TOPlist
Sledujte nás:

Dvacet sedm let jsem se snažila sama zhubnout! Pomohla mi až spolupráce s odborníkem, říká o 44 kg lehčí Lenka

Zpět

S usměvavou a srdečnou Lenkou jsme se setkali v prosinci 2019 na společném fotografování, které absolvovala po sedmi měsíční spolupráci s lektorkou STOBu Radkou Drobnou. Během spolupráce se z ní stala o 23 kilogramů lehčí dáma. Situace s koronavirem změnila naše publikační plány, a tak Lenčin příběh zveřejňujeme až po roce. Lenka stále dochází za Radkou na občasné konzultace a převážení a během roku 2020 zhubla dalších 21 kg!

Co všechno musela Lenka ve svém životě změnit? Jaká byla její motivace? V čem konkrétně jí Radka pomohla a jak překonala fakt, že každé hubnutí pro ni bylo nepříjemné? 


Komplexy s váhou mají kořeny již v mém dětství 

Jsem nejmladší a po sourozencích jsem musela nosit oblečení, které mi bylo nepříjemně těsné a muselo se různě nastavovat. Styděla jsem se. Vyhýbala jsem se vrstevníkům, sportu a jakékoliv dětské zábavě.

Dětství a dospívání jsem trávila o samotě doma a pečovala o různá zvířata. Jsou mojí láskou dodnes a velkou motivací zhubnout byla určitě i touha vyhoupnout se zpět do koňského sedla.

 

Lenka na koni v roce 2018 a v roce 2020. Koně jsou její velkou láskou a kvůli váze už nemohla jezdit. Obrovskou motivací bylo vyhoupnout se zpátky do koňského sedla a podařilo se jí to! Leni, moc ti gratulujeme. 

Jídlo bylo mým kamarádem, nebyl to jen zdroj energie a živin

Roli sehrál nejspíše i fakt, že se u jídla potkávala celá rodina. Byly to jediné společné chvíle, jinak se každý musel věnovat své práci a dělat, co bylo potřeba. 

Jídlo se stalo mým kamarádem. Bylo to něco příjemného, co dokázalo zahnat nudu, stesk, smutek, pomáhalo mi, když jsem byla unavená, zklamaná, nervózní nebo v napětí. V příjemných chvílích klidu, pohody a radosti jsem jedla, abych si tyto chvíle zpečetila nebo prodloužila. Jídlem jsem se také odměňovala, když se mi něco podařilo. 


V 15 ti letech jsem začala držet diety a trvalo to až do mých 42 let! 

Dlouhé roky jsem střídala diety, hubla a zase přibírala. Žila jsem, nebo spíše přežívala, pouze hubnutím a neuvědomovala si, jak mi roky utíkají, o co přicházím, a o co jsem přišla.


Obrovská nespokojenost, beznaděj, zoufalství, bezradnost…

Více a víc jsem si připadala odporná a styděla se za své tělo. Vyhýbala jsem se fyzickému kontaktu, dokonce i tak malému, jako je položení ruky na rameno.

Dělaly se mi praskliny na kůži, z každého pohybu jsem byla unavená, byla jsem bez energie, bez radosti. 


Můj život změnila až spolupráce s lektorkou STOBu Radkou 

S Radkou Drobnou jsem začala hubnout formou individuálního poradenství v květnu 2019 a zhubla jsem celkem 44 kg!

Spolupráce, a to že jsem si řekla o pomoc, je nejlepší věc, kterou jsem pro sebe udělala!

27 let jsem se snažila zhubnout sama. Mám za sebou hladovky a striktní diety, kdy mi vypadávaly vlasy nebo se mi zastavila menstruace, až po ty rozumnější a zdravější. Přečetla jsem spoustu knih, rad z časopisů, s kolegyněmi v práci jsme si vyměnily nespočet diet, ale stejně se mi z kolotoče diet a jojo efektů vystoupit nepodařilo. 

Na schůzkách mi Radka otevřela oči. Zjistila jsem, že některé věci jsem nepochopila správně, a na některé nekladla takový důraz, protože mi nepřipadaly při hubnutí tolik důležité. 

 

Od roku 2018 se Lence podařilo postupně zhubnout neuvěřitelných 44 kg.

Co mi Radka vysvětlila a co mě naučila? 

Co, jak a proč si mám hlídat složení jídla, jak si mám správně jídlo rozložit během dne, jak číst potravinové obaly, co mám dělat, když zrovna nestíhám a nejsem připravená, ukázala mi konkrétní příklady potravin a vysvětlila, v čem je jedna lepší než ta druhá, navrhla mi konkrétní recepty, vzala mě ven a naučila mě chodit s holemi – to teda bylo něco. 

Poskytuje mi při hubnutí opravdu velkou psychickou podporu. Během spolupráce se probudily mé silné stránky, moje vnitřní síla a disciplína a přijala jsem zodpovědnost za své zdraví. 

Radka mi poskytla i materiály STOBu. Mojí „topkou“ je brožurka Chci změnu - Jak na psychiku. Tam jsem pochopila své silné propojení psychiky a jídla. Používám i ledničkový tahák, knihu Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí a ebook Všímavostí k sobě. Snažím se na sobě makat a vzdělávat se.

Hubnutí pro mě bylo vždycky těžké 

Jsem konzerva a změny nesu těžce. Každé hubnutí pro mě bylo náročné a ve všem. Nechat se vést lektorkou je ale velká úleva. Jen se řídím radami, které mi dává a více se hubnutím nezatěžuji. A jde to! Pomalu a jistě, přesně jak ve STOBu říkáte.  


Co bych doporučila ostatním hubnoucím? 

Nebojte se říct si o pomoc a nechte si poradit. Odborník vám otevře oči a mysl, když mu to dovolíte a budete mu důvěřovat. Buďte trpěliví a ochotní přistoupit na změny a věnujte čas sami sobě. Mějte se rádi. 


» Nechte si poradit od našich vyškolených lektorů. V době koronavirové pracují i online « 


Jak vidí spolupráci s Lenkou naše lektorka Radka? 

Lenka je jednoduše skvělá ženská! Zpočátku byla opravdu bez valného sebevědomí. Na prvních konzultacích téměř nemluvila, říkala jsem si, co si asi myslí.

Postupně se krásně otevřela. Vždy pečlivě poslouchala a poctivě makala na všem, co jsme si domluvily. Pracovaly jsme nejen na jídelníčku samotném, ale hledaly jsme i možnosti řešení situací, se kterými si v té době nevěděla rady, a to jí hodně pomohlo i při hubnutí. 

Má svůj osobní deník, moc hezký a přehledný, kam si vše zapisuje včetně různých citátů a myšlenek. Sama se hodně motivuje, což obdivuji. 


Lenčino desatero, které si ze spolupráce s lektorkou Radkou odnesla 

  1. Dostatečně piji. Moje heslo zní: Kdo nepije, ten nežije!
  2. Jím v pravidelné časy, 5x denně.
  3. Jím a vybírám si potraviny, které obsahují více bílkovin a mám je v každém denním jídle. 
  4. Snídani, oběd a večeři doplňuji zeleninou.
  5. Sladké jím spíše dopoledne nebo k odpolední svačině (2x týdně máme k obědu mini zákusek, beru si ho z jídelny do kanceláře a mám jej k odpolední svačině s jogurtem a hubnu! Je to prostě zázrak!)
  6. Přílohy si dávám vařené, ne smažené. 
  7. Pečivo a chléb jím jen 1 ks a vybírám si žitné, celozrnné nebo aspoň vícezrnné.
  8. Žádná potravina není špatná nebo zakázaná – můžu jíst naprosto vše! Další úžasné zjištění!
  9. U večeře omezuji přílohy, 1x týdně mám výjimku u mamky na návštěvě.
  10. Pohyb: Eviduji si, kolik ujdu kroků za den a mám radost, když přeskočím hodnotu 5000 kroků. Vím, že pro mnoho lidí to je málo, ale pro mě je to výchozí meta a jsem na ni hrdá. Chodím 1x týdně ke koním a už mohu i jezdit, to je pro mě největší odměna. U koní se cítím nejšťastnější! 

Pozn. Je to Lenčino desatero ušité na míru jejím potřebám a vám mohou vyhovovat a fungovat jiná pravidla, například jíst jen 3x denně nebo mít klasickou porci přílohy k večeři. Potřebujete-li poradit a pomoci s nastavením svého individuálního plánu, oslovte naše vyškolené lektory a využijte nabídky individuálního poradenství nebo skupinových kurzů zdravého hubnutí.

 

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 09. 2021 21:06
Gratuluji a velmi děkuji za úžasný článek, je to velmi motivující příběh. Paní Lenko, jste hrdinka! :-)
08. 04. 2021 22:31
Jste skvělá!!!
01. 02. 2021 10:09
S Lenkou moc děkujeme za milá slova a podporu
21. 01. 2021 15:45
Leníííí, jsi skvělá a drž se :-)
21. 01. 2021 14:54
Gratuluji! Moc bych si přála dokázat aspoň polovinu toho, co Vy...
21. 01. 2021 07:51
Skvělé, moc gratuluji, je to hodně inspirující......
19. 01. 2021 19:21
Paráda, veliká gratulace! A hlavně ať se daří dál :-).
19. 01. 2021 11:11
Super! Fascinující úspěch!
19. 01. 2021 10:13
Nádherná proměna! :-) Gratuluji a přeji, ať se daří i dál!
18. 01. 2021 21:54
Tak to je bomba! Moc gratuluji.
18. 01. 2021 21:19
Gratuluji ke skvělému výsledku!!! Držím palce, ať se dál daří :-)
18. 01. 2021 20:44
Jsi dobrá, gratuluji a ať se daří dál.
18. 01. 2021 20:36
Bezvadné, držím palce ať se daří dál.
18. 01. 2021 18:46
Skvělá práce! Obdivuji a moc držím palce.
18. 01. 2021 13:18
Super příběh. Leni fandím Vám.

Naši partneři