TOPlist
Sledujte nás:

Vyzkoušejte nordic walking

Zpět

Ing. Gabriela Kvítková, Ph.D.

Jakákoliv chůze je pro náš organismus vždy velice prospěšná. Zajistí nám vyšší rozsah pohybu a zároveň přísun čerstvého vzduchu. Můžeme zvolit obyčejnou chůzi, rychlejší – turistické tempo, známá je i chůze trekingová. Velké oblibě se nyní těší chůze severská, tedy nordic walking (NW), která na rozdíl od obyčejné chůze využívá k odrážení speciální hole.

Rozlišujte mezi trekingem a nordic walkingem

Oproti trekingu, který využívá hole trekové a jejich oporovou funkci, NW využívá hole nordikové, které slouží k odrážení. Při trekingu máme hole více před tělem pro zajištění stability a opory. K tomu jsou také uzpůsobené – jsou robustnější, mají rovnou rukojeť, případně se zářezy pro jednotlivé prsty a jisticí poutko, které zabrání ztrátě holí. Používají se jako opora v těžším terénu (horském či hodně kamenitém) nebo pro méně zdatné a nejisté chodce. Na hladkém povrchu, jakým je např. asfalt, využívají zakončení typu „bambulka“. Severská chůze naopak hole používá pro zintenzivnění pohybu, nordikové hole jsou více za tělem a kromě stabilitní opory slouží především k odrážení, jsou lehčí a jinak vyvážené. Na rukojeti je „rukavička“, která nejen že zabrání tomu, abychom hole ztratili, ale ještě navíc umožňuje pouštění holí po odrazu vzadu za tělem a zajistí, že hůl se nám zase správně vrátí do dlaně. Zakončení na hladké povrchy je v podobě šikmé „botičky“, nikoliv kulaté jako u holí trekových. S takovými holemi jde NW velmi snadno, můžete je využít i při trekingu, opačně už je to horší.

Benefity nordic walkingu

Jedná se o více či méně náročný styl chůze, při němž zapojíme i ruce. Pracuje tak více svalů než jen při obyčejné chůzi. Jakmile totiž při chůzi držíte něco v rukou, třeba nákupní tašky nebo lahev s vodou, už se vám paže samovolně rozpohybují. A když místo tašek zvolíte k chůzi ty správné hole, a ještě je správně využijete k odrazu, trénujete už pěkně celé tělo. Při tom všem může být NW aktivita navíc velice zajímavá a prospěšná též pro zdravou mysl i zlepšení nálady. Všimli jste si, kolik lidí už s hůlkami chodí? Ale kolik z nich má opravdu správnou techniku?! Při nordic walkingu pracuje 90 % svalů v těle, procvičíte nejen nohy, ale i záda, ruce a hlubší svalové skupiny. Uvolníte ztuhlá ramena a krční partie. NW je náročnější než samotná chůze, ale zato účinnější, a přitom skoro stejně jednoduchá. Jako sportovní aktivitu lze NW srovnat s během nebo v zimě s běžkováním. Velkou výhodou je pohyb v přírodě, na čerstvém vzduchu.

Nordic walking vyhledávají jak sportovci pro zlepšení fyzické kondice, tak i nesportovci či lidé vyššího věku, kteří chtějí začít s aktivním způsobem života nebo shodit pár přebytečných kil. Každý si může najít své, od procházek po špičkový sportovní trénink. Je to zkrátka aktivita vhodná pro každého, kdo umí chodit a kdo se chce hýbat, a to nejlépe v přírodě.

Co lze nordic walkingem získat

  • Přínos zdravotní: Pro ty, kteří chtějí od holí hlavně podporu (oporu), jež dodá jistotu a chuť vyjít ven. Nordic walking je velmi vhodný pro lidi po úrazech, v rekondici, pro ty, kterým by náročnější pohyb zdravotně třeba neprospíval (lidé s těžším stupněm obezity), či ty, kdo jiný pohyb než chůzi momentálně nezvládají.
  • Přínos rekreační: S mottem „walking and talking“ je to ideální nástroj pro odreagování, uvolnění, odpoutání se od denních povinností, pohybovou relaxaci, procházky, společenský rozměr setkání.
  • Přínos kondiční: Poskytuje pravidelný trénink pro kondici a pevné tělo, případně jako doplňkový trénink pro vyrovnávání nerovnováhy (dysbalancí) zatěžování těla z jiných sportů.
  • Přínos sportovní: Při chůzi s holemi si můžete naplánovat trénink s cílem, dlouhé vycházky, kombinovaný trénink, vrcholné výkony, běh s holemi i do kopce, skoky a jiné náročné pohyby pro zvýšení výkonnosti…

Nordic walking má kromě přínosů i doporučení, kdy ho nedělat (tzv. kontraindikace), které vám sdělí kvalifikovaný instruktor. V případě, že si nejste zdravotně jisti, poraďte se s fyzioterapeutem (po stránce pohybové) či lékařem (po stránce zdravotního stavu).

Stejně jako běh, i NW se může stát návykovým!

K nordic walkingu potřebujete 3D: dobrou vůli, dobré boty a dobré hůlky. Vhodný terén lze najít skoro všude. Můžete chodit sami, ve dvojici nebo ve skupince, můžete využít metody „Walk and Talk“ oblíbené u rakouských turistů. NW můžete zvolit pro zlepšení kondice i jako další sportovně-tréninkovou aktivitu, protože náročnost chůze si určujete vy sami. S NW holemi můžete chodit i na kratší vycházky, nemusí se vždy jednat o celodenní výlety. Jiné tempo bude u hodinové vycházky, jiné u celodenního výletu. Vybavení je také velmi důležité, ať už oblečení, obutí anebo batůžek. Je lepší obléct si více tenčích vrstev, které můžete postupně odkládat, jakmile se zahřejete. Obutí by mělo být pevné, ne však kotníčkové, jak jste možná zvyklí do hor, nevhodné jsou sandály nebo boty s volnou špičkou či patou. Správný nášlap je totiž u NW také velmi důležitý. Velkou pozornost věnujte výběru správného typu holí, nastavení jejich výšky a vhodného zakončení. Nenechte se zmást nápisem Nordic walking na typicky trekových holích. Na svačinu nebo pití je určitě dobrá volba batůžek nebo ledvinka, rozhodně se nehodí taška přes rameno, kabela nebo crossbody taštička, které by vám při chůzi a odrazu jen překážely.

Ačkoliv je nordic walking jednoduchý sport pro každého bez rozdílu, doporučujeme v začátcích využít služeb instruktora. Vše vám popíše a vysvětlí, opraví případné chyby a zkontroluje vaše vybavení. Špatné návyky samouků se totiž později hůře odstraňují. Stále dost lidí zvyklých na treking nesprávně využívá trekový způsob chůze i při NW. A ještě jedna malá poznámka: tak jako u všeho – správnou techniku je třeba si osvojit. Proto nebuďte zklamaní, pokud vám to hned od začátku úplně plynule nepůjde. Dejte tomu čas – u NW rozhodně platí, že čas pracuje pro vás!

Nordic walking si můžete vyzkoušet i na aktivní dovolené se STOBem, nabídku pobytů si můžete prohlédnout zde

Hodnocení (29 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 04. 2019 06:04
Nordic walking je moje parketa, moc mě baví.
04. 04. 2019 12:24
I nadále používám oboje hůlky podle terénu kam se vydávám.
04. 04. 2019 11:25
bohužel po razantním zhoršení neuropatie DK /silný pásový opar v prosinci 2017 následovalo několikeré skokové zhoršování neuropatie od chodidel až v současné době k pasu/ nemůžu bez hůlek vůbec vyjít a děkuju za to, že jsem trekingové hole začala používat před cca 7 lety, protože se zdravotní holí, kterou jsem tehdy dostala kvůli bolavému koleni, jsem byla zkroucená a chůze byla pro mě mnohem těžší než s trekingovými holemi
01. 04. 2019 11:19
Chodím bez holí i s holemi.
01. 04. 2019 09:56
Hůlky využívám když jdu z domu nebo na dovolené :-).
01. 04. 2019 08:17
Hůlky mám, ale spíš chodím se psím vodítkem.
01. 04. 2019 08:01
chodim 3x tydne s treking.holemi,nekdy i časteji a zatim me to bavi a hlavne pomaha na ma kolena ktera me prestala bolet.
01. 04. 2019 07:41
chodím bez holí
01. 04. 2019 05:43
Bohužel, NW hůlky jsem musela natrvalo vyměnit za francouuzské hole, ale hýbat se, v rámci možností, snažím i tak :-).
01. 04. 2019 05:19
Děkuji za článek, občas jdu s holemi ale většinou bez nich
29. 04. 2018 21:03
Metodu „Walk and Talk“ provozujeme s kamarádkama, s holemi i bez, doporučuji :-)
28. 04. 2018 21:09
V horách a kopcích používám trekingové hole. Dost mi pomáhají.
26. 04. 2018 15:15
Jak tak čtu, chodíme rádi a někteří i hodně...:-) Milí STOBklubáci, jste-li z Brna nebo blízkého okolí, nabízím možnost vyzkoušet si ZDARMA NW. N akonci května dělám instruktorské zkoušky a potřebuji si odvézt zkušebně pár lekcí...:-) Dobrovolníkům velké díky!
24. 04. 2018 17:17
chodím často do hor a na procházky....
24. 04. 2018 09:11
Hůlky jsou bezvadné hlavně při špatném terénu, např. přes kořeny v lese, přes potůček, při náledí apod. Mám je už několik let.
24. 04. 2018 07:51
O víkendu jdu do hor a hole si beru s sebou
24. 04. 2018 07:00
Když už se vydám z domu na procházku, tak si vezmu hole a jdu s nima - a moc mě to baví :-).
24. 04. 2018 05:59
Při používání holí mám problém s koordinací pohybu, takže je moc nepoužívám.
23. 04. 2018 18:53
NW je senzační věc.
23. 04. 2018 15:53
Mám trekové hole i hole na nordic walking. Jaké jsou rozdíly a jak je správně využít jsem se naučila v lázních a jsem za to ráda,
23. 04. 2018 14:08
často jsme jezdily do Krkonoš, takže jedním z ježíškových dárků od dětí byly i NW hole. já je můžu, manžel - lázeňský švihák se vymlouvá, že by je ztratil. a zrovna ze zdravotních důvodů by je měl užívat jako sůl. V březnu jsem si posteskla sousedce, že nemám s kým chodit a šup, už jsme byli v na pěkném špacíru 2x. Máme v plánu chodit, když to počasí dovolí, vždy ve středu dopoledne. Tak uvidím, jak to bude v reálu.
23. 04. 2018 10:34
Mám zatím jen trikové hole do hor, budu uvažovat i o NĚ
23. 04. 2018 10:28
NW mám ve veliké oblibě, jen samotnou mě to moc nebaví. Zkoušela jsem zlanařit sousedky, ale po jednom až dvou startech začaly s výmluvami, že nemají čas :-( A zrovna obě by to potřebovaly....
23. 04. 2018 09:34
Nordic Walking je nejlepší a potvrzuji, že i návykový...:-) Vyzkoušela jsem poprvé v listopadu 2017 a od té doby chodím a chodím. Pomáhá mi velmi po psychické stránce (hudba v podobě zpěvu ptáků a zvuků v lese je prostě blaho nenahraditlené decibely v tělocvičně) i fyzicky. Velmi mě překvapilo, že se do tohoto pohybu nemusím tolik nutit, jako např. do běhání či jiné aktivity a dokonce u sebe pozoruji nutkání vyběhnout zase ven...:-). To se mi u běhu či jiného tréninku fakt nestává....-) Všema deseti jsem pro a doporučuji si vybrat pro začátek instruktora, který Vás dobře naučí technice a výborný instruktor Vás dokáže pro pravidelnou chůzi i velmi zapálit...:-)
23. 04. 2018 09:32
Chodím s trekovými holemi nebo bez hůlek.
23. 04. 2018 08:42
Léta už provozuji NW, ja to paráda....
23. 04. 2018 08:16
chodím hodně ale bez hůlek
23. 04. 2018 07:40
Hůlky mám. Sice nevím, jestli moje technika je správná, ale na mé ztuhlé rameno zafungovaly velice dobře.
23. 04. 2018 04:35
Metoda "walk and talk" mne pobavila. To je hezky výstižné :-),

Naši partneři