TOPlist
Sledujte nás:

Všímavé jedení

Zpět

Tereza Hacová, PhDr. Iva Málková

 

Co to všímavost vůbec je?

Všímavost neboli mindfulness je jedním z poměrně nových směrů, který se uplatňuje při hubnutí, udržení váhy, ale i obecně celkovém vnímání našeho života.  

Oficiální definice mindfulness zní: „Mindfulness je uvědomování si přítomného okamžiku věnováním pozornosti této chvíli, bez souzení sama sebe.“

Je to tedy vlastně o tom, co se vám právě teď honí hlavou a jak se má vaše tělo. Jenomže co to má společného s jídlem?

Všímavé jedení

V naší věčně zaneprázdněné, na pohodlí orientované společnosti se z jedení stalo automatické chování. Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla. Ale často si jich ani nevšimneme. Jíme pak nevšímavě nebo jen ze zvyku. A v této době, kdy jsme obklopeni nezdravým jídlem, to často může vést k přejídání a následnému přibývání na váze.

Když pak chceme zhubnout, tak si často nastavíme striktní pravidla. Po čase ale může síla vůle opadat a z hubnutí nebo udržování váhy se tak stane těžké břímě.

Když se zajímáme o to, co je pro nás zdravé, jak bychom se měli stravovat a nastavujeme si určitá pravidla, podporujeme naši vnější moudrost. To ale nestačí. Protože pro každého člověka a pro každé tělo je dobré něco jiného, je těžké určit, co přesně je pro vás ta nejlepší potravina, jídlo nebo jídelníček. Nejlépe to můžete zjistit sami tím, že budete věnovat pozornost tomu, jak se vaše tělo cítí a prospívá.

Musíme se tedy také podívat na sebe – svoje myšlenky, emoce a pocity v těle, a tím rozvíjet naši vnitřní moudrost. Ta nám může říct hodně o tom, co naše tělo právě potřebuje a jak se o něj můžeme co nejlépe postarat.

Všímavé jedení není o síle vůle. Představte si ruku, která sahá po čokoládě. Vůle by byla druhá ruka, která chytne tu první a stáhne ji hned zpátky.  Jako posila vůle se často objeví i negativní promluvy k sobě – „Ne to bych neměl! To je špatné jídlo!“

Když budete jíst všímavě, můžete ve vašem životě přivítat tu čokoládu s radostí a bez výčitek. Při všímavé sebe-regulaci totiž posloucháte přirozené signály vašeho těla, které vám řeknou, zda máte ještě hlad nebo už jste plní a stačí vám jen jeden čtvereček čokolády. Uvědomíte si také své nutkání k jedení. A díky tomu nemusíte hned reagovat, ale můžete počkat a rozhodnout se na základě všech okolností. Pak si navíc ten kousek čokolády užijete mnohem víc, protože se na něj budete plně soustředit a tím objevíte chutě, které jste nikdy předtím nezažili.

Co nám všímavé jedení přinese?

Všímavé jedení umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na jídlo a jeho kvality. Dokážete tedy lépe odlišit, kdy máte opravdu hlad a kdy jíte jen v důsledku autopilota. Všímavé jedení vytváří psychologickou bariéru vůči přejídání se tím, že si všímáte signálů z těla jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost. Soustředění pozornosti pouze na jídlo, tedy všímavé jedení, vytváří zdravý vztah k jídlu.

 

Principy všímavého jedení

1. Jenom vy víte, co potřebuje vaše mysl a tělo

Nikdo vám neřekne, jak moc jste teď hladoví, nebo kdy se cítíte plní. Vaši přátelé neví, kolik jídla potřebujete sníst, abyste se cítili plni. Výživový poradce vám může dát odhad, ale stejně to budete vždycky nejlépe vědět vy.

2. Své myšlenky a emoce používejte k tomu, abyste se informovali, ne trestali

Radši než si pořád říkat, co byste měli a neměli, zkuste pozorovat, co vám vaše myšlenky a emoce říkají. Možná jste právě smutní a potřebujete nějak utěšit, a proto máte chuť si dát brambůrky. Když to zjistíte, můžete se rozhodnout, jestli to je to nejlepší řešení nebo není. Poté se můžete rozhodnout pro alternativní řešení – jako třeba jít se na pár minut projít nebo si s někým promluvit.

3. Neexistují zakázaná jídla

Ano, některá jídla jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst (ledaže máte zdravotní omezení). V rámci vyvážené stravy malý kousek vašeho oblíbeného kalorického jídla nic nezkazí. Opravdu si můžete dopřávat vše bez pocitu viny. Nejsou tu dobrá a špatná jídla, ale spíš různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z jídla.

4. Vaše vnitřní a vnější moudrost pracují dohromady

Obě moudrosti se spojují a vystupují z všímavého životního stylu. Tím, že si budete uvědomovat myšlenky, emoce nebo spouštěče chování, vytvoříte prostor, ve kterém se budete moci informovaně rozhodovat. Někdy se rozhodnete jíst jen trochu a někdy víc. Volba se bude lišit chvíli od chvíle a situaci od situace. Všímavost ale bude vždycky vaším průvodcem.

5. Spoléhání se na vůli vede k nespokojenosti a těžkostem

Vyměňte vůli a vinu za objevování, zvědavost a pochopení. Prozkoumejte svou mysl a tělo, a tak pochopte, co od vás potřebují. Každá touha po méně zdravém jídle nebo přejedení může být vnímána jako pozvánka k prozkoumání potřeb vašeho těla a mysli. Když si všimnete, že je ve vaší hlavě takováto tužba, zkuste se zastavit a zeptat se sami sebe, co doopravdy v této chvíli potřebujete.

6. Vždy budete mít nějaký vztah k jídlu

Jídlo tu bude vždycky a vy budete jíst až do konce svého života. Je na vás, jestli bude váš vztah k jídlu negativní nebo pozitivní. Závisí to na tom, s jakým nastavením mysli půjdete do každého sousta. Berete jídlo jako zdroj energie a výživy? Jako rychlou cestu k pohodlí a radosti?

7. V každém soustu je radost

Často jíme při sledování televize, čtení emailů nebo za pochodu. Tím se ale ochuzujeme o spoustu vjemů z jídla. Kdy jste naposledy jedli jen tak bez ničeho dalšího? Jen vy a jídlo. Každé sousto je pak zážitek plný radosti.

8. Váš život je mnohem víc, než jen jídlo

Jídlo je palivo pro váš život, které vám může přinést spoustu radosti. Ale není to jediná důležitá věc ve vašem životě. Často sklouzáváme k tomu, že ho bereme jako důvod, proč žijeme. Ale naopak díky němu můžeme dělat skvělé věci.

Jak prakticky cvičit všímavé jedení se můžete dočíst v tomto článku.

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 06. 2017 21:34
Pěkně řečeno ;-)
23. 06. 2017 17:59
krásně napsané, já jím moc rychle a tedky se to učím změnit. tyto články mne pomáhají.
18. 06. 2017 21:39
hezky napsané...tak si budeme více všímat a užívat...
17. 06. 2017 12:16
moc hezky napsané
17. 06. 2017 05:20
Všímavé jedení - tak tady potřebuji zapracovat
16. 06. 2017 14:54
Určitě mám co zlepšovat. :-)
16. 06. 2017 12:38
Také jsem se nad sebou zamyslela a musím mnohé změnit. :-)
16. 06. 2017 10:52
Tohle je asi základní poučení pro přístup k jídlu i sobě samému. Chce to ale čas, aby si to člověk stačil uvědomit dřív, než mechanicky sáhne po jídle, které je právě po ruce.
16. 06. 2017 07:33
Děkuji za článek na vsimavem jedení musím zapracovat
16. 06. 2017 05:40
Díky za článek plný zajímavých informací, pořád mám co dohánět :-)
15. 06. 2017 21:14
to je pěkné
15. 06. 2017 21:01
Zajímavý článek k zamyšlení, jak na sobě zapracovat,
15. 06. 2017 20:13
Pro mě nové a zajímavé informace důležité k zamyšlení nad sebou.
15. 06. 2017 20:01
Zajímavý článek :-))) Musím na tom zapracovat, někdy jím za pochodu.
15. 06. 2017 16:24
Tohle se ještě musím učit. Mám co dohánět.
15. 06. 2017 13:35
také do sebe kolikrát nahážu něco, ani nevím co
15. 06. 2017 13:14
Vidím, že tady je u mně druhý kámen úrazu.Hned za přidaným cukrem.Jídlo je pro mně zbytečná nutnost, ztráta času a myslím, že tomu nikdy nebude jinak.Prostě já nejsem nijaký gurmán a přímo konzumace jídla mi nijaké potěšení nepřináší.Chyba je, že jsem jedla špatné věci.Na změně už pracuju.Moc děkuji za vysvětlení co to vlastně všímavé jedení je.
15. 06. 2017 13:05
je fakt že u televize kolikrát ani nevím,co jím:D hlavně ale většinou nemám hlad
15. 06. 2017 11:36
na tom zapracuji!
15. 06. 2017 11:13
Ráda si vychutnávám dobrá jídla, ať už moje vlastní, nebo v restauraci. Doma vařím většinou zdravě, a taky ráda experimentuji, ochutnávám nové potraviny, ale když jím v restauraci, tak si občas dám i něco méně zdravého, co bych doma nikdy nevařila - ujíždím na pizze, hranolcích, různých tučnějších omáčkách - naštěstí je to tak 2x do měsíce. Výčitky už si nedělám, to už mě Stob naučil :-)
15. 06. 2017 10:32
Zajímavý článek, ještě to převést do praxe :-)
15. 06. 2017 09:20
Přehledný skvěle napsaný článek. Všímavé jedení provozuji již delší dobu.
15. 06. 2017 08:29
Moc zajímavé, ale třeba o víkendech už všímavé jedení vlastně "provozuju". Jím vždy v klidu a užívám si to. Přes pracovní týden je to ale horší...
15. 06. 2017 08:05
pěkně sepsané díky za přehledný článek
15. 06. 2017 07:54
Jídlo mi bylo vždy potěšením. Více vnímat co a kdy jím jsem začala až při pokusu zjistit spouštěče alergie. Myslím si ale, že společenská konverzace při dobrém jídle chuť toho jídla ještě povýší. Jednou jsem večeřela s Francouzi cca 4 hodiny a oni po celou tu dobu nezavřeli pusu. Probralo se kdeco, ovšem včetně toho, co právě jíme. :-)
15. 06. 2017 07:48
je přísloví : jím abych žil, nežiji abych jedl
15. 06. 2017 07:11
A já do toho jdu vždy silou vůle. To je asi ta chyba.

Naši partneři