TOPlist
Sledujte nás:

Zelenina plná vitaminů kdykoli v roce ihned po ruce

Zpět

Mgr. Nikola Hanyšová

V létě, kdy nás čerstvá zelenina láká svými barvami i vůní, máme ji po ruce na našich zahrádkách, většinou není problém a zelenina je poměrně pravidelnou součástí našich jídelníčků. Jak ale zařadit zeleninu do jídelníčku i v zimních měsících? 

Zelenina je v obchodech k dispozici po celý rok, avšak většina nabízených druhů ovoce a zeleniny pochází ze zemí, jako je Španělsko, Maroko, Itálie, Slovinsko apod. Taková zelenina musí být převezena do supermarketů do dvou dnů až dvou týdnů. Zelenina obsahuje řadu vitaminů a antioxidantů, které jsou velmi citlivé na skladování. Během dopravy je zelenina vystavena světlu, zvýšené teplotě, působení vzdušného kyslíku, a může tak přicházet o vitaminy a některé antioxidanty citlivé na tyto nežádoucí faktory. Zelenina, která vzhledem k dlouhému distribučnímu řetězci putuje ke spotřebiteli několik dní až týdnů, mnohdy již čtyři dny po sklizni obsahuje jen minimum vitaminů.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že jedinou správnou volbou je čerstvá zelenina. Avšak i mražená zelenina dokáže být plnohodnotnou a vhodnou, leckdy dokonce vhodnější volbou. Je pravda, že i v tomto případě není mražená zelenina jako mražená zelenina. Pečlivě vybírejte a dejte přednost ověřeným výrobcům, kteří garantují správný způsob zpracování zeleniny. Aby se docílilo zachování vyššího množství vitaminů, je nutné, aby se zelenina sklízela v plné zralosti a krátce po sklizni, ideálně do několika hodin, podrobila tzv. „blanšírování“ a následnému rychlému zmrazení.

Blanšírování je metoda, při níž se zelenina na krátkou dobu vloží do horké vody či šetrnějším způsobem do páry. Tím se zbaví nežádoucích mikroorganismů, dojde k inaktivaci oxidačních enzymů a zachování většiny pozitivních látek, současně si zelenina udrží svou barvu a pevnost. Při zmrazování jde o to, v co nejkratším čase za použití velmi nízké teploty dosáhnout stavu, kdy zastavíme enzymatické pochody ve zmrazované surovině. Čím rychleji zmrazujeme, tím se ve zmrazované surovině formují menší ledové krystalky a tím méně se poškozuje buněčná struktura. Tak se dosáhne velmi vysoké kvality produktu ve smyslu zachování chutě, struktury a nutričních hodnot. Rychlým překonáním krystalizační zóny se zabrání úniku mezibuněčné i vnitrobuněčné tekutiny – šťávy, která je ve většině případů nositelem chuťových a nutričních vlastností.

Nezávislé studie prokazují, že mražená zelenina má leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť než na trhu dostupná čerstvá zelenina. Mražená zelenina si uchovává nutriční hodnoty a chuť ze dne, kdy byla sklizena. Sklizeň probíhá na vrcholu zralosti, zmražení se uskuteční co nejdříve poté, takže nedochází ke ztrátě cenných látek jako při uskladňování. Mražená zelenina se nekazí, vydrží v mrazáku několik měsíců, aniž by přišla o své nutriční kvality. Mražená zelenina je v ideálním případě sypká, nikoli ve formě zmrzlých hrudek.

Mražená zelenina může být velmi kvalitní potravinou, nebojte se jí a zařaďte ji do svých jídelníčků.

Využíváte při vaření mraženou zeleninu?

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 03. 2019 19:32
Také používám jak mraženou svojí i kupovanou zeleninu,
08. 01. 2019 18:39
používám mraženou zeleninu, částečně svojí ze zahrady a částečně kupuji
08. 01. 2019 18:26
Ihned po sklizni mrazíme i doma ( hrášek, fazolky ).
08. 01. 2019 18:00
ano mraženou zeleninu používám
11. 01. 2018 16:54
Mrazenou zeleninu kupuji v zimě velmi často,ale je pravda,že musí být kvalitní
07. 01. 2018 04:59
Miluji brokolici, stala se neodmyslitelnou součástí mého jídelníčku.
04. 01. 2018 22:52
Mám raději čerstvou zeleninu. V zimě ráda používám zelí a nebo řepu. Skvělá zelenina co je plná chuti i po uskladnění ve sklepě.
29. 12. 2017 17:54
použivam mrazenou zeleninu.
28. 12. 2017 23:06
Mraženou zeleninu používám hodně.
28. 12. 2017 12:13
Mraženou zeleninu používám v zimě raději než tu "čerstvou" z marketů.
28. 12. 2017 07:13
Mraženou zeleninu používám často a vždy ji mám doma . V létě dávám přednost čerstvé.
21. 12. 2017 16:54
mraženou zeleninu moc nepoužívám
21. 12. 2017 11:46
Miluji zeleninu čerstvou i mraženou
20. 12. 2017 23:05
Mraženou zeleninu máme rádi, nejvíce hrášek, mrkev, kukuřici, špenát, ale i směsi do polévky nebo na omáčku.
20. 12. 2017 12:36
Mražená zelenina je u nás na denním pořádku
19. 12. 2017 06:46
Mraženou zeleniny využívám často, přez zimu to ani jinak nejde. První místa u mě patří hrášku, kukuřici, listovému špenátu :-).
18. 12. 2017 21:30
mám ráda zeleninu čerstvou i mraženou.....
17. 12. 2017 18:15
Využívám, oblíbená kombinace mrkev, hrušek, kukuřice, nebo špenát, brokolice, samostatná kukuřice.
17. 12. 2017 16:47
Jojo hrášek , fazolky a růžičková kapusta (pokud není čerstvá) jsou nejčastěji kupované druhy i u nás.
17. 12. 2017 11:53
Taky používám mraženou zeleninu, hlavně v zimě. Mraženou mrkev ale ne, ta moc dobrá není. Zato hrášek mám moc ráda.
17. 12. 2017 11:02
Používám, ale přednost dávám takové, která je v čerstvém stavu na trhu jen krátkou dobu. Třeba hrášku nebo zelenym fazolkam.
17. 12. 2017 10:47
Díky projektu jsem změnila názor na mraženou zeleninu a používám častěji.Štěstí je, že se prodává v sáčcích, takže už před nákupem se mužu přesvědčit v jakém stavu se obsah sáčku nachází.Naštěstí u nás skladování vesměs funguje dobře.
17. 12. 2017 10:31
V zimě používám mraženou zeleninu často, v létě méně ... A souhlasím s níže uvedeným ... V hypermarketech je mražená zelenina málokdy sypká ....
17. 12. 2017 10:14
Hodně používám mraženou zeleninu. A máš pravdu Martashi, že je těžké sehnat sypkou bez spousty sněhu
17. 12. 2017 10:12
občas mraženou zeleninu používám
17. 12. 2017 08:03
Já tedy používám hodně mraženou zeleninu a udělanou na páře ji často dávám jako přílohu. A mražený hrášek ten přímo zbožnuji, dávám ho kam to jen jde !!!!!!
17. 12. 2017 00:44
Problém u mražené zeleniny je spíš ve skladování u prodejců, málokdy se stane, že je sypká a ne v hroudách s namraženou hmotou.

Naši partneři