TOPlist
Sledujte nás:

V čem se při hubnutí srovnáváme s ostatními, kdy nám to škodí a kdy pomáhá?

Zpět

Autor: Mgr. Tereza Jirotka Beníčková


To, že se při hubnutí srovnáváme s ostatními, je velmi časté. Srovnáváme se s lidmi, k jejichž váze či proporcím bychom se chtěli přiblížit, ale i s těmi, kdo se stejně jako my právě snaží hubnout. 

A protože se ve své praxi setkávám i s klienty, kteří si takové srovnávání vyčítají, chtěla bych na úvod jasně pojmenovat jednu věc: takzvané sociální srovnávání je naprosto přirozenou lidskou tendencí. Jednoduše řečeno… děláme to všichni. A co víc, děláme to často zcela automaticky. 

Významný americký psycholog Leon Festinger už v 50. letech popsal, že právě sociální srovnávání je velmi důležité a že díky němu poznáváme lépe sami sebe.

Nejenom, že je srovnávání zcela přirozené (a není tedy potřeba si ho nijak vyčítat), probíhá také různými způsoby.

  • Srovnáváme se s lidmi, kteří jsou na stejné úrovni jako my (např. se stejně starou kamarádkou, která má také potíže s váhou).
  • Srovnáváme s lidmi, kteří jsou na tom lépe než my sami. Takové srovnávání nás může někdy motivovat a povzbudit k lepším výsledkům, u některých jedinců však vede k pocitům méněcennosti, úzkosti a dalším negativním emocím (např. srovnávání vlastního vzhledu se vzhledem slavné celebrity).
  • A srovnáváme se i s lidmi, kteří jsou na tom podle našeho mínění hůře než my sami, a to především tehdy, když se chceme povzbudit a zvýšit si sebevědomí (např. s někým, kdo má horší fyzickou kondici či životosprávu).

Srovnávat se samozřejmě můžeme i sami se sebou a svými minulými úspěchy či neúspěchy. A v řadě ohledů je právě takové srovnávání tím nejlepším ukazatelem pokroku. 


A jak je to při hubnutí? V čem se srovnáváme s ostatními?

Hubnutí je specifický proces vyžadující snahu, postupné změny a v ideálním případě vede k dosahování vytoužených cílů. A vede také ke srovnávání se s ostatními. Lidé, kteří hubnou, mohou s ostatními srovnávat:

  • svou tělesnou váhu,
  • vzhled a tělesné proporce,
  • jídelníček, množství jídla a kalorií při hubnutí,
  • množství pohybové aktivity,
  • fyzickou kondici,
  • rychlost hubnutí aj. 

Je to tak správně? Pomáhá to být při hubnutí úspěšný? Jako výživová poradkyně a lektorka kurzů hubnutí bych řekla, že jen do určité míry. Samozřejmě, že je možné se od ostatních ve všech těchto oblastech inspirovat (např. když kamarádka cvičí večer doma podle videí, mohu to vyzkoušet také). Na druhou stranu se ale jedná o oblasti natolik individuální, že nekritické srovnávání se s druhým člověkem “Udělám to stejně jako on, protože on má skvělé výsledky.“) může vést nejen ke špatně nastavenému režimu, ale i k frustraci, pokud se mi tolik nedaří. Pojďme se podívat na pár konkrétních příkladů.

1. Dávno jsou pryč doby, kdy každá žena hubla na energetickém příjmu 5 000 kJ. Například do kurzů hubnutí STOB chodí ženy různě staré, různě vysoké, s různou tělesnou hmotností a pohybovou aktivitou, je tedy naprosto přirozené, že mají každá jiný doporučený příjem při hubnutí. Doporučený příjem při hubnutí se může u žen pohybovat od 6 000 kJ až do 8 000 kJ (u mužů to může být až 10 000 kJ) a je to naprosto v pořádku!

2. Stejně tak rozmanitá může být i pohybová aktivita při hubnutí. Někteří moji klienti cvičí daleko častěji a intenzivněji než já sama. Pro někoho však může být naprosto dostačujícím a zdravým startem navýšení rutinního pohybu, především chůze. A opět je to naprosto v pořádku.

3. Velkou otázkou bývá samozřejmě i rychlost hubnutí. Slýchávám od svých klientek větu, že jejich partner si odepřel večer pivo a za týden má dole dva kilogramy, zatímco ony si celý týden poctivě zapisují a váží každé sousto a na váze mají sotva o pár deka méně. I rychlost hubnutí je tedy individuální a závisí například i na tom, kolikátý hubnoucí pokus ve svém životě již podstupuji. S ohledem na to (a dalších “sto” faktorů) se může rychlost hubnutí u různých lidí pohybovat od méně než 1 kg za měsíc až po více než 1 kg za týden (např. pokud hubnu poprvé a hubnu z vysoké počáteční hmotnosti).

4. V neposlední řadě je to váha a tělesné proporce, které podléhají přísnému srovnávání s ostatními. A zde ještě více než v ostatních zmíněných oblastech bych doporučila být sám k sobě laskavý, vybírat si zdravé a dosažitelné vzory a srovnávat se především sám se sebou.

Nekritické srovnávání se s druhým člověkem, který má jiné proporce, jiný věk, jinou životní historii nebo dokonce jiné pohlaví, tedy může být někdy velmi neužitečné. Pokud se rozhodnu hubnout, měl bych vždy zohlednit vlastní situaci, možnosti a zkušenosti a podle nich si nastavit takový režim, který mi vyhovuje a dokážu ho dlouhodobě dodržovat.


Kdy srovnávání pomáhá? Kompas má každý sám v sobě

Jak jsem ale zmínila v úvodu, každý máme tendenci se více či méně srovnávat, a tak možná zjistíte, že se musíte k poučce “každý jsme jiný a máme své vlastní tempo (nejen) hubnutí” vědomě vracet.

Zároveň je ale potřeba jasně říci, že do určité míry a v některých případech může srovnávání se s druhými při hubnutí povzbuzovat a motivovat. Pokud hubnu ve skupině (např. v kurzech STOBu) nebo se pustím do hubnutí s partnerem či kamarádkou, můžu profitovat z toho, že vidím pokrok toho druhého a že se inspiruji jeho jídelníčkem či pohybovou aktivitou. Pro někoho může být velmi motivující i srovnávání se s vlastním pozitivním vzorem, např. slavným sportovcem. 

Nelze tedy jasně říct, v jakých případech je srovnávání se jasně na škodu a kdy jasně pomáhá. Je to totiž velmi individuální. Zkuste se proto sami sebe zeptat: “Je pro mě srovnávání se s tímto člověkem užitečné? Pomáhá mi to udržet si motivaci, dosahovat lepších výsledků a cítit se dobře v tom, co dělám? Nebo je pro mě takové srovnávání spíše zdrojem nepříjemných emocí (úzkosti, smutku, vzteku) a sebekritických myšlenek, které mě demotivují?”

Kompas máme každý sám v sobě. :-) A pokud zjistíte, že vám srovnávání se s konkrétním člověkem více bere než dává, zkuste si vědomě vybrat jiné, bližší vzory. Přičemž člověk, se kterým byste se při hubnutí měli srovnávat nejvíce, jste vy sami.


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 10. 2023 04:09
1
24. 10. 2023 04:07
1
24. 10. 2023 04:07
1

Naši partneři