TOPlist
Sledujte nás:

Žijte zdravě kvůli svému zdraví, ne kvůli číslu na váze

Zpět

V dnešní době je více než kdy jindy zřejmé, jak důležitá je péče o vlastní zdraví. I přesto se řada lidí, především ti, u nichž se zatím nerozvinuly zdravotní problémy spojené s obezitou, pouští do hubnutí nikoliv z důvodu zlepšení celkového zdraví, ale z důvodů estetických a jiných. Pokud vůbec.

Ve jménu menší konfekční velikosti se pak takoví lidé pouští i do diet, které se zdravým a vyváženým stravováním nemají mnoho společného. Připomeňme si výživové směry a trendy, které ve své extrémní podobě nutí člověka vyřadit z jídelníčku i celé výživové kategorie.

Přitom ta nejrozumnější cesta k pevnějšímu zdraví nemusí (a ani by neměla) být vůbec takto drastická. Pravda, nepatří ani k těm nejrychlejším. Výsledky jsou ale trvalé a odrazí se především na vašem celkovém zdraví.


>> Online konference "Žít a hubnout pro zdraví" - přihlaste se zdarma <<


Zdravotní rizika obezity

Obezita skutečně NENÍ jen estetický problém. V prvé řadě je to stav, který člověku přináší nemalá zdravotní rizika.

Vysoce rizikový z hlediska výskytu onemocnění je zejména tzv. androidní typ obezity související s hromaděním tukové tkáně především v oblasti břicha. U gynoidního typu obezity, kdy se tuk ukládá především v oblasti hýždí a stehen, jsou zdravotní rizika mnohem nižší.

Mezi zdravotní komplikace spojené s obezitou patří například problémy s kardiovaskulárním systémem (vysoký krevní tlak, infarkt myokardu…), nádorová onemocnění (především rakovina tlustého střeva či slinivky břišní), diabetes II. typu, problémy s trávicím traktem (tvorba žlučových kamenů, reflux…), ale i kožní a gynekologické problémy.

Nejen vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární onemocnění, ale i potíže s trávením či diabetes II. typu trápí často osoby s obezitou. 

Ve světle letošního roku a pandemie onemocnění covid-19 je pak na místě zmínit i další smutný fakt, a to, že toto onemocnění je rizikovější právě pro osoby s obezitou.


>> Více se o onemocnění covid-19 u osob s obezitou dozvíte v tomto článku <<


Moc málo?

Řada lidí s nadváhou či obezitou za námi přichází s přáním zhubnout ideálně 20, 30 nebo i 40 kilogramů. To je jistě vábivá představa, již v začátku však takového klienta upozorníme, že k životu bez 40 kilogramů povede opravdu dlouhá cesta.

Co se je však mnohem důležitější a na čem se odborníci jednoznačně shodují je, že již úbytek 5–10 % z aktuální tělesné hmotnosti skutečně výrazně snižuje u člověka s obezitou výše zmíněná zdravotní rizika (např. rozvoj diabetu II. typu, hladinu cholesterolu, krevní tlak). A to není málo!

Není potřeba mít "50 kg i s postelí", aby byl člověk zdravý. I menší váhový úbytek způsobený pozitivními změnami v jídelníčku a přiměřenou pohybovou aktivitou může velmi snížit potenciální zdravotní rizika obezity.

Moc pomalu?

Pokud se vám podaří dělat postupné změny v jídelníčku a snížit energetickou vydatnost vašeho příjmu o 2 000 kJ denně oproti vašemu normálu, měli byste začít hubnout rychlostí cca 0,5 až 1 kilogram týdně.

Pomalé hubnutí bývá pro někoho zprvu frustrující, na druhou stranu je potřeba říct, že právě pomalé úbytky založené na postupných změnách bývají nejtrvalejší a jsou pro tělo rovněž nejzdravější.

Příliš rychlé váhové úbytky se často pojí se ztrátou svalové hmoty, což je samozřejmě nežádoucí, a mohou zde být i další rizika (nedostatek živin v jídelníčku, únava, stres).

A nutno také zdůraznit, že pokud budete hubnout 1 kg týdně, za měsíc to jsou 4 kg a za půl roku 24 kg. Pořád vám to připadá jako pomalé hubnutí? :-)


Vlastní zdraví jako motivace?

Pravdou je, že za námi málokdo přichází s motivací „Chci zhubnout, abych měl zdravé srdce a prospěl svému trávení.“

Pokud už se vlastní zdraví stává takovým zdrojem motivace, je často založený buďto na racionální úvaze („Měl bych zhubnout, abych neměl v budoucnu problémy s klouby.“) nebo na strachu („Musím zhubnout, protože mám vyšší hladinu cukru v krvi a lékař mi hrozí diabetem II. typu.“).

Silnější je v tomto případě samozřejmě motivace poháněná negativní emocí – tedy strachem.

Podobně, ale ještě lépe, však fungují na posilnění motivace ke zhubnutí i emoce pozitivní. Jedna z našich klientek si například živě představovala moment, kdy bude moci vyrazit s celou svou rodinou na celodenní túru do hor bez toho, aniž by musela každých 15 minut odpočívat a bez toho, aby ji po celou dobu doprovázela bolest kloubů. A právě to bylo jejím motorem při hubnutí. Nikoliv číslo na váze, ale život bez bolesti a omezení.

Aktivní životní styl bez omezení - to by měl být cíl každého, kdo se snaží zdravě zhubnout.

A takovou motivaci by měl mít každý z nás. Pokud budete mít dlouhodobě správné návyky, můžeme vám slíbit, že se vám nejen zlepší vaše zdravotní parametry a vy se tak zcela vyhnete nebo lépe zvládnete některá onemocnění, ale že budete mít pravděpodobně i lepší zažívání, imunitu a více chuti a energie pro všechno, co v životě chcete dělat a zažít. A takový život bude rozhodně šťastnější.

Žijte proto zdravě z dobrých důvodů a berte číslo na váze nikoliv jako cíl, ale jako vodítko, že jdete správným směrem.


Akce zdarma ke Světovému dni obezity 2021 - přihlaste se včas

V týdnu od 1. do 7. 3. vás srdečně zveme na akce, které pořádáme pro veřejnost zdarma ku příležitosti Světového dne obezity. Zúčastněte se konference, zacvičte si online nebo využijte možnost bezplatné konzultace s lektory STOBu.

>> Akce zdarma ke Světovému dni obezity - více informací <<

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři