TOPlist


Databáze potravin

Olej slunečnicový

Nutriční hodnoty na 100 g/ml:
  • Energie: 3710 kJ
  • Bílkoviny: 0 g
  • Tuky: 100 g
  • Sacharidy: 0 g
  • SAFA: 50 g
  • Cukry: 0 g
  • Vláknina: 0 g
  • Sůl: 0 g
Výhodou rostlinných olejů je nepřítomnost cholesterolu a výhodnější složení mastných kyselin (až na výjimky, jako je kokosový tuk, palmojádrový tuk a palmový olej). Slunečnicový olej obsahuje malé množství nasycených mastných kyselin, dále mononenasycené mastné kyseliny a velké množství omega 6 mastných kyselin. Omega 3 mastné kyseliny, jejichž příjem je velmi důležitý, neobsahuje téměř vůbec, poměr omega 6 a omega 3 kyselin tedy není výhodný. Při vyšších teplotách olej není stabilní a není tedy příliš vhodné ho používat na smažení. Pro studenou kuchyni ho můžete v přiměřeném množství používat.

Náhrada

Vhodnější složení má olej řepkový, který obsahuje omega 3 kyseliny a je stabilnější při vyšších teplotách.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma