlhne.

Po upečení chléb ještě dochází, proto nekrájejte hned po upečení! Ideální je krájet až po vychladnutí.

CHYBY, které jsem dělala a na co jsem postupem času přišla:

1. Dlouhé pečení. Pořád jsem měla pocit, že chléb nemůže být uvnitř hotový a pekla jsem i přes 2 hodiny. Kůrka byla velmi tvrdá, střídka byla chutná, i když ji zpětně hodnotím jako zbytečně vysušenou.

2. Příliš dlouhé kynutí. Těsto zvětšuje a zvětšuje svůj objem, až se najednou neudrží a spadne. Chléb z překynutého kvásku je kyselý, neboť mikroorganismy dlouho pracovaly a vyrobily více kyselinek. Někomu ale kyselý chléb chutná. Designově je chléb  propadlý, nikoliv krásně vypouklý.

3. Propadlý chléb se vám rovněž může "podařit" pokud je v těstě příliš mnoho vody. Příště přidejte mouku.

4. Já používám pouze celozrnnou mouku. Pokud na ni nejste zvyklí, míchejte půl na půl s klasickou moukou (pšeničná, žitná, špaldová).

5. Každý chléb, který upečete, může chutnat jinak. Na výsledek má vliv spousta faktorů, např. teplota, čas, kvalita a složení mouky, vody apod.

6. Ačkoliv nízké pH chleba prodlužuje jeho trvanlivost, pamatujte, že hrubou chybou je balení čerstvého a teplého chleba do mikrotenového sáčku. Vzniká ideální prostředí pro množení nežádoucích mikroorganismů. Ideální je chléb balit do utěrky.

Přeji příjemnou zábavu při pečení kváskového chleba a napište i vy své zkušenosti!

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 05. 2017 20:35
Díky za recept. Láká mě to zkusit ho, potíž je v tom, že se málo věnuji kuchyni a vaření a obávám se, že bych u přípravy prošvihla některý termín kynutí.
27. 04. 2017 13:10
Dekuji za recept
26. 04. 2017 18:54
Ala787 - Mně se už doma smáli, proč ne a ne se nedaří. Po několika neúspěšných pokusech se konečně povedl! Teď jsem našla recept, kde se přidává trochu piva do těsta a hle vyskočil. JInak jsem taky počítala, že po 4 dnech bude kvásek připraven k pečení, pak jsem ho přikrmovala dál celý týden, aby zesílil. Pak mi krásně pracoval.
26. 04. 2017 15:39
Nepeču ale s chutí jsem si přečetla něco nového.Díky:-)
26. 04. 2017 13:53
Ala787 - klobouk dolů, že Vás ani 10 pokusů od pečení kváskového neodradilo. Proč Vám nenakyne? Napadá mě jeden důvod a tím je neaktivní či málo aktivní kvásek. Kynutí vlastně znamená, že mikroby žijí a produkují oxid uhličitý, tedy těsto nakyne. problémem by mohl být špatný kvásek - buď máte již starý kvásek = mrtvé mikroby nebo pokud zakládáte svůj, neuspěchejte to a opravdu přikrmujte 4 dny. Aktivní kvásek je poznat dle tvorby bublinek. Pokud kvásek máte v pořádku, pak je možná potřeba nechat déle kynout těsto - mikroorganismy se dostatečně namnoží a těsto nakyne. Pomáhá lehce vyšší teplota, cca okolo 28°C, tím se proces množení urychlí. Ideální je pečení v zimě - topení nebo v létě nechávám těsto na sluníčku. Někdy při letních vedrech je i doma přes 30°C a to pak kyne všechno...:-) Ať se Vám daří, třeba to letos konečně vyjde..:-)
26. 04. 2017 13:46
Děkuji za doplnění informací ke článku i za Vaše milé ohlasy. Pravdou je, že přípravou kvásku v poměru 100g mouky a 100g vody vzniká opravdu dost kvásku, který já pak porozdávám dámám v kurzu STOB nebo dalším zájemcům. Kvásek ale nemusíte připravovat tak často, jakmile jednou máte, pak už jen udržujete (dokrmujete). Příprava chleba je opravdu časově zdlouhavá, ale samotná práce je pak opravdu jen na cca 5 minut. Čili jde o to myslet a vzpomenout, že mi někde kyne těsto...:-) Chléb lze připravit i v pekárně, ale pravděpodobně ne v každé. Já osobně chléb peču jen v troubě, ale dříve jsem dělala i v pekárně. Mám ale speciální pekárnu od ETA, ve které lze nastavit teplotní program i čas kynutí, pečení apod. Nevím, zda by bylo chleba péct v každé pekárně, myslím že ne, jelikož tam budou asi přednastavené programy a nemusely by se pro pečení kváskového hodit.
24. 04. 2017 10:20
Dost časově náročný postup ( nebývám často doma) , ale stojí to za vyzkoušení, mám ráda experimenty. Tento návod si uložím a budu se těšit, že si kváskový chleba jednou upeču. Jenom aby mi pak nezachutnal až moc....
23. 04. 2017 11:38
Mám za sebou asi deset pokusů o kváskový chleba, ale nedaří se, prostě mi nenakyne. Něco dělám špatně, tak jsem odkázána na nakupování hotových chlebů.
23. 04. 2017 10:10
Peču kvaskový žitný chléb už zhruba třetí rok. Recept mám velmi jednoduchý. Pokud máte kvásek již vypěstovaný nebo koupený je to záležitost každý den tak na 5 minut, samozřejmě bez doby pečení. Já mám vyhodu, že u nás kvásek prodávají v každé druhé pekárně, protože se v našem regionu hojně vaří kyselo.Jednou za čas kvásek koupím, pak ho nějakou dobu udržuji a když se mi zdá, že kyselina octová převažuje nad kyselinou mléčnou, koupím čerstvý. V případě nevyváženého poměru kyselin, je chléb moc kyselý. Jak je na tom kvásek poznám už po čichu, chce to jen trochu cviku.
23. 04. 2017 08:56
domácí chléb nemá chybu. S kváskem jsem začala experimentovat teprve nedávno, po novém roce. Souhlasím s Hankou začít s menším množstvím, jako začátečník jsem fakt nevěděla, co s takovým množstvím:-)) První chleby pokus omyl, než jsem vychytala, co je potřeba. Ale když se konečně podařilo, stálo to za to! S kváskem jsem vyzkoušela bagety, lívance, mazance i buchty a byly taky výborné.
22. 04. 2017 17:29
Už jsem napekla hromadu kváskových chlebů vyzkouším i tento chleba vyzkouším klásek už mám nachystaný
20. 04. 2017 22:38
Tak jsem ho upekla a povedl se. Mňam
20. 04. 2017 22:38
Je to opravdu velmi podrobný recept na kváskový chléb. Výroba tohoto chleba mi připadá ale hodně zdlouhavá. Třeba ho jednou vyzkouším, ráda peču.
20. 04. 2017 20:59
Fajn článek, mamka občas péče z kvasku a je to opravdu něco jiného...a mňamka
20. 04. 2017 20:56
Dá se kváskový chléb péct i v pekárně? Ne, že bych ji měla, ale co kdyby :-)))
20. 04. 2017 20:52
Díky za úžasný návod. Vůbec jsem netušila, že je pečení chleba z kvásku tak náročný proces.
20. 04. 2017 19:02
udělala bych si chleba,ale mám takový divný pocit,že se mně stejně nepovede,je to dost zdlouhavý-třeba to jednou dopadne
20. 04. 2017 09:52
Toto je perfektně napsané, rozhodně vyzkouším...
19. 04. 2017 22:04
Rozhodně vyzkouším, zatím jsem pekla z droždí.
19. 04. 2017 22:01
Velmi pěkně a srozumitelně popsáno. Před mnoha lety jsem měla domácí pekárnu, pekla jsem a pekla, až se nám chleba přejedl - pekla jsem většinou z hotových směsí. Pekárnu dávno nemám, kváskový chléb jsem ještě nezkoušela, ale třeba jednou...celozrnnou mouku mám, tak zkusím založit kvásek...
19. 04. 2017 21:53
díky za to, že se s námi dělíte o recept a cenné praktické zkušenosti. Věřím, že přijde čas, kdy se k jeho pečení také odhodlám.
19. 04. 2017 20:58
Chleba peču nepravidelně už pár let, ale jen z droždí, na kváskový jsem se zatím neodhodlala. Ale příští týden jdu na kurz, tam to okouknu a sem pak poběžím pro radu a kontrolu. Díky za super článek i komentáře, už se moc těším, až vyzkouším :-)
19. 04. 2017 20:36
o kváskovém chlebu slyším čím dál víc...zkusím ho upéct
19. 04. 2017 20:06
Kváskuji od Nového roku a jsem nadšená. Jak jsme se shodly s Hankou, kváskování je závislost:-). Už si neumím představit víkend bez vůně čerstvého kváskového chleba. Peču si ho vždycky na celý týden. A to nemluvím o výborných kváskových lívancích, pizze, dalamáncích, ovocném koláči apod. Prostě kvásek u nás boduje:-).
19. 04. 2017 20:05
Já jsem kvaskovy chleba jednu dobu ale teda pro mě to není, vůní čerstvého chleba jsem měla problém odolat a většinou jsem půl bochníku snědla na posezení.
19. 04. 2017 19:53
Kváskový chlebík peču už 3. rokem, mám blízko mlýn, takže mouku mám vždy čerstvou a za rozumnou cenu :-). Vím co do něj dávám a jiný kupuji jen vyjímečně, rodině chutná. Měla jsem obavy, jestli se to s kváskem naučím, sehnala jsem si ho přez kváskovou mapu..... Od té doby ho mám a podělila jsem i spoustu kamarádek v práci a naučila je dělat si doma tuto zdravou dobrůtku :-).
19. 04. 2017 18:21
úplně jsem při čtení příspěvků dostala na chléb chuť asi také vyzkouším
19. 04. 2017 18:14
Tak už vím konečně jak na to
19. 04. 2017 17:33
Pořád jsem se kváskového chleba bála, ale vidím, že to není nic těžkého, tak ho budu muset upéct. Snad se zadaří :-))
19. 04. 2017 15:13
Jak tady čtu vaše příspěvky klaním se za vaši píli. Moc ráda bych pečení zkusila, ale nemám trpělivost. Kváskový chléb doma pečený musí být opravdu mňamka a ještě k tomu ve zdravé variantě.
19. 04. 2017 14:40
Kváskový chléb peču jiuž asi 4 roky, kupovaný nám přestal chutnat ... recept mám podobný jako Vy, jen po upečení chléb nevyklopím z formy hned, ale za 10-20minut. Kvásek jsem zatím vyrobit nepotřebovala, první jsem dostala od kamarádky ... a další si vždy odeberu na příště - stejně jako uvádíte v bodě 3.
19. 04. 2017 13:20
Pečeme také skoro pořád kváskový chléb...zachutnal nám tolikm že už nechceme jiný ...
19. 04. 2017 12:36
Souhlasím s Hankou, pro založení je lepší krmit 2x denně a rozhodně to chce menší dávky, jinak máte kvásek všude. I tak je dobré počítat na třetí den s omáčkou, která jde tím přebytečným kváskem zahustit - např. segedín.

Já mám harmonogram tento: večer než jdu spát vyndat sklenici s kváskem z lednice a nakrmit (cca 1:1). V poledne další den zadělat těsto tak, že si odhadem jednu lžíci v té sklenici nechám, zbytek jde do mísy (kvásek se nedostane do kontaktu se solí). Těsto potom kyne a večer šup do trouby. Protože dělám většinou žitný (+slunečnice, len, špalda) a ten je velmi vhodné nechat "dojít" na stole na mřížce pod utěrkou, rozhodně nekrájet hned zatepla a tak mě to přes noc neláká.

Při pečení mám v troubě na dně plecháček asi 3dl vody, která se běhěm pečení vypaří. Bochník s cca 800g mouky peču 10 minut na 200, potom 45-50 minut na 180 a během pečení několikrát potřu vršek teplou vodou.

A chybí důležitý krok, před pečením naříznout něčím hodně ostrým, jinak si přebytečný plyn najde cestu a bochník někde pukne sám. Tedy pokud není ve formě (a i tam to občas umí), ale tu jsem poměrně rychle zahodil a snažím se o tradiční pecen. Občas je sice trochu placatější (za to může žito) ale i tak je prudce jedlý.
19. 04. 2017 10:37
Kváskový chléb i jiné pečivo peču již hodně let a tak si dovolím několik poznámek:
Založení kvásku - je to strašně velké množství a chudáci začátečníci pak nebudou vědět, co s takovým množstvím kvasu dělat ... stačí malá sklenice a 20g vody a 20g celozrnné žitné mouky - krmit ráno a večer vždy 10g vody a 10g mouky - to dělat tři dny - pak téměř vše odebrat - nechat si 10 - 20g kvásku a dokrmit 20g voda/mouka a od této chvíle vždy odebrat a nakrmit si malé množství, když kvásek pěkně bublinkuje, je možné založit si na chléb. Odebraný kvas je možné přidat třeba do litého, do polévky, do těsta na palačinky apod. Nakrmený a vyrostlý kvásek se dá v pohodě uchovávat v lednici, odkud si vždy kousek odeberu a rozkvasím a nebo vezmu téměř vše a zbyteček dokrmím a po vykvašení opět uložím.
Docela ráda dělám chleby se spařeným drceným zrním (pšenice, ječmen, žito) a semínky nebo pohankou - celá zrna pomelu na mlýnku na mák na hrubo a spařím vroucí vodou 1:1 nechá se nabobtnat a vychladnout a pak šup s tím do těsta. Chleby peču z hlavy jen si dopočítám množství vody podle toho, kolik mám v míse kvasu a mouky tak raději na zrníčkové chleby přidávám odkazy na recepty, které se opravdu povedou každému - http://www.maskrtnica.cz/seversky-samozitny-chleb/ ten se dá dobarvit melasou, http://www.pekarnomanie.cz/fit-chlebik/ tady je varianta i s droždím i s kváskem.
Kváskový chléb se dá nechat kynout i v lednici, třeba přes noc, je pak lepší. Pomalé kynutí chlebu prospívá.
Kvásek se dá uchovávat jako to dělali naše babičky, zadělávalo se v dřevěné míse a zbytek těsta se tam nechal uschnout a pak se vždy před pečením oživil viz http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2017/04/chleba-kynuty-v-drevene-mise.html
odpadnou pak nervy s tím, jestli se kvásek v lednici neudusil nebo naopak nevyschl, nevyhladověl apod. ;-)
S domácí pekárnou na pečení kváskového chleba nemám zkušennost, moje pekárna nemá program na kváskový chléb (má to myslí jen jeden model Ety) – je tam to dlouhé několikahodinové kynutí, tak jsem to ani nepokoušela.
19. 04. 2017 10:20
Na domácí kváskový chleba nedám dopustit, peču ho již doma tři roky a všem moc chutná. Recept mám velmi podobný, osvědčilo se mi péct chleba tak 600-700 g mouky, větší chleba se mi někdy nedopekl, tak jsem zůstala u menšího. Peču z žitné,celozrnné nebo špaldové mouky, co mám zrovna doma.Určitě vyzkoušejte.
19. 04. 2017 10:17
To je tak krásně popsané, že snad vyzkouším :)
19. 04. 2017 09:48
Zatím jsem kváskový chleba kupovala, máme ho rádi a dlouho vydrží. Minulý týden jsem koupila mouku, že nějaký chleba zkusím upéct sama, tak teď jen založit kvásek a upéct :-)
19. 04. 2017 09:37
Peču chléb v domácí pekárně z hotových směsí,tohle určitě vyzkouším
19. 04. 2017 09:25
Tak pokud seženu kvásek, tak to a víkendu zkusím.
19. 04. 2017 08:49
Kváskový chleba mi moc chutná a tento recept se mi moc líbí. Stopro vyzkouším. Zatím jsem pekla jen z kupovaných směsí.
19. 04. 2017 08:45
Kváskový chleba peču už 11 let a ještě se doma neomrzel :-)) A nebojte se, není to složité. Existuje i "kvásková mapa" kde najdete kontakt na někoho ve vašem okolí, kdo se rád o kvásek podělí. Je to rozhodně jednodušší než si jej vlastnoručně připravovat.
19. 04. 2017 08:37
S pečením chleba nemám zkušenosti, zdá se mi to docela složité. Jsem z Brna, možná bych i zkusila.
19. 04. 2017 08:24
Právě na Velikonoce je to už třetí rok, co kváskový chléb doma sama peču. Kvásek jsem dostala od paní z Valašska, která nám dělala o pečení instruktáž. Kdo chce péci kváskový chléb, musí si na něj udělat čas, protože je to tak trochu obřad. Přitom si člověk opravdu uvědomí, že chléb byl a je naší základní potravinou, a jak vnímali naší předkové, i pravým božím darem.
Je pravda, že někdy se mi moc nepovede - je kyselejší, než bych si přála, ale jindy je to zase pravá pochoutka. Naši vnuci ho milují po upečení jen tak, bez jakékoliv přílohy nebo nátěrky. Dosud jsem pekla jenom pšenično-žitný. Tak zkusím někdy i celozrnný.
19. 04. 2017 08:24
S tím balením chleba si nechám poradit, pamatuji si, že babička opravdu balila chleba do utěrky
19. 04. 2017 08:20
domácí chléb jsem už pekla, ale jen z bílé mouky. Určitě tento upeču
19. 04. 2017 07:58
Už sem již dříve, že zkusím kváskový chléb, četla pár receptů, ale zkusím dle tohoto článku
19. 04. 2017 07:54
Pěkný podrobný postup. Určitě někdy vyzkouším.
19. 04. 2017 07:49
Vytištěno, uloženo. V budoucnu vyzkouším.
19. 04. 2017 07:47
pěkně dopodrobna popsané třeba někdy v budoucnu dojde i na pečení domácího chleba
19. 04. 2017 07:30
Chleba i housky si peču, ale z droždí. Ke kváskovému pečivu jsem zatím nedozrála, mám z něho respekt a netroufnu si na něj. Dokonce jsem už okukovala v jedné prodejně kvásek v prášku. Článek je velice srozumitelný (i pro mně). Snad si někdy dodám odvahy a zkusím to.

Naši partneři