- Autor: saint_caitlione
- Doba přípravy (min.): 30
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Smetana ke šlehání 33% | 200 |
Mléko polotučné (1,5 % tuku) | 500 |
Olej slunečnicový | 33 |
Mouka pšeničná hladká | 50 |
Voda | 500 |
Máslo čerstvé nesolené | 45 |
Kopr | 200 |
Dochucovadla:
sůl, ocet
Energetická hodnota celkem: 7239 kJ
Bílkoviny (g): 31,
Tuky (g): 145,
Sacharidy (g): 77,
SAFA (g): 72,
Cukry (g): 37,
Vláknina (g): 9,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1207 kJ
Bílkoviny (g): 5.2, Tuky (g): 24.2, Sacharidy (g): 12.8, SAFA (g): 12, Cukry (g): 6.2, Vláknina (g): 1.5, Sůl (g): 0.2
Postup přípravy
Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu. V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem. Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.