TOPlist


Zelenina plná vitaminů kdykoli v roce ihned po ruce

 

Mgr. Nikola Hanyšová

V létě, kdy nás čerstvá zelenina láká svými barvami i vůní, máme ji po ruce na našich zahrádkách, většinou není problém a zelenina je poměrně pravidelnou součástí našich jídelníčků. Jak ale zařadit zeleninu do jídelníčku i v zimních měsících? 

Zelenina je v obchodech k dispozici po celý rok, avšak většina nabízených druhů ovoce a zeleniny pochází ze zemí, jako je Španělsko, Maroko, Itálie, Slovinsko apod. Taková zelenina musí být převezena do supermarketů do dvou dnů až dvou týdnů. Zelenina obsahuje řadu vitaminů a antioxidantů, které jsou velmi citlivé na skladování. Během dopravy je zelenina vystavena světlu, zvýšené teplotě, působení vzdušného kyslíku, a může tak přicházet o vitaminy a některé antioxidanty citlivé na tyto nežádoucí faktory. Zelenina, která vzhledem k dlouhému distribučnímu řetězci putuje ke spotřebiteli několik dní až týdnů, mnohdy již čtyři dny po sklizni obsahuje jen minimum vitaminů.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že jedinou správnou volbou je čerstvá zelenina. Avšak i mražená zelenina dokáže být plnohodnotnou a vhodnou, leckdy dokonce vhodnější volbou. Je pravda, že i v tomto případě není mražená zelenina jako mražená zelenina. Pečlivě vybírejte a dejte přednost ověřeným výrobcům, kteří garantují správný způsob zpracování zeleniny. Aby se docílilo zachování vyššího množství vitaminů, je nutné, aby se zelenina sklízela v plné zralosti a krátce po sklizni, ideálně do několika hodin, podrobila tzv. „blanšírování“ a následnému rychlému zmrazení.

Blanšírování je metoda, při níž se zelenina na krátkou dobu vloží do horké vody či šetrnějším způsobem do páry. Tím se zbaví nežádoucích mikroorganismů, dojde k inaktivaci oxidačních enzymů a zachování většiny pozitivních látek, současně si zelenina udrží svou barvu a pevnost. Při zmrazování jde o to, v co nejkratším čase za použití velmi nízké teploty dosáhnout stavu, kdy zastavíme enzymatické pochody ve zmrazované surovině. Čím rychleji zmrazujeme, tím se ve zmrazované surovině formují menší ledové krystalky a tím méně se poškozuje buněčná struktura. Tak se dosáhne velmi vysoké kvality produktu ve smyslu zachování chutě, struktury a nutričních hodnot. Rychlým překonáním krystalizační zóny se zabrání úniku mezibuněčné i vnitrobuněčné tekutiny – šťávy, která je ve většině případů nositelem chuťových a nutričních vlastností.

Nezávislé studie prokazují, že mražená zelenina má leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť než na trhu dostupná čerstvá zelenina. Mražená zelenina si uchovává nutriční hodnoty a chuť ze dne, kdy byla sklizena. Sklizeň probíhá na vrcholu zralosti, zmražení se uskuteční co nejdříve poté, takže nedochází ke ztrátě cenných látek jako při uskladňování. Mražená zelenina se nekazí, vydrží v mrazáku několik měsíců, aniž by přišla o své nutriční kvality. Mražená zelenina je v ideálním případě sypká, nikoli ve formě zmrzlých hrudek.

Příklad a TIP STOBu: Bonduelle Vapeur zelenina

Výrobce Bonduelle garantuje šetrné zpracování. Zelenina se sklidí v nejvyšší fázi zralosti, aby byla chutná a plná vitaminů. Do čtyř hodin od sklizně se blanšíruje v páře při 95 stupních Celsia, aby se zničily nežádoucí enzymy, a pak se šokem zmrazí na -30 °C, aby se k vám dostala se stejnou chutí a množstvím vitaminů jako v den sklizně.

Mražená zelenina může být velmi kvalitní potravinou, nebojte se jí a zařaďte ji do svých jídelníčků.

Využíváte při vaření mraženou zeleninu?

Hodnocení (28 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

11. 01. 2018 16:54

Hanakomo

Mrazenou zeleninu kupuji v zimě velmi často,ale je pravda,že musí být kvalitní

07. 01. 2018 04:59

nevzdavatse

Miluji brokolici, stala se neodmyslitelnou součástí mého jídelníčku.

04. 01. 2018 22:52

Temeperka

Mám raději čerstvou zeleninu. V zimě ráda používám zelí a nebo řepu. Skvělá zelenina co je plná chuti i po uskladnění ve sklepě.

29. 12. 2017 17:54

vachova

použivam mrazenou zeleninu.

28. 12. 2017 23:06

dolevina

Mraženou zeleninu používám hodně.

28. 12. 2017 12:13

Majka63

Mraženou zeleninu používám v zimě raději než tu "čerstvou" z marketů.

28. 12. 2017 07:13

Veve12

Mraženou zeleninu používám často a vždy ji mám doma . V létě dávám přednost čerstvé.

21. 12. 2017 16:54

jesus

mraženou zeleninu moc nepoužívám

21. 12. 2017 11:46

Slonik71

Miluji zeleninu čerstvou i mraženou

20. 12. 2017 23:05

Sonel

Mraženou zeleninu máme rádi, nejvíce hrášek, mrkev, kukuřici, špenát, ale i směsi do polévky nebo na omáčku.

20. 12. 2017 12:36

madridacka

Mražená zelenina je u nás na denním pořádku

19. 12. 2017 06:46

ajanka

Mraženou zeleniny využívám často, přez zimu to ani jinak nejde. První místa u mě patří hrášku, kukuřici, listovému špenátu :-).

18. 12. 2017 21:30

bejbinka

mám ráda zeleninu čerstvou i mraženou.....

17. 12. 2017 18:15

babicka Eva

Využívám, oblíbená kombinace mrkev, hrušek, kukuřice, nebo špenát, brokolice, samostatná kukuřice.

17. 12. 2017 16:47

martashi

Jojo hrášek , fazolky a růžičková kapusta (pokud není čerstvá) jsou nejčastěji kupované druhy i u nás.

17. 12. 2017 11:53

Yogii

Taky používám mraženou zeleninu, hlavně v zimě. Mraženou mrkev ale ne, ta moc dobrá není. Zato hrášek mám moc ráda.

17. 12. 2017 11:02

hanajabu

Používám, ale přednost dávám takové, která je v čerstvém stavu na trhu jen krátkou dobu. Třeba hrášku nebo zelenym fazolkam.

17. 12. 2017 10:47

sifaka

Díky projektu jsem změnila názor na mraženou zeleninu a používám častěji.Štěstí je, že se prodává v sáčcích, takže už před nákupem se mužu přesvědčit v jakém stavu se obsah sáčku nachází.Naštěstí u nás skladování vesměs funguje dobře.

17. 12. 2017 10:31

muriela

V zimě používám mraženou zeleninu často, v létě méně ... A souhlasím s níže uvedeným ... V hypermarketech je mražená zelenina málokdy sypká ....

17. 12. 2017 10:14

bessi

Hodně používám mraženou zeleninu. A máš pravdu Martashi, že je těžké sehnat sypkou bez spousty sněhu

17. 12. 2017 10:12

filipova

občas mraženou zeleninu používám

17. 12. 2017 08:03

Masa55

Já tedy používám hodně mraženou zeleninu a udělanou na páře ji často dávám jako přílohu. A mražený hrášek ten přímo zbožnuji, dávám ho kam to jen jde !!!!!!

17. 12. 2017 00:44

martashi

Problém u mražené zeleniny je spíš ve skladování u prodejců, málokdy se stane, že je sypká a ne v hroudách s namraženou hmotou.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma