TOPlist


Časté dotazy

Co znamenají barevná kolečka H T S v databázi potravin?

H - tzv. hubnoucí index posuzuje danou potravinu komplexně, jak je vhodná pro redukční jídelníček.

Jedná se o hodnocení vždy v rámci jedné potravinové kategorie, hodnotí tedy, které potraviny patří v rámci své kategorie ke vhodnějším a které jsou méně vhodné.


zelená - tyto potraviny můžete zařazovat pravidelně do jídelníčku

oranžová - tyto potraviny můžete občas zařazovat do jídelníčku, ale hlídejte jejich množství

červená - těmto potravinám se snažte raději vyhnout, zařazujte je jen výjimečně


T - hodnotí jednak obsah tuku, ale také jeho kvalitu (složení mastných kyselin).

zelená - potravina obsahuje malé množství tuku (méně než 5 gramů na 100 g nebo běžnou porci) a není tedy nutné příliš řešit složení tuku

oranžová - potravina obsahuje více než 5 g tuku na 100 g nebo běžnou porci, jedná se o tuk s vhodným složením (bohatý na nenasycené mastné kyseliny), oranžově jsou také označeny potraviny, které obsahují trochu vyšší množství méně vhodných tuků, ale v rámci své kategorie patří ke zdravějším

červená - potravina obsahuje tuky nevhodného složení (bohaté na nasycené nebo transmastné kyseliny), červeně jsou označeny i potraviny, které obsahují tuky s vhodným složením, ale jejich obsah je velmi vysoký a předpokládá se, že potraviny sníme větší množství


S - posuzuje množství sacharidů a glykemický index dané potraviny

zelená - potravina má nízký glykemický index (< 30) nebo vůbec neobsahuje sacharidy

oranžová - potravina má střední glykemický index (30-70)

červená - potravina má vysoký glykemický index (> 70)

Hodnocení (4 hlasů):

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma