- Autor: Martja
 - Doba přípravy (min.): 120
 - Uživatelský recept
 - Porce: 7.00
 
Jedná se o samostatnou omáčku z masa, které s dalšími omáčkami (pomodoro a bešamelová - obojí budu dávat jako samostatný recept)) slouží jako ingredience pro boloňské lasagne.
Ingredience
| Potravina | Množství (g/ml) | 
|---|---|
| Rajský protlak | 80 | 
| Víno červené | 200 | 
| Oleje (všechny druhy) | 15 | 
| Celer - bulva | 100 | 
| Mrkev | 200 | 
| Cibule | 120 | 
| Hovězí maso zadní průměr | 750 | 
| Mléko plnotučné průměr | 200 | 
Dochucovadla:
sůl, muškátový oříšek a pepř.
Energetická hodnota celkem: 8529 kJ
                                                        Bílkoviny (g): 157, 
                                                        Tuky (g): 112, 
                                                        Sacharidy (g): 106,
                                                        SAFA (g): 46,
                                                        Cukry (g): 48,
                                                        Vláknina (g): 12,
                                                        Sůl (g): 2
                                                        
                                                        
Energetická hodnota na 1 porci: 1218 kJ
Bílkoviny (g): 22.4, Tuky (g): 16, Sacharidy (g): 15.1, SAFA (g): 6.6, Cukry (g): 6.9, Vláknina (g): 1.7, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Nejdříve vytvoříme boloňskou omáčku. Nakrouhanou zeleninu osmažte na oleji, když je zlatavá cibulka přidejte namleté zadní hovězí. Po orestování masa podlijte červeným vínem. Přiveďte k varu a po cca 2 minutách dejte 2 lžíce rajčatového protlaku a 1 litr vody. Vše vařte min. 2 hodiny (lépe 3-4 h). 30 minut před dokončením přidejte mléko a dochuťte kořením. Poznámka: Použila jsem celerovou bulvu, ale lepší je řapíkatý celer, který jsem bohužel nesehnala. V dalších receptech přidám ještě omáčku pomodoro a bešamelovou omáčku (což je komplení příprava pro lasagne, nicméně vše se dá použít i samostatně s těstovinami.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






